Škof Anton Jamnik: Pri Zdravi atmosferi ne gre za nikakršno manipulacijo

60
Foto: Twitter.
Foto: Twitter.

Konec septembra je finančno ministrstvo prevzela Mateja Vraničar Erman. Ob imenovanju prve finančne ministrice v Sloveniji pa je v javnosti odmevalo tudi njeno članstvo v Društvu Zdrava atmosfera (ZA). Mateja Vraničar Erman je med drugim nastopila v predstavitvenem videu društva, njeno ime je mogoče najti tudi na spletni strani društva, kjer se zahvaljuje učitelju Dragutinu Barušiću, predsedniku društva. Že po imenovanju je na vprašanje novinarjev sicer poudarila, da zmore ločevati zasebno življenje od javnega, njenega članstva v društvu ne problematizira niti Miro Cerar, ki je izjavil, da je dobro, če je ministrica zasebno članica skupnosti, ki »pomaga ljudem«.

Zdrava atmosfera ima sedež na Hrvaškem, v Sloveniji deluje njena podružnica. S spletne strani društva je sicer težko razbrati, tudi zaradi zelo polomljene slovenščine, kaj je sama vsebina ezoteričnega nauka Zdrave atmosfere. Kot zapišejo, želijo biti zaslužni »za bivanje planetarno zdrave družbe in, da bi plemenitost vrnili civilizaciji, kakor po veličanstveni solidarnosti, tako po popolni socializaciji.« Tako samskim, kot parom obljubljajo, da »lahko dobijo številne koristi z navodili, z jasnostjo, z nasveti, kako biti sorodna duša, kako ohraniti ljubezen večno mlado in živo.«

Voditelj društva Zdrava atmosfera je Dragutin Barušić, ki ga člani kličejo učitelj, izvorni učitelj, nadučitelj. prerok ali tudi beli mag. »Učitelj Dragutin Barušić v nas prebudi zavedanje naše prave narave, da razvijemo svoje potenciale. Z njegovo pomočjo postajamo odgovorni zase in ves svet. Njegova navodila so vedno konkretna in stvarna ter vedno zagotavljajo uspeh, ki je za dobrobit vseh brez izjeme,« zapišejo na spletni strani. Obljubljajo tudi pomoč pri zdravstvenih težavah: »Dragutin Barušić je zdravilec, ki zdravi vzroke, ne samo posledice bolezni. Če ste pripravljeni investirati v svoje zdravje in imate zaupanje, vero, zvestobo in hvaležnost, boste dosegli svobodo in vaše stanje, ki je vaše zdravje.«

Na svoji spletni strani društvo objavlja tudi, da se je z Dragutinom Barušićem mogoče družiti v kapelici pod frančiškansko cerkvijo (ki je sicer javno dostopna) na Tromostovju v Ljubljani in v Slomškovi sobi župnišča pri cerkvi sv. Danijela v Celju. POP TV je poročala, da se člani društva v kapelici na Tromostovju ne srečujejo več, prav tako so nam iz župnije Celje – Sveti Danijel sporočili, da jih tudi tam že dolgo ni več. Pred časom pa je na spletu zaokrožila skupna fotografija Dragutina Barušića in škofa Antona Jamnika, zato nas je zanimala povezava med njima. Škof Jamnik nam je pojasnil, da je fotografija nastala pri frančiškanih na Tromostovju, po eni izmed slovesnosti, pri kateri so zakramente uvajanja prejeli katehumeni.

Anton Jamnik se je z voditeljem društva Zdrava atmosfera in drugimi člani večkrat srečal pri frančiškanih na Tromostovju, nekateri so se redno udeleževali priprav na zakramente, katehumenata. Škof Jamnik nam je pojasnil, da je Barušića vprašal o njegovem poslanstvu in delu ter da iz tega ni zaznal »nič podobnega kakšnemu “kultu”, okultizmu ali new ageu«. Barušić mu je povedal, da se v Zdravi atmosferi srečujejo tisti, ki »si želijo biti v občestvu z drugimi in ne prepuščeni sami sebi,« in da se tam »združijo, pogovarjajo, delijo izkušnje, tudi pomagajo drug drugemu.« Barušić je škofa Jamnika tudi povabil na njihova srečanja, a se na žalost, kot pravi ljubljanski pomožni škof, teh še ni mogel udeležiti.

Anton Jamnik glede na njegovo poznavanje društva ne more trditi, da gre pri Zdravi atmosferi za ‘coctail religioznost’ ali kakšno ‘duhovno deviacijo’, »ampak za tisto, kar človek primarno potrebuje v družbi vedno večje osamljenosti: druženje, pogovor …. Prav to pa je mnoge pripeljalo tudi do tega, da so se odločili, da stopijo na resno pot vere in se odločijo na prejem zakramentov v Katoliški Cerkvi.«»Glede na moje poznavanje Zdrave atmostere, njenih članov, gospoda Draga in po pogovorih z duhovniki, ki so njihove člane pripravljali na prejem zakramentov, o samem združenju ne morem in ne smem reči nič slabega, ker za to nimam prav nobenega razloga. Ker gibanje kar nekaj let poznam, vsaj glede na moje vedenje, lahko mirno rečem, da ne gre za nikakršno duhovno, finančno ali kakršnokoli drugo manipulacijo,« nam še pove Anton Jamnik.

So se pa na povečan interes medijev do Zdrave atmosfere pri društvu že odzvali. Poverjenica Zdrave atmosfere Jadranka Oblak v ozadju novinarskih poročanj o društvu vidi pritiske po dezinformiranju. Novinarji so »iz strahu za lastno preživetje podlegli ukazom skrivnostnih skupin iz ozadja (zle organizacije izza zavese – od nelegalnih pred Generacijami prostovoljnih zidarjev do nelegitimnih pred Javnostjo iluminatov – ki se že javno deklarirajo, da so sluge črne magije)«. Jadranka Oblak se še sprašuje, zakaj ‘neljudje’, »ki so že zdavnaj kupljene duše od strani duha zla za vojno negativnosti, krojijo ‘svet informacij’.«

60 KOMENTARJI

 1. V ljudeh naravni čut po religioznosti raste. Ne po pravilih, po indoktrinaciji. Temveč kot pravi Rupnik “po veri obličja”. Med te ljudi in sedanjo “religijo knjige” pa se danes vrivajo sekte. Ta omenjena sekta si ne zasluži članka. Hujša je sekta, ki se ji klanja večina Slovencev: Država.

  • Zanima me, ali ti priznavaš, da je to obličje, ta osebni Bog, moj in tvoj, da je to isti Bog?

   • To ni odvisno samo od mene, ampak od naju. Če sva midva zmožna to s svojim življenjem pričevati, da imava skupnega Boga.
    Zadnjič je en fanatičen “mainstream”, sds, katolik na FB mene prepričeval, kako je sovraštvo koristno čustvo za človeka in družbo. Z njim nimava istega Boga.

     • Ja, Bog je eden. Toda kako to razložiti ateistu, ki gleda ISIS samomorilca, ki se v imenu Boga raztreli ali tebe, ki drugače misleče napadaš? Ali imata vidva istega Boga?
      Problem je, kako ti doživljaš Boga in kako ga ISISovec? Kdo ga doživlja izkrivljeno, ali ga sploh kdo doživlja popolno?

     • Boljše od tega da je Bog en in isti se ne da razložit. Tvoja špekulacija z osebnim Bogom, ki namiguje, da ni nujno isti, nič ne more povedati.

     • Ti enostavno razloži ateistom, da je ateizem največja napaka (neumnost), ki je posledica napak religij.

  • Cerkev je sicer bila v komunizmu glavna tarča režima, tudi glavna tarča delovanja politične policije Udbe. Edina institucija, ki je niso imeli pod kontrolo, naj so jo še tako ustrahovali. Edina preostala organizirana opozicija. Ljudje, ki so ostajali v komunizmu zvesti Cerkvi, so se odrekali karijerni promociji in se zavestno izpostavljali večjemu ali manjšemu šikaniranju.

   Vsaj zaradi tega so tele tvoje gornje besede neobjektivne in za marsikoga nedostojne in osebno žaljive.

   • Človek, ki je bil v prejšnjem režimu šikaniran in zapostavljen zaradi vere, zelo dobro razume besede gospoda Pavla. On je bil šikaniran, škof pa si je gradil dvorec, kjer je samo preproga stala več, kot njegovo stanovanje.

    Tak zelo, zelo dobro razume in je žalosten. Hudo mu je pri srcu.

    • Dajnodaj. Večinoma so zelo skromno živeli slovenski škofje pod komunizmom. In bili tudi sami med najbolj šikaniranimi. Nekateri v dolgoletnih zaporih. Drugi najprej javno ozmerjani in zaničevani, nato politi z bencinom in zažgani. Mučenec škof Vovk. Škofa Lenič in Pogačnik itd. Saj ne veš, kaj pišeš …

     • Uf! Vse, kar ne paše, zanikamo, kajne? Vendar te resnica slej ko prej ujame. Začnite pri drugem koncu, gospod IF! Če zmorete!

 2. Fotografija si je vsekakor zaslužila objave. Me zanima, če bojo kakšni komentarji na naslednjem zasedanju slovenske škofovske konference.

  Če bo naslednjič v bližini kardinal Rode, bo pa Barušić pokrit s čepico v škrlatu. Barvno se bo še bolje ujelo z nageljnom v gumbnici.

  Končno ni niti tako nujno zgrešena ideja, da nam mnoge medije v Sloveniji vsebinsko krojijo iluminati.

  • Joj, včeraj sem v čakanju na hrano v vrsti imel small talk. In kar naenkrat mi en začne flancati o iluminatih, nato drugi in tretji. Naj bi bila svetovna vlada in da bi moral prebrati te in te knjige. In da ni levice in desnice, ne republikancev in ne demokratov.

   A ti to verjameš? Ali lahko kaj več poveš o tem? Dejstva? A sploh je kaj dejstev?

 3. Škof Anton Jamnik. Zapomnite si to ime in ga v molitvi pogosto ponavljajte! Pa tudi na njegovega šefa, nadškofa Zoreta ne pozabite!

 4. Menda je iz zelo vplivne družine bratov, ki krojijo politiko in gospodarstvo tako močno, da so enega celo ubili.

  • “Menda je iz zelo vplivne družine bratov… so enega celo ubili”

   Sarkazem, tega pa res ne verjamem, da bi bila škof in umorjeni direktor kemijskega inštituta brata.
   Niso vsi Jamniki, ki jih je v Sloveniji več kot tisoč, v sorodu.
   Če bi bil škof s pokojnim v sorodu, bi to slovenska javnost gotovo izvedela veliko prej kot to, da je škof nekemu Barušiću iz Zdrave atmosfere, posodil svojo čepico.

 5. No, ja, malo šale pa mora biti tudi med škofi, kajne?
  Še dobro, da škof Jamnik Barušiću ni predal pastorala 😀

  Me pa vendarle zanima, ali bi kakšen škof tudi meni, ki okoli sebe zbiram svojo družino, sorodnike, prijatelje in znance, da se družimo, pogovarjamo, delimo izkušnje in pomagamo drug drugemu, posodil svoj pileol?

  Najbrž ne, ker vse to počnemo na piknikih in podobnih družabnih srečanjih in ne v neposredni bližini posvečenih objektov 😉

  • Verjetno ti ne zbiraš “komunistov” okrog sebe in jih množično ne spreobračaš v krščanstvo?

   • Ne, tega pa res ne počnem. Lahko pa poskusim, ampak dvomim, da mi bo Cerkev za moje “poslanstvo” oddala svoje prostore 😉

    • Veliko bolj sem vesel takih škofov, kot pa škofov, ki za debelimi zidovi zganjajo orto katoliš doktrino.

    • Začni v stranki, tam imaš polno komunistov. In številni kleriki, ki kolaborirajo z njimi, ti bodo rade volje dali cerkvene prostore. Ali pa ti bi jih raje dali, da bi katolike spreobračal v sds ?

 6. Iluminati in njihov najbolj izpostavljeni izvršitelj Soros (Kučanov odlikovanec) so menda tudi glavni oblikovalci invazije migrantov v Evropo po Kalergijevem načrtu, ki ima v planu oblikovanje nove evrazijsko-negroidne rase, ki naj bi bila bolj vodljiva in poslušna od nepredvidljive bele.

  • Bi kar verjela temu, ker če pozorno spremljamo dogajanje okrog nas, kakor tudi doma, vemo da je nekaj zadaj.

  • Vidim, da ste precej pod vplivom raznih paranoidno-konspiroloških teorij. Dejanski razlogi za množične migracije v Evropo (in razviti svet na splošno, z izjemo Japonske) so dosti bolj prozaični: demografska eksplozija v muslimanskem svetu in podsaharski Afriki, učinki klimatskih sprememb (še posebej v podsaharski Afriki), nadalje velekapital potrebuje malo izobraženo in brezpravno delovno silo za najbolj umazana dela in skrajna levica, ki naivno misli, da bo novi lumpenproletariat iz Tretjega sveta njena nova volivna baza.

   • Valter ne laži.

    Razlogi za okupacijo Evrope so islamizacija Evrope. Ti pa tako sovražiš krščanstvo, da to podpiraš – in iščeš krivce drugje.

    • Ja, ja, ja, se razume! Islamizacijo Evrope načrtujeta in usmerjata osebno Milan Kučan in Svetlana Makarovič, to že ptički čivkajo po Ljubljani, a ne? In baje to izvajata kar po mobitelu, sedeč v kavarni Zvezda in jedoč kremšnite …

     • Valter, spet lažeš, ker sem ti stopil na rep.

      Taki, kot si ti, tako sovražite krščanstvo, da bi sprejeli najbolj totalitarni islam – samo zato, da bi uničili krščanstvo.

      To se kaže tudi v tem, da istočasno bruhaš po krščanstvu, hkrati pa zagovarjaš to, da se moramo mi prilagajati prišlekom muslimanom.

  • Soros je oblikovalec, ampak Iluminati pa nimajo z njim nič skupnega.

   Realni iluminati so skupnost ljudi, ki si prizadeva za boljši svet.

 7. Škofa Jamnika sem pred 10 leti poklical, če bi prišel na večer in omizje s klasičnimi liberalci v krogu Rada Pezdirja in Janeza Šušteršiča. Bil je edini škof in edini katolik, ki je vsaj nekaj vedel o liberalizmu. Naredil je doktorat, a kot sem kasneje zvedel, ne o klasičnem liberalcu, pač pa o socialnem liberalcu. Vse sva se dogovorila. Naredil sem reklamo omizja. Prišlo je okrog 30 ljudi, v glavnem ateistov. On pa je imel celo popol

 8. Celo popoldne mrtev telefon in cel večer. Sramote me je rešil Rado, ki je naredil neko svoje predavanje. Jamnik me ni nikoli poklical ali se mi opravičil. Kasneje sem od moje in njegove mlade prijateljice zvedel za njegove težave.

  • Osebne težave? Lej, raznih polpreverjenih čenč ni dobro spuščat takole na pol v javnost. To je podobno kot govorice o homoseksualnem lobiju. Tisti, ki to stalno govorijo, bi bilo prav, da pridejo na plan z imeni in z dokazi o tem, kako naj bi ta lobi podtalno deloval in širil svoj vpliv. Diskutabilno je, koliko ima smisel razkirvati privatni svet ljudi. Nedvomno pa je koristno razkrivati vsa potencialna podtalna omrežja in neformalne centre moči.

   Verjetno imaš simpatije do škofa Jamnika kot šefa t.i. zametka katoliške univerze. Z drugimi besedami zaenkrat samo katoliške poslovne fakultete, v kateri je aktivnih nekaj izrazitih ekonomskih liberalcev. Steinbacher ipd.

   • Homoseksualni lobi obstaja. Član je obveznoime, pa tale Lenko – Aladar – jesus. To sta dva lobista.

 9. Če se ne motim, so prva prostozidarska združenja nastala v 17. stoletju. Sprva so bila povsem religiozne narave, kasneje so postale posvetno-religiozne z namenom spreminjanja sveta. V njih so vključeni razni svetovni pomembneži iz političnega, družbenega in gospodarsko-finančnega življenja in imajo velik vpliv na globalna dogajanja. Npr. Jugoslavija je nastala na podlagi odločilne podpore ene izmed vplivnih prostozidarskih lož. V prvi Jugoslovanski vladi je bilo več kot polovica ministrov iz vrst masonov.

  Danes med najpomembnejše lože spadata Iluminati in Bilderbergovci. Ti imajo podločilni vpliv na svetovna dogajanja, verjetno tudi na vojno in mir.

  • Se pravi, da so bili to uspešni svobodnjaki, ki so hoteli svojo voljo uveljavlati mimo absolutistične oblasti, mimo države, mimo birokracije in mimo absolutistično oblastniške Cerkve v tistem času.
   Zadnjič je en katoličan besedno napadel Edija Kovača in encikliko z iluzionisti, da kler sodeluje. Kdo: socialisti v kleru ali Opus Dei?

   • Prostozidarstvo v svojih začetkih na prelamljanju fevdalne dobe in fevdalnih razmerij in v času absolutističnih vladavin ( pri nas recimo v času klasicizma okoli l. 1800) ni isto kot prostozidarstvo v času razvitih demokracij. Danes je to v demokracijah percipirano kot paralelno podtalno mreženje. Kot izrazito problematična zadeva. Ne daleč od mafijskih povezav. Kar nekaj primerov je bilo, ko so bile kriminalno preganjane zaradi svojih netransparentnih oblastnih in poslovnih ambicij.

    Iluminate povezujejo predvsem s področjem show-businessa v ZDA. Kot razumem, naj bi bili vsebinsko celo blizu satanističnim kultom. Svoje članstvo naj bi podobno radikalnim sektam voditelji spravljali v odvisniško razmerje, od materialnega pa predvsem mentalnega, neredko z namernim spodbujanjem odvisnosti od alkohola in zlasti nelegalnih trdih drog. Z razgraditvijo osebnosti. Nekatere svetovne zvezde, zlasti zabavne glasbe naj bi končale v njihovih krempljih, nekatere prignane do samomorov ( omenja se Whitney Houston in njeno hčerko). V ozadju znatnega dela dekadence sodobnih glasbenih videospotov naj bi bil načrt iluminatov.

    Naj bi bilo. Koliko je res ali ne, osebno ne vem. Se nisem poglabljal, ker tudi dvomim, da bi sam lahko prišel zadevi do dna.

    • Suma sumarum: vsekakor mi je bolj na varni strani, če je to društvo Zdrava atmosfera učitelja Barišića nastrojeno proti iluminatom, kot če bi z njimi simpatiziralo ali bilo celo povezano.

    • Na prelomu iz fevdalne v svobodno, meščansko družbo je treba vedeti, da se je mafija kot fevdalna organizacija temu z vsemi 4 upirala in se še upira. So pa bili misleci, trgovci, meščani, ki so zahtevali enakost pred zakonom glede na plemstvo, duhovščino in ne samo zase, posebej za brezpravne tlačane. Oni so se morali skrivati pred rojalisti, vojsko in policijo.

 10. In vendar smo vsi ljudje,podvrženi skušnjavam in odrekanju,ampak smo še vedno ljudje
  s prirojenim izvirnim grehom,ki je z razvojem,ali nazadovanjem družbe vedno večji in
  okrutnejši!Definicija greha izgublja svoj primarni pomen,kajti morilci,ki so metali žive
  nesrečnike v brezna in opuščene rudniške rove,so vendar storili dobro delo,kar pa ni greh,ampak kazen za storjene grehe nesrečnikov,ki niso bili ne krivi in nič dolžni!Njihova edina dokazljiva pregreha je bil njihov obstoj,daleč od sodome in gomore,na njivi Božji!

  • Kaj hočeš povedat Tolmun, da je bila krivda teh nesrečnikov ker so bili živi. Nekatere je to tako zelo motilo, da so jih morali zmetat v brezna. Samo zato ker so bili ŽIVI … !?

   • Njihova edina dokazljiva pregreha je bil njihov obstoj,daleč od sodome in gomore,na njivi Božji!
    ================================================
    Amelie,očitno nisi razumela poante navedenega teksta!Morilci so morili po diktatu in nihče od zločincev ni ubijal na podlagi obsodbe,žrtvam niso sodili,za rablje je bil dovolj hud prekršek,da je bila žrtev pošten človek,ki je živel in veroval v Boga in poštenost!To je bil zločin usmrčenega nesrečnika!

    Ali sedaj razumeš poanto:KRIV SEM ZATO,KER ŽIVIM!

 11. V Show bussinesu so nekateri, ki se predstavljajo kot Iluminati, ampak uradni iluminati so le skupnost ljudi, ki si prizadeva za boljši svet.

  • Kar precej je združenj, ki si prizadevajo za boljši svet … če se ozremo okrog, naprimer v Sirijo, pa so uspešnejši oni drugi, ki si prizadevajo za slabši. Ravno včeraj sem na poročilib ujela, da je prišlo do prekinitve premirja v Siriji, ki je bilo tako stežka doseženo. Kdo je kriv .. Američani pravijo da rusi, ti pa obratno .. igrajo se kot otroci.

  • Ja, gospod Alojz! TAKO JE! To vašo izjavo podkrepiva s gospodom Sorosom, ki mu je naš ljubi predsednik Kučan izročil odlikovanje:

   Predsednik Republike Slovenije Milan Kučan je v navzočnosti veleposlanika Združenih držav Amerike v Ljubljani Johnnyja Younga na slovesnosti v predsedniški palači Georgu Sorosu danes izročil državno odlikovanje – častni znak svobode Republike Slovenije za njegove zasluge pri spodbujanju in razvijanju odprte demokratične in humane družbe v sodobnem svetu ter za zasluge pri uveljavljanju odprte, strpne in razsvetljene civilne družbe v Sloveniji. Predsednik Kučan je odlikovancu izrekel zahvalo in svoje spoštovanje v prepričanju, da “smo somišljeniki o pomenu odprte družbe za harmoničen razvoj soodvidnega človeškega sveta, tudi zaradi specifične izkušnje Slovenije”. Soros je izrazil zadovoljstvo, ker se Slovenija razvija v “demokratično in uspešno” državo, ki bo kmalu članica Evropske unije.
   https://www.sta.si/628000/drzavno-odlikovanje-humanistu-razumniku-in-vizionarju-georgeu-sorosu

    • ??? Kakšno prevaro?

     In pa … Kdo pravi, da je Tito prevaral Churchila? Eni trdijo, da sta bila ptička iz istega gnezda. Da je sam Chrucillov sin sredi vojne vihre priletel iz varne Anglije v nemirni Balkan in ustoličil Tita na pomembnem mestu prostozidarske lože.

     • Povzela sem po knjigi o tem, za to kar omenjate pa še nisem slišala.
      Glede prevare, predsednik Kučan je podelil odlikovanje Sorosu za finančno pomoč pri odpiranju zavoda za odprto družbo. Ta je pomoč namenil predvsem postkomunističnim državam, za katere je predvideval da jo najbolj potrebujejo. Kučan se je v tem primeru predstavljal kot pobudnik za novo nastajanje odprte družbe, v tem je lahko prevara. Ne vem koliko je bil Soros seznanjen s stanjem v Sloveniji, saj še sami nismo vedeli vsega tega kar vemo sedaj.

Comments are closed.