Škof dr. Peter Štumpf: “To ni karitativnost, ampak naivnost.”

13
Škofovski zbor pri umestitvi nadškofa Stanislava Zoreta Foto: Aleš Čerin
Škofovski zbor pri umestitvi nadškofa Stanislava Zoreta Foto: Aleš Čerin

Dr. Peter Štumpf: To ni karitativnost, ampak naivnost.

Soboški škof dr. Peter Štumpf je bil oster v svoji izjavi: “Karitativnost na način, kot jo peljem sedaj, je kanal za naše samouničenje. Pred kratkim sem voditeljema soboške škofijske Karitas dejal, naj pomoč migrantom sodelavci Karitas uravnovesijo tako, da ne bodo zanemarili domačih ljudi, ki so tudi potrebni pomoči. Karitativnost kot prosta pot v Evropo za tiste, ki prihajajo samo zato, da bi uničili krščanstvo? Prosim vas lepo! To ni karitativnost, ampak naivnost.”

Celotna izjava škofa dr. Petra Štumpfa, soboškega škofa: Čez soboško škofijo sedaj vstopajo v Avstrijo množice migrantov. Prej so prihajali preko Madžarske, ki pa je zaprla svoje meje. Sedaj prihajajo iz Hrvaške. Človekoljubne organizacije so utrujene. Slovenska država pa brez pravih rešitev.

Že letos spomladi sem v škofijskem pastoralnem glasilu Poti k Bogu napovedal, da se islamizacija Evrope lahko zgodi čez noč. Takrat tega nihče ni resno jemal. Izpolnjuje se moja slutnja! Avstrija in Nemčija grozita, da bosta zaprli meje, Slovenija pa nič! Mencavost je nelogična, razen če nekdo ponuja slovenski državi ogromno denarja, samo da sprejema migrante, tudi če jih druge evropske države več ne bodo. Migranti se bodo na koncu ustavili pri nas, tukaj zaživeli v vsem, kar nam bodo vsiljevali – od verskih do povsem nam nesprejemljivih življenjskih navad. Lahko se sicer tolažimo, da bi to za nas tudi pomenilo versko prebujenje, večjo odgovornost do lastne tradicije in še kaj. Vendar ko te več ni, se nimaš v kaj prebujati!

Karitativnost na način, kot jo peljem sedaj, je kanal za naše samouničenje. Pred kratkim sem voditeljema soboške škofijske Karitas dejal, naj pomoč migrantom sodelavci Karitas uravnovesijo tako, da ne bodo zanemarili domačih ljudi, ki so tudi potrebni pomoči. Karitativnost kot prosta pot v Evropo za tiste, ki prihajajo samo zato, da bi uničili krščanstvo? Prosim vas lepo! To ni karitativnost, ampak naivnost. Prostovoljci Karitas mi pravijo, da med migranti vidijo mnogo takih, ki imajo ogromno denarja in z njim ravnajo povsem neodgovorno. Kdo je potreben karitativne pomoči? Bogati in sumljivi neidentificirani neznanci, za katere ne veš, kakšne cilje imajo, ali pa domači ljudje, ki se komaj prebijajo iz meseca v mesec?

Madžarski kolega v škofovstvu mi je dejal: »Pri nas sprejemamo samo  tiste, ki nam z dokumenti dokažejo, kdo so. Če ne vemo, kdo so, ker nam nočejo povedati, naj izvolijo nazaj, od koder so prišli. Večina jih pred mejo uničuje dokumente, da mi ne bi vedeli, kdo so. Kdo so torej ti ljudje, kakšne namene imajo?«

Ne moremo soditi, kdo je vreden pomoči in kdo ni vreden. Če je človek enkrat pred mano in prosi, mu dam – ne kače, ampak kruha. Če pa to zavrača, ker je na tem kruhu križ, pa premislim, kako bom ravnal z drugimi, ki bodo še prišli. Temu se reče strategija ali načrt. Če ni strategije, je ni zaradi naivnosti ali pa zato, ker je kaos strategija nekoga, ki si od tega obeta zelo podle koristi. V takem kaosu pa tudi za karitativnost ne more biti več prostora. Zakaj? Ker je povsem brezsmiselna, brez navdiha in tudi brez sporočila.

Ali se voditelji naše države zavedajo odgovornosti do Republike Slovenije in njenih državljanov? Če ne, je »lažje biti prekmurski Slovenec na Madžarskem kot pa v skrajno islamistični Sloveniji«!

Murska Sobota, 29.10.2015

dr. Peter Štumpf, soboški škof

Msgr. Andrej Glavan: Begunce po naših najboljših močeh sprejemamo kot brate in sestre

V drugačnem duhu je podal izjavo škof msgr. Andrej Glavan, nekaj dni prej. V njej je takole pozval: “Vse državljane zato vabim, da smo v času te preizkušnje, kljub nekaterim zaskrbljujočim pojavom, enotni, mirni in da begunce po naših najboljših močeh sprejemamo kot brate in sestre.”

Celotna izjava škofa msgr. Andreja Glavana o begunski krizi v Sloveniji: Slovenija se nahaja v težkem položaju, ko več deset tisoč beguncev in migrantov iz Vzhoda in Afrike dnevno vstopa v našo državo. Njihovo sprejemanje, nastanitev in prevoz proti Avstriji zahteva izjemne materialne in človeške napore. Zato v imenu Slovenske škofovske konference izrekam hvaležnost in priznanje vsem policistom, vojakom, pripadnikom civilne zaščite in številnim prostovoljcem humanitarnih organizacij za vse njihovo dosedanje delo in zavzetost. Posebno zahvalo izrekam vsem članom Slovenske Karitas in župnij, ki v teh dneh požrtvovalno sprejemajo begunce in skrbijo, da je njihov odhod proti končnim državam čim bolj organiziran. Obenem pozivam pristojne državne oblasti, da beguncem, ki se v teh dneh nahajajo v Sloveniji, nudijo varne razmere, primerno namestitev in oskrbo. Pri tem lahko državne oblasti računajo na pomoč naše krajevne Cerkve in zlasti Slovenske Karitas. Prav tako naj državne oblasti dosežejo čim prejšnji dogovor o begunski problematiki na ravni Evropske unije in sosednjih držav, da v prihodnjih dneh in tednih ne bo prišlo do humanitarne krize in neredov. Vse državljane zato vabim, da smo v času te preizkušnje, kljub nekaterim zaskrbljujočim pojavom, enotni, mirni in da begunce po naših najboljših močeh sprejemamo kot brate in sestre. Katoličane pa še posebej vabim k zavzeti molitvi tako za vse begunce kot tudi za mir na svetu.

msgr. Andrej Glavan,
predsednik Slovenske škofovske konference

Nadškof msgr. Stanislav Zore: Poskrbimo za vse brate in sestre

Že 31. avgusta 2015 pa je msgr. Stanislav Zore, predsednik Komisije Pravičnost in mir pri SŠK, takole pozval: “Gostoljubje in sprejemanje tujcev sta že od davnih časov znamenje ljubezni in spoštovanja dostojanstva vsakega človeka. Zato si želimo, da bi bilo v primeru številnejših migracij v našo državo za vse begunce (in njihove družine) tako tiste, ki bodo zaprosili azil kot tiste, ki bodo odšli v druge države, primerno poskrbljeno vključno z versko oskrbo.”
Celotna izjava nadškofa msgr: Stanislava Zoreta: V Komisiji Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci se zavedamo, da so številni begunci in migranti, ki v Evropo prihajajo iz Severne Afrike in z Bližnjega Vzhoda velik izziv za vse članice Evropske unije. Vse države in vsi državljani smo pred testom solidarnosti z vsemi, ki so bili zaradi vojn in nasilja pregnani iz svoje domovine in bodo v upanju, da bodo našli boljšo prihodnost, potrkali na naša vrata.

Gostoljubje in sprejemanje tujcev sta že od davnih časov znamenje ljubezni in spoštovanja dostojanstva vsakega človeka. Zato si želimo, da bi bilo v primeru številnejših migracij v našo državo za vse begunce (in njihove družine) tako tiste, ki bodo zaprosili azil kot tiste, ki bodo odšli v druge države, primerno poskrbljeno vključno z versko oskrbo. Ob tem izražamo podporo vsem državnim ustanovam, civilni zaščiti, humanitarnim organizacijam in prostovoljcem, ki se pripravljajo na morebitni sprejem beguncev in migrantov.

V primeru večjega števila beguncev lahko njihova namestitev v naši državi prebudi številna mnenja, odzive in stališča. Menimo, da je potrebno na vsa vprašanja, tudi na vprašanja o naši lastni varnosti, odgovarjati objektivno, odkrito in pošteno. Z besedami papeža Frančiška »Ne smemo se utruditi v naših prizadevanjih za obsežnejši odgovor na evropski in mednarodni ravni« (18. 4. 2015), vlado pozivamo, da prispeva svoj delež k skupnemu in celovitejšemu evropskemu reševanju vzrokov za begunsko tragedijo in solidarnost na področju financiranja humanitarnih akcij. Sprejemanje beguncev nujno kliče k premisleku o tem, kako lahko Evropska unija in NATO pripomoreta k vzpostavitvi miru in ureditvi razmer v tamkajšnjih državah in s tem k zmanjšanju begunskih migracij v Evropo, saj možnosti niso neomejene. Begunska kriza je tudi za našo državo priložnost, da premislimo tragične posledice trgovine z orožjem, premalo premišljenih vojaških posegov zahodnih držav, nepravičnih ekonomskih politik, revščine in korupcije, ki v ozadju poganjajo vojaške spopade in državljanske vojne. Obenem pa je to priložnost, da izrazimo zahtevo po bolj odločnem ukrepanju proti vsem, ki kujejo dobiček na račun beguncev in jih na poti v Evropo pogostokrat izpostavljajo izkoriščanju, življenjski nevarnosti in smrti.

Pri tem pa ne moremo mimo dejstva, da so na Bližnjem vzhodu, v Egiptu in v mnogih drugih državah kristjani posebna tarča verskega fanatizma in nestrpnosti in da gre za poskuse odkritega iztrebljanja krščanske navzočnosti na teh območjih, torej za nedvomen genocid. V Komisiji Pravičnost in mir se zavzemamo za to, da nudimo pomoč vsem beguncem, v prvi vrsti pa tistim, ki so žrtve verske, kulturne in etnične nestrpnosti.

msgr. Stanislav Zore
predsednik Komisije Pravičnost in mir pri SŠK

———————————————————————————————————————————————————————————

Ali se nam obeta razdor v vrhu Slovenske katoliške cerkve v odnosu do migrantov? Čakamo na uradno izjavo Slovenske škfovske konference, ki se bo po poročanju RTV Slovenija odzvala v ponedeljek.

———————————————————————————————————————————————————————————

Vir izjav: Spletno mesto Slovenske škofovske konference

Foto: Aleš Čerin

13 KOMENTARJI

 1. Vsaj en škof je ponosen, pokončen mož. Verjetni je to premalo, da bi bili škofje svetilnik, ki osvetljuje pot državljanov Slovenije v blagostanje.

 2. Ajajaj, tudi če so nekateri pomisleki škofa Štumfa upravičeni ( res se bo npr. treba čimprej vrniti v stanje vladavine prava, ko vsakdo za prehod meje potrebuje veljaven osebni dokument, ne pa da se tolerira, da jih namerno unčijo), je pa kot celota izjava zelo neprimerna za katoliškega škofa. Seveda se bo velik del Slovencev, ki jih ob srečanju z dozdaj povsem neznanim fenomenom vodijo podobni strahovi identificiral s stališčem murskosoboškega škofa in ga podprl.

  Upam, da bojo ostali slovenski škofje ostali trdni, popodobno kot papež, tudi če ne bo popularno in se ne bojo vdali (skrajno) desnemu populizmu. Ve se, kakšen naj bo odnos kristjana do begunca, do sočloveka v stiski, ne glede na narodnost, raso, vero. To so begunci, ne osvajalska sovražna vojska!

  • “To so begunci, ne osvajalska sovražna vojska!”

   Gospod IF,
   begunci so bili do prve varne države. Potem so pa ekonomski emigranti. Ker so uničili dokumente, so ilegalni ekonomski migranti. Kateri od navedenih besed ne znate določiti pomena?

   • Če bi imeli ti, ki zdaj tavajo mimo nas vsaj malo upanja, da bojo kmalu lahko šli nazaj domov, ne pa da vojni v Siriji ni videti kraja, ne bi rinili v Evropo. Gotovo v niti približno takem številu. V okoljnih državah, ki so prebremenjene z milijoni beguncev, lahko leta životarijo v nemogočih razmerah, v množičnih kampusih.

    Tudi ti bi na njihovem mestu zelo verjetno hotel drugam, na boljše. Vsaj jaz bi. Vidiš, ko presojaš ravnanje ljudi, ne škodi, če se skušaš vživeti v njihov položaj. Upal bi si staviti, da je veliki večini, vsaj 999 promilom, zadnja ideja, ki jim hodi po glavi ta hip ta, ki jim jo pripisuje prekmurski škof, namreč da v Evropo prihajajo uničiti krščanstvo.

    Ne trdim pa, da s pretiranim migrantskim valom ni problemov in da jih ne bo v prihodnje. Strinjam se, da je med drugim potrebno delovati, da bi se val prihodov bistveno zmanjšal in da se vrne vladavina prava na meje države in EU.

  • IF: “Upam, da bojo ostali slovenski škofje ostali trdni, popodobno kot papež, …”
   ======================

   Ja zelo je trden tale socialistični papež. Ko na veliko pobijajo kristjane v islamskem svetu papež tudi muksne ne.

 3. Sicer pa priznam, da sem precej presenečen nad tem, da je novinarju, ki za moje pojme v teh dneh najbolj tenkočutno in kredibilno, torej tudi kritično poroča s področij, kamor prihaja reka beguncev/migrantov, ime Boštjan Videmšek. Vse preveč sicer vidim na eni strani ksenofobnega populističnega šuntanja, na drugi strani pa lezenja nekam vladi in uradnim organom.

  http://www.delo.si/sobotna/strah.html

 4. Gospod IF,
  imate vsaj korajžo gledati film Umri pokončno?

  Sicer ne vas in ne gospoda Zdravka v soboto ne pričakujem na Otočcu, kjer bo soočanje z željo, da narod z 1,5 otoka na žensko vsaj pokončno izumira. Da si upa brati Sveto pismo, kjer piše: “Ne smeš ležati z moškim kakor se leži z žensko; to bi bila gnusoba.” (3 Mz 18,22)

  Če dovolite nasvet, potem pazite na pričevanje za Jezusa. Slovenski narod je padel, rešeni bodo le posamezniki. Škofje … niso prvič prepustili svojih ovc volkovom. Upam, da vsaj ne bodo zbežali na varno Madžarsko.

  • Saj ni nujno, gospod AlFe, da vam v vsem nasprotujem. Kdaj sem jaz o tem problemu že poslušal recimo Miho Žužka ali dr. Toneta Kunstlja, pa dr. Draga Čeparja in se z njimi strinjal. Pa ne da ste dobili vtis, da si želim zatona slovenstva?

 5. Dr. Peter Štumpf je levici priskrbel obilo municije. In to par tednov pred referendumom …

  Prihaja mi na misel en angleški izraz za oznako nekaterih slovenskih škofov: mavericks.

  • Ravno obratno: Municija levice bo ne samo brezplačna, ampak tudi učinkovita reklama za referendumski izid “ZA družino”

  • To ti misliš. V primeru beguncev se ljudje enostavno ne delijo več levo/desno, ampak je mnogo ljudi bolj priti beguncem kot za.

Comments are closed.