Skrita, nepoznana zgodovina NOB – revolucije

skrita-nepoznanadr. Peter Urbanc
Skrita, nepoznana zgodovina NOB – revolucije

S to knjigo dr. Peter Urbanc podira tabuje glede polpretekle slovenske zgodovine. Z arhivskim gradivom močno dokumentirana knjiga govori o boju in kolaboraciji, o dovoljenem in nedovoljenem, o sodelovanju, ki se mu tudi partizani niso odpovedali, če je bilo to v interesu revolucije.

NOB izpostavi trojnemu pretresu: po vojaški in politični analizi NOB podvrže mednarodnopravnemu preizkusu kolaboracijo, ne le protikomunistično, ampak tudi partizansko. In kakor da to ne bi zadoščalo, analizira žrtve NOB in revolucije na Slovenskem.

Posebno zanimanje bo spodbudilo poglavje o več kot 340 zavezniških anglo-ameriških vojakih, ki so jih likvidirali slovenski partizani.

Ali so bili ti resnično borci zoper okupatorja?

Spremna študija si na podlagi analiz dr. Urbanca in podatkov, oplemenitenih z novimi odkritji, zastavlja izzivalna vprašanja, na katera do danes nismo upali niti pomisliti.

Ta premislek po avtorjevi sledi v skladu z železno logiko argumentov pripelje naravnost do vprašanja: Ali so bili domobranci morda kljub vsemu – osvobodilna vojska?

Knjiga z več kot 480 osebnimi imeni in 420 krajevnimi imeni ter obilico slikovnega gradiva pomeni nov mejnik v razumevanju druge svetovne vojne na Slovenskem, v skladu s standardi, ki jih je raziskavam o drugi svetovni vojni postavilo klasično delo Sodelovanje partizanov z okupatorjem. Ne glede na to, kako gledate na NOB in revolucijo, vaš pogled na drugo svetovno vojno v Jugoslaviji in Sloveniji, na okupatorja, njegove sodelavce in osvobodilni boj po tej knjigi ne bo nikoli več isti.

Oglejte si kazalo knjige.

Za vtis o knjigi objavljamo iz njene vsebine tudi besedilo Revolucija na Primorskem.

Akcijska cena knjige: 29,50€ + 5,00 € stroški poštnine po povzetju.

[vfb id=’125′]