Siol.net: Bojan Požar in Franci Matoz na ustavno sodišče vložila pobudo za oceno Cerarjevega zakona o Magnini investiciji

60

“Nesprejemljivo je, da takšna industija prihaja pod Pohorje. Lakirnica je najbolj strupen del avtomobilske industrije. To je na pol kemična tovarna,” o Magnini investiciji v Hočah pravi novinar Bojan Požar.

Odvetnik Franci Matoz in Požar sta na ustavno sodišče vložila pobudo za oceno ustavnosti zakona o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške investicije na razvojnem območju občine Hoče – Slivnica s predlogom za zadržanje zakona. Gre za naložbo graške Magne Steyr, ki naj bi na tem območju sprva zgradila lakirnico.

Minister za gospodarski razvoj Zdravko Počivalšek je po vložitvi pobude za oceno ustavnosti izrazil upanje, da ta zakon v smislu razlastitev sploh ne bo potreben. Dogovore z lastniki zemljišč končujejo, prisluhnili so tudi civilni iniciativi, je dejal po poročanju STA. “Imamo posluh za vse, ki so dobronamerni, na koncu smo pristali na to, da se z nadomeščanjem kmetijskih zemljišč izognemo poseku gozda, nimamo pa posluha za tiste, ki po naročilu drugih z ljubljanskimi močvirniki rušijo ta projekt in želijo sesuti delovna mesta v Mariboru,” je poudaril.

Kaj pravi župan?

Župan občne Hoče-Slivnica Marko Soršak je napovedal, da bodo v občini še enkrat preverili mnenje ljudi. “Naredili bomo širšo akcijo, da dobimo mnenje ljudi, kar bo tudi dober signal, kako naprej,” je napovedal. Izrazil je upanje, da se postopki ne bodo vlekli predolgo in da Magna ne bo odšla drugam, na Madžarsko ali Hrvaško, kot se je to zgodilo v primeru IBM.

Več: Siol.net

60 KOMENTARJI

 1. Prizadet sem v svojem osebnem dostojanstvu kot Slovenec in demokrat, ker je RTV Slovenija s sinočnjo oddajo« Vsa Titova mesta« na 1. programu omalovaževala slovensko samostojno državo in njeno demokratično ureditev ter poveličevala jugoslovansko totalitarno državo in njeno totalitarno vodstvo- Tita, ki je zagrešil množične zločine in množično zapiral ljudi, ki so bili demokratično usmerjeni.

  Po 34. členu slovenske ustave imam pravico do osebnega dostojanstva kot slovenski državljan in demokrat.

  Prosim in zahtevam, da se RTV opraviči vsem gledalcem, ki jih s to oddajo prizadela. RTV prosim in pozivam, da naš denar ne porabljate več za rušenje demokratičnih vrednot in človekovih pravic.

 2. Kaj vam tu ni jasno? Socialisti gospodarijo z zakoni. Sicer je pri nas njihovo gospodarjenje okrnjeno, ker je neka budala, verjetno je bil JJ, ukinila smrtno kazen. Ampak! Bo že šlo, bodo pa nesreče.

  In ne pozabimo na tajni zakon, po katerem mora volilna komisija šteti glasove toliko časa, dokler nimajo naši dovolj veliko večino. Zato vam svetujem, da nam prostovoljno in z nasmehom daste teran in pršut! Pa še lepo hčer in psa pa vas bomo pustili za nekaj časa pri miru.

 3. Ampak res noro!

  Razlastijo enega privatnika, da njegovo posest dajo drugemu privatniku, in to označujejo kot razlastitev v imenu javnega interesa. In temu drugemu dajo še subvencijo.
  V bistvu gre za nelojalno konkurenco domačim podjetnikom.
  Ali torej lahko pričakujemo novo nacionalizacijo, z “izboljšano” varianto: “Vzamemo vam in damo tujcem, da ne bo izgledalo, da smo vas okradli mi”.

 4. “… nimamo pa posluha za tiste, ki po naročilu drugih z ljubljanskimi močvirniki rušijo ta projekt in želijo sesuti delovna mesta v Mariboru,”
  ====================================

  Glede na to, da Požar stanuje nekje pod Pohorjem, koga je Počivalšek imel v mislih z “močvirniki”.
  A je to grožnja ustavnim sodnikom?

 5. Afera Magna Steyr. Vem, da gre za provizije in podkupnine, ker so tudi meni ponujali denar, če neham pisati.

  Bojan Požar, Ljubljana, Hoče, Maribor, 31.05.2017

  Zdi se mi zelo prav, da ob včerajšnji vložitvi ustavne pobude za presojo ustavnosti in zakonitosti famoznega “Lex Magna” na ustavno sodišče zapišem nekaj besed, oziroma dejstev. Natančneje: 10. točk.

  1. Podpisniki pobude smo štirje. Trije kmetje iz Hoč, neposredne tarče razlastitve po tem zakonu, in moja malenkost, kot lastnik nepremičnine na Hočkem Pohorju (bivša Reka pod Pohorjem), ki sicer NE sodi pod targetirano območje projekta Magna Nukleus, zato je moja pridružitev ustavni pobudi bolj simbolična.

  2. Pri projektu Magna Nukleus me “moti” naslednje:
  Gre za lakirnico, ki je najbolj strupeni del avtomobilske industrije. To sicer ni kemična tovarna, je pa “napol” kemična tovarna. Ali drugače: bodoča lakirnica Magne Steyr pod Pohorjem je potencialni Kemis pod Pohorjem. Kaj vse se zgodi, ko pride do nesreče v takšni tovarni, danes – na žalost – pravkar spremljamo na Vrhniki.
  Projekt Magna Nukleus tudi sicer, iz širših okoljevarstvenih razlogov (voda, gozdovi, flora in favna), nikakor ne sodi pod Pohorje, ki je tako rekoč krajinski park.
  Zakaj Magna Steyr tega projekta ne gradi na enem od treh industrijskih območij v Mariboru, ki so (bili) ponujeni Magni Steyr: Tamu, Metlani ali Kidričevem? Odgovor na to se verjetno skriva v tem, da je zemlja v Hočah za Magno Steyr bistveno cenejša kot sredi Maribora.
  No, še huje, za potrebe gradnje strupene lakirnice se bo uničevala najbolj rodovitna kmečka zemlja, ki se bo celo nasilno odvzemala kmetom, medtem ko ima država v neposredni bližini v lasti približno 500 hektarjev zemlje, kjer niso predelovalne površine.
  Pri odkupu zemlje hoških kmetov pravna služba na občini Hoče-Slivnica grozi kmetom, da zemljo morajo prodati, ker itak nimajo kaj, saj bodo drugače razlaščeni.
  Magna Steyr zagotavlja samo 400 delovnih mest, ne pa več tisoč, kot slovensko javnost še vedno zavajajo predsednik vlade Miro Cerar, minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, pa tudi lokalni politk Marko Soršak, zdaj še župan občine Hoče-Slivnica.
  Vlada Mira Cerarja vabi Magno Steyr pod Pohorje s posebnim zakonom, ki celo razlašča kmete in dovoljuje gradnjo lakirnice brez ustreznih pravnomočnih dovoljenj, kar vse druge poslovne subjekte postavlja v drugorazredni položaj. Medtem ko slovenski podjetniki, na primer Igor Akrapovič ali Joc Pečečnik, pa tudi tuje korporacije, na primer Spar ali Ikea, na gradbena dovoljenja čakajo po več kot deset let, Magna vse to dobiva v nekaj meseceih, celo nekaj tednih – pri čemer vsi našteti zagotavljajo celo več delovnih mest kot Magna Steyr. Tudi vsi zakoni in vsi akti, ki jih država sprejema zaradi Magne Steyr, se sprejemajo po hitrem postopku.
  Še več, vlada Mira Cerarja multinacionalki Magni Steyr podarja še 28 milijonov evrov (!) državnega denarja, ne pa bi z Magno Steyr sploh imela podpisano pogodbo?!

  3. Vložitev ustavne pobude zoper Lex Magna ni povezana z nobeno strankarsko politiko. Franci Matoz je moj odvetnik že od leta 2007, zastopanje prvaka SDS Janeza Janše pa je prevzel šele leta 2011. Naj ob tem povem, da skupaj z Matozom na sodišču še nisva pravnomočno izgubila nobene tožbe, čeprav jih je bilo – precej. Franci Matoz je zelo uspešen tudi na ustavnem sodišču. Tam je imel doslej že osem primerov, in vsi so bili presojeni v dobro njegovih strank.

  4. Vložitev ustavne pobude na ustavnem sodišču ne stane več deset tisoč evrov, kot je včeraj po medijih to patetično ter nevedno razlagal hoški župan Marko Soršak. Po veljavnih odvetniških tarifah vložitev ustavne pobude znaša nekaj manj kot dva tisoč evrov, “sodne takse” pa ni.

  5. Odzivi dveh vodilnih predstavnikov vlade, predsednka vlade Mira Cerarja in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, niso niti malo presenetljivi. Gre za že znano mešanico primitivnih ter skrajno nedostojnih verbalnih izbruhov (no, po drugi strani mi lahko laska, če se predsednik vlade toliko osebno ukvarja z menoj), pomanjkanje občutka za demokracijo (Cerar kot ustavni pravnik javno žali tiste, ki vložijo ustavno pobudo?!), bizarno zanikanje notornih dejstev, ter nov dokaz, da gre na koncu samo za denar. Saj, poznavalci scene ocenjujejo, da če “pade” projekt Magna Steyr, odpadejo provizije – politikom, lobistom in medijem, ki naj bi v tem primeru znašale okoli enega milijona evrov.
  Ko je Maribor in Podravje zapustilo visoko razvito tehnološko podjetje IBM, kjer so bile predvidene mesečne plače do 5000 evrov, ter spakiralo na Hrvaško, se Cerar in Počivalšek nista čisto nič razburjala, pri strupeni lakirnici Magne Steyr, kjer bodo (morebitne ) plače med 700 in 800 evri, pa Cerar in Počivalšek zganjata takšno paniko in vsepovprek – grozita?!
  Vem, da gre za provizije in podkupnine, ker so tudi meni ponujali denar, če neham pisati!

  6. Po drugi strani je skrajno čudno, da ob tem molči Dejan Židan, prvak Socialnih demokratov, podpredsednik Cerarjeve vlade in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Če se je včeraj oglasil Rok Sedminek, predsednik Slovenske kmečke zveze, češ, “hoški kmetje so še edini, ki se borijo za slovensko podeželje,” je bil Židan tiho. Res pa je, da je tudi Židan pred dvema dnevoma dal vedeti na Twitterju, da sta Cerar in Počivalšek v primeru Magne Steyr na vladi zavajala. Toda Židan se očitno spreneveda, da nič ne more, da ga zavajajo. Ko gre za kadrovanje članov vodstva Slovenskega državnega holdinga, takoj zagrozi, da bo SD zapustila koalicijo, ko “njegovim” kmetom jemljejo zemljo za gradnjo lakirnice, pa je Židan – čisto tiho.

  7. “Vojna bo”, mi je včeraj zvečer, po nastopu Mira Cerarja v oddaji Odmevi na TV Slovenija, napisal eden od znanih slovenskih lobistov. In dodal: “Cerar je nor”. Vojna bo pa v medijih. Ne smemo namreč pozabiti, da sta vsaj dva “velika” medija neposredno povezana z denarjem Magne Steyr. Za gradnjo lakirnice se namreč potregujeta Pomgrad, ki prek družinskih ter poslovnih povezav dveh prekmurskih tajkunskih družin, Polanič in Hakl, obvladuje mariborski časopis Večer, in Kolektor, kategega prvi človek, Stojan Petrič, je tudi lastnik časopisne hiše Delo. Zato je skoraj vse, kar – okoli Magne Steyr – poročata ta dva časnika, treba jemati s precejšnjo dozo rezerve. Zoran Potić, novinar Dela, je – recimo – včeraj zvečer objavil članek na podlagi neke anonimke, ki sem jo jaz objavil že pred dvema tednoma. Verodostojnost pa taka!
  In danes v Odmevih bo spet nastopil Günther Apfalter, direktor “evropske” Magne Steyr, ki je pred nekaj dnevi že dal daljši intervju za Večer.

  8. Mi je pa za včerajšnjo vložitev ustavne pobude včeraj zvečer po SMS čestital eden od najbolj znanih ter vplivnih stricev iz ozadja. Med drugim je zapisal takole: “Bravo Bojan, čestitam … Uničevanje kmetijskih zemljišč je kriminal. Brez primere in skregan s pametjo ter razumom.”

  9. Po mnenju večine pravnikov, celo tistih, ki so sodelovali pri pisanju Lex Magna, bo Lex Magna na ustavnem sodišču pogorel. Gregor Virant, nekdanji minister, javno stavi na Twitterju, da je za takšno presojo ustavnega sodišča 70 odstotkov možnosti. Če Lex Magna na ustavnem sodišču slučajno ne pade, pa se primer seveda seli na Evropsko sodišče za človekove pravice.
  Sicer pa je to, kar sta včeraj javno zganjala Cerar in Počivalšek, eklatanten pritisk dveh vladnih politikov na ustavno sodišče!

  10. Primera Magne Steyr sem se “lotil” kot novinar in državljan.
  Javno, povsem transparentno, legitimno. Na Twitterju, s članki na spletnem portalu in pravnim sredstvom – ustavno pobudo.

 6. Štajerska nujno rabi delovna mesta in pospešen razvoj!

  Leta 1996 je Drnovškova vlada zavrnila, da bi nemški BMW na Teznem v Mariboru začel s proizvodnjo BMV vozil, ki bi zaposlila do 10.000 ljudi.

  Kdo bo danes odgovoren, da se bo to ponovilo?

  Zakaj se ni takrat, ko se je po TV poročalo, kje bi naj bila lokacija za Magno, aktiviralo in argumentiralo, da je primerneje v Kidričevem?!

  Sicer pa ima Magna že takšne proizvodne rešitve v svoji proizvodnji drugje, da ni nobenih ekoloških rizikov. To so zatrjevali njeni predstavniki.

  Ne sme izpasti, da se hoče le nekaj blokirati, ne pa najti boljšo rešitev. Idealne pa najverjetneje ni.

 7. Zakaj ni bila doslej nikoli problematična Renaultova lakirnica v Novem mestu,
  zdaj pa je problematična Marcedesova lakirnica v Hočah?

  • Kot razumem ni toliko problem v sami lakirnici, ampak bolj v lokaciji. Ker tu gre menda za najboljša kmetijska zemljišča !
   Zdi se kot da ns vladi nimajo tega čuta. Skoraj ne morem verjet, da bi šlo pri tem za načrtno uničevanje teh površin.

   • Meni je še bolj noro, da ob zapuščenih industrijskih conah gredo gradit na novo. V teh conah je vse; ceste, voda, elekrika. Vse je že tam.
    Edini razlog vidim, da bi z obnovo industrijskih con javno priznali propad komunistične ideje gospodarjenja. Zato provocirajo s kmetijsko zemljo, da to skrijejo.

    • Zdravko: “Meni je še bolj noro, da ob zapuščenih industrijskih conah gredo gradit na novo.”
     =========================

     Zato, verjetno, ker ta (kmetijska) zemljišča stanejo Magno precej manj.

    • Meni je najbolj absurdno, da niti ne razložijo, zakaj jih ne zanimajo ta degradirana zapuščena industrijska območja v bližini, ampak le najboljša kmetijska zemlja pod Pohorjem. Absurd je, če je res ta zemlja toliko cenejša. Tiste industrijske cone lahko dobili skoraj zastonj, če je tako velik javni interes za nova delovna mesta ( saj končno jim Cerarjeva vlada tudi obljublja državne milijone za investicijo; menda jih je že podpisala)

     • Njiva ne more koštat ne vem koliko. Poceni je že, gotovo. Toda potem so stroški. Tam rabijo vse, od priključka na avtocesto naprej. To ni več samo sto hektarjev, ampak cela, ja, “industrijska cona”?! 🙂

 8. Zakaj pa sta hoški in raški župan za tovarno? Trdita, da tudi večina krajanov, saj pravita, da bo referendum.

  Očitno Kidričevo občinsko vodstvo ni bilo tako agilno. Tudi zdaj se ne oglaša.

 9. Vsi pa so že vsa leta navdušeni nad Revozovo avtomobilsko proizvodnjo, vključno z lakirnico,ki daje zaposlitve in dobre plače.

  Nihče se doslej še ni obregnil ob novomeško lakirnico.

 10. Ali pozabljate koliko veletrgovin in tovarn je bilo v zadnjih letih zgrajenih na najboljših zemljiščih, pa se nihče ni oglasil.

 11. Očitno je problem v tem, ker bi Marcedesova investicija zagotovila gospodarski preporod slovenske Štajerske!

  To pa nekaterim v Ljubljani ne paše.

 12. Lakirnica v naselju, torej na Teznem v Mariboru pa bi, logično povzročila še večji odpor.

  • Praviš, da je bivša lokacija za industrijo bila v samem mestu ?
   Svitase, nismo vsi iz Maribora!

 13. Res pa je, da bi se Morana morala pogodbeno zavezati o zagotavljanju ekološko varne lakirnice in uvedbi električnih avtomobilov na tej lokaciji.

 14. Klub navijačev “Viole”, nogometnega kluba Maribor, je ministra Počivalška proglasilo za svojega častnega člana.
  “Kdor je proti močvirnikom je naš”.

 15. Nesmisel, da so Požarja na vpisali peticijski seznam, ko pa so dobro vedeli, da je proti Magni.

  Imam občutek, da se je tako pristopilo k investiciji, da je politika že naprej vedela, da ne bo iz nje nič.

  Magna že ve, da ni dobrodošla in bo šla v sosednjo državo ( Hrvaško ali pa Madžarsko)

  • svitase: “Nesmisel, da so Požarja na vpisali peticijski seznam, ko pa so dobro vedeli, da je proti Magni.”
   =============================

   Pa saj tam lahko vsak vpiše vsakega, Uroša Macerla ali pa Al Gore-ja npr. 🙂

 16. Na TV Nova 24, so prikazali primerno lokacijo za Magno v Kidričevem, ki je:

  – ob hitri cesti
  – daleč od naselja
  – na državnih zemljiščih, ki porastla z nizkim grmičevjem
  – so le 5 km od hočke vladne lokacije.

  Skratka, idealna zemljišča za Magnovo proizvodnjo.

  Potrebno je le, da vlada sprejeme aneks k zakonu in določi to zemljišče v Kidričevem in bodo odpadli vsi problemi!

  Vlada, spametujte se in takoj sprejmite aneks k zakonu!

 17. Iz Tv poročila izhaja, da je Občina Kidričevo posredovala ponudbo te lokacije za Magno vladi, vendar je vlada skopo odgovorila, da je lokacija v Hočah primernejša.

  Nespametni trmoglavci!

 18. Podobno kot pri drugem tiru in v parlamentu. Predlog, ki je drugačen od vladnega, pa čeprav je primernejši od vladnega, zavrnejo.

  Ni pomembno kakšna je rešitev, ampak kdo jo predlaga.

 19. Z lokacijo v Kidričevem bi odpadli vsi ugovori, ki zadevajo:

  – kmetijska zemljišča in gozdove
  – odkup oziroma razlastitev zemljišč
  – nejevoljo kmetov in drugih krajanov, ekologov in drugih.

 20. Gre za matematično abecedo 1 in 1 je dva.

  Matematika je namreč veda, ki temelji na logiki.

 21. Vlada se naj izkaže kot ustvarjalni demokrat, ki upošteva dobre predloge iz terena, ne pa kot avtokrat, ki duši ustvarjalnost dobrih rešitev.

 22. Na vprašanje zakaj Magna ne bi gradila na npr. opuščenem industrijskem območju TAM-a, predstavnik Magne po diplomatsko ni odgovoril, pač pa je poudaril, da jim je njive v Hočah ponudila slovenska vlada:

  http://4d.rtvslo.si/arhiv/odmevi/174474551

  Od 6:25 naprej

  Vse jasno, slovenska vlada je tista, ki forsira postavitev na kmetijska zemljišča!

 23. Vlada zato forsira njive, da iz vsega tega ne bi bilo nič.

  Potem pa bi se zagovorila, da je javnost tako odločila, ne pa vlada, saj ve, da ni nobenih odgovornosti za napačne odločitve.

  Magno na suho vlada ni mogla zavrniti, saj bi javnost rekla, da je neumno zavrniti takšen predlog.

 24. Prve intrige, iskanje luzerja: kdo bo kriv za umik Magne Steyr? SMC naj bi žrtvovala hoškega župana Soršaka.

  Bojan Požar, Hoče, Maribor, Ljubljana, 01.06.2017

  Po sinočnjem, sicer tipično piarovsko zrežiranem nastopu Güntherja Apfalterja na Odmevih (TV Slovenija) in njegovih izjavah za časopis Delo vse bolj kaže, da se Magna Steyr “častno” umika iz Hoč. Apfalter ni samo ponovno potrdil, da Magna Steyr zagotavlja samo 400 delovnih mest, ampak tudi ponovil ultimat, ki so ga dali Cerarjevi vladi. Če Cerarjeva vlada do 1. julija ne dostavi vseh potrebnih dovoljenj za gradnjo (strupene) lakirnice pod Pohorjem, se Magna Steyr umakne iz Slovenije.
  Mimogrede, Apfalter govori o “iracionalnim argumentih”, ki naj bi se znotraj Slovenije krepili proti Magni, toda najbolj iracionalna stvar v tem projektu je ravno odločitev Magne Steyr, da mariborskega projekta noče vzpostaviti na ponujenih industrijskih območjih v Mariboru (Tam, Metalna ali Kidričevem), ki so bila Magni tudi ponujena, temveč na vsak način sili v Hoče, direktno pod Pohorje. No, za lastnike ali finančni profit Magne Steyr je to sicer zelo racionalno, saj bi zgolj s poceni podpohorsko kmečko zemljo, kot jim jo iracionalno ponuja država, zaslužili več deset milijonov evrov.
  Cerarjeva vlada pa do 1. julija Magni Steyr zanesljivo ne more dostaviti vseh potrebnih pravnomočnih dovoljenj za začetek gradnje lakirnice, razen če se ne odloči na silo poteptati vseh pravnih postopkov, ki že potekajo, predvsem okoli spornega okoljevarstvenega poročila, kar je pogoj za izdajo gradbenega dovoljenja. Tu naj bi se zavleklo vsaj do konca tega leta, pri čemer sploh ni nujno, da bo pozitivno dovoljenje izdano. Zdaj se je zadeva preselila tudi na ustavno sodišče, panika pa je takšna, da predsednik vlade Miro Cerar in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek grozita celo ustavnemu sodišču. Toda vodilni na Magni Steyr so se očitno odločili, da začetka gradnje lakirnice ne bo brez dovoljenj, čeprav jim zakon Lex Magna, napisan prav za Magno, to sicer celo izrecno dovoljuje (res je, da na lastno odgovornost), vendar je multinacionalka dovolj pametna in previdna, da nočejo tvegati.

  PRI PROJEKTU MAGNE POD POHORJEM VZTRAJA SAMO ŠE SMC
  Da se tudi večji del slovenske politike odmika od Magne, je postalo jasno predvsem po torkovi vložitvi ustavne pobude za presojo ustavnosti in zakonitosti Lex Magna. Zdaj pri Magni Steyr dejansko vztraja samo še SMC.
  SMC – SORŠAK – ŽURA – DOBOVŠEK – JAMNIKAR
  Toda hkrati lobisti SMC že iščejo “žrtveno jagnje”, ki ga bodo razglasili za krivca, če, natančneje ko, bo Magna Steyr odšla. To naj bi bil Marko Soršak, župan občine Hoče-Slivnica, trenutno še edini politik, poleg Cerarja in Počivalška, ki še vedno patetično javno zavaja, torej laže štajerski in celi slovenski javnosti, da bo Magna poskrbela za več tisoč delovnih mest.
  Zadnje čase so se namreč razširile govorice, da naj bi Soršak in njegova ekipa pod vodstvom Draga Žure, dolgoletnega direktorja Študentske organizacije Univerze Maribor (ŠOUM), zapustila Cerarja in SMC ter “prestopila” v bodočo novo stranko poslanca Bojana Dobovška, prej poslanca SMC. In da sta se tako na skrivaj dogovorila Žura in Dobovškov ključni svetovalec Peter Jamnikar. No, Jamnikar to odločno zanika, viri blizu Jamnikarja in Dobovška pa pravijo in dokazujejo, da gre za intrigo SMC, ki se želi znebiti Soršaka in ga razglasiti za glavnega krivca “propada” Magne, hkrati pa še potunkati Bojana Dobovška v politični fiasko okoli Magne Steyr.
  Facebook profil zavoda Dobra država, ki ga vodi Dobovšek, pa priča o tem, da Dobovšek res nasprotuje spornemu projektu Magne Steyr pod Pohorjem.

  ANKETA, KI JO PRIPRAVLJA SORŠAK MED HOČANI, BO ZREŽIRANA
  Drago Žura in njegova ekipa, prekaljena v nenehnih političnih spopadih na ŠOUM (Žura je sicer nekdanji vidni politik stranke SMS – Zeleni Slovenije in bivši državni svetnik), naj bi bila tudi odgovorna za zadnje gverilske akcije v podporo Magni, zlasti za številne “anonimne” spletne komentarje po medijskih portalih in družbenih omrežjih ter lansiranje zavajajočih govoric in anonimk, da gre za več tisoč delovnih mest in da so “nasprotniki Magne” politično naščuvani. Med drugim naj bi Žura v svoje roke prevzel anketiranje Hočanov, ki ga je že napovedal župan Soršak, ali so za Magno ali ne? Anketo naj bi Soršak in Žura izvedla skupaj z mariborskim časopisom Večer, ki pa se v Hočah zelo slabo – prodaja. V hoškem Mercatorju tako ostajajo celi kupi neprodanih izvodov Večera, tudi naročnikov Večera je med Hočani vse manj. Je pa zrežiranje rezultatov takšne ankete za Žuro in njegovo ekipo mala malica, pravijo poznavalci.
  Toda isti poznavalci hkrati opozarjajo, da sta Magna Steyr in dogajanje okoli Magne Steyr za Draga Žuro in Marka Soršaka postala prevelika politična igra (Drago Žura je navajen manjših, bolj lokalnih zakulisnih političnih igric – to kakor obvladajo), zato je ne zmoreta obvladati, napake pa se vrstijo. Pri tem je zanimivo, da Žura sploh ni Hočan niti Mariborčan, ampak prihaja iz Ljubljane. Minister Počivalšek bi torej ravno za Žuro lahko rekel, da je “ljubljanski močvirnik”.
  In da bo na koncu “največja žrtev Magne”, beri luzer, ravno hoški župan Marko Soršak, je že pred časom, resda v nekoliko drugačnem kontekstu, na izredni seji parlamentarnega odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, župana Soršaka čez mizo v eni od sejnih sob državnega zbora osebno opozoril tudi mariborski poslanec Združene levice Franc Trček.
  Očitno so bile napovedi Marka Soršaka, da je pred njim še velika politična in poslovna kariera, samo pobožne želje hoškega župana …

  • Požar pa bi tudi rad samo da bi gorelo, vseeno kdo in zakaj. Magni bi vsaj morali pokazati dolžno spoštovanje, ki pa v slovenski kulturi ni možno, očitno. V Sloveniji se ne spoštuje nikogar!
   Torej ni Magna zavrnila ne Kidirčevo, ne Talum, ne Tam, niti Magna nima kaj profitirati z nakupom poceni zemlje, ker je zemlja povsod poceni, ampak je očitno, da vlada sili v Hoče. Zakaj, kdo ve.
   Če se bomo tako na splošno obnašali kot revolucionarji, s prezirom gledali na vse in vsakogar, ne bo nihče prišel v Slovenijo. Kot je nenazadnje bilo doslej. Kdo je prišel v Slovenijo? Nihče. V 25 letih lahko projekte preštejemo na prste ene roke. To je naš razvoj. Jih je pa več odšlo, kot prišlo. To pa!

 25. Če ne sme biti avtomobilska lakirnica na Štajerskem, se mora zapreti tudi Renaultova lakirnica v Novem mestu.

  Štajerci nočemo biti drugorazredni!

  Za vse veljajo enaka pravila!

  • Na bistveno, da hočejo v imenu javnega interesa razlastiti kmete, pa ne pomisliš, a?
   Seveda, saj ne gre za tvojo zemljo.

 26. Povsem življenjsko logično in pravično je, če se v posameznem primeru, ko gre za upravičen javni interes razlasti koga.

  Na primer, ko gre za gradnjo infrastrukture ali v drugih upravičenih primerih, ko bi sicer nastal velika škoda za skupnost, druge primerne rešitve pa ni.

  • svitase: “Povsem življenjsko logično in pravično je, če se v posameznem primeru, ko gre za upravičen javni interes razlasti koga.”
   =======================

   Razlastiš osebo A in daš razlaščeno osebi B.

   A to naj bi bil javni interes?

 27. Zato naj SDS jasno reče, da se tudi sama prizadeva, da Marcedesova tovarna pride na Štajersko.

  SDS pravi, da je hotela že leta 2008 pripraviti Magno, da bi gradila tovarno na slovenski Štajerski, pa so potem zrežirane volitve to preprečile.

 28. Ni razlastitev problem, ampak ali dopustimo, da Marcedes pride v Slovenijo.

  Zato je treba glasno zavpiti, Marcedes je dobrodošel, vlada pa naj najde primerno zemljišče, da ne bo blokade.

  Riki, vprašam te, ali bi se v Kidričevem tudi pojavila blokada?

Comments are closed.