Še poslovna prednost že tako elastične zunajzakonske skupnosti

11

Takole pravijo na Pravozatelebane.com o nejasnosti zunajzakonske skupnosti: “Zunajzakonska skupnost (tudi izvenzakonska skupnost, zunajzakonska zveza, izvenzakonska zveza, življenje “na koruzi”, “koruzništvo”) pogosto povzroča nejasnosti. Ne toliko glede svojih učinkov – glede njih je praktično povsem izenačena z zakonsko zvezo, pač pa predvsem glede vprašanja, kakšni so pogoji za njen nastanek, ali torej v nekem konkretnem primeru taka skupnost obstaja oziroma ne obstaja. Razjasnimo nekatere dileme …” (podčrtal avtor članka).

Izenačenje pravic, z dodano elastičnostjo

Ne bom se spuščal v nejasnosti pogojev za nastanek take zveze, ker jih dobro pojasnijo na portalu, četudi mi je zanimivo, da v državi Sloveniji dopuščamo nekaj tako nejasnega kot je zunajzakonska zveza in jo celo pravno izenačimo (z vsemi pravicami, nekateri pravijo, da jih imajo – prav zaradi te nejasnosti “zunajzakonci” še več) z nekaj tako jasnega kot je zakonska zveza.

Pri zunajzakonski zvezi (že sam izraz je nenavaden, ker dejansko ne more obstajati zunajzakonska zveza, če nimaš tudi zakona, kar dobro utemelji Gregor Čušin v monodrami Jona, besni prerok z analogijo o zunajmaternični nosečnosti) je že sam nastanek nejasen. Pravice, ki izhajajo iz zunajzakonske zveze, so zelo jasne in so tudi velikokrat povezane z denarjem. Kjer nam pride prav (zaradi denarnih koristi) smo v zvezi, kjer pa ne, pač nismo.

Res je, da se nam je potrebno za ta element elastičnosti včasih treba tudi malo zlagati ali pa vsaj kaj zamolčati (pravzaprav imamo sedaj še boljši izraz – zmotiti se). Meni to diši po neenakosti državljanov pred zakonom. Zakonci pač nimamo možnosti za uporabo elastičnosti za svojo zvezo, kot jo imajo zunajzakonci. No, saj si je ne želimo, vendar pred zakonom bi pa že morali biti enaki.

Zanimivo je tudi, da smo v državi Sloveniji nekaj nejasnega, ki od dveh mladih ljudi ne terja napora dokončne odločitve, tudi ne poguma za dajanje zaveze in celo denarja ne (poroka pač nekaj stane), izenačili z nečim zelo jasnim, kar zakonska zveza pač po svoji naravi je in smo na to navezali celo enake pravice. V smeri lagodnosti pač.

… pa še poslovna prednost

V zadnji aferi Simona Dimic, ki se je včeraj razrešila z “eskejpom” v eksotični Dubaj, pa se je pokazala še poslovna prednost zunajzakonske zveze v primerjavi z zakonsko. Če si zunajzakonec nekoga, ki je blizu vladi, lahko tvoje podjetje posluje z državo, če si zakonec, pa ne. Torej še dodatna in spet z denarjem povezana elastičnost zunajzakonske zveze. In nova neenakost pred zakonom.

Ali bo kdo še tako nor, da bo stopil v jarem (=lesena vprežna priprava, ki se da živali na vrat, navadno za par živali; SSKJ) zakonske zveze, ki je tako neelastičen?

11 KOMENTARJI

 1. a) “Če si zunajzakonec nekoga, ki je blizu mestu odločitve v vladi, lahko tvoje podjetje posluje z državo, če si pa zakonec, pa ne.”

  to ne drži. govori se o prepovedi poslovanja z družinskimi člani, kamor sodijo tudi zunajzakonski partnerji.

  b) življenje na koruzi ima eno pomembno pomanjkljivost: če gre kaj narobe (razveza, smrt…) jo je treba dokazovati na sodišču. precej tvegaš, ti postopki pa so precej bolj zapleteni, dolgotrajni in dragi kot v primeru zakonske zveze. prav tako se partner avtomatsko ne šteje za očeta – otroka mora pripoznati.

  c) škoda, da niste stvari izpeljali do konca: če bi simona živela s partnerko, bi bilo njeno ravnanje brez vsakega dvoma povsem o.k. ni zunajzakonska skupnost, ni registracije… osebi za pravo in protikorupcijsko komisijo ne bi bili povezani sploh.

  “vendar pred zakonom bi pa bi že morali biti enaki.”

  hja 😉

 2. Poleg tega imamo opravka s pljuvanjem v lastno skledo. Navsezadnje bi brez izenačene, a nejasne zunajzakonske zveze ne imeli Centra za narodno spravo! Ali pa vsaj njegove direktorice ne. Tako da nam z onega sveta kimajo celo nesrečni domobranci, škof Rožman pa iz pekla sporoča: “Resnično resnično povem vam; zasebne pregrehe so javne vrline.”

 3. Saj pa imamo Slovenci vsepovsod bypase,da se nečemu izognemo.Večina politikov živi na koruzi,da lahko partnerji nemoteno poslujejo z državo.Školjč,Dimičeva,Kresalova…Pahor…Pa saj ni noben problem,dokler dva ali trije črpajo privilegije.Problem nastane,ko je to večinski pojav,potem pa vse skupaj ni več nič kaj posebnega…če na ta način varčuje Stara mama,mama,hčera,vnukinja…potem se ta “privilegij” izniči-ni več nič posebnega.
  Tudi pri volitvah smo imeli od začetka nekaj “neodvisnih list”,katere so se znašle…Kaj pa zdaj-spet se tudi to spridilo,če hočejo bit vsi kao neodvisni…ja od začetka smo imeli nekaj partizanov,pa so bili IN(Heroji)-zdaj pa že tudi vsak hoče bit partizan,pa že tudi to ni več nič posebnega.Res je takole,ko človek živi samo 100let misli,kako zelo profitira,ko fudla.Če bi pa človek živel 500 let bi pa videl,da pravzaprav popolnoma nič ne profitira z ničemer.

  Ravno toliko bi imel,če bi ne koristil privilegijev izvenzakonske skupnosti,ravno toliko bi imel,če nebi koristil privilegijev izvenstrankarske demokracije(medtem ko te stranke podpirajo npr.Janković…)
  Ja na kratek rok ja gre.Ampak če pogledaš Habsburžane,ki so 500 let nekaj pomenili,v nekem prostoru-So pa bili zakon,ne pa lukja v zakonu,kar nekateri predstavljajo danes.Oba lahko imata enako pa je pri tem nekdo zakon,drugi pa luknja v zakonu.
  Nekdo je spoštovan,drugi pa ne.”Aristokracija” je stvar duha,ne imetja.Bill Gates,sem prepričan,da je poročen,in če bi kandidiral na volitvah,bi bil kandidat tistih ki ga podpirajo in ne kao neodvisni kandidat.

 4. “Večina politikov živi na koruzi,da lahko partnerji nemoteno poslujejo z državo.”

  enim je treba trikrat: NE MOREJO, poročeni ali na koruzi. je prepovedano – oboje!

 5. @bah: Ni res kar ti razlagaš. Vsaj po poročanjih medijev in zagotovilu dr. Rajka Pirnata na RTV je tako, da “koruzniki” lahko poslujejo z državo, poročeni pa ne.

  Evo s Siol.neta: “Agencija Escape je bila na razpisu izbrana za dobavitelja letalskih kart za potovanja članov premierovega kabineta. Prav po tej zaslugi naj bi se prihodki agencije v nekaj letih strmo povečali, od 75.000 evrov leta 2006 na 2,2 milijona evrov leta 2009.”

  Pa še povezava: http://www.siol.net/slovenija/novice/2010/10/z_obnovo_hise_simone_dimic_se_ukvarja_tudi_policija.aspx

 6. Izraz “zunajzakonska zveza” je jasen kot beli dan – taka zveza je postavljena zunaj zakona.

  Slovenčki, nekaj vam mora biti jasno. Ti, ki sebe nazivajo elita, vas imajo za bebce.

 7. Petdeset let nazaj se je baje dalo privarčevat,da si svoje žice s pomočjo lesenega droga obesil na žice od elektra.Malo se je zaiskrilo,ampak je delovalo.
  Če je to počel eden se verjetno ni nikjer poznalo(bil je neodvisen(glej politiko)in bil je v izvenzakonski zvezi(glej na koruzi).Skratka imel je zastonj vrtec…no štrom pravzaprav.Zanimivo,da se ta način varčevanja,pa ni razmahnil tako kot izvenzakonska skupnost in neodvisni politiki in liste.Če bi se pa,pa verjetno nebi sistem zdržal.No saj se bo tudi na ostalih področjih še kaj samo porušilo,če ne bo reda.Ja ni problem eden ali dva-problem nastane,ko tako hoče večina goljufat.

 8. “Vsaj po poročanjih medijev in zagotovilu dr. Rajka Pirnata na RTV je tako, da “koruzniki” lahko poslujejo z državo, poročeni pa ne.”

  Ne vem, od kod je to. Pri zakonu, ki velja za funkcionarje, so zunajzakonski partnerji izrecno našteti. Tudi pri uradnikih imamo že primere, ko je bila pri takih odnosih ugotovljena korupcija.

 9. @bah: Ja, gospa Simona Dimic ni bila funkoionarka, pač pa uradnica in dr. Pirnat je potrdil, da ta zakon za uradnike ne velja. Seveda se strinjam, da tudi če ne velja, je izjemno neokusno, da je taka praksa. Celo v samem kabinetu predsednika vlade, ki se tako zaklinja na preglednost.

  Pri meni je tudi on izgubil integritetne “točke”, ker ne verjamem, da ne ve katera firma ureja njegove in njegovih kolegov polete. Če pa res ne ve, je pa naiven in ne zna izbirati sodelavk.

Comments are closed.