Šarec tokrat padel na izpitu iz osnov parlamentarne aritmetike

24
Politiki »protijanševskih« koalicij, med njimi tudi Šarec, so v zadnjem desetletju volivce zavedli v večinsko podporo arbitražnemu sporazumu, imenovali arbitra, ki je poskušal goljufati, potem pa blodili po evropski diplomatski sceni in sodiščih. V tujini niso vzpostavili omembe vrednih zavezništev, neuspešni so pri pridobivanju evropskih sredstev, pa še teh, ki jih dobijo, ne uspejo pravočasno porabiti, ker ne znajo v razumnih rokih izpeljati zahtevnejših javnih naročil.

Marjan Šarec jadikuje, da s trinajstimi poslanci in brez podpore Levice ne more postoriti vsega, kar od njega pričakujejo ljudje. Leto in pol, da se zave osnovnih dejstev parlamentarne aritmetike, je dolga doba celo za neizkušenega politika. Tisti, ki jih je Šarčev odstop presenetil, govorijo o nedokončanih projektih, ki naj bi jih neka nova koalicija izpeljala. Izpeljala? S kom? Kako?

Stranke »protijanševskih« koalicij v zadnjih sedmih letih nimajo kaj pokazati

Zdravstveni sistem počasi, a zanesljivo razpada. Iz ukinjanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja so naredili ideološko vprašanje. Pozabili pa so, da nihče, ki mu je mar za stabilnost slovenskih javnih financ, ne bo privolil v to, da bi bilo financiranje zdravstvenih storitev odvisno izključno od prispevkov iz dohodkov in državnega proračuna.

V tem času država ni zgradila niti enega doma za starejše, zasebnikom, ki bi to lahko storili, pa ni omogočila stabilnega poslovnega okolja, da bi v ta namen tvegali svoj denar: Kozmetične spremembe davčnih stopenj zgolj vnašajo negotovost med investitorje, niso pa niti pocenile dela, niti naredile Slovenije bolj konkurenčne za investiranje.

Privatizacijo bank, v katero so bili prisiljeni, ker so morali banke reševati pred propadom z državnimi pomočmi, so izvedli tako, da so v enem primeru pritegnili samo enega kupca, ki je, ker ni imel konkurence, kupil banko za majhen denar, v drugem primeru pa so se s prodajo na borzi odpovedali prevzemni premiji in največji banki zagotovili nadaljevanje korporativnega upravljanja po slovensko.

Volivce so zavedli v večinsko podporo arbitražnemu sporazumu, imenovali arbitra, ki je poskušal goljufati, potem pa blodili po evropski diplomatski sceni in sodiščih. V tujini niso vzpostavili omembe vrednih zavezništev, neuspešni so pri pridobivanju evropskih sredstev, pa še teh, ki jih dobijo, ne uspejo pravočasno porabiti, ker ne znajo v razumnih rokih izpeljati zahtevnejših javnih naročil.

Šestinštirideset poslancev za drugačen način dela

Politiki s tako doto so nezanesljiv in nekoristen koalicijski partner, če volitve letos spomladi bodo ali pa jih ne bo. Morda se najde v državnem zboru 46 poslancev, ki so pripravljeni podpreti drugačen način dela, a to ni dovolj. Morajo si toliko zaupati med seboj, da skupaj zdržijo dve leti in pol. Ali polna štiri leta, če dobimo novo vlado šele po volitvah. Kdor razpihuje medsebojno nezaupanje, si želi, da bi nam tudi v prihodnje vladali tako kot doslej.

Vir: Družina št.9, str.13

24 KOMENTARJI

 1. ne, ne Šarec ni padel na izpitu parlamentarne aritmetike. Na izpitu moralne drže so padle stranke Desus in predvsem SMC. SMC je stranka,ki je nastala predvsem zaradi upora proti Janševi politiki ustrahovanja, rušenja demokracije, sovražnega govora, rušenju socialne države ipd. In zdaj ti dve stranki samo zaradi lastnega oportunizma se bosta podredili Janši in tako bodo njihovi poslanci dobivali plače še tri leta. Stranki, ki sta v svoji osnovi anti janševski, postaneta janševski. Če bi bile danes volitve, bi obe dve izpadli iz parlamenta. SNS je dosti bolj poštena. Noče poklekniti pred Janšo in raje je v opoziciji. Na volitvah bo obstala v parlamentu.

  • Gospod Zivo,
   vas pogled je pa zelo zanimiv. In imate prav, na moralnem testu so padle skoraj vse stranke, sedaj se ne morem spomniti tiste, ki ni. Nerodno, kajne? 😮

   Plemeniti Jelinčič??? Noče poklekniti, ker ni dobil denarja. Ko mu bo gospod Janez plačal, bo pokleknil.

   • Skor s’m pozabu, oprostite!

    Gaunar padalec Plemeniti je dobil predujem na fešti v Bovcu, nezasmojene čevape z ljutim ajvarjem in z čebulo.Očitno ni teknilo.
    In ključna napaka Janeza von Noricum – ni se dal pofotkati z ramo ob rame
    z Padalcem in še poslanko mu je sunu!
    Tako je Plemeniti zgubu dve babi na en mah – to pa je prehuda za požret za še tacga kerlca, ne sam za Jelinčiča eksperta iz mladosti za praznjenje vaških osamljenih cerkvic.

   • No pa smo tam. Janez torej kupuje podporo. S katerim denarjem? Aja ima ga dovolj od vseh poslov. V skrajnem primeru je tu še Biljana.
    Vam povem katera ni padla. Zagotovo Levica, SD, SAB in LMŠ . Niso se pustile podkupiti. Kar se tiče SNS, verjamem, da se Jelinčič ne bo pustil podkupiti.

    • Jelinko se je vedno “samoprodal” , ker je na koncu vedno potegnil z nasprotno stranjo , ravno tisto katero je malo prej grajal. Hinavec lažnivi pa tak !!! ! !!! Dejanja so ga izdala, Hinavca Pokvarjenega, čeprav je škoda, da se je takole Hinavsko Pokvaril,… ker sem nekoč mislil, da bo še kaj iz njega. Žal sem obupal nad njim.

  • “politiki ustrahovanja, rušenja demokracije, sovražnega govora, rušenju socialne države”, same floskule levičarske vrste ali pa neznanje oz nezmožnost logičnega in treznega razmišljanja!

  • ŽIVO:
   “Janševi politiki ustrahovanja, rušenja demokracije, sovražnega govora, rušenju socialne države ipd.”

   Diagnoza: “Imbecilno žleht lažnjiv idiot”
   Spel se , kreten s tega portala in ne svinjaj z ponorelimi lažmi.

   • Na tvoje besedičenje, evo odgovora, ki ga je povedal dr Dimitrij Rupel: “Janša je demagog. V politiki je nesramen in rad podtika. Ne izbira sredstev, je hudoben in brezobziren. Ne išče svetovalcev, ampak vernike. Ne išče sodelavcev, ampak služabnike. Janšev načrt je spraviti slovenske oblasti v težave, pa naj stane, kar hoče. Njegov bistveni cilj je v Sloveniji povzročiti čim več zmešnjav in sporov.” –

 2. Protijanševske koalicije in njihovi zagovorniki so dokazali predvsem veliko primitivizma, nesposobnosti, klientilizma, korupcije in da še niso dozoreli za demokracijo. V svojih glavah se še niso ločili od totalitarizma. Za demokracijo so samo v primeru, če so nenehno “naši” na oblasti. Žolčni izpadi nasprotnikov normalnih demokratičnih procesov, kar menjava oblasti v demokratični družbi je, kažejo na njihovo zaostalost in omejenost ter trmasto vztrajanje na negativni kadrovski selekciji. Kar nujno je, če je velik del družbe izključen iz procesov odločanja. Zato država v primerjavi s primerljivimi državami nazaduje.

  To je davek pohabljenosti slovenske družbe, ki je posledica boljševiške revolucije in dolgotrajne diktature ter neizvedene lustracije sistematičnih kršilcev človekovih pravic. Zato proces ozdravitve družbe zahteva čas. Nastajajoča nova vlada bo droben korak v to smer, če bo uspela.

 3. Slabi komentarji so to, g. Kovač. Je mar sedaj LMŠ rešila Slovenijo pred slabo potezo v zdravstvu, ki jo je sama predlagala?! Ali veste kaj pišete?! Naj vas mar potem poslušam kasneje kot kakega svetovalca Janševi vladi?!

  Kaj naj s to gradnjo domov za starejše, tem komunističnim izumom?! Naj bo to prodor desnice?

  • V čem pa naj bi bil Kovačev komentar slab? Kar je zapisal, neizpodbitno drži. Verjetno se strinjate, da je bilo sedemletno obdobje levičarskih vlad za Slovenijo ena sama katastrofa. Pošteno bi bilo, da bi navedli vsaj en primer, kjer je Kovač zavozil. Mar s tem, ko je dopolnilno zavarovanje označil za ideološki konstrukt? Vsakdo, ki se vsaj malo spozna na zdravstveni sistem, bo potrdil, da spodletelo podržavljenje naši zasebnih sredstev v obliki obveznega pavšala ne bi rešilo niti enega samega problema v državno hiperreguliranem zdravstvu. Poskus ukinjanja je bil izrazito ideološko vprašanje. No, nekateri poslanci so to zelo pozno dojeli.
   Kar pa se domov za starejše tiče, ne bo držalo, da je to socialistična iznajdba. No, le enega sem si od znotraj temeljito ogledal, pa še ta je bil v tujini – slovenski dom Lipa v kanadskem Torontu. Se pa strinjam, da je ustvarjanje tovrstnih domov v smislu “odložišča” verjetno etično rahlo sporno.

 4. Sicer imas prav, da so domovi za starejse komunisticni izum. Enako tudi zdravstveni domovi. Je pa dejstvo, da se populacija nezadrzno stara in da bi bilo neracionalno na vrat na nos ta sistem rusiti. Za razliko od tebe se zelo strinjam z veliko vecino povdarkov Mateja Kovaca. Razen glede tega, da naj bi bila arbitrazna solucija slaba. Bila je solidna. Glasoval sem za njo. Prinesla je izid, ki bolj iritira mnoge Hrvate kot Slovence. Z nadaljnima kompromisnima dogovoroma glede ribiskega rezima ter mejnega rezima v Brezovici in Razkrizju, bi se dalo z njo v redu ziveti. Problem v tej zgodbi je bilo goljufanje, samo da si balkanizirana Slovenija se danes tega noce priznati. Drugo, kar morda iz clanka ni jasno so stroski v zvezi z zdravstvom in nego ostarelih. Ti bojo v vsakem primeru rastli. Kdor misli, da je to mozno narediti ceneje, nima pojma ali pa zavaja. Ceneje le na afriski nacin. Ali venezuelski.

 5. Frančišek, ne zgubljaj živcev na portalu! Globoko razumem tvoj srd, sem ti na trenutke podobna, a tako zaslepljenim ljudem kot je Živo je treba pomagati.Sploh pa danes, ko se sprašujemo, koliko je v nas kulture! Gospod Tine pametno in umirjeno piše. Narod je res poškodovan. Ta minuli režim je bil zares hudičevo delo. Kar je prinesel ugodnega za ljudske množice je tudi hudičev trik. Službe za vse, pufi (” bajto smo lohk zidu!), osnovno zdravstvo.,samo, ….da ne bi morda kdo slučajno zahrepenel po zahodnem standardu in omiki!!V sedemdesetih mi je teta, nevedoč kaj pelje, prešvercala Balantičevo knjigo iz Avstrije. Na polici v avtu je ležala z naslovno stranjo gor in carinik je ni opazil ali pa zamižal.(Mimogrede, kamniški župan in njegovi niso uspeli poimenovati knjižnice po omenjenem pesniku in to v prvi četrtini 21.stoletja). Zato ponavljam, hudič ne bo odnehal!! Kljubujemo mu lahko le s plemenito kulturno držo in vztrajnim blagoslavlja jem nosilcev zla.

  • Amen. Vendar pa je tudi Slovenska “kultura” Žal Že pri podnu . Zato, ker se Čedalje Bolj oddaljuje od Božje Besede , ki Edina prinaša Življenje v Narod(e) . Postali smo Duhovno Mrtev narod, … vemo pa Kaj je Vedno sledilo za Duhovno smrtjo vsakega naroda, ki ga je napadla kaka Duhovna bolezen : materialn smrt. In z Slovenijo žal ni nič drugače. Mir naj vam bo , vse do Drugega Prihoda v tem desetletju, takoj za Koncem “sveta” v tem desetletju.

 6. Na meji umljivega mi je, kaj pocnejo, da bi preprecili oblikovanje nove vecine v parlamentu in vlade pod premierstvom Janeza Janse. Njihova mentaliteta je strasljiva. Marjan Sarec, premier v odstopu, izjavlja in se zaklinja, da vsaj do leta 2040(!) ne bi sel v koalicijo z SDS. Clanico EPP na veliko zmerjajo s “skrajno desnico.” Ministrica Klampfer, ki je v Mariboru protizakonito prepovedala rock koncert, zganja teatralni izstop iz SMC in obenem pritiska na clanstvo k uporu proti Pocivavskovi spravljivi dialoskosti. Miro Cerar, kar me negativno preseneca, pocne isto. Nova predsednica DESUSa, ki kaze pripravljenost na oblikovanje nove vladne vecine, prejema groznje s smrtjo. Glavni urednik levicarske Mladine v udbovski lasti in prisesani na izplen iz korupcije v medicinskih nabavah, zanicljivo odreka poslancem, torej parlamentu, pravico oblikovanja izvrsilne oblasti. Kaksen mentalni teror, kaksen bolesten teror nad temelji demokraticnega reda! Pa ti ljudje se od boljsevizma v svojih glavah ne morejo lociti, mislijo, da so abonirani na oblast, oziroma biti sluzincad te in nobene druge oblasti! Kaksno vnovicno razocaranje nad Slovenci! In moje mogoce se vecje razocaranje nad Reporterjem. Raje ne bi tule nadaljeval….

  • Takšna je slovenska “demokracija”. Mafija nestrpnežev v totalitarni maniri noče spustiti oblasti in pritiska. Njihovi hlapci se oglašajo. Verjetno se najbolj bojijo kakšnih epilogov v zvezi s državnim kriminalom: ustvarjanje bančne luknje, pranje iranskega denarja, izčrpavanje zdravstva ipd.

   Sedaj je vsakemu, ki ima oči, da vidijo, jasno, da nam res vlada kriminalna združba, ki noče izgubiti svoje zlate jame.

Comments are closed.