Skoraj bi bila senzacija

9

merkelNa nemških volitvah sta se skoraj zgodili dve še tik pred volilnim dnem povsem nepredstavljivi senzaciji. Poudarek je na skoraj. Krščanski demokrati in krščanski socialci namreč kljub vsemu niso osvojili absolutne večine sedežev in Alternativa za Nemčijo (AfD) kljub vsemu ni prestopila petodstotnega praga za vstop v zvezni parlament.

Potratni desni volivci 

Volitve imajo tako samo eno zmagovalko, Angelo Merkel, in kopico manjših ali večjih poražencev. Največji so seveda liberalci, saj jih v parlamentu ne bo prvič od leta 1949. Socialdemokrati so resda pridobili, toda samo za vzorec, in niti skromna večina sedežev levo od sredine jim ne daje nikakršne možnosti za vzpon na kanclerski prestol. Levica je sicer postala tretja največja stranka v državi, a so jih dobili krepko po nosu. Celo na njenem matičnem vzhodu jo je Merklova tokrat dobesedno povozila z okoli petnajstimi točkami razlike. Alternativa za Nemčijo je velikansko presenečenje, vendar je hasek približno tak, kot če bi osvojili samo odstotek glasov. Tudi po več kot petdesetih letih spodnjega doma parlamenta od blizu ne bo videla nobena stranka desno od CDU in CSU. Ob liberalcih so največje rane dobili zeleni: bili so zmagovalci na praktično vseh deželnozborskih volitvah v času drugega mandata Merklove, na koncu pa so na najpomembnejši dan vknjižili minus, ki jih vrača v leto 1998.

Celo za zmagovalko je ostala kaplja pelina. Prvič po letu 1990 in sploh drugič v združeni Nemčiji je večina glasov očitno desno od sredine. CDU/CSU, FDP in AfD so skupaj vknjižile dobro polovico glasov. Pa kljub temu bodo levosredinske stranke drugače kot pred štirimi leti imele minimalno večino sedežev. Če so meščanski volivci leta 2009 ravnali racionalno in s prelivanjem glasov od krščanskih k svobodnim demokratom dosegli zamenjavo koalicije, so tokrat računali na prste. Zna biti, da je res odločil strah pred skušnjavo Peera Steinbrücka, da bi postal kancler z glasovi zelenih in levičarjev. Zato so hoteli čim bolj okrepiti kanclerkin položaj. A pri tem so ji vzeli manevrski prostor za nadaljevanje desnosredinske koalicije. Morda zavezništvo z liberalci ni bilo sad pretirane ljubezni, ampak morebitni poroki s socialdemokrati ali zelenimi bosta še manj navdušujoči. Ob kanclerkini moči si verjetno vsaj obe ne bosta upali reči ne, na kar je vsaj v zadnjem delu kampanje ciljal poraženi Steinbrück. Tveganje, da bi morebitne predčasne volitve Angelo Merkel izstrelile še v manj predstavljive višave, je pač preveliko.


9 KOMENTARJI

 1. Slovenci smo v Svetem rimskem cesarstvu nemških narodov in njenem avstro-ogrskem podaljšku živeli skoraj 1000 let (962-1918). Stabilnost Nemčije, njena gospodarska moč, njen močni in evropsko usmerjeni kajzer (ups, kajzerica), bodo kar naprej vplivali na našo stabilnost in gospodarstvo. Tudi na to, če bomo ali ne bomo v Evropi. Taka so dejstva. Nemci so enostavno prevelik sosed. Naveza na njih prostor (brr, Lebensraum – zlovešča beseda) je neizogibna. Zlasti zdaj, ko je naša poosamosvojitvena utopija o podalpski Švici dokončno sesuta, denar za njo izgradnjo pa pokraden – ne od grdih Germanov, pač pa od domačih lopovov.

  Ah, kje so tisti časi med obema vojnama, ko je moj stari ata na Ptuju sodeloval v napadih na kulturbundovce in nemškutarje! Kot mi je pripovedoval, so jih počakali za vogalom. Jih prijeli in na njihove bele zokne posuli črnila. Naj ve, Nemec, da smo na Slovenskem mi gospodar!

 2. smo v koncu prvega polčasa zgodbe o izgubljenem sinu (ne bi zdaj tu toliko poudarjal usmiljenega očeta, kot je postala navada;)

  zdaj se bomo nekako (kdo ve, kako se notranje odločuje narod oz. nacija?) odločili, ali je naš cilj rožič ali …

  morda: kako biti samonikel slovan z nekaj več reda … ?

  • večina bo še naprej trmasto nabijala svoj prav in socialistično demagogijo, ki je kriva za porast kriminala in propad Slovenije. Večina prav po psihopatsko ne zna reči: KRIV SEM! oz. ODGOVOREN sem.
   Kaj šele, da bi rekli: ” Oče, grešil sem zoper tebe in grešil sem zoper nebo!”, kar je naredil mlajši sin in s tem pokazal, da je prejel kvalitetno temeljno vzgojo, ki ga v hudih trenutkih rešuje.

   Pri nas večina ljudi, ki so produk kriminalne komunistične vzgoje, ki je trosila plevel 100% SKREGANOSTI Z REALNOSTJO, PSIHOPATSKO NEZMOŽNOST PRIZNANJA KRIVDE, RAZVAJENOST in PERMISIVNOST ob vsem tem pa še patološko sovraženje vsakega, ki ne razmišlja s kolektivno glavo oz. razmišlja in dela drugače ali je celo uspešen delavec.

   • In prav to, kar očitaš drugim, počneš sam – iskanje grešnega kozla v socializmu pač ni neka krepost. Tako kot tudi ni krepost opravičevanje neoliberalizma s krščanskimi načeli, čeprav je neoliberalizem skregan z evangelijem.

    • Kriza v Sloveniji je čista kriza zaradi preveč socializma, mafijskega gospodarstva, preveč birokracije, preveč lenuhov, nekonkurenčnosti, nacionalnega interesa ( monopoli in podmizenja). Skratka zaradi lokalnega socialističnega kriminala. Povedati ljudem v tem groznem kaosu kaj je zrno, kaj plevel ( socializem, kriminal) je krepost.

     Sem zagovornik klasičnega liberalizma.
     Ob populizmu v Sloveniji, ki krivi kapitalizem in neki kvazi neoliberalizem ( a to mislite rdeče tajkune in cca 5 njihovih odpadnikov, ki so danes na sodiščih, medtem, ko je ostalih cca 2.000 varno doma) se ne bom zaganjal v privide socialističnih populistov.

     Klasični liberalizem v ničemer ne posega v območje krščanstva, medtem ko monoteisti-ne religije vključno s krščanstvom predstavljajo temelje morale in pravne države na katerih temelji liberalno gospodarstvo.

     Res pa je, da socializem nima nič skupnega s krščanstvom, in hkrati je popolno nasprotje klasičnemu liberalizmu, kjer delavci živijo nekajkrat bolje in dobivajo tudi tehnološko napredna znanja, medtem, ko je socializem prikopal do kamene dobe.

 3. Velika škoda, ker je Nemčija v primerjavi s Francijo zamudila veliko priložnost, da bi se odrekla dolgoletni vladavini tistih, ki svoj spačeni konservativizem združujejo z neoliberalizmom. Tako se bo še naprej nadaljevala politika “četrtega rajha” oz. nadvlado Nemčije znotraj EU na ekonomskem področju. Bodimo iskreni: prav takšna politika je prinesla Grkom veliko več trpljenja kot sicer. In tudi mi po hlapčevsko plačujemo višje obresti za posojila zato, da gre lahko Nemcem bolje. Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni!

  • Bodimo iskreni: zgoraj si napisal demagogijo kakršno izgovarja pokvarjenec in hinavec Lukšić in z njo dobiva množico kolektivno spranih proletarcev.

Comments are closed.