Serijski morilec Metod Trobec

5

Večkratni morilec in posiljevalec Metod Trobec se je rodil 06. junija 1948 v vasi Planina nad Horjulom, kot nezakonski otrok. Že pri 14. letih je po nekaterih navedbah zažgal sosedovo seno, pri 18. pa je že ukradel moped. Po odsluženem vojaškem roku je najprej delal pri Jugoslovanskih železnicah, potem pa je odšel v Nemčijo. Ko se je leta 1974 vrnil domov je storil več kaznivih dejanj, ropov, tatvin in goljufij, za kar je bil obsojen na 13. mesecev zaporne kazni. Družba ga je kmalu označila kot psihopata. Leta 1978 je na svojem domu v Dolenji vasi posilil in umoril najmanj šest žensk. Vse je zadavil in zažgal v krušni peči. Odkrili so ga slučajno, ob neuspelem ropu nemškega turista, ki si je zapomnil registrsko številko avtomobila in ga prijavil. Bil je obsojen na smrtno kazen, zadnji v zgodovini Slovenije, po pritožbi pa so mu kazen spremenili v dvajset letno zaporno kazen. Med prestajanjem kazni je kar dvakrat poskušal umoriti sojetnika, za kar je bil obsojen še za dodatnih petnajst let. Njegova kazen bi se mu iztekla leta 2014, vendar je 30. maja 2006 v zaporih na Dobu pri Mirni naredil samomor. Pokopan je bil na državne stroške v anonimni grob na pokopališču v Šentrupertu, do svoje smrti pa je v zaporu nepretrgoma preživel 27 let, kar je rekord po dolžini prestajanja kazni v zaporu v Sloveniji.

Foto: Wikipedia

5 KOMENTARJI

 1. Ne razumem dveh najbolj znanih apolitičnih psihopatov: Trobca in Pluta.
  Ko ju je policija ujela, bi morala samo v kamere govoriti, da sta se borila proti izdajalkam, za socialno pravičnost, enakost in solidarnost.
  Ne samo, da ne bi bila obsojena na ječo, temveč bi celo imela velike borčevske penzije.

  Zadnjič sem bral izpoved Friškovca na siolu, ko je govoril o oobžalovanjih, kesanjih Pluta v ječi. Če je to res, potem Plut ni bil psihopat, saj je pemogel občutek vesti, in mu je bilo žal dejanj, priznaval jih je in verjetno bi se trudil spremeniti svoje obnašanje.

  Toliko o komunističnih psihopatih, ki ne priznavajo krivde za pomor 20.000 civilistov med vojno in po vojni, niti jih ne peče vest, niti se ne mislijo pokoriti s vsaj etičnim izstopom iz oblasti, iz funkcij, iz državnih službic od državnih velepenzij, od privilegijev, ki so številni in materialno zelo visoki.

 2. In to piše naš avtodidakt, ki je oboževalec Ayn Rand … Svetovnozgodovinska ironija na delu … 😉

 3. A ni Ayn Rand med drugim napisala, da je “krščanstvo otroški vrtec komunizma”?
  Pavel je očitno zanič krščanar, če obožuje Randovo.

 4. Malo me preseneča tale zapis. Zakaj o njem?

  Osebno sem tega človeka nekajkrat videla, malo prej, kot se je zvedelo, kaj je storil. Nikoli nisem pomislila, da je z njim kaj narobe. Pravzaprav mi je bil bolj simpatičen kot tisti nakladaški fantje okrog, nekje smo skupaj čakali. Trobec je bil tih in resen.
  V tistih časih sem jaz ponoči mnogo prepešačila, po dve uri v eno smer do avtobusa oz. od avtobusa do doma in po tistem, ko se je za Metoda zvedelo, me je bilo pošteno strah, ko sem morala na pot …

  Sicer pa: na sodišču se je videla s trobcem iz oči v oči ena od prič … in zaradi strašnega strahu potem je menda naredila samomor, preveč se je bala Metodovega maščevanja.

  Kraj rojstva? Mislila sem, da je bil doma nekje v Potrebuježev grabnu (vem domače ime hiše), no, pa saj mogoče se je selil kasneje, samo rojen da je bil v vasi Planina.

  Pa še to: rekli so, da je kot otrok jokal, ko so klali prašiča.

  Meni se zdi strašno, ko se v človeku nekaj tako čudno zasuuka, da postane ubijalec.

Comments are closed.