Sedemdeset let prikrita resnica

35
Josip Broz in Moše Pijade

Novi glas, tednik, ki ga izdaja Goriška Mohorjeva družba, je 24. januarja objavil razmišljanje Ambroža Kodelje ob letošnji proslavi v Dražgošah. Ker je Kodelja pred desetletji prijateljeval z dražgoškim župnikom in tudi z nekaterimi tamkajšnjimi domačini, je z dražgoško zgodbo dodobra seznanjen. Ni torej čudno, da ga je letošnji slavnostni govor B. Repeta globoko prizadel.

Po naključju ga je v tistem času nek znanec prosil, naj bi nekaj napisal o Moši Pijadiju, češ, da ga je nekoliko po bliže spoznal ob bivanju v Beogradu. Vzrok za prošnjo je bilo verjetno znančevo vedenje o fasciklu v arhivu štaba Vrhovne komande jugoslovanske armade na Vojno tehniškem institutu v Beogradu (Št. K-2, 30.12.), ki je v zadnjem času postal dostopen javnosti. V njem je izjemno pomemben del Pijadejevega govora, ki ga je imel na Prvem zasedanj AVNOJA (Antifašističnega sveta narodne osvoboditve Jugoslavije) novembra 1942 V Bihaću. Torej pred skoraj natanko 70 leti. Moša Pijade govori o metodah partizanskega vojskovanja (za prevzem oblasti) in  čudno je, da si je upal pred udeleženci iz vse Jugoslavije povedati v čem je bistvo NOB.

V dokumentu piše: »… zato je potrebna tolikšna množica brezdomcev, da bodo ti postali večina v državi. Zato moramo požigati. Streljali bomo in se umikali. Nemci nas ne bodo našli in bodo iz maščevalnosti požigali vasi. Po tem bodo vaščani, ki bodo ostali brez strehe sami prišli k nam in mi bomo na ta način postali gospodarji razmer. Tisti, ki nimajo ne hiše, ne zemlje, ne živali, se nam bodo hitro pridružili, ko jim obljubimo veliki rop. Težje bo s tistimi, ki imajo vsaj kakšno posest. Te bomo navezali nase s predavanji, gledališkimi predstavami in drugo propagando. Tako bomo postopoma obredli vse kraje. Vaščan, ki ima polja in živino, delavec, ki prejema plačo in ima kruh, je za nas brez vrednosti. Mi moramo iz njih narediti brezdomce, proletarce. Samo nesrečniki postanejo komunisti. Zato moramo ustvariti nesrečo in množice spraviti v obup. Mi smo smrtni sovražniki vsake blaginje, reda in miru…«

To zločinsko formulo so komunisti uvozili iz Sovjetske zveze. Ko človek sreča te neverjetne stavke in ve, da so resnični, ne more razumeti, kako so mogli vsaj nekateri njihovi propagandisti verjeti, da z njimi prinašajo na naš planet zlato dobo. Ker so poznali njihovo nesprejemljivost, so jih ljudem uspešno servirali v zlati posodi svobode in socializma. Kljub temu, da so bile obljube nacistov nekoliko manj pozlačene in so veljale le za izbrano arijsko raso, sta danes oba totalitarizma svetovno obsojena.

Dražgoše so tipična slovenska vas, za katero veljajo Pijadejeve besede: “Nemci nas ne bodo našli in bodo iz maščevalnosti požigali vasi.”

Okrog Novega leta 1942, ko se je partizansko gibanje (pod vplivom ugodnih novic iz vzhodne fronte) na Gorenjskem dokaj razraslo, so Nemci poostrili svoje čiščenje terena, posebno po Poljanski dolini. Med začasno pomiritvijo se je partizanski Cankarjev bataljon z 24O borci namestil v Dražgošah. Ker so domačini pričakovali nemški napad, so komando bataljona prosili, naj se, kljub velikemu snegu, umaknejo na Jelovico. Obljubili so jim celo preskrbo s hrano, vendar zaman. Nemci so vas napadli (tudi s topništvom) 11. januarja in jo po dveh dneh zavzeli. Partizani so se (ob izgubi 7 borcev) pravočasno umaknili prav na Jelovico. Nemci pa so takoj po prihodu ustrelili 41 vaščanov, vse, ki so bili višji od iztegnjene komandantove roke, med njimi celo dva 12 letna fantka. 81 vaščanov so poslali v taborišča, vas pa so požgali. Župana, ki je Nemce prosil za milejšo obravnavo vaščanov, so pozneje partizani usmrtili, skupaj z njegovo ženo.

Zanimivo je, da dr. Repe pripozna dražgoški dogodek za tragičen, vendar v njegovih očeh tragiko odtehta odmev dogodka v svetovni zgodovini odpora proti nacizmu, saj je dejal: »Je neizmerno tragično zaradi zločinov, poboja nedolžnih civilnih oseb, razselitve preživelih, požgane vasi. In neizmerno junaško, saj se je zgodil upor – na videz brezupen – v tedaj popolnoma pokorjeni Evropi.«

Kot Pijadeju, je bilo tudi komandantu dražgoškega bataljona, Stanetu Žagarju, učitelju, ki je padel pod nemškimi streli dobra dva tedna za Dražgoško tragedijo, partizanstvo v bistvu boj za partijski prevzem oblasti. Vprašanje pa je, ali je slutil, da je v ozadju totalitarni sistem, ki je danes svetovno obsojen skupaj z nacizmom.

Foto: Wikipedia

35 KOMENTARJI

 1. Žalostno, na kakšen krut način so izničevali civilizacijo.

  Ali se tega zavedajo vstajniki, da bodo pravočasno zaznali zlo in ga v kali preprečili?!

  • Še dobro da smo imeli Nemce, sicer ‘zločinska’ formula ne bi delovala. Sprašujem se naslednje. Kdo je v tem primeru koga potegnil v umazano igro, ali pa je morda razmišljanje avtorja vredno pomilovanja…

 2. Takšnih dogodkov je bilo veliko v času druge svetovne vojne in bi jih zaradi tistih ki prave resnice ne poznajo bi bilo treba nenehno ponavljati. Komunisti kakor nacisti so se zavedali da stokrat povedana laž resnica postane! Enako tako kakor so nas zasipali z neresnicami je treba odpreti pot resnice z nenehnim ponavljanjem in nekaj od tega bo ostalo. Žal prič teh dogodkov več skoraj ni med nami ostajamo le mi ki smo o dogodkih slišali iz prve roke! Kdor je do pred kratkem vedel za množična grobišča razen nas ki smo to grozljivo resnico slišali od staršev? Le tisti ki so v teh grozljivih zločinih direktno ali kako drugače sodelovali! Moje širše sorodstvo sodelovalo je v antifašistični borbi vendar le redki kot komunisti in teh pobojev niso odobravali. Še živo mi je v spominu ko so se menili o pobitih posameznikih ki nobenemu nikoli v življenju niso nič slabega storili pa so morali umreti ker so bili premožni ali jih nekateri niso marali ker so bili uglednejši od njih.

 3. Mislim, da ne s ponavljanjem. Laž se prime kot resnica, ampak nisem za večno ponavljanje resnice, da bi se prijela. Do resnice je treba priti enkrat za vselej! Komuniste je treba poraziti s pravičnostjo, zdravo pametjo in odločnostjo! Bog nam daj vse troje!

 4. To taktiko kominzma: držanja ljudi v bedi, negotovosti in medsebojnem sovraštvu je bilo moč prepoznati , nesem pa vedel, da je bila eksplicitno izrečena.
  Politika, ki stavi na to formulo bo vendo naredila vse, da ljudje ostanejo v bedi.

 5. Ljudje, bolj ko boste poznali dejstva kako so komunisti delovali v vojni in revoluciji, bolj boste spoznali, da so bili to najbolj psihopatski kriminalci. Moša Pijade, Tito, Edvard Kardelj, Boris Kidrič, Zdenka Kidrič, Matija Maček so bili najbolj znani psihopati v naši bližini, da o Hitlerju, Mussoliniju, Stalinu in Leninu sploh ne govorimo. Nehajte že verjeti v mite in pravljice, čas je da odrastete in se soočite z dejstvi, realnostjo in dokazi v arhivih. Predvsem pa poglejte v izkušnje: v stotinah državah v 20. in 21. stl. so imeli različne izvedbe socializmov, od fašizma, komunizma, maoizma, nacizma. In prav nobeden ni organsko rasel in spodbujal pozitivno selekcijo, pač pa je vsak vodil v notranji propad in imperializem ( iskanje novih rent in sužnjev), grožnje in vojno.

 6. Spoštovani !

  Resnica naše preteklosti ni prikrita, ampak zanemarjena do danes. Bila je politična in demokratična akcija za osamosvojitev in zapustitev prevarantske in nedemokratične države. Temu bi morali dodati tudi piko na i in se tudi politično distancirati od nedemokratične države. Morali bi jasno povedati, da zapuščamo avtokratski partijski režim in vstopamo v svobodo in demokracijo. Jasno bi morali izreči, da je za nas bilo leta 1945 konec vojne, toda ne začetek svobode, ampak komunistišnega nasilja. Socialistična samoupravna transformacija je bila samo manipulacija za videz demokracije. Tudi sestop partije z oblasti je bila prevara. Morali bi jasno razglasiti, da je z samostojnostjo nastopila svoboda in je začetek urejanja demokratične in pravične države.Bučarjev razglas o koncu državljanske vojne je bil prevara in sporočilo za zaščito revolucionarjev in nasilnežev. Konec državljanske vojne bi morala urediti prav(ič)na država (nova oblast) z demokratičnim pravom. Totalitarna država je najbolj pravna, zaradi tega bi morali pravo najprej normalizirati v naravno pravo, ki spoštuje človekove pravice. Šele od tu naprej bi samostojna Slovenija postala normalna, demokratična in pravična država. Demokracija je, če prevladuje poštenje in na tej osnovi druženje, če pa se ohranja dresirano služenje partiji, se podaljšuje zlo, ki je v laži in preva(i)rantstvu podaljšano nasilje. Verodostojna politika samostojne države bo tista, ki bo politično ustvarila diskontinuiteto z prevarantskim socializmom in toko omogočila urejanje etičnih nalog in odnosov v družbi brez zapletanja in nakladanja, predvsem sovraštva. Vsi mrtvi, zlasti nedolžni in njih svojci iz časa nasilja zaslužijo spoštovanje in sočutje V tem okviru bi morali odpraviti vse privilegijske dodatke.Zujf, ki je odvzel zaslužene penzije je bil krivičen. Odvzeti bi morali privilegije iz NOB in jih nadomestiti z upravičenimi socialnimi dodatki. Dokler se to ne bo zgodilo bomo gledali Dražgoše in celo vrsto podobnih proslavljanj revolucionarnih zlaganih procesij po državi ! Državljani bi se morali tozadevno osvestiti.
  Srečno !

  • Spostovani admnistrator: @bogomir je presel meje dobrega okusa. V casniku z mero je ustrezno, da ga opomnite, da je norcevanje z imeni, nicki, nedovoljeno!
   Kajti ta gospod je na nekem drugem spletu do fundamenta primitiven.

 7. Vsemu napisanemu se lahko čudite in se sprašujete, kako to, da še dvajset let po osamosvojitvi trpimo pod LAŽJO. Sprašujete se lahko, kako to, da Repe kot zgodovinar ne vidi resnice? Zakaj stojijo vsi spomeniki revolucije, spomenik Kardelju, Kidriču, večina spomenikov Titu…

  Odgovor je preprost. Nismo se še osvobodili, čeprav bi se jih lahko, saj nam več ne grozijo z orožjem kot do 1991.
  Povojni klavci, vrh partije se je razmnožil na skrivaj in mi smo bili nalagani in zapeljani. Novi obrazi, so rekli. Laž.

  Poglejte si slike, ki prikazujejo nezakonske otroke in njihove očete. Očete poznate. Otroke tudi. Niste pa niti v sanjah pomislili, da so med temi ljudmi povezave, kaj šele, da bi bili pankrti. A njihova dela kažejo na točnost teh povezav.
  Ma spletni strani: http://www.slideshare.net/LomBee/ je objavljenih čez 50 slik in še nastajajo nove.

  • Dragi bralci,

   predlagam, da se Vrhovnemu sodišču Slovenije napiše obtožba za Boža Repeta in Jožeta Pirjevca, ki ni vreden akademskega naslova, saj oba zagovarjata Revolucijo in širita laži o drugi svetovni vojni ter poveličujeta zločince našega naroda, ki zaradi nepopravljenih krivic še danes trpi in krvavi. Zgleda, da to njima in njim podobnim zelo odgovarja, saj kot je napisal Moša Pijade, narod spraviti na kolena pa bodo prišli v hosto.

   S tem njunim ravnanjem narod še bolj razdvajata in nista vredna, da bi učila slovensko zgodovino, ki je čisto nekaj drugega, kot to onadva posredujeta. Naj nehata biti komunistična trobila, oziroma jima to omogočite na demokratski način, če se gremo res demokracijo. Vse stvari imajo svoje meje. Skrbimo za pošteno zgodovino, da bomo mogli živeti svobodneje v lepi domovini Sloveniji.

   • KP je boj proti okupatorju izkoristila, da je izvedla komunisticno revolucijo. Komunizem pa je ostala Evropa obsodila in zavrgla, ker je bil ta sistem zlocinski.
    Le koga bi rada ta dva “zgodovinarja” prepricevala, da je bilo pri nas drugace in da smo bili najbolj demokraticna drzava? Ljudje vedo vec kot je pisano v knjigah rezimskih avtorjev. Vse prihaja na dan in protiargumentov komunisticnih hlapcev je vedno manj.

 8. Bohotnica lazi, z imenom Revolucija, ki je v zakupu levicarjev, se je v Sloveniji lahko tako razmnozila, ker ima tu ocividno boljse pogoje za razmnozevanje kot kjerkoli. In premalo naravnih sovraznikov.

  Seme mucencev Hudih jam ni padlo na plodna tla. Ni se moglo prijeti, ker neznih rastlinic nismo dovolj gojili. Koliko smo sami krivi za to stanje?

  Ocividno smo prevec nagnjeni k pasivnosti in samoobsojanju lastnih napak. Vendar upanje ostaja, da ne bodo zmagali. In ne morejo dokoncno zmagati. Ker je smrt. Ker je Bog. Ker je sodba. In gorje tistemu, ki dela krivico in umrje v grehu nesprave in neodpuscanja

 9. Ne bi bil presenečen, če je krepko napisan tekst iztrgan iz konteksta.

  Je pa besedna zveza “čiščenje terena” zapisana kar po domače, kot normalna vojaška fraza, v podpisanem članku.

  Postavite si prosim malo višje standarde, ko obsojate človeka nevredna početja.

  • V kaksnem kontekstu pa bi bile te izjave sprejemljive? Predstavljajte si, da bi to rekel nekdo, ki ni bil na strani partizanov!

 10. Hahaa, in po poteh tega in takega Avnoja je zagrizeni Janez Ivan hodil… In prosil za ponovni sprejem v zvezo zliočincev, ko so ga ven vrgli, ker je bil še za njih prezanič…

 11. Ljudski vstajnik Miro se je po branju zgornje kolumne lotil JJ.
  Ceprav ta clanek nima z JJ nobene zveze. Menda ga ne primerja z vojnimi zlocinci?
  Njegovo scuvanje in podcenjevanje JJ je ocividno in brezmejno.
  Tipicno za frustrirane, nesrecne in nezadovoljne levicarje.
  Tipicno za “levi fasizem”, ki stalno rabi enega gresnega kozla.
  Kaj pa je naredil JJ tako hudega v primeri s to “Mosnjo Pijano”, Titom, Kardeljem z njihovim produktom – Hudo jamo?
  JJ je bil do sedaj navaden politik in po 1992 nekaznovan. Vse kar so mu ocitali, afere itd, so drugi uganjali v véliko vecji meri in se da z malo dobre volje razloziti in tudi bolj ali manj opraviciti.
  V primeri z aferami zupana nasega glavnega mesta, so Janseve afere macje solze.
  JJ gotovo ni sel v partijo iz prepricanja, ampak, ker je hotel narediti boljso kariero.
  Takih partijcev je bila pa vecina. To mu levicarji seveda zamerijo, sojih svinjarij pa ne vidijo.
  Iz partije pa ga gotovo niso vrgli zaradi nesposobnosti, ker ni bebec,
  ampak, ker ni bil pokoren partijskim sefom.
  No, tisti sefi gotovo niso bili boljsi od JJ. Kvecjemu slabsi.
  Miro, kdor tako nekoga, v tem primeru JJ, brez razloga sovrazi, je psihopat.
  In psihopat se skusa znebiti negativnih custev s tem, da jih usmerja navzven na nek objekt.
  No, sovrastvo je patolosko in skodljivo, ker bolj skuduje tistemu, ki sovrazi, od osovrazenemu.
  Slovenija se razvija v dezelo psihopatov.
  Taksnim psihopatom, ki samo se vse sovrazijo, se lahko zgodi, da postanejo “amokluferji”, da cisto podivjajo, da zacno resnicno pobijat vse kar miga, nazadnje pa pihnejo se sebe.
  No levicarji so zmerom ribarili v kalnem, podpihovali sovrastvo in revolucije.
  Izkoristijo vsako nasprotnikovo slabost in jo izkoristijo za sovrastvo.
  V tem trenutku, so posebno na udaru kristjani in katoliska cerkev.
  Spomnimo se samo tistega napisa: Pobijali smo vas 1945, pobijali vas bomo 2013

  • > Kaj pa je naredil JJ tako hudega
   > v primeri s to “Mosnjo Pijano”,

   Jan, odgovor na tvoje vprašanje je sila preprost.
   Janša je enakomerno porazdelil bremena vojne po
   celi Sloveniji. Da ne bi bili obremenjeni samo
   teritorialci, ki so branili mejne prehode, je
   ukazal, naj odklopijo vodo in elektriko ter
   streljajo na 18-letne “okupatorske” vojake po
   celi Sloveniji.

   Ugibam, kaj je svetoval Moša Pijade. Leta 1941
   so “prekleti pedofili” je ljubkovalno za njih
   pobili 700 otrok v Kragujevcu. Krvava bajka –
   Desanka Maksimović. Moša Pijade je najbrž
   zahteval, da se breme odpora enakomerno porazdeli.
   Naj povsod po Srbiji kmetje, ki niti na slavljeni
   Romaniji niso hoteli začeti upora pred žetvijo –
   skratka hoteli so živeti normalno življenje,
   kot da okoli njih po Evropi ne umirajo milijoni
   Židov in najboljših ljudi. Kot da je vse tako
   kot vedno in se imajo hristijani pravico boriti
   le za svoje otroke in svoj kruh. Naj zgori
   70.000 barak raje kot umre še 700 otrok. In
   pokažimo zverem, da je nas 20 milijonov ter da
   nas samo 200 tisoč vojakov “najmočnejše vojske
   najmočnejše rase” na svetu sploh ne more
   ovirati, kaj šele okupirati.

   • Gospod Dukanovic je najbrz Slovenec srbskega pokolenja, morda celo iz Sumadije, sicer pa zares nepobolsljiv levicar, ali pa pije tako kot Mosa Pijade, da lahko JJ kakorkoli primerja z Titovim dvornim norckom, sicer pa vojnim zlocincem.
    Po kolikem casu pa je JJ dal JLA odklopiti vodo in elektriko? Ko se remci nikakor niso hoteli pobrat sila in kopita. Krivda lezi seveda pri njihovih oficirjih.

    Za krvavi pokol nad talci-dijaki na tisti gimnaziji v Kragujevci pa niso krivi samo zverinski SS klavci ampak tudi partizani in celo tudi uciteljsko osebje, ker so okupatorja brez potrebe dodatno drazili, kot komunisticno leglo, slicno kot pri Drazgoski bitki. Znano je, da se je Tito (vzel si je zanimivo drugo ime po slavnem Titanu, Stalin pa po jeklu), stalno nekaj pogajal in sklaplaljal mirovne dogovore, enkrat z Nemci drugic z Anglezi, tretjic s cetniki Draze Mihailovica, ce je slo zanj in za partizanske borce, za narod mu pa ni bilo mar.

    V Kragujevcu so oboji cetniki in partizani sramotno zatajili.

   • Malo berite o svojih slavnih prednikih, npr. o Draži Mihajloviću, ki se je boril proti Nemcem in bil edina nevarnost Nemcem do srede 1944. Večina Srbov niti pod razno ni sprejemala komunistov.
    Vir: Aleksander Bajt: Bermanov dosje, kjer navaja razne arhive od partizanskih, četniških, nemških, intalijanskih ,zavezniških. Tudi danes je v Srbiji sramota, da je bil kdo komunist. Kot je bila pred 1944, ko je RA vdrža v Srbijo.
    Leglo komunizma je bila Bosna in jug Slovenije ( Bela Krajina + Dolenjska).

    Pa Uroš Šoštarič, vojvoda Triglavski, četniški naporodčnik ( glej intervu z Ambrožičem na RTVSLO1 ta meces, 14 dni nazaj v arhiv)

    Zakaj ves čas nabijate to zlajnano in lažnivo propagando o osvobodilnem boju komunistov, ko pa je ves čas šlo samo za revolucijo ( to se je govorilo prvih 50 let, vsi arhivi govorijo samo o tem, danes pa so obrnili ploščo in govorijo o Narodu, ki ga komunisti v osnovi prezirajo kot meščansko, buržuazno tvorbo in so ga ves čas hoteli uničiti in vzpostaviti bedno ljudstvo namesto Naroda v katerem so samostojni in odgovorni posamezniki, ki znajo sami sebe preživljati za razliko od suženjsko odvisnega, zasvojenega PROLETARIATA.

 12. lepo je videt, da resnica prihaja na dan in se vidi, da vse kar so komunisti znali je laž, kraja in pobijanje, za delo jim nikoli ni dišalo in še danes jim ni, saj se valjajo okrog državnega korita in javnega sektorja.

 13. Zanimivo je to, da levičarji, sploh ne morejo slediti moderni zgodovini, kot mi je rekla kolegica, ona ve da je vse to res, ampak ne more govoriti čez partizane in partijo. rekla je celo to, da še ni pripravljena, tako razmišljati o Titu in drugi svetovni vojni. To se mi zdi pa prav noro, glave imajo čisto blokirane, po toliko let propagande.

  • Moša Pijade je bil, kolikor vem, srbski Jud. Ime Moša je dejansko hebrejska oblika imena Mojzes (naše svetopisemsko izročilo ga imenuje po egipčansko). Prevajalec Marxovega “Kapitala” v srbščino v času zapora v Sremski Mitrovici pred drugo svetovno vojno. Menda je bil tudi Koća Popović judovskega porekla, vendar gre v tem primeru za odpadnike, ki so se sramovali lastnih korenin. Judje so bili namreč odlični trgovci, marsikje tudi nosilci meščanstva. Tudi nemški nacionalisti na Koroškem imajo v veliki meri slovenske korenine.

 14. To zločinsko formulo so komunisti uvozili iz Sovjetske zveze. Res je.
  REVOLUCIONARNI KATEKIZEM
  MORALA IN ETIKA, LEKSIKONI CANKARJEVE ZALOŽBE; Ljubljana1986, stran305:
  nečajevstvo, revolucionarni nihilizem, v Revolucionarnem katekizmu M. A. Bakunina, je izražen ekstremni anarhistični etos S. G. Nečajeva. Četudi je napisan pred več kot sto leti, je to manifest sodobnega, dandanašnjega surovega nihilizma, dokument par excellence načelno destruktivne »revolucije« v odtujenem, brezdušnem svetu. Mene samega ni več; vsaj človek nisem in ne morem biti več; ni več mojega bližnjega, mojega tovariša, mojega sočloveka. Je samo še ogromno, monolitno načelo destrukcije, ki mu je potrebno služiti do končne, popolne uresničitve. Ničenje. Smrt.- Nečajev je mislil do kraja dosledno takole: »Ta svet krivičnosti razbijmo, do tal naj boj ga naš podre; nato svoj novi svet zgradimo, bili smo nič, bodimo vse!«

  1. Naloge revolucionarja do samega sebe.
  Revolucionar je človek, ki je svoje življenje v celoti žrtvoval-v pomenu izničenja. Ničesar nima; niti imena. V njem je le strast uničevalne revolucionarne aktivnosti. Revolucionar načelno celovito sovraži razredno, meščansko civilizacijo. Prezira vsako teorijo, pa tudi vso znanost; to uporablja le, da bi uničeval. Revolucionar prezira javno mnenje, družbeno moralo. Njegovo načelo je grobost do sebe in do drugih; odreka se rodbini, prijateljstvu, ljubezni, hvaležnosti; samo hladna strast za uničevalno revolucionarno dejanje ostane. Revolucionar ne doživlja nobenega zanosa in navdušenja, ne predaja se niti osebnemu sovraštvu niti maščevalnosti – samo trezno preračunava učinke udarcev, akcij.

  2. Naloge revolucionarja do tovarišev
  Načelo koristnosti obvladuje vse odnose med revolucionarji anarhistične združbe; kolikor si nam koristen pri revolucijskem razbijaštvu, uničevanju, toliko si naš, toliko smo ti hvaležni. Revolucionar računa predvsem oziroma izključno nase. Lastno tveganje, lastna odgovornost. Trezno prodaja svojo in tujo kožo. Tovariša soborca bo reševal iz nevarnosti samo, če se splača.

  3. Naloge revolucionarja do družbe
  Človek, ki ga še karkoli povezuje z družbo in svetom, ne more biti revolucionar. Enako mora sovražiti – in to načelno, dosledno – vsakogar in vse. V tkivo družbe se zajeda, da bi jo uničeval, razkrajal. Pretvarja se , da bi ga sprejela; potem sabotira, razbija. Ljudi deli na kategorije: te je treba ubiti, da bi tako zastrašili druge; te je treba odstraniti, imobilizirati, ker so inteligentni, nevarni sovražniki; te spet kaže pustiti pri življenju, ker so tako hudobni in osovraženi, da vznemirjajo, revoltirajo množice; spet druge, ki so lahko kakorkoli koristni, je treba izsiljevati, izrabiti do kraja; določene kadre, ki jim ni najbolj zaupati, je treba gnati v najnevarnejše akcije, da bi jih čimprej pobralo…To je nihilistična morala nečajevske revolucije alienacije, dehumanizacije, depersonalizacije, destrukcije…

  4. Naloge (anarhističnega) združenja do ljudstva
  Smoter: popolna osamosvojitev in sreča ljudstva – toda prej mora biti vse uničeno. Vse zlo mora biti absolutno realizirano. Revolucionarji ne smejo dovoliti nobenega izboljšanja, nobenega lajšanja muk, trpljenja, izkoriščanja, tlačenja. Vsako izboljšanje ima namreč za posledico, da je ljudstvo manj revoltirano, da je manj pripravljeno za skrajne korake. Avantgarda anarhizma se mora povezati – tako zahteva Bakunin – z avanturisti in razbojniki, s capinskim proletariatom, z edinimi resničnimi revolucionarji Rusije.

  • G. Mihic, imate prav.
   O teh receh je treba cimvec pisat.
   Da se kdo strezne, zave in kaj nauci iz zgodovine.
   Kaksne grozne reci so uganjali nasi levicarski teoretiki in njihov revolucionarni podmladek.
   Kakor hitro je prisla priloznost, so prisli kot podgane iz lukenj in zaceli vojno proti miroljubni verni vecini.

   Clovek se mora vprasat, pa kaksen hudic je obsedel vse te reformatorje, revolucijonarje, nihiliste,boljsevike, naciste, fasiste in nase domace levicarje, da so ob dolocenih prilikah tako podivjali kot da bi bili obsedeni od hudica?
   V Meksiku je bila po prvi svetovni vojni slicna revolucija kot v carski Rusiji in pozneje v Spaniji, ki se je tako kot vse izzivljala nad Cerkvijo.
   Znano je, da je od 5000 duhovnikov in skofov ostalo po tem peklenskem divjanju na licu mesta samo se okrog 90.

   Pa vse te zlobne ptice kukavice so se nekoc izlegle v nasih toplih krscanskih gnezdih.
   Namesto, da bi ostali solidni, posteni in delavni Slovenci,
   so iz njih nastali zloglasni likvidatorji, ki so besneli v Hudi jami kot da so se pojavili iz pekla.
   Pa so prisli ravno tako kot verni iz bolj ali manj krscanskega okolja.

   Pravzaprav v vsakem od nas tici en mozen likvidator.
   In se nam ni treba ponasat, da imamo ne vem kaksne zasluge.

   Kaj je nas obvarovalo, da nismo na njihovem mestu?
   Gotovo je, da so pred tem zavrgli vero, Boga in pljunili na svojo krscansko vzgojo.
   Bila je samo milost poznejsega rojstva in da smo rastli v vernem okolju, ki nas je imuniziralo.
   Pa 10 bozjih zapovedi nas je drzalo nazaj, da se nismo pustili pokvarit od okolice, ampak smo ostali zvesti “tekovinam” domace verne hise.
   Imeli smo sreco, da po birmi nismo zasli pod vpliv slabega okolja, seksa, alkohola in postali lahek plen nepostenega zivljenja.
   Dejstvo je, da se lahko vsak kristjan pokvari in postane levicarski podmladek.
   Cimbolj se je nekdo pustil levicarsko usmeriti, tembolj je postajal kandidat za likvidatorja in bodocega “narodnega heroja”.

   Zato se naj bi sedaj za post in veliki teden vsi kristjani vprasali, kako je z nasim “stati inu obstati”?
   Kje in kako stojim ali stojite g. Mihic trenutno, med kristjanom in levicarjem?
   Mi verujemo, da se je Bog utelesil in postal clovek, da bi clovek postal spet bolj Bogu podoben.
   Mi imamo za cilj nic manj kot bogupodobnost.
   Zato so pa prejsnji papezi tako forsirali beatifikacije izjemnih kristjanov, ki so se posebno odlikovali v svetniskem zivljenju.
   Nasi vzori naj bi bili skof Anton Martin Slomsek, Anton Vovk, Alojzij Grozde in mnogi drugi.
   Svetost kot cilj cloveskega zivljenja.

   Zaupamo, da je Bog z nami.
   Ceprav bi levicarski revolucerji in vstajniki v Sloveniji popolnoma prevladali?
   Ceprav je levicarska avantgarda bolj prebrisana za oblast in ´politiko.

   Ker Bog obstaja. Ker obstaja smrt, sodba in pekel.
   In gorje tistim, v politiki in vsakdanjem prakticnem zivljenju delajo krivico in se pred smrtjo ne spokorijo.
   Bog se je utelesit in prisel trpet na zemljo za nas.
   Za ene in druge. Ker je ljubezen.
   V tem smislu zelim vsem blagoslovljeno Veliko noc.

 15. Žalostno je stanje duha naroda, ko njegovi številni posamezniki stoječ pred spomeniki revolucije tajijo boljševistično revolucijo, istočasno pa glasno obtožujejo kontrarevolucijo. Takšno dvolično stanje duha je seveda tudi posledica boljševistične revolucije in izvedenega pranja možganov. Zato bomo še dolgo zaostajali za duhom demokratične Evrope. Verjamem seveda tudi, da so se mnogi borili zgolj proti okupatorju, premnogi zavedeni pa predvsem za »nove čase«-boljševistično revolucijo. Eden najuglednejših slovenskih ekonomistov pokojni dr. Aleksander Bajt je v svoji knjigi z naslovom Bermanov dosje zapisal: » Moja ocena partije je, da je izkoristila osvobodilni boj za izvedbo revolucije, …da je zagrešila nad slovenskim narodom najhujši zločin, ki si ga je mogoče zamisliti. Z njim je sama sebe postavila izven zakona. Ne legalnega, ta je pri tem nepomemben, ampak občečloveško naravnega, veljavnega za vse kraje in čase.« Slovenski filozof dr. Slavoj Žižek o knjigi dr. Bajta pravi, da je knjiga zanimiva in da praktično vse v njej sprejema kot resnico (DELO-SP, 19.avgust 2000 ).Predsednik države Milan Kučan pa je v javni izjavi zapisal, da obžaluje in obsoja povojne zunajsodne poboje, ki bodo v slovenskem zgodovinskem spominu zapisani kot moralni in pravni zločin ( NEDELO, 9.julij 2000 ). Po moje je bilo to dejanje samo kulminacija revolucije, ki pa se po logiki ni začela maja 1945 temveč aprila 1941. Nemški pastor D. Bohnhoffer, zarotnik proti Hitlerju, ki ga je gestapo ustrelil, je v svojem razmišljanju o razmerah za nastanek totalitarizma-nacizma med drugim zapisal: »…Nemcem manjka državljanskega poguma ( Civil courage ), kajti niso se naučili svobodno prevzemati odgovornosti. Neumnost je nevarnejši sovražnik dobrega kot zloba. Proti zlobi lahko protestiramo, jo preprečimo. Proti neumnosti pa smo brez obrambe. Neumnost ni intelektualna, ampak človeška pomanjkljivost…, je bolj sociološki kot psihološki problem. Je določena oblika vplivanja zgodovinskih okoliščin na ljudi… »
  RAZMIŠLJANJE ZA VSE VEČNE ČASE, TUDI ZA NAŠE !

 16. Še en dokaz poleg Kidriča, Kardelja, Kidričeve žene, Mačka , številnih teorističnih akcij, pobijanja družin in šolskega obnašanja komunističnih revolucionarjev “vzgojenih za teorristično pobijanje civilov” v Moskvi,
  da so kOMUNISTI sami po sebi PSIHOPATI, SOCIOPATI, sovražniki človeka in družba,. Tako osebnostno NEPOPRAVLJIVO MOTENI, da je za njih samo možna SMRTNA KAZEN ali pa DOSMRTNA JEČA.

  To bi se morali vsi Slovenci do dna svoje duše zavedati in imeti jasno v glavi. Ne romanticirajte komunistov. So prav taki kot fašistični zločinci in nacistični ubijalski stroji. Gestapovci, SSovci.

  Hudo je za nekoga , ki pride iz demokratične države k nam.

  Še huje pa je, da smo mi v tej državi zaradi komunističnega zla zadnjih 70 let že tako hudo moteni: vrednostno, psihološko in fizično ( kot nataša kampuš ali Fritzlove hčerke), da sploh ne moremo normalnosti videti. Tako zelo prestrašeni, da lahko vsak komunističen manipulator s sprožanjem strahu dobesedno daljinsko vodi zblojene množice ljudi kamor želi.

 17. Ne bom vas našteval, ker se z večino strinjam. Dodal bom samo razmislek k predlaganim razmišljanjem, da je treba o zamolčanem in zlaganem početju revolucionarnih morilcev več pisati. Za začetek bi morali te vsebine spraviti v osnovnošolske učbenike, brali bodo pa vsi tisti, ki jih zgodovina tega temnega obdobja slovenskega naroda bolj podrobno zanima. Saj danes zaradi revolucionarnih razlogov, ki si jih pripisujejo z vsemi sumozmagami vred ni v šolskih učbenikih tako rekoč niti z besedo zapisanega o osamosvojitveni vojni za Slovenijo.
  Krvosesni revolucionarji so vendar krivi genocidnega /moški rod družine/ umora 100.000 ljudi in pod zemljo razmetanih po širni Sloveniji.

  Igor Đukanović
  Pustite Janšo Slovencem, ukvarjajte se raje npr. s “kukavičjimi” jajci. Čas je primeren!

 18. Kaj pa je naredil JJ tako hudega
  > v primeri s to “Mosnjo Pijano”,

  Jan, odgovor na tvoje vprašanje je sila preprost.
  Janša je enakomerno porazdelil bremena vojne po
  celi Sloveniji. Da ne bi bili obremenjeni samo
  teritorialci, ki so branili mejne prehode, ……….

  je ukazal, naj odklopijo vodo in elektriko ter
  streljajo na 18-letne “okupatorske” vojake po
  celi Sloveniji.

  O srbskem partizanstvu ne veste nič ker ga ni bilo, o vzrokih za poboj v Kragujevcu in posledici tega poboja pa še manj. Svoje znanje o zgodovini tistih časov v Srbiji začnite s Kragujevcem preden preidete do revolucionarske barabe slikarja Moše Pijadeja.

  Kar koli je Janša ukazal je ukazal zoper tiste, ki se iz slovenskih in hrvaških vojašnic niso pripeljali v “fičkih” in pod oblaki letali v jadralcih.
  Med vrsticami podtikate ” zmanipulirana bremena in 18 letne okupatorske vojake” in za povrh v enem košu ponujate Mošo Pijadeja in J.I.Janšo , zato vam še enkrat predlagam “kukavičja” jajca.
  P.s. V Slovenijo so 18 letne s pretehtanimi razlogi poslali vaši nacionalni sorodniki. Ker vem, da kri ni voda, vam je razumevanje z moje strani zagotovljeno, samo brez razlag prosim. L.P.

Comments are closed.