Andrej. M. Poznič: Ne izgubljam upanja, da se nam bodo »vremena zjasnila«

15

Andrej. M. Poznič: Ne izgubljam upanja, da se nam bodo »vremena zjasnila«Država imenujemo civilno tvorbo, ki učinkovito izvaja oblast na svojem ozemlju. Naši smo dali strukturo demokratične republikanske ureditve z delitvijo oblasti na tri veje, ki je danes najbolj primerna in naši kulturi in mentaliteti najbližja. Temelj naše države pa je slovenski narod, kakor pravi 3. člen ustave. Država je torej orodje nekega naroda, ki mu omogoča urejene odnose z drugimi narodi.

Naši vladarji pozabili, da morajo vladati

Bistven element države je tudi meja. Vedeti se mora, do kam sega oblast nekoga. Meja mora biti sprejeta na obeh straneh, sicer se rodi spor, ki zlahka pripelje do vojne. Slovenija ima urejene meje, razen s Hrvaško, kjer nemočno opazujemo početje, ki ga občutimo kot agresivnost sosedov in malomarnost naših politikov, da bi uveljavili naše pravice. Imeti urejene meje je prvi pogoj za dobre odnose s sosedi.

Žal pa se dogaja, da so naši vladarji pozabili, da morajo vladati, tj. uporabljati oblast v skladu z ustavo in zakoni, da bi na našem teritoriju uveljavili red in mir, ki sta potrebna za mirno življenje državljanov – najprej domačinov, potem tujcev. Domačin pa pomeni Slovenec. Od tujca premalo zahteva, kar je upravičeno, da spoštuje šege in navade, torej integracijo, ki se najprej pokaže v učenju domačega jezika, predvsem pa v spoštovanju zakonodaje. Dokler ti pogoji niso izpolnjeni, država ne sme podeliti pravice do sodelovanja v upravljanju/ vladanju, ki se imenuje državljanstvo.

Ne izgubljam upanja, da se nam bodo »vremena zjasnila«

Slovenci smo kmalu po veličastni osvoboditvi izpod totalitarizma, osamosvojitvi in zanikanju revolucionarnih ideologij narobe volili. Na volitvah smo vladanje zaupali tistim, ki so prisegali prav na vse tri zablode. Skriti pod retoriko strpnosti, postopnosti in naprednosti so nas peljali nazaj, da imamo danes velike težave s svobodo, z demokratičnimi vrednotami, s spoštovanjem različnosti. Smo pod velikim udarom novih totalitarnih ideologij, ki se imenujejo teorija spola in LGBT agenda. Za uspeh teh novih ideologij nam uničujejo nekatere stvarnosti, ki so jim v napoto: zakon, družino in narod. In to troje napadajo v Sloveniji tisti, ki so na oblasti in bi morali prav te tri stvarnosti podpirati in jim omogočiti razcvet. Volitve izražajo znova in znova stanje duha v naši domovini in naše hude bolezni, ki izhajajo iz zmage revolucije nad Slovenijo. Namesto vedno bolj pluralnega in svobodnega smo, zaradi napačnih odločitev na voliščih, vedno bolj mračnega in totalitarnega duha.

Težave, ki jih imamo sami s seboj, s svojo teroristično-komunistično dediščino, s svojo že patetično in shizofrenično zvestobo totalitarizmu, jugonostalgijo in priseganjem na vse, kar nas samouničuje, so velike. Kdo bi jih tajil!? Vendar prav vsak spomin na tisti čas, ko se je prebudila pobita in zamolčana, zanikana in zatajevana Slovenija in nam podarila, kar imamo, državo, ki je predvsem možnost, da obstanemo, se razvijamo in rastemo, obuja upanje, da ni vse izgubljeno. Res je, sami bomo morali skozi dolgo in trnjevo pot katarze od rdeče preteklosti. Res je, vedno znova dodajamo nove in nove grehe, zmote in zablode, vendar še ostaja upanje, da nam bo uspelo; kakor nam je uspelo preživeti zlo komunizma, nam lahko uspe preživeti tudi zlo novih totalitarizmov. Zato hočem prispevati svoj kamenček k mozaiku slovenstva. In z vso vero, ki me uči upati proti upanju, vedno znova kličem: Bog te živi, Slovenija!

15 KOMENTARJI

 1. WRONG. Domačin ne pomeni le Slovenec, temveč tudi Madžar, Italijan in Rom. Poleg tega pa tudi vsak v Sloveniji rojen otrok tujih staršev.

  • Veliko vprašanje pa je če Slovenec pomeni oz. zajema tudi SLO komuniste ?
   Ti so bili vedno sovražnik slovenskega naroda in še danes so ! Sicer ne bi med drugo vojno pomorili več kot 4.000 Slovencev civilistov in še ene 3.ooo Slovencev-partizanov, ki n iso hoteli biti komunistični morilci poštenih slovenskih ljudi !

   • Da ne omenjam povojne morije in zločinov še mnoga leta po “osvoboditvi”- beri okupaciji Slovenije s strani psihopatov in serijskih morilcev in zločincev !

 2. V glavnem, še en ‘desničarski’ članek tipa zamenjati je treba ljudstvo, ker je neumno in s svojimi glasovi ne podari absolutne oblasti SDS.

  Dragi vsi, SDS, konvertitska socialdemokracija, ki se ima za desnico, pač ni dovolj privlačna opcija, da bi lahko vladala kaj več kot enkrat na 30 let.

  • (Ne)spoštovani plačani smetilec, pojdi rajši pametovat na Mladino, tam te bodo bolj veseli.
   Tudi jaz s Pozničem srčno upam, da bo ta narod politično v bližnji prihodnosti dozorel.

 3. Sonaravno, sostvarstveno življenjsko ravnovesje se naj spoštuje, po katerem ne obstaja le slovenska kulturna izvirnost na slovenskem območju, ampak tudi človekova plemenitost, ki zahteva plemenit odnos do vseh.

  Seveda pa se pričakuje plemenit odnos tudi od tistih, ki so prišli v slovensko okolje. To pa pomeni, da bodo spoštovali slovensko kulturo, ne le svojo.

 4. Zgled, kako v javnosti uresničujemo kulturno dediščino in nasploh slovensko kulturo, pa jim dajmo mi.

  Najverjetneje bi bile koristne delavnice v ta namen. Začeli bi politiki, nadaljevali pa drugi za njimi. Pa tudi kulturniki, saj marsikdo od njih ne spoštuje in neguje slovensko kulturno dediščino, ki je vsekakor temelj slovenske kulture, saj po njej določamo slovensko izvirno kulturo in izvirne kulturne elemente, ki bi jih naj vsebovala vsaka novoustvarjena kultura na slovenskem.
  Pomembno poslanstvo pri tem imajo glasbene šole in ne le osnovne, srednje in druge šole.

 5. Tudi ko bodo levičarji spet padli, ob naslednjem bankrotu recimo, tako kot je padla Jugoslavija 1991, jaz mislim, da desnica ne bo nič dobrega potegnila iz tega. Naprotno, vse bolj se mi zdi, da bo prišlo do prave državljanske vojne.
  Nič kaj dosti nismo ustvarili 1991. Državo, ki že po Ustavi ne more delovati, kjub vsem lepim besedam o demokraciji in republiki. Od republike je ostalo bore malo, demokracija pa ne more delovati dokler so vsi sprti z vsemi.
  Tu ne gre več za nobeno ozaveščanje, ampak za zdravo pamet, ki je tudi na desni ni. Vsaj jaz je ne vidim in bogdaj, da bi bil jaz tisti edini neumen.

 6. Andrej. M. Poznič: Ne izgubljam upanja, da se nam bodo »vremena zjasnila«
  ================================================

  Lepo, da je gospod Andrej popolni optimist, seveda je optimist za ceno naivnosti. Strogo matematično gledano pač izumiramo od trenutka, ko je rodnost padla pod 1,9 otroka na žensko. To pa je bilo davnega 1984. leta. Preverite sami na https://www.google.com/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=sp_dyn_tfrt_in&idim=country:SVN:SVK:CZE&hl=sl&dl=sl

 7. Pozničeva refleksija tako rekoč popolno zajema stanje Slovenije. V bistvu gre za stanje duha, ki je splošno gledano porazno. Veliko razmišljam o teh stvareh. Čedalje bolj se mi kristalizira, da imamo opravka s stvarmi izrazito psihološke narave. Najprej, med ljudmi je še vedno prisoten strah. Tokrat morda ne več za življenja, ampak za službe, pokojnine, sploh denar in standard. Druga ‘bolezen’ pa je malenkostnost ljudi. Zadovoljni so z drobtinami. Pomembno jim je, da se njim nič ne zgodi, pa naj se okoli njih koljejo … Rezultat vsega tega je popolno malodušje tako glede “odprtih vprašanj” naše polpretekle zgodovine, kot glede volitev, saj jim je skozi medijsko hipnozo sporočeno, da itak ne morejo nič spremeniti. Večinska zmaga SDS na volitvah bi spremenila Slovenijo. V to sem še vedno prepričan, čeprav opažam, da se zadnje čase tudi SDS odtujuje nam posebnežem in čudakom, ki se sekiramo za vsako stvar in bi radi nekaj spremenili, ter se pretirano dobrika tako imenovani sredini, v kateri pa seveda prevladujejo “potrošniki”, kajpada zelo pragmatične miselnosti.

  • Ja, lepo opisujete tako vi, kot gospod Poznič pa še kdo, stanje, ko se nažene Boga iz družbe. Strah, vlada močnejši … Ja, tako je, ko se nažene Boga iz vsake pore družbe.

Comments are closed.