siol.net: Slovenija in 25 zapravljenih let

27

To so reforme in procesi, ki jih Slovenija ni nikoli zares izvedla, pa bi jih morala.

Privatizacija, ki še vedno traja

Vroč kostanj slovenske politike od osamosvojitve dalje. Začeli smo z lastninskim preoblikovanjem družbenih podjetij, ko so vsi polnoletni državljani Slovenije prejeli certifikate in postali lastniki okoli 40 odstotkov podjetij.

V drugi fazi privatizacije je dobršen del prebivalstva svoje delnice prodal, kupci teh delnic pa so bili pogosto vodilni v družbah. Ti so odkup izvedli predvsem s posojili, menedžerski prevzemi pa so se odvijali pod krinko nacionalnega interesa. Mnoga nekoč uveljavljena podjetja so tako končala v stečaju ter povzročila večmilijonski odpis dolgov pri bankah.

Zadnja, tretja faza se je začela odvijati v času krize leta 2008, ko so podjetja zaradi velike zadolženosti nujno potrebovala svež kapital, kupci pa prihajajo iz tujine. Ta faza še vedno ni končana.

Pokojninska reforma, od katere ni bilo nič

O nujno potrebni pokojninski reformi smo se začeli pogovarjati leta 2008. Pahorjevi vladi je tri leta pozneje spodletel dogovor s sindikati in takratno opozicijo o tem, kakšna naj bo ta reforma. Ljudje so jo namreč na referendumu leta 2011 prepričljivo zavrnili.

Janševa vlada je pripravila novo, poslanci pa so jo decembra 2012 soglasno potrdili. A že pri njenem sprejetju se je vedelo, da bo imela pozitivne učinke le do leta 2017 ali 2018. Po letu 2020 pa ne bo več zagotavljala finančne vzdržnosti pokojninskega sistema, zato je treba sprejeti novo.
Cerar z njo še čaka.

Fiskalno pravilo in slaba banka

Poslanci so maja 2013 potrdili vnos fiskalnega pravila v ustavo. To pravilo in njegov izvedbeni zakon določata, da srednjeročno in dolgoročno porabimo toliko, kolikor zberemo z javnimi dajatvami. Nad izvajanjem pravila bi moral bdeti neodvisen organ – fiskalni svet, a ga še vedno nimamo, ker si take službe menda nihče ne želi.

Slovenija je v sklopu ukrepov za reševanje slovenskega bančnega sistema ustanovila slabo banko. Njeno delovanje so ohromile zlasti hitre kadrovske menjave, saj so bili tuji strokovnjaki zamenjanimi z domačimi izbranci.

Neuspeli poskusi davčne reforme

Davčne reforme so se lotevale različne slovenske vlade – leta 2006, 2012 in 2015. Nazadnje je spremembe poskusil uvesti minister Dušan Mramor: obdavčil bi dobičke od kapitala po preteku 20 let, prepolovil olajšavo za raziskave in razvoj ter uvedel olajšavo za nagrajevanje delavcev. Pustil bi četrti davčni razred, socialne kapice pa ne bi uvajal. A Mramor je naletel na odpor celo v lastnih vrstah. Sprememb torej še ne bo.

Zdravstvena reforma

Reformo, ki jo bo predstavila ministrica Milojka Kolar Celarc in bo v zdravstvu stvari postavila na svoje mesto, še čakamo.

Avtorji: David Kos, Urška Makovec, Jan Tomše. Več lahko preberete na siol.net.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


27 KOMENTARJI

 1. No, o tem že dolgo govorim.
  25 zapravljenih let. Kdo je kriv? Gotovo na mladi pod 40 let.

  Večino pa nosijo tudi vsi “desni” politiki. Ali so kolaboranti komunajzerfašistov ali pa totalni luzerji. E, sorry, ni tretje poti!

 2. Največjo krivdo pa nosimo seveda državljani. Če je večina državljanov in “desničarjev” socialistov, bodo taki tudi profesionalni politiki. Oni so kot k… a ali kot gostilničar: od vsake stranke poberejo denar,vsaki stranki uresničijo želje.

 3. Seveda je pa vprašanje, zakaj je večina državljanov “socialistov”. Kdor ima moč, med drugim obvladuje tudi medije in izobraževanje, pri nas izraziteje še sodstvo. Poleg tega je pri nas specifično k tem treba prišteti še “ljudski glas”, ki ga uspešno širijo očitno še aktivni pripadniki bivših tajnih služb.

  Zato so povsem legalno dovoljena dvojna merila.

  Če bomo želeli spremeniti socialistično klimo, bo najprej treba spremeniti vzroke zanjo.

  • Hoče# povedati, da so za vse krivi mediji in sodišča. Ne pa vsak posameznik sam, ker vztraja pri socializmu, ki podkupijo njega osebno in mu daje določene krivične privilegije…????

   • …”Ne pa vsak posameznik sam”
    ——-
    Ne pa vsak posameznik sam ker vztraja pri socializmu…
    Saj ne vztraja, sploh ni potrebna vztrajnost za to. Samo prepusti se lagodju, ker je zanj lepo poskrbljeno.
    Kakšna odgovornost neki!!

    • O vztrajajo ljudje histerično:
     Pri državnih (mafijskih) podjetjih
     Pri državnem šolstvu
     Pri državnem zdravstvu
     Pri 5x preveliki birokraciji

     • Preprosto pri “socializmu”, ne rabiš naštevat.
      Problem v komunikaciji je nastal, ker me nisi razumel.
      Prav tako nisi razumel/upošteval, niti sporocila g.tineta.

 4. Kaj si lahko obetajo “okradeni” državljani?
  Mnogi državljani si upravičeno postavljamo to vprašanje. Zakaj slovenska politika javnosti ne razkrije, da se sanje o dnevu, ko se bodo »pokradene« milijarde vrnile iz tujine, ne bodo nikoli uresničile. Vse bistveno v zgodbi o »kraji« družbenega premoženja se je namreč ob aktivnem sodelovanju politike zgodilo že davno v devetdesetih letih prejšnjega stoletja v procesu preoblikovanja (privatizacije) družbene lastnine.
  Tedaj se je razrastel neizmeren (še vedno prisoten) pohlep, ki ga oblast ni znala in celo ni hotela obrzdati. Strinjam se z njim tudi v tem, da lahko zapišemo, da tedaj sodna veja oblasti zanesljivo ni ravnala skladno z ustavo.
  Nič bolje se ni izkazalo niti državno tožilstvo. Na podlagi več kot petsto kazenskih ovadb v zvezi z divjim lastninjenjem je tožilstvo doseglo manj kot deset obsodilnih sodb. V bran sodstvu in tožilstvu gre le okoliščina, da tedanja politika sodstva in tožilstva sploh ni vnaprej seznanjala z načrtovanimi spremembami v ustroju države. Scenarij »kraje« družbenega premoženja je bil skoraj popoln.
  To razkriva tudi okoliščina, da je šele maja 2012 začel veljati zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora (ZOPNI). Vse pove tudi podatek, da ni mogoče navesti niti enega primera o pravnomočnem odvzemu premoženja nezakonitega izvora.
  Ob posledicah »divje privatizacije« pogosto slišimo tudi vprašanje, kdo bo koga tožil, a odgovori so različni. Nedavno berem o izgubljenem desetletju zaradi neusmiljenega boja za nadzor nad nacionalnim bogastvom.
  Ta boj naj bi se začel že leta 1945. Po moje pa že leta 1941. Od leta 1990 je to boj oziroma je torej vprašanje, kako bogastvo naroda, ki ni imelo definiranega lastnika, pripeti k fizičnim osebam. Demos je v tem boju razpadel in nikoli ni popravil te usodne pogubne napake. Demosova privatizacija je predvidevala, da del takratnega družbenega premoženja pripade skladom, pokojninskemu, odškodninskemu in razvojnemu, preostalo pa se v obliki certifikatov razdeli med vse polnoletne državljane Republike Slovenije.
  S tako privatizacijo bi bilo v celoti zadoščeno ustavni zahtevi po enakopravnosti vseh državljanov. Vendar tudi Demosova privatizacija ni bila izpeljana do konca. Takoj po volitvah 1992 letaje nova koalicija predvsem pa naveza LDS – ZLSD, zdajšnja SD, bistveno spremenila privatizacijsko zakonodajo. Vpeljali so tako imenovani beneficirani notranji odkup delnic. Ta Drnovškova privatizacija je imela za posledico popolno razvrednotenje certifikatov, za katere ni bilo več realne protivrednosti in je de facto ponovno uveljavila Markovićevo privatizacijsko zakonodajo.
  S tem so ponovno menedžerski prevzemi postali možni in vsaj za levi del slovenske politike tudi zaželeni. Res je, da se tudi desni del slovenske politike še omotičen od volilnega poraza ni najodločneje uprl Drnovšek-Markovićevi lastninski zakonodaji, ni na primer zahteval njene ustavne presoje. Tako smo torej državljani pri privatizaciji spet ostali neenakopravni, kršena je bila ustava in naše ustavne lastninske pravice. Te se že 20 let kršijo delojemalcem še z neplačevanjem njihovih že zasluženih pokojninskih in drugih prispevkov.
  Še leta 2007 je sedaj obsojeni tajkun Bine Kordež iz MERKUR–ja lahko javno izjavil: »Kreditov ne bomo vračali!«
  Tedaj nihče ni reagiral! Ne vlada Janeza Janše, ne pravna država!
  Bine Kordež je, tedaj in vse do obsodbe letos, imel vso podporo »pedagoga naroda«, bivšega rektorja in ministra dr. Jožeta Mencingerja zagovornika menedžerjev oz. tajkunov.
  Usodna in pogubna je njegova še vedno ne preklicana izjava v l. 1996/ 98: »Če bi bil sam direktor in bi videl, da mi grozi izgubiti vse, kar imam in za kar sem se trudil desetletje ali več, bi namreč tudi sam poskušal oškodovati družbeno premoženje.”
  Kdo je torej vse manipuliral z državljani, dovolil oškodovanja gospodarskih družb in opeharil državljane? Kdo bo kdaj odgovarjal? Vsaj na volitvah?
  Se še kdo čudi stanju družbe in države? Od kod problemi z DUTB je menda jasno? Bo kdo tožil tujca, Jeffreyja Sachsa, ki je nasprotoval fevdalni podaritvi skupnega družbenega premoženja oz. podjetij samo direktorjem, ki »prevzamejo in kupijo« podjetja tako, da jim kupnino s kreditom »poplača« kar kupljeno podjetje? Ostali državljani in razni pokojninski in drugi skladi državljanov s(m)o pač za lastnike podjetij očitno neprimerni? Privarčevani kapital državljanov v skladih pa podpira podjetja in delovna mesta predvsem v tujini. Podjetja rešuje le »kreditizem«, namesto kapital, ki je na trgu, a ta zahteva odgovornost za rezultate, rast na trgu.
  Pri nas se dopušča predvsem privatizacija s koncentracijo lastništva v rokah direktorjev, saj ti kot lastniki potem ne potrebujejo pravih nadzornih svetov, ki so v Sloveniji že tako »usodni«!
  Ekonomska svoboda navadnih državljanov je velika slovenska hiba in je še naprej iluzija!
  Kdaj bo kdo koga tožil ali vsaj ne volil na volitvah?

 5. Hm, na blogu sem pred 2 letoma izračunal 60.000 evrov izgub, ki jih TEŠ naredi vsako uro. Niti pod razno ne odplačuje investicije, ampak dodaja nove astronomske izgube. To se dogaja VEDNO V SOCIALIZMU KO SE NESPOSOBNA KLIKA BIROKRATSKI IGRA PODJETNIKE IN INVESTITORJE.

  Par komentarjev na Časniku sem napisal s temi izračuni. Po dveh letih se prvi ojunači Časnik, da ljudem (socialistični raji) sporoči usodno novico.
  https://mobile.twitter.com/jurijsimac/status/693785803617599489

  Ne pozabiti, da je ta komunajzerfašistični megalomanski mafijski projekt (Šaleška + SD mafija) začela v letu 2005 in 2006 Janševa SDS vlada.

  • pavel: “Ne pozabiti, da je ta komunajzerfašistični megalomanski mafijski projekt (Šaleška + SD mafija) začela v letu 2005 in 2006 Janševa SDS vlada.”
   ======================

   Zgodovina TEŠ navaja kot začetek: junij 2004:

   11. junij 2004: sprejem Razvojnega načrta na skupščini TEŠ
   14. oktober 2004: pričeli z uresničevanjem razvojnega načrta TEŠ-a do 2011. leta in podpisali pogodbo s Siemensom za posodobitev termoelektrarne

   • Pavel samo išče načine kako oblatit in popljuvat jj in sds. Argumenti niso važni. In on temu pravi resna in konstruktivna kritika. Saj pravim, najhujši so janičarji !

    • Isto velja za vas, gospod Mali Martin kot sem napisal gospodu Rikiju. Nikar tako, ker še sami sebi ne verjamete več!

   • Ne tako, gospod Riki, ne tako! Lepo zapišite resnico oziroma bistvo: vlada JJ bi morala po pravilih podpisane pogodbe, ki je ni podpisal JJ, reči STOP financiranju TEŠa, a je sprejela sklep, da kljub prekoračitvi stroškov nadaljuje.

    JJ bi lahko prekinil krajo davkoplačevalskega denarja, a je ni …

    • JJ bi lahko prekinil krajo davkoplačevalskega denarja, a je ni
     ====

     To je bila njegova velika napaka ! Naj nosi odgovornost za to potezo!

     • Eno je zdravniška napaka. Drugo je nestrokovnost ali “birokratska” malomarnost. . Tretje pa je naklepni umor. Pri teh velikih ciljih gre za zavestno zlo.

      Prosim odrasti že in ne idealiziraj očija.

    • AlFe: “JJ bi lahko prekinil krajo davkoplačevalskega denarja, a je ni …”
     ======================

     A se ne odloča o teh stvareh v parlamentu?
     In, takrat je bila investicijska vrednost cca 750 milijonov. Kolikšna bi morala biti, da bi se ne zaznalo krajo? A mogoče manj kot 100 milijonov?

     • Sprenevedanje. Saj vam nihče ne verjame! Še vi sami ne!

      Kdor se ne strinja z JJ, mora iti. Zato vas razumem, zakaj ne smete pisati resnice in zahtevati odgovornosti. Razumem ampak ZAVRAČAM ta vaša dejanja.

     • Investicija je bila 600mio. EIPF je za finančno študijo pobasal 2 mio, da so sadili rožice in napisali vse obratno kot je danes v resnici. Križanič, Mencinger in Bole so v tem sprivatiziranem ekonomskem inštitutu na pravni fakulteti.

      Potem pa se je investicija množila z 2x, 3x, morda je danes že 4x. Košorok je šef HSE, Medved (prav tako sds) pa je bil šef rudnika Velenje. Odkar je Košorok šef v javnosti ni več podatka o zadnji ceni.

      70 let imamo kako se gradijo komunistični “gospodarski” projekti. Vse je še danes isto. Glavni igralci krijejo eden drugega, ker imajo eden o drugem ubijalske informacije.

      Rotnik, Križanič, Zidar, Tovšak, Černigoj ne bodo nikdar dosmrtno obsojeni in sedeli.

  • Pavel,
   vaš spomin seže samo do lastnih izračunov, medmrežje pa pomni tudi članek gospoda Vilija Kovačiča na Časniku iz julija 2013:

   https://www.casnik.si/index.php/2013/07/16/tes6-je-patria-te-vlade/

   Od poletja 2013 do današnjega dne ste svoje politično spreobrnjenje močno podkrepili s povečano količino komentarjev, v katerih – kdo ve zakaj? – marsičesa obtožujete Janšo in celotno stranko SDS. Namreč, pod člankom gospoda Kovačiča iz leta 2013 lahko zasledimo Pavlov komentar, kjer ni nikakršnih izračunov in tudi napadov na vlado Janeza Janše in stranko SDS ne.

   Tudi spodnja povezava na Pavlov blog v letu 2009 ne razkriva odločnega nasprotovanja projektu TEŠ6, čeprav ste projekt očitno spremljali in bili seznanjeni z začetkom gradnje. Izrekli ste le kritiko na račun umazane energije in ekologov, o Janši in njegovi vladi pa nič. Ali do tedaj še niste doživeli popolnega političnega razsvetljenja?

   http://pavel.blog.siol.net/2009/01/18/te-sostanj/

   Vaše nasprotovanje TEŠ6 se je na Pavlovem blogu pojavilo leta 2011, ko ste podprli peticijo gospoda Kovačiča proti gradnji. Isto leto je del politike tudi javno priznal, da je megalomanski projekt močno presegel načrtovane stroške.

   http://radio.ognjisce.si/sl/124/slovenija/5951/

   Ne trdim, da nimate v ničemer prav, moram pa pripomniti, da so besede Vilija Kovačiča, ki se v javnosti vselej izpostavi s svojim imenom in obrazom, verodostojnejše od vaših anonimnih komentarjev in zapisov na blogu. Gospod Kovačič je zgodbo o TEŠ6 v povezavi s stranko SDS povedal nekoliko drugače, kot jo te dni razlagate vi, Pavel. On pravi, da so bile leta 2004 okoliščine objektivno drugačne.

   Primerjava vaših preteklih komentarjev s sodobnimi zbuja vprašanja o razlogih za vašo izrazito nenaklonjenost do stranke SDS. Ti razlogi pa se kažejo predvsem kot posledica vaših subjektivno spremenjenih političnih stališč. Do spremembe svojih stališč imate seveda vso pravico, nimate pa pravice spreminjati resničnih dejstev in jih prilagajati tako, da ustrezajo vašim novim stališčem.

   Nikar mi ne očitajte, da hočem razvrednotiti vašo kritiko na rovaš JJ in SDS, saj samo opozarjam na vaše nekdanje izjave in preko teh osvetljujem današnje.

   Priročno je delati se pametne za nazaj, saj vemo, da bi po bitki vsak hotel biti general. Namesto da bi pošteno izpostavili subjektivnost svojega spremenjenega mnenja o politiki stranke SDS in Janše, hočete vedno znova vse ostale bralce prepričevati, da so bile pretekle razmere objektivno drugačne, kot se jih spominja marsikdo drug med nami.

   Če veste zanj, pa imenujte vsaj nekoga (razen okoljevarstvenikov), ki je leta 2004 javno nasprotoval gradnji šestega bloka TE Šoštanj, ker je predvidel, da bo projekt prešel vse začrtane finančne okvire.

 6. Sklep na osnovi tukajšne razprave: Janša je kriv zato, da smo izgubili 25 let. Ali res?

  Nekateri komentatorji očitno niso zmožni ali nočejo videti resničnih vzrokov neizkoriščenih let. To je najbrž zanje prezahtevna naloga. Najlažje je za vse okriviti Janšo, skladno s smernicami udbaškega omrežja.

  • “Sklep na osnovi tukajšne razprave: Janša je kriv zato, da smo izgubili 25 let. Ali res?”

   Ni edino krivec. Ni glavni krivec. Je pa največji krivec na “desnici”.

   Nekateri komentatorji očitno niso zmožni ali nočejo videti resničnih vzrokov neizkoriščenih let. To je najbrž zanje prezahtevna naloga. Najlažje je za vse okriviti “notranje izdajalce” in komuniste, skladno s smernicami udbaškega omrežja napisane za “desnega” volivca.

 7. Gospod Tine: “Sklep na osnovi tukajšne razprave: Janša je kriv zato, da smo izgubili 25 let. Ali res?”

  Da. Vendar ni edini krivec.

 8. Po zgornjih komentarjih je videti, da je edini krivec. Kot kaže, je vaš namen ustvariti ta vtis.

  Je pa neverjetno, da nekateri ne vidite ali nočete videti, da nihče ne živi v vakumu, temveč v določenem okolju, ki pomembno vpliva nanj in da na odločitve neposredno vpliva prav to okolje, zlasti če v enih rokah ni absolutne moči. Kreatorji tega okolja so tisti, ki nosijo največ zaslug in največ krivde za odločitve.

  Spodbujanje razkolništva je neposredni prispevek k utrditvi tega okolja, ki je pod nadzorom kontinuitetnih sil. Spodbujevalci ste v službi teh sil, čeprav je vzrok morda osebnostne narave.

Comments are closed.