Se bo Türk moral umakniti Pahorju? Bo pomagal Jankoviću?

11

Avtorica: Ksenija Koren. Vir: Finance. Na levici se bojijo predvsem drobljenja glasov, če bosta za predsednika tekmovala Türk in Pahor oziroma kako je leva žlahta kot strgana plahta.

Ker bo Borut Pahor očitno vztrajal, da se pomeri na jesenskih volitvah za predsednika republike, na levici razmišljajo, da bi potencial Danila Türka uporabili v Pozitivni Sloveniji.

Pred jesenskimi predsedniškimi volitvami temperaturo na levici dvigujeta predsednik republike Danilo Türk in nekdanji premier, sedaj predsednik opozicijske SD Borut Pahor: eden se bo najverjetneje moral umakniti drugemu, kajti zaradi drobljenja levih glasov lahko levica izgubi pomembno funkcijo v državi. Ker Pahor ni preklical svoje namere, da bo kandidiral za predsednika republike, naj bi »strici iz ozadja« resno razglabljali o tem, da Türk namesto naskakovanja predsedniške palače raje prevzame Pozitivno Slovenijo. Ideja se je pojavila v krogu ljudi, ki so pomagali Jankoviću na lanskih predčasnih volitvah.

Janković spet lokalec

Zoran Janković se z vnovično kandidaturo za župana mestne občine Ljubljana, kjer velja za nespornega favorita, vrača na raven lokalnega politika. S tem po mnenju poznavalcev tudi Pozitivna Slovenija izgublja zalet, predvsem pa možnost, da na prihodnjih parlamentarnih volitvah spet zmaga, če jo bo vodil Zoran Janković.

Iz Pozitivne Slovenije so nam včeraj sicer pojasnili, da je bil Janković za predsednika stranke izvoljen na ustanovnem kongresu Pozitivne Slovenije, 22. oktobra lani, in sicer za štiriletni mandat. »Kljub odločitvi, da kandidira za ljubljanskega župana, ostaja predsednik stranke in o odstopu ne razmišlja, kvečjemu nasprotno, stranka se bo gradila naprej in se intenzivno pripravljala na lokalne volitve leta 2014,« nam je Jankovićeve načrte strnila Nataša Pelko.

A ker Jankoviću z izgubo premierskega stolčka kljub relativni zmagi na parlamentarnih volitvah ni uspelo sestaviti vlade, njegovo zamenjavo na čelu stranke pričakujejo tudi nekateri predvolilni podporniki. Ni jih namreč malo, ki so pred decembrskimi volitvami vse stavili na Jankovića in imajo po njegovem polomu precejšnje težave pri svojem poslu.

Kučanov vlak odpeljal

Dogajanje je po pričevanju nekaterih poznavalcev tako imenovanega omrežja old boysov oslabilo tudi moč Milana Kučana. »Mislim, da je njegov vlak odpeljal, tudi old boysi ga ne jemljejo več resno,« je menil insajder. Kučan naj bi to čutil, svoj ugled si poskuša dvigovati predvsem z obiskovanjem borčevskih prireditev, saj prihaja na take prireditve, za katere prej nikoli ni našel časa.

Zakaj Türk molči?

Da bi lahko predsedniški položaj Türk zamenjal za premierskega, se je špekuliralo že za časa prejšnje vlade, posebej v trenutkih, ko premier Borut Pahor ni poslušal stricev iz ozadja. Zdaj ti »strici« na prihodnjih parlamentarnih volitvah stavijo na Danila Türka: predsednik je pred dvema tednoma sicer dopolnil 60 let, vendar bi to prikazali predvsem kot izkušenost in trdnost, predvsem pa bi poudarili njegovo mednarodno kariero.

Iz urada predsednika so nam sicer sporočili, da predsednik »o vodenju strank ne razmišlja«. Odločitve, ali bo znova kandidiral za predsednika republike, pa kljub vsemu še ni sprejel. Ponavljajo, da o tem »zelo resno razmišlja. O svoji odločitvi bo javnost pravočasno obvestil.« Nekateri na levici ugibajo, ali je Türkovo zavlačevanje povezano tudi s kakšno javnosti še neznano ameriško reakcijo zaradi protiameriškega govora Janeza Stanovnika v Dražgošah.

Kdo po Pahorju?

Sicer pa se Jankovićeve vrnitve na lokalno raven veselijo predvsem v SD, saj javnomnenjska merjenja kažejo zdrs PS in vnovičen vzpon SD. Predsednik SD Borut Pahor predsedniških ambicij ne skriva. Da se je odločil za kandidaturo, bo jasno že 18. marca, ko se izteče postopek registriranja kandidatov za različne funkcije v stranki, tudi predsedniške. Če se Pahor ne bo odločil za vnovično kandidaturo za predsednika stranke, se bodo za njegovo mesto verjetno spopadli štirje: Igor Lukšič, Patrick Vlačič, Dejan Židan in Mitja Gaspari (ki mu je verjetno služba v ECB splavala po vodi).

SD je minulo soboto imela klavzuro stranke, na kateri so na Pahorja letele kritike (nekateri iz SD kritike sicer imenujejo »naročeni provokatorji,« ki rušijo Pahorja), da ni poskrbel za strankarske kadre, zaradi česar zdaj mladim članom SD menda službe iščejo v Pozitivni Sloveniji. Klavzura se je sicer predčasno končala zaradi Pahorjevega glavobola, a njegovi dolgoletni sodelavci so prepričani, da njegova kandidatura na predsedniških volitvah sploh ni vprašanje, ampak dejstvo. Na »strice iz ozadja« se potem ko so mu (z)rušili vlado, ne namerava ozirati.

11 KOMENTARJI

 1. Oba zgoraj omenjena naj se, zaradi svoje nesposobnosti, umakneta na smetišče zgodovine!

 2. TUERK je bil domišljav, ekstravaganten, zapravljiv, izazito pstkomunistično usmerjen in aristokratski predenik, ki ne bi smel ponoviti mandata.

  Kar se tiče Pahorja, pa je popolnoma nerazumljivo, da bi ga Slovenci spet volili za predsednika države, čeprav je za seboj v vladi in v državi zapustil pravo razdejanje.

  Mar res ni upanja, da bi kdaj postali normalna nacija?

 3. Tabloidni novinar nikoli ne bo postal profesionalni novinar, četudi je zamenjal delovno mesto. Naj bi, menda, strici iz ozadja, nekateri ugibajo, po pričevanju nekaterih, najverjetneje,.. že samo po besednjaku se vidi plehek in neumen nivo. Me pa čudi, da take zmazke povzema medij, ki se ima za resnega.

 4. hm…

  Ne poznam 1 razloga zakaj bi glasoval ZA ga.Dolinar..

  Recimo pade mi 5 razlogov na pamet zakaj bi glasoval PROTI jankoviču, ampak žal niti en razlog zakaj bi glasovla za ga.Dolinar

Comments are closed.