Še eno pobalinstvo Borisa A. Novaka

23

Po vulgarni zmerljivki “Raport o ščurku Boštjanu Marku Turku”, se je pesnik in profesor na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani na enako pobalinski način spravil še na ministra Žigo Turka.

S spremnim dopisom v katerem je takole “nagajiv”: “V tej generalni stavki, ki jo z vsem srcem podpiram, je poleg lucidnih analiz, solidarnosti in močne volje (kar vse ste dokazali – hvala!) potreben tudi humor, ironija, ščepec osvobajajoče hudobije! Najmočnejše orožje je SMEH – da reseterjem zamrzne ciničen nasmeh na ustnicah! V čast mi bo korakati z Vami!”, je objavil priredbo znane otroške pesmice:

ŽIGA ŽAGA 

(koračnica po besedilu in na melodijo pesmi »Naša četica koraka« Janeza Bitenca)

Naša četica koraka
strumno in veselo,
drug za drugim v ravni vrsti
mi gremó na delo,
drug za drugim vsi po vrsti
nimamo za jelo.

Turčku bomo pomagali
Ministrstvo zgraditi,
da bo mogel kup denarcev
Univerzi skriti, (varianti: znanosti prikriti / pred vzgojo skriti)
da bo mogel honorarcev
se lepó znebiti.

Žiga žaga, poje žaga,
rom, pom, pom kladivo,
mi pa vsi najboljše volje
delamo marljivo,
mi pa vsi najboljše volje
fušamo na sivo.

Naša četica koraka
strumno in veselo,
drug za drugim v ravni vrsti
mi gremó na delo,
drug za drugim v pravni krsti
čakamo razpelo …

Na Časnik.si se sprašujemo ali je prav, da plačujemo za taka pobalinska pesnikovanja Borisa A. Novaka, profesorja na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Nas prav zanima kako se bodo na ta vrhunski pesniški dosežek profesorja odzvali njegovi stanovski pesniški kolegi in strokovnjaki z Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo.

Vir: Spletna stran SVIZa

Foto: Lirikonfest

23 KOMENTARJI

 1. Boris A. Novak je dober pesnik (kakšen profesor ne vem). Tudi pesem, ki je priložena, sploh ni sporna, je klasična politična satira. Avtor, ki se sicer za razliko od Novaka ni upal podpisati pod ta prispevek, bi očitno najraje nazaj režim, kjer lahko vsak pove samo tisto, kar je všečno trenutni oblasti?

  p.s. pa tudi jaz sicer ministra Turka podpiram. Nimam pa nič proti temu, da se oglašajo njegovi nasprotniki.

  p.p.p.s meni je pesmica simpatična 🙂

  • Seveda je jasno, da gre predvsem za denar.

   Gospod Boris A. Novak verjetno ne ve, da lahko majkajoči denar za svoje raziskovanje (ne pesniške aktivnosti) dobi v Bruslju pri Evropski uniji, vendar bi se za to moral potruditi in napisati ponudbo za projekt.

 2. Pesniški dosežek, ni kaj. Gospod pesnik je poleg tega v svoji sovražni ihti in nevihti žaljiv.Grob. Nevreden poklica in poklicanosti. Gospod
  poglejete se v ogledalo. Če ste s podobo zadovoljni, poglejte še za ogledalo. Morda se tam skriva odsev, ki priča o vaši intelektualni
  nebogljenosti. Vem, da tja nikoli ne pogledate.

  • Redni prof. dr. Boris A. Novak, slovenski pesnik, dramaturg, esejist, prevajalec, predavatelj, literarni teoretik in urednik se mi je že od kar ga pomnim zdel precej svojeglav, zato mu izraz “pobalinski” prav pritiče. Njegovo sovraštvo do vsega kar samo diši po desnici, je nedoumljivo. Kar smili se mi, ko zaradi tega tako trpi. Logično je, da v navalu besa potem napiše takšne nebuloze. Niti toliko se ni potrudil, da bi bil s poskusom pisanja satire vsaj izviren… Tako pa si je dovolil osramotiti sebe, svoj profesorsko – literarni ceh in Univerzo…Če bi bil samo navaden otrok, ki je odraščal v partizanski družini, z nekim povprečnim poklicem, bi njegov izpad še razumel, ker bi bilo to stvar njegove osebne kulture… Sicer pa, kaj mu koristijo številni naslovi in znanja, če nima srčne kulture in spoštovanja do drugače mislečih… Koliko generacij bo še potrebnih, da bo med slovenskimi ljudmi izginilo sovraštvo?

   Franci Koncilija

   • Sv. Pismo govori o boju zla proti dobrem. Problem je pri ljudeh, ker so prehodi tekoci. Nihce ni niti popolnoma dober niti slab. Vsi smo trs, ki ga veter maje. Otroci teme morda niso nujno bolj inteligentni od otrok luci? Ce jim kaj uspe, verjetno zato, ker jih kot manj postene in bolj agresivne hudic lazje obvlada in po njih deluje. Ce kristjani pricakujemo, da nas bo Bog in njegovi angelski pomagaci bolj podpirali, moramo dejansko postati boljsi ljudje, da bo razlika bolj padla v oci.

 3. Večjega … (izbrisano zaradi žaljivosti – Administrator), kot je ta Novak ni. Če pesem preberemo, vidimo, da se buni zaradi dela na črno in honorarnega dela, torej zaslužkov, ki polnijo žepe profesorjem. Če bi siva ekonomija visokega šolstva prinašala napredek državi, bi še šlo, tako pa vidimo, da četica žiga žaga Slovenijo in jo nažira kot trop termitov. To nam sporoča bistroumni pesnik, ki misli, da ga je zato potrebno podpreti z njegovimi profesrskimi pajdaši vred. Malo kdo protestrira tako, da na ves glas vpija: jaz sem voluhar. To lahko naredi samo pesnik razglašene slave, kakršen je protežiranec Novak.

 4. Ja, APM, točno sem hotel tudi sam napisati nekaj takega. Takole osramotiti sebe in to še kot profesor! Sicer nič čudnega za Univerzo, ki časti Kardelja, filozofa.

 5. joj, kako pa je to sladko napisano… pa izvirno… in na kakšnem umetniškem nivoju…. wow!
  in zato kar samo po sebi kliče po ponovnem odpiranju ministrstva za kulturo
  saj takšnih božanskih stvaritev pa ja res ne smemo kar tako zavreči
  poleg tega pa so res lahko srečni vsi tisti, ki imajo ob sebi tako sposobnega mentorja
  ;-p

 6. Žiga žaga, poje žaga,
  rom, pom, pom kladivo,
  mi pa vsi najboljše volje
  delamo marljivo,
  mi pa vsi najboljše volje
  fušamo na sivo.

  A se samo meni zdi, da želi “umetnik” spročiti ministru, naj dela kar hoče, on bo pa še kar naprej fušal? Morda bi bil pa čas, da se davkarija oglasi pri temule “umetniku”?

 7. Boris A. Novak res ne obvlada zaporedja poudarjenih in nepoudarjenih zlogov ali se mu je zgolj preveč mudilo?

 8. Na dan je udarile žlehtnoba in pokvarjenost njegovega strica Frica Novaka, znanega sadista in partizanskega poveljnika.

 9. BORIS A. NOVAK , sam pove , kako nekoristen je za to družbo , kateri malo daje in na veliko jemlje !

 10. “Na Časnik.si se sprašujemo ali je prav . . . ”
  A ves častnik se sprašuje? Ste se vskladili glede teksta, preden je avtor obesil svoj tekst na net? Ti hudir ti. Če to ne spominja na kolektivizem?!

  Glede pesmi pa. Minister Turk je odžagal precej denarja*** univerzam. Si mar ne zasluži zabavljivo pesem od literata, ali pa se avtor bloga morda navdušuje nad srednjeveško potezo Turka – zmanjšati sredstva za izobraževanje?!

  *** V nasprotju s Finsko, kjer so vlaganje v izobraževanje povečali – posledica: njihovo gospodarstvo cveti!

 11. Rado spet laže.

  Praktično v vseh držvah so rezali stroške za izobraževanje v času krize. Tudi na Finskem.

  Njihovo gospodarstvo – nič posebnega.

 12. “Praktično v vseh držvah so rezali stroške za izobraževanje v času krize. Tudi na Finskem”

  Te stvari funkcionirajo z zamikom. Povečali so sredstva pred dobrim desetletjem, zato so danas ena uspešnejših svetovnih ekonomij.
  In če so zmanjšali danes, se bo to poznalo v prihodnosti.
  Janševa vlada vodi stvari v smer, ko bomo odvisni le še od tujega znanja – posledično za vse bomo morali plačevati licenčnine.

 13. Pred dobrim desetletjem. Potem pa brez težav počakamo na konec krize in povečamo sredstva takrat.

  V Sloveniji je itak treba zmanjšati sredstva, kajti tako, kot je šolstvo urejeno, je treba zadeve spremeniti in drugače, kot, da zmanjka denarja, se ne bo nihče lotil tega.

  Janševa vlada vodi politiko, ki je edina možna. Zmanjšati stroške javne porabe.

Comments are closed.