Škofjeloški pasijon: Sporočilo za današnji čas (FOTO)

4
Jezus na križu in njegova mati
Jezus na križu in njegova mati

Škofjeloški pasijon, ki ga je pred skoraj 300 leti napisal kapucin oče Romuald, Lovrenc Marušič, je uprizoritev, ki je ni mogoče doživeti nikjer v Sloveniji in v taki obliki nikjer v svetu. Preko 900 ljubiteljskih igralcev, od tega 67 konjenikov sodeluje v predstavi, kjer se na štirih prizoriščih pred nami odvije 20 prizorov – od Adama in Eve v raju, preko dramatičnega prikaza smrti in pekla, Gospodovega slavnostnega vhoda v Jeruzalem, Njegovega trpljenja, križanja, do molitve kralja Davica pred skrinjo zaveze.

Takole je v uvodnem nagovoru v gledališkem listu povedal ljubljanski nadškof Stanislav Zore: “Čeprav sodobni gledalec Škofjeloškega pasijona živi v popolnoma drugačnih razmerah, se vendarle srečuje s temeljnimi bivanjskimi vprašanji smisla življenja, trpljenja in smrti, pa tudi z nič manj zahtevnimi vprašanji pravičnosti, resnice, dobrote, zvestobe in poštenosti.”

Mesto Škofja Loka z zalednjem Selške doline, Poljanske doline, Sorškega polja, v času pred in med pasijonom zaživi z drugačnim utripom, ki ljudi spremeni, jih med seboj poveže in – verjamem – poglobi njihovo vero.

Hvala snovalcem, hvala igralcem, hvala vsem, ki ste sodelovali.

Več o Škofjeloškem pasijonu, ki ga bodo postavili spet leta 2021, ob 300-letnici rokopisa patra Romualda.

Še povezava do “nočne verzije” Škofjeloškega pasijona (foto: Patricija Belak).

Foto: Aleš Čerin

4 KOMENTARJI

  1. Svetovno najbolj znana je sicer tale tradicionalna pasijonska predstava:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Oberammergau_Passion_Play

    ki se izvaja na okoli 10 let neprekinjeno že od leta 1634 ( z zelo redkimi presledki, npr. med 1940-1950) v kraju Oberammergau na Bavarskem. Menda traja predstava okoli 5 ur, bile so pa tudi 7 urne in daljše.

    Ne razumem vsebine trditve, da v taki obliki kot v Škofji Loki pasijona ne prikazujejo nikjer v svetu in bi bilo dobro, da se to pojasni. Sicer se pa pridružujem veliki pohvali tistim, ki so Škofjeloški pasijon obudili in sodelujejo pri izvedbah.

Comments are closed.