Še ena TV naročnina

14

sobna-antenaNismo se še znebili prisiljene naročnine za RTV Slovenija, ki je vse prej nekaj, kar rad gledam, poslušam ali sledim, saj je tako očitno ideološko zaplankana (lahko bi rekli FDV-jevska) in protislovenska in protikrščanska, da o demokratičnih vrednotah osamosvojitve niti ne govorim, da je preprosto negledljiva, ko nam s spretnim kartelskim izsiljevanjem, največja komercialna TV združba vsiljuje novo naročnino. S ponudniki kabelskih in internetnih TV prenosov so se dogovorili, da bo vsak, ki se priključi v osnovnem paketu moral plačati še več kot 5 € na mesec, pa če gleda ali pa če ne gleda. Kajti slovenske komercialne TV niso nič boljše kakor ideološka in neprofesionalna nacionalka. Poleg slabih programov (mislim na lastno produkcijo) pa je gledalec pri komercialnih TV postajah prisiljen požirati še ure in ure reklam.

Potrošniki smo spet le molzne krave, ki nas sistematično odirajo zdaj s to, zdaj z drugo obvezo. Mnoge, npr. obvezne dimnikarske storitve (te mi zdaj prihajajo na pamet) nam nalaga država. Druge pa zdaj neka privat TV postaja. Kje so zdaj vsi tisti, ki nenehoma pljuvajo zoper privatnike? Kje je ZL, Alenčica ali SD, kje je Karl s svojimi upokojenci, ki jih bo poseg baje najbolj prizadel ali cincarji SMC-ja, da bi tega privatnika ustavili? Ni jih, ker ta privatnik vleče v isto smer kakor oni, ki imajo neko levičarsko retoriko, a so turbokapitalisti najslabše vrste. Potrošniki namreč ob tej potezi največjega komercialnega medijskega mogotca nimamo druge izbire kakor da se uklonimo ali pa odpovemo svoj TV paket. Zato bi bilo prav, da poslanci, ki tako radi izgubljajo čas s praznimi napadi na RKC in njeno premoženje, ki izgubljajo čas, ko zagovarjajo razsulo socialistično državno zdravstvo, ki je do temeljev skorumpirano, napišejo zakon, ki bo omogočal potrošniku izbiro kanalov, ki jih želi gledati. In če bi se kdo odpovedal nacionalki, bi s tem dokazilom lahko nehal plačevati davek za RTV in mirno gledal programe, ki so mu ljubi.

A ta zahteva po svobodi izbire je v nasprotju z premočnim levičarskim trendom, da nam vse predpišejo in da nas vrnejo v čase »po svobodi«, ko smo bili menda vsi enega mišljenja, vsi srečni, vsi zdravi, brez čakalnih vrst in vsi v vrsti na Ljubelju, da smo švercali kavo in straniščni papir ali pa se srečevali na Ponte Rossu v Trstu, ki je bil tedaj spet slovenski.

A to pišem jaz, ki sem se že v svojem otroštvu nažrl praznih telenovel in jih v dno duše zasovražil, ker nimajo ne vsebine, ne sporočila, ne česa drugega pozitivnega. So pač poceni izvedba kake »Igre prestolov« ipd. ameriških proizvodov. Kljub temu pa pozivam poslance, da posežejo v tako pomembno področje in osvobodijo državljana, potrošnika, volivca, diktata komercialke in ponudnikov kabelsko/internetnih storitev.

Takoj, ko se bo na položnici spremenila vsota, ki jo moram plačati zaradi poteze komercialke, bom odpovedal TV prenose, ker mi drugega ne preostane. Ohranil bom internet. Vemo pa, da se medijska udbomafija pripravlja, da bi svoje lovke zatiranja stegnila tudi na to področje. Hočejo pač nadzor nad našim mišljenjem. Monopol nad informacijami pomeni prevlado v politiki. Tega se sovražniki svobode še kako zavedajo. Šele v medijski krajini, kakršna je naša, je mogoče gojiti jugonostalgijo, pljuvati po sedanjem stanju in voliti vedno iste levičarje, ki so vsega krivi.

In vendar ima laž kratke noge.

14 KOMENTARJI

 1. Najbolj me čudijo te komercialke, da so tako prodane sistemu. človek bi pričakoval, da bodo dostojna konkurenca prodani nacionalki. Pa niso. Zakaj niso ne CNN, ne Fox, ne nič. Nobene uredniške politike, nobenih konceptov, nič. Kdo so sploh ti lastniki teh kanalov?! Od vse produkcije pa samo najnižji nivo, rality show, talenti so pa že vrhunec.

 2. torej kapitalizem=komunizem? al kaj želi tole povedati?

  stvar je precej preprosta: nekdo nekaj prodaja, postavi ceno in na kupcu je da se odloči ali bo to eno plačal in zadevo kupil.

  …..
  andreja m. pozniča nihče ne sili, da mora kaj kupiti in še manj to gledat. kje je torej problem? glede na piščevo zahtevnost itak dvomim, da obstaja program, ki ga res lahko gleda (razen če kje obstaja progmra, kjer janša preoblečen v jezusa, ob spremljavi harmonike bere iz svetaga pisma v ozadju pa streljajo komuniste)

  al gre samo zato, da je pač treba čimveč jamrat in jokat kako hudo ubogi smo (in sploh on osebno) in kako so vsega krivi ti grdigrdi komunisti. ki so očitno povsod. celo kapitalizem so si prisvojili.

 3. Vrednost lastne produkcije naših komercialnih televizij je blizu nule. Recimo, da se nekaj potrudijo za gledanost dnevno-informativnih oddaj, da z malo bolj rumenim pristopom lahko konkurirajo nacionalki. Kar jim očitno ni težko, saj ima POP TV in menda celo Kanala A boljšo gledanost informativnih oddaj.

  Očitno sem tu v manjšini, ampak sam mislim, da imajo nekatere produkcije nacionalne TV vendarle neko vrednost ( informativno, kulturno, pedagoško). Nenazadnje tule na casniku, mislim da upravičeno, dajejo napovednike za Možinove Pričevalce. In ni to edina spodobna oddaja na TV Slovenija. Niti niso vse spodobne oddaje nujno politične.

  Osebno nisem torej proti naročnini na nacionalni RTV servis. Tudi od tujih postaj precej pogledam prav postaje podobnega tipa ( ORF, BBC, HTV, RAI). Da bi bila ta ustanova lahko manj mastodont in da bi često želel politično in kulturno nekoliko drugačna urednikovanja, pa tudi drži.

  • Si pa res prizanesljiv. Našel si eno samo oddajo, po kateri si nacionalki pripirsal “vendarle neko vrednost ( informativno, kulturno, pedagoško).”
   Ves ostali strup pa si res dobrohotno spregledal.

   Sam sicer ne vidim rešitve v odpovedi naročnine. Rešitev je še vedno v uredništvu, v politiki, v družbi. Sistem se bo zlomil. O tem ni dvoma, vendar nekateri so pogumni, ker ni datuma kdaj.

  • Gospod IF,
   da niste proti oblasti, to že vemo skoraj vsi. Ampak to je vaša pravica in kdor vam jo oporeka, je pač totalitarist!

   Seveda pa v teh časih in v teh krajih biti lojalen z oblastjo pomeni nekrščansko držo. Kajti Bog in Jezus sta ustanovil prvo institucijo v zgodovini človeštva, ki se razgaljala oblastnike in branila reveže. S ponosom so mnogi branili reveže in ostali za glavo krajši …

 4. Globoko se strinjam s Pozničem. Samo moram spet dodati, da so cincarji tudi številni volivci, ki hodijo k maši, volijo pa “Kučana”. In to po zaslugi publicistov na demokratični strani, ki pošiljajo Janšo v penzijo, se borijo za demokracijo na desnici in mirijo med seboj sprte pomladne stranke. Z izjavo, da Janše nikoli ni volil, je v nekem lanskem prispevku k moralno in etično nezavidljivem stanju v Sloveniji prispeval tudi Poznič. Seveda se nimam pravice vtikati v to, kdo koga voli, a publicist takšnega kova kot je Poznič (nedvomno sodi med prvoligaše) bi vseeno moral paziti, kaj napiše, saj močno vliva na javno mnenje. Še zlasti v kritičnih časih, ko se stranki SDS, ki je edina verodostojna stranka, sistematično medijsko nagaja (in se v to nagajanje vključujejo tisti, ki smo jim dolgo zaupali, od Reporterjevih kolumnistov, nekaterih publicistov Družine, tviterašev in FB-jevcev, do nadškofa, ki odpove obisk pomembne proslave. Napisan prispevek je poln resnice, toda po učinku ne presega užaljenosti upornega otroka.

 5. Žal živim v državi,ki nima svobodnih dnevnih-in niti ne tedenskih medijev.Imamo časnik,pa še kakšen mali bolj ali manj resnicoljubni spletni portal,katoliški tednik, mesečnik in radio-potem pa poskus nove 24-a že njeno nespretno ime kaže,da nima-ali ne more? imeti..velikih ambicij.Vse drugo pa je dediščina-in tudi nadaljevanje! totalitarizma-kar poglejte si-lahko že kar na Googlu- zgodovino Slovenskih medijev vse od začetkov pa do danes.Če želim resnico,je torej nujno,da temeljito obnovim vsaj znanje najmanj dveh-treh tujih jezikov.No,tudi hrvaščina je lahko v pomoč.

 6. Gospod Poznič, nisem vas pripravljen podpreti glede nacionalke. A glede komercialne televizije sem tudi sam presenečen, da so možna takšna izsiljevanja gledalcev. Težko preverim, kako je z vašo trditvijo za Maribor, saj imam doma le radijski sprejemnik, tako da ne vem, ali tudi moje sosede enako izsiljujejo. Se bom pozanimal. A, kolikor vem, je prehod na naročnino že dolgo načrtovan, tako da bi že zdavnaj morali razmisliti, kako je s posameznimi skupinami gledalcev.
  Igor Đukanović

 7. Ha zanimivo. Pet evrov na mesec za naročnino ni nezanemarljivo. Upam, da se bo (ali se je že) kateri ponudnik kabelskih ali satelitskih storitev odločil še za možnost brez obeh. Čemu neki bi pri sto kanalih rabu ravno še kanal A in POP tv? Navsezadnje se v nasprotnem primeru morda gre za kartelno dogovarjanje.. Mogoče tudi pričakujejo velik naval in je to izgovor za dražjo naročnino. Poskusit ni greh. So lastniki najbrž izračunali, da se jim ob zaostreni konkurenci ne splača več oddajati preko antene. Če bosta kanala plačljiva morda pa potem ne bosta več imela tolk reklam..

  • “Če bosta kanala plačljiva morda pa potem ne bosta več imela tolk reklam.”

   Gospod Pongre,
   tole je pa le naivna želja! 😉

   • No ja res je bilo mišljeno s kančkom sarkazma. Vseeno na primer RTV-SLO ima manj reklam – ni nemogoče, če se odločijo za to. Sicer RTV-SLO ni najbolj primeren zgled. V smislu načela: Manj je več.

Comments are closed.