Škandal s konjskim mesom na dnevnem redu evropskih poslancev

0

Evropski poslanci so začeli teden z obravnavo direktive o tobaku. Večja opozorila o škodljivosti kajenja na embalaži in prepoved cigaret z okusom: to sta le dve izmed novosti, ki jih v novi direktivi o tobaku predlaga Evropska komisija. Beseda o novi »tobačni« direktivi je tekla med evropskim komisarjem za zdravje Toniom Borgom, irskim zdravstvenim ministrom Jamesom Reillyjem ter predstavniki tobačnih podjetij in nevladnih organizacij.

Aktualno je tudi glasovanje o tem ali bi bilo treba letalsko industrijo izvzeti iz evropskega sistema za trgovanje z izpusti CO2. Odločanje ali podpreti predlog o tem, da letalska industrija še ne vstopi v evropski sistem trgovanja z izpusti CO2 poteka v parlamentarnem odboru za okolje. Mednarodna organizacija za civilno letalstvo naj bi ustrezne ukrepe v zvezi s CO2 predlagala še letos.

Latvija želi v območje evra vstopiti s 1. januarjem 2014. O tem bodo odločajo člani odbora za gospodarske in denarne zadeve danes, ko razpravljajo z latvijskim finančnim ministrom Andrisom Vilksom in guvernerjem latvijske centralne banke Ilmārsom Rimšēvičsom. Prav tako danes poteka v omenjenem odboru tudi razprava o reformi evropskega bančnega sektorja. Poslanci se bodo posvetili t.i. Liikanenovem poročilu.

V četrtek bodo na Irskem o nedavnem dogovoru voditeljev EU o finančnem okviru EU za obdobje 2014-2020 govorili predsednik Parlamenta Martin Schulz, irski premier Enda Kenny in predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso.

Škandal v zvezi s konjskim mesom bo na dnevnem redu poslancev v četrtek dopoldan, ko se bo v Parlamentu znova mudil evropski komisar za zdravje Tonio Borg.

V četrtek se bodo v odboru za mednarodno trgovino mudili veleposlaniki Vietnama, Malezije in Singapurja, ko bo beseda tekla o gospodarskih odnosih zveze ASEAN z EU.

Vir: europarl.europa.eu

Foto: salon.com