Sebastjan Jeretič: Po anketah sodeč je za prepoznavnost strank dovolj nekaj medijskih objav

2

jereticPred poletnim zatišjem je časnik Delo objavil anketne rezultate o podpori političnim strankam, ki jih zaznamuje splošen upad podpore. Vlada ima do sedaj najnižjo podoro, upadla je podpora SMC, Desus in ZL, na vrhu ostaja SDS, na drugem mestu SD, sledi NSi. Okrepila se je podpora tudi SLS in SLS, upadla pa je priljubljenost Karla Erjavca. Za kratek komentar anketnih rezultatov smo povprašali Sebastjana Jeretiča, političnega analitika in svetovalca.

Sebastjan Jeretič:

Ankete zadnje čase kažejo predvsem razočaranje nad celotnim političnim prostorom in njegovo veliko razdrobljenost. V tistem delčku javnosti, ki je še strankarsko opredeljena, se tudi sicer med mandatom kaže večja uravnoteženost, potem pa se v kampanji levi in desni pol osredotočita na svojega šampiona. Na desni bo to še vedno SDS, tudi če bo izgubila nekaj odstotkov in tudi ob pojavu novih strank. Dogajanje na levici pa kaže, da so strukture odločile podpreti SD, ki pa bi se morala kadrovsko in programsko osvežiti, da bi zajela tudi nevtralno sredino. Vidimo tudi, da je dovolj nekaj medijskih objav za prepoznavnost, da bi ankete prepoznale recimo SNS in SLS. Prav prepoznavnost bo ključna za nove stranke, ki se najavljajo.

2 KOMENTARJI

 1. Janez Janša je dejal, da je Slovenija v nenormalnem stanju: »Če se to ne bo presekalo, bodisi s spremembo volilnega sistema bodisi z neko krizo, ki si je sicer nihče ne želi, ampak očitno je samo to lahko pot do sprememb.«

 2. Nezadovoljstvo je predvsem posledica (ne)delovanja pravne države
  Danes si s povprečno plačo privoščimo bistveno več hrane kot leta 2004
  Nezadovoljstvo je predvsem posledica (ne)delovanja pravne države, kjer imamo vsi, ne glede na politično prepričanje ali socialni status, občutek, da živimo v razmerah, ko se lahko krade in izkorišča po mili volji, le dovolj denarja moraš imeti.
  Samo Hribar Milič
  DELO, sobotna priloga, 18.06.2016
  http://www.delo.si/sobotna/nismo-na-dnu.html

Comments are closed.