Skozi taborišča do sreče

Jože Mihevc: Skozi taborišča do sreče

V dvorani Svetovnega slovenskega kongresa v Ljubljani (Cankarjeva 1) bo jutri (v četrtek, 5. aprila) ob 17. uri krstna predstavitev nove knjige iz zbirke tržaške založbe Mladika Zapisi iz zdomstva.

Če so v prvi knjigi te zbirke spomini rajnega prof. Alojzija Geržiniča iz Argentine Od Save do Srebrne reke (2015), v drugi pa spomini danes 92-letnega časnikarja Pavleta Borštnika iz Clevelanda v Združenih državah Moj čas (2016), je glavni avtor tretje knjige, ki nosi naslov Skozi taborišča do sreče, 95-letni Jože Mihevc iz Toronta v Kanadi.

Pred leti je svoje spomine objavil v angleščini. Na pobudo dr. Rozine Švent jih je za to knjigo bistveno obogatil, pridobila pa je še pričevanji njegove sestre, danes 92-letne Milke Mihevc Koščak, in že pokojnega brata Toneta Mihevca po zapisu sociologinje Dušanke Žižek. Dodala je še odlomka iz zgodovinskih pričevanj dr. Janeza Zdešarja in dr. Marijana Marolta, vsa besedila pa opremila z uvodom in opombami.

Krstna predstavitev knjige bo v četrtek, 5. aprila 2018, ob 17.00 uri v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa na Cankarjevi 1/IV v Ljubljani.

Skozi taborišča do sreče

Tako se pred nami razgrinja zgodba o hudih preizkušnjah in nato dvigu članov preproste kmečke družine iz Notranjske: težko življenje rojakov, ki so po prvi svetovni vojni prišli pod Italijo, izselitev iz Hruševja pri Postojni preko meje v Cerknico, revščina v predvojni Jugoslaviji, usodna zareza vojne in revolucije.

Maja 1945 so se vsi trije avtorji podali proti Avstriji. Jože je šel skozi avstrijska, Milka skozi italijanska begunska taborišča, Tone pa je bil kot domobranec vrnjen v Jugoslavijo in je preživel teharsko tragedijo. Jože in Milka sta se nato izselila v Kanado, Tone je ostal doma.

V knjigi s številnimi dokumentarnimi fotografijami so na 255 straneh podrobno popisani tragični dnevi v Vetrinju, dolgo obdobje bivanja v begunskih taboriščih, življenje v novih krajih za Jožeta in Milko, usoda vrnjenih iz Koroške in prebijanje skozi povojno življenje pa za Toneta.

Ob pozdravih predstavnikov Svetovnega slovenskega kongresa in založbe Mladika, ki prirejata predstavitev, bodo o knjigi spregovorili njena urednica dr. Rozina Švent, poznavalka opisanih krajev in ljudi mag. Andreja Mele iz Cerknice, daljni sorodnik treh avtorjev, znanstveni svetnik ZRC SAZU dr. Andrej Mihevc in urednik zbirke Zapisi iz zdomstva Ivo Jevnikar iz Trsta.

V Cerknici bo predstavitev knjige v torek, 17. aprila, ob 19. uri v Knjižnici Jožeta Udoviča.