Siol: pogovor z direktorjem Gospodarstva Rast

0

Dušan Zazijal priznava, da imata Zvona velike dolgove, a najprej poudari, da dolg nadškofije ne znaša 800 milijonov evrov. “Daleč od tega. Škofija nima takega potenciala. Treba je pogledati, kaj so hčere.”

/… /

Koliko obveznosti bi padlo na nadškofijo, če bi propadla Zvona Ena in Dva?

Tisto, kar je vezano na zavarovanja. Nadškofija je dala okoli 3 milijone evrov zavarovanj. Tri milijone in pol evrov pa Rast dolguje nadškofiji. V tem primeru bi nadškofija to dvoje izgubila. Okoli 6,5 milijona evrov.

/ … /

Kako poteka reševanje? Katere naložbe želite prodati in ali vam to uspeva?

Rast lahko naredi samo dvoje: lahko prodam naložbo v Zvonu Ena ali pa prodam oziroma unovčim depozit, ki ga imamo do Zvona Dva. Gospodarstvo Rast je ukleščeno v to dogajanje. Vprašanje je, katere naložbe bo prodal Zvon Ena.

Prek nadškofije smo se zatekli po pomoč in smo jo dobili v skupini svetovalcev TMF in Rothschild. Pripravil so predlog, ki je bil konec decembra posredovan bankam: ali graditi reševanje Zvona brez T-2 ali z njim? Nekatere banke, zlasti NLB, so menile, da naj se T-2 izloči in Zvon rešuje posebej. Rothschild jim je dokazal, da je reševanje Zvona s T-2 bistveno boljše kot brez. V kratkem, mogoče tednu dni, pričakujemo nov predlog bank. Je pa res, da so se banke zelo izpostavile, da pričakujejo od lastnikov ali od nekoga drugega nov denarni vložek, dokapitalizacijo.

Več: Siol