Slavna kot Elizabeta II.

3
378
Foto: Wikipedija.
Foto: Wikipedija.

Mnogi Slovenci ponosni na svoje rojake

»Nisem si mislila, da Slovenci posvečate toliko pozornosti ameriški politiki, potem pa sem sprevidela, v katerem grmu tiči zajec: Trumpova žena je Slovenka.« je nekoč dejala ameriška publicistka Ciera Lundberg. Njene ugotovitve se zdijo kar na mestu, saj je znano, da so mnogi Slovenci ponosni, ko se njihovi slavni rojaki pojavijo na naslovnicah tujega tiska in na televizijskih zaslonih v inozemstvu. Tudi sam sem bil pozitivno presenečen, ko je mi je nek Finec omenil, da pozna Tino Maze – slavno »ambasadorko« naše prekrasne male deželice.

“Slovenia is not Slovakia!!”

Lahko bi rekli, da sloves, ki pripada našim rojakom, pogosto pripomore tudi k večji prepoznavnosti Slovenije v svetu in obenem zmanjšuje občutek, da živimo v krajih, tam nekje »za devetimi gorami in devetimi vodami«. Takšna občutja se namreč lahko pojavijo tedaj, ko nekdo Slovenijo zamenja za Slovaško. Na podlagi tega pa bi lahko pojasnili, zakaj številni Slovenci podpirajo verjetnega bodočega ameriškega predsednika – Donalda Trumpa. Zdi se, da bi njegova zmaga pomenila tudi nekakšno neuradno zmago za Slovenijo, predvsem zato, ker je njegova žena slovenskega rodu. Tako si mnogi med drugim obetajo, da bi se hkrati s prepoznavnostjo povečal turistični obisk naših krajev. Zdi se, da bi z njegovim uspehom na prihajajočih jesenskih predsedniških volitvah, Ljubljana sčasoma pridobila večji ugled med turističnimi destinacijami, vendar o kakšnem drugem Parizu ne gre sanjati.

Nekdanja Melanija Knavs pod žarometi svetovne javnosti

Bivša Sevničanka se je v javnosti pričela pojavljati že s koncem svojega najstniškega obdobja, ko je na Slovenskem postala prepoznavna v svetu mode in prav kmalu svojo poklicno pot nadaljevala v drugih evropskih krajih, naposled pa poiskala srečo na drugi strani Atlantika v Deželi priložnosti, kjer je tudi zase našla priložnost, še zlasti potem, ko jo je kot »tiho in nedostopno dekle« omrežil nepremičninski mogotec in trenutni republikanski kandidat za ameriškega predsednika – Donald Trump. Pozneje sta se tudi poročila, kar naj bi bilo za gospoda Trumpa že tretjič. V javnosti se pojavlja mnenje, da sta pravo značajsko nasprotje. Če Melanija velja za precej zadržano in molčečo, pa to zagotovo ne drži za njenega soproga, ki si je pot svoje slave tlakoval tudi z izjavami, ki so večkrat razburile svetovno javnost. Odkar se je njegova žena znašla pod »žarometi svetovne pozornosti«, pa so se mediji posvetili tudi njej, še zlasti njeni preteklosti.

Za nenaklonjenostjo se skriva zavist

Javnost so razburkale negativne izjave o Melaniji nekaterih slovenskih in tujih medijev, ki pa se jih da razumeti predvsem kot nevoščljivost oziroma »foušija« v kateri naj bi bili Slovenci pravi »olimpijski prvaki«. Po drugi strani gre lahko tudi za iskanje senzacije, posledično pa zaslužka. Prepričan sem, da se najde tudi kar nekaj ljudi, še zlasti predstavnic nežnejšega spola, ki ji ne privoščijo njenega statusa, četudi jih Donald Trump fizično morda ne privlači, saj si želijo ugled in denar. So pa seveda tudi takšne, ki si za nobeno ceno ne želijo biti medijsko izpostavljene na podoben način oziroma imeti dominantnega moža Trumpovega kova. A zdi se, da mnogi Američani in drugi ljudje, ki spremljajo tamkajšnje dogodke, kažejo kar precejšnje navdušenje nad morebitno novo prvo damo, ob čemer pa izpostavljajo še zlasti njeno privlačnost in zadržanost. Mnogi jo celo vidijo kot najlepšo prvo damo v zgodovini ZDA. Melanija je v jasnosti znana tudi po svoji podjetniški karieri na področju zlatarstva in oblikovanja. Vsekakor je zablestela kot nekdo, ki se mu je uspelo iz starega socialističnega bloka nekje ob Savi povzpeti do samega praga najslavnejšega domovanja sveta – Bele hiše.

Pravi mali »baron«

Skupaj z Donaldom Trumpom imata sina Barrona Williama Trumpa, ki slovi po svojih značajskih podobnostih z očetom, še zlasti ukazovalnosti in je zato videti kot pravi mali plemenitaš. Znano je, da gre za najmlajšega izmed otrok že omenjenega predsedniškega kandidata, ki naj bi med drugim gojil ljubezen do letal in avtomobilov, oboževal matematiko in znanost ter se navduševal nad golfom. Njegovi vzgoji pa naj bi precej pozornosti posvečala prav njegova slovenska mati.

Številni Slovenci navdušeni

Mnogi Slovenci do morebitne bodoče ameriške prve dame kažejo precej naklonjenosti. Pomanjkanje navdušenosti na Melanijo v nekaterih slovenskih medijih in družbenih sferah pa gre pojasniti tudi z nestrinjanjem s politično usmeritvijo njenega moža. Občutke ogroženosti je med drugim zaznati tudi v raznih feminističnih krogih, ki bi na ameriškem predsedniškem stolčku rajši videle Hillary Clinton.

Kaj lahko zares pričakujemo?

Izvolitev Donalda Trumpa, bi z gotovostjo pripomogla k večji prepoznavnosti naše deželice v svetu, vendar pa ne gre pričakovati kakšnih čudežev. Slovenija bo po vsej verjetnosti še naprej ostala v senci svojih bolj prepoznavnih sosed, vsaj Italije in Avstrije, saj je pred njo še dolga pot, da bo v globalni zavesti uživala status, s katerim se ponašata že omenjeni evropski deželi. Konec koncev je naša državnost komajda prebrodila nemirna najstniška leta in se podala na pot odraslosti, zato ne bodimo preveč zahtevni.

3 KOMENTARJI

 1. Karkoli si že mislimo ali ne mislimo o Trumpu ali Hillary, slovenske gore list Melanija ima bolj malo lastnih potencialov za to, da postane ena bolj pozitivno prepoznanih prvih dam ZDA sodobne zgodovine.

  Če primerjamo njeno intelektulno moč z zadnjimi prvimi damami: Barbara Bush, Hillary Clinton, Laura Bush, Michele Obama, je težko ne registrirat, da Melanija precej zaostaja. Celo z angleščino si še vedno, po vseh teh letih, precej lomi jezik. Recimo, da bi bila elegantna kot Jackie Kennedy, kar bo malo težko, ampak tudi Jackie je poleg elegantnega videza imela še marsikaj za pokazat.

  Torej, Domen Mezeg, šampijonska prepoznavnost v stilu Tine Maze za slovenstvo tole vendarle žal ne bo.

 2. Ne vem, če smo Slovenci lahko ponosni na neko žensko, ki je svojo kariero v ZDA začela – sicer kot dobro plačana – “spremljevalka” (beri: prostitutka za take, ki imajo nekaj pod palcem), potem je bogsigavedi kako ujela tega kontroverznega, goljufivega Trumpa, da o tem, da ima baba v telesu skoraj več silikona in botoksa kot organskega tkiva, sploh ne govorim.

  Sicer pa kaže, da Trumpu naskok na Belo hišo ne bo uspel. Pa sploh nisem kakšen fen od Clintonke. Ravno obratno.

  • Če Valter tako pravi, smo na Melanijo lahko ponosni in samo upamo lahko, da bo Trump zmagal.

   Clintonova je zelo pokvarjena, le naši mediji tako zelo cenzurirajo.

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite