Skrivnost slavne kocke

1

Ob pomoči Googlovega super računalnika so znanstveniki pred časom dobili odgovor o številu potez, ki so potrebne, da Rubikovo kocko pravilno sestavimo. Ljubitelji miselnih iger si s sestavljanjem kocke razbijajo glave že od leta 1974, ko jo je izumil Madžar Erno Rubik. Kot so ugotovili znanstveniki je problem znamenite kocke najpogosteje mogoče rešiti že v dvajsetih potezah. Problem kocke je v tem, da so vsi kvadrati na vsaki od njenih šestih ploskev enake barve.

Skupina znanstvenikov je skrivnost kocke tokrat preverjala tako, da je vzela za izhodišče sto tisoč začetnih postavitev ploskev kocke in ugotovila, da je »magično število« potez natančno in samo dvajset (20)! Toliko potez je namreč potrebnih, da v več kot 43 trilijonih možnih kombinacij najdemo pot do rešitve. Svetovni rekord v reševanju znamenite kocke, sestavljene iz 26 manjših kock in jedra, okoli katerega se vrtijo, ima trenutno Nizozemec Erik Akkersdijk, ki je za rešitev potreboval zgolj 7,08 sekunde.

Madžarski profesor arhitekture Erno Rubik je »magično kocko« izumil že leta 1974. Odtlej so po svetu prodali že več kot 350 milijonov primerkov kocke, ki je postala ena najpriljubljenejših miselnih iger.

Foto: Wikipedia

1 komentar

  1. Huh, pa na prvi pogled še meni matematiku izgleda kot problem preproste nekomutativne grupe z le nekaj generatorji. 🙂

Comments are closed.