Janez Janša ni slovenski Orban in SDS ni ”anti-imigracijska”

42
Ljubljana, Predsedniška palača. Predsednik republike Borut Pahor je sprejel Janeza Janšo, predsednika SDS, ki je na predčasnih državnozborskih volitvah dobila največ glasov. Izjava po srečanju. Foto: Daniel Novakovič /vir: http://www.up-rs.si/up-rs

Da je SDS “anti-imigracijska”, so zmagovito slovensko stranko označili tako rekoč vsi tuji mediji. Že res, da so pri tem najverjetneje le povzeli vesti velikih agencij. Ki pa v “mali Sloveniji”, ki si jo delamo še manjšo in še manj pomembno, kot bi v resnici lahko bila, nimajo svojih posebnih poročevalcev, ampak za to uporabljajo kar lokalne sodelavce, seveda iz vrst “profesionalnih slovenskih novinarjev”. Nič presenetljivega torej, če se tako v svet prenesejo “prava” sporočila.

Seveda pa tudi SDS sam nikakor ni brez krivde. Jumbo plakati z begunci za 1963 EUR so za pisce (še posebej, če imajo pri tem določeno agendo) dovolj močan dokaz ali alibi. Fizična prisotnost Viktorja Orbana v kampanji pa za iste vire več kot opravičuje oznako o domnevni “orbanizaciji” Slovenije.

Od tu – tudi v očeh tujine – ni več daleč do oznak SDS za populistično, evroskeptično, anti-imigrantsko in tako rekoč skrajno desno. Lepo darilo za raznovrsten šopek naših levih strank, ki se pri svojem zavračanju koalicije z Janšo ne bodo izgovarjale le na svoje sovraštvo do njega, ampak tudi na mnenje resnega tujega tiska.

Janez Janša je bil dovolj pragmatičen, da je ocenil, da so migracije dobra tema tudi za volilno kampanjo. Bile so tema, ki mu lahko na volitvah prinese tudi kak odstotek več. In mu tudi je.

Doma seveda vsi vemo , da Janševa skepsa glede sposobnosti, da Slovenija prenese brez (politične) škode še en migracijski val, kot je bil oni leta 2015/2016, ni le njegova, ampak da prav tako ali zelo podobno mislijo tudi ostale parlamentarne stranke, z izjemo Levice.

Zadostuje prebrati zadnji intervju notranje ministrice za Delo (tukaj)!

Janši so doma priznali, da je bil v pravkar minuli volilni kampanji v svojih izjavah zmernejši. Toda legitimiteto zmernega voditelja si bo moral ustvariti tudi v tujini, predvsem v Evropi. Kljub krivičnosti njegove zaporne kazni v zadevi Patria in raznih podtaknjenih  kontroverznih zadev proti njemu, je bil njegov sloves tudi pri naklonjeni tuji javnosti nekoliko načet.

Janez Janša ni slovenski Orban

Čas je, da si Janša ugled povrne. Janez Janša ni slovenski Orban, četudi se je sam, napačno, družil z njim. Glede tega bi bil deležen še večjih napadov z leve, če ne bi hkrati prav odhajajoča vlada vse stavila na dogovor z Orbanovo vlado o podpori 2TDK. Je prej slovenski Kurz. Z Brusljem je marsikaj tudi narobe, a Janša bo sebi in Sloveniji naredil veliko uslugo, če bo s svojimi ravnanji, izjavami in kakim dobro premišljenim obiskom v tem času jasno pokazal, da vidi Slovenijo v jedru EU in da v polnosti deli vrednote Evropske ljudske stranke, ki ji pripada – vključno s humanim, da ne rečem krščanskim pogledom na vprašanje migracij.

Za Slovenijo je nujno, da se drži tesno blizu Merklove, razmeroma blizu Macrona, pa tudi blizu drugim “novim” članicam ter Avstriji.  Najboljše možnosti, da si izboljša svojo pozicijo v EU ima Slovenija s predsednikom vlade, ki bo trdno pro-evropski (vključno z vztrajanjem pri solidarnosti), a bo hkrati razumel pomisleke Višegrajcev in Avstrije.

Marjan Šarec nima v EU krogih nobenega zaledja, nikakršnih povezav

Jasno je, da to ne more biti Marjan Šarec na čelu številčne leve koalicije, ki – podobno kot pred njim Cerar – nima v EU krogih nobenega zaledja, nikakršnih povezav. S pomanjkanjem povezav v Bruslju ima težave celo Macron, samooklicani slovenski Macron pa bi v prestolnici EU spet začenjal povsem znova. V nasprotju z njim bi Janša bil v drugi polovici leta 2021 izkušen evropski premier, že drugič na čelu slovenskega (drugega) predsedovanja Evropski uniji. V to mora s prepričljivo pro-evropsko držo Janša vlagati že danes.

Foto: Daniel Novakovič /vir: http://www.up-rs.si/up-rs

42 KOMENTARJI

 1. Vse je enostavno, če se človek zavzame.

  Res me jezi, da Janša običajno ne nastopa prijazno in ne izbira dovolj mehkih besed, mehkega glasovnega tona in prijazne obrazne mimike ter pogleda, kar povzroči dialoško bariero, nenaklonjenost in nezaupanje sogovornika. Podobno je z Grimsom.

  Ker je bistvo politike to, da si všečen volivcem, ne pa sebi, bi se nujno morala zavzeti, da to svojo grdo razvado spremenita!
  Gre za vparašanje njunega osebnega imiča.
  Da sta sicer sposobna tudi prijaznosti, sta že večkrat pokazala.

 2. Takšno prijazno obnašanje je sestavni del demokracije in človekovih pravic, saj je potrebno spoštovati osebno dostojanstvo vseh državljanov.

  Medsebojni odnos ne sme ustvarjati občutka nespoštovanja,manjvrednosti, nes prejetosti, vzvišenosti, arogance…

 3. Glede volilnih soočenj me je tudi razočaralo, ko se je Janša:

  – izognil odgovoru namesto, da bi prepričljivo jedrnato odgovoril
  – postavil protivprašanje namesto, da bi odgovoril na vprašanje in potem postavil protivprašanje
  – neprepričljivo odgovoril na vprašanje, ki je imelo prepričljiv odgovor na dlani.

 4. Rešilno izhodišče je, da sogovornika jemlješ kot človek z dobrimi in slabimi stranmi.

  Zato si do njega prijazen. Poskušaš pa s svojim odnosom in nastopom prispevati na primeren način, da bi sogovornik svoje negativne plati omilil.
  Na ta način ustvarjaš medsebojno zaupanje.

 5. Popravek 1. stavka: Rešilno izhodišče je, da sogovornika jemlješ kot človeka z dobrimi in slabimi stranmi, kar velja za vse ljudi.

 6. Da je tako stanje,je velika krivda na novinarjih,ki velikokrat iz muhe delajo slona.
  Naprimer v tem članku,zakaj je bilo napačno,da se je sestal z Orbanom?

 7. Ustvarjanje negativne slike nasprotnika, in to Janša tranzicijski levici je, je premišljeno delo agitpropa. Najlažje se manipulira s polresnicami, ki so v resnici laži. Seveda z namenom diskreditacije.

  Podlago za ustvarjanje polresnic se pri vsakomur zlahka najde, saj nihče ni brez napak in pomanjkljivosti. Pri nekom se predstavlja sam malo polepsane pozitivne lastnosti, pri drugem samo močno pretirane negativne. Vsak je pa v resnici malo dober in malo slab.

  • Koltur,
   poguglajte in preberite članek “Obiskala vas je sreča – The NewYork Times” z dne 25.5. 2018, da boste spoznali ozadje članka v NYT.

   Mojega komentarja s povezavo na ćlanek spet ni objavilo….

  • Ne bo držalo, težišče predvolilne kampanje stranke SDS niso bile migracije, a leva srenja se je na to temo obesila, ker na ostala programska izhodišča stranke SDS nima nobenih protiargumentov.
   Enako neargumentirano so se levičarji obesili tudi na madžarske investitorje v določene zasebne medije, čeprav niso imeli stranki SDS pri tem kaj očitati in čeprav ima slovenska levica dejansko v zakupu večino medijev, vključno s levo-pristransko državno tv.

   Tudi na temo migracij bodo levičarji utihnili, ko bodo ilegalni migranti v še večjem številu navalili na slovenske meje.

   Do takrat naj ljubitelji ilegalnih migrantov prisluhnejo gospodom Boštjanu Šeficu, Antonu Travnerju in Boštjanu Pernetu, ki so s tematiko najbolje seznanjeni.

   https://4d.rtvslo.si/arhiv/na-tretjem/174543789

 8. Spoštovanega administratorja portala prosim, da preveri, in mi nekako sporoči, katera beseda ali besedni sklop je tako zelo sporen v mojem komentarju o programu LMŠ, da mi kljub različnim besedilnim verzijam smiselno enakega komentarja, tega že najmanj desetkrat neoče sprejeti v objavo.
  Po moji presoji ni v tistem komentarju čisto nič spornega.

  Vse moje ostale današnje komentarje je objavilo.

 9. Je pa res, da okoliščine pogosto zahtevajo, da politik nekaj pove manj prijazno, ko mora opozoriti na nepravilnosti in neodgovornost.

 10. Ta je pa res dobra.

  Zdaj so pa dali Avstrijci lekcijo našim levičarjem, ki očitajo Janši, da je proti migrantom.

  Zapiranje mošej je veliko več kot protimigranstvo.
  Zapiranje mošej razgaljajo varnostno neobvladljive razmere, ki jih povzročajo migranti evropskim državam.

 11. “Marjan Šarec nima v EU krogih nobenega zaledja, nikakršnih povezav”

  Ne samo to, Šarec nima niti programa.

  Ob branju programa LMŠ, kot ga je ta obelodanila pred pogajanji o morebitni koaliciji nezmagovitih parlamentarnih strank, se lahko vprašamo dvoje: ali se kdo norčuje iz Marjana Šarca, ali se Ivan Serpentinšek norčuje iz slovenskih državljanov?

 12. Razumljivo, da se je Janša kot resen politik, predsednik stranke, ki je svoj program zastavila z vso odgovornostjo ter večino slovenskih volivcev prepričala, da je program sposobna uresničiti, vprašal o prvem.

  Jaz se sploh ne sprašujem, temveč verjamem, da gre za drugo: Serpentinšek a.k.a Šarec nas ima vse skupaj za norca!

 13. LMŠ leta 2018, podobno kot SMC leta 2014, nima nikakršnega programa. Kamniški župan je slovenske volivce nagovarjal brez programa, računajoč, da se bo našlo dovolj teh, ki jih bo pretental. Njegovi nastopi na tv soočenjih so pokazali programsko praznino njegove kandidature. A izkušnje s Cerarjem so marsikomu odprle oči, tokrat je mačka v žaklju izbralo samo 13% volivcev.

 14. Če bo Šarec brez vsakršnega političnega programa odigral vodilno vlogo v parlamentu, je to žalitev razuma slovenskih državljanov.

 15. Da Židan in Cerar prepuščata vso iniciativo Šarcu, govori o naravi morebitne koalicije – ni važno, kakšen program ima in ali ga ima, pomembno je, da je z nami proti Janši.

 16. Zanimivo!
  Končno mi je po več kot desetkratnem poskušanju uspelo odposlati komentar radeljen na manjše enote.

  Še vedno pa ni objavilo zadnjega odstavka, v katerem pišem o svojem upanju, da NSi ne bo sodelovala s Šarčevo izključevalno politiko.

 17. Neverjetno! Problem avtomatske cenzure je očitno tičal v zadnjem odstavku.
  Nekaj okoli poimenovanju stranke NSi s celotnim nazivom. Šele poplnoma sesekljano je šlo besedilo v objavo.

  Pa naj bo tako. Saj tudi gospod Svitase dostikrat objavi več svojih zaporednih komentarjev.

  Ne vem, kako uspe gospodu Mihiču v enem kosu objavljati dolga besedila.
  Meni danes to nikakor ni uspelo.
  Brez zamere, moj osnovni namen je bil odkriti, kaj povzroča avtomatično cenzuro mojih komentarjevni in ne spamanje 😉

 18. V taksni levi koaliciji kontra SDS ne bi N.Si uspela izpeljat skoraj nic od svojega programa. Vecina volilnega telesa njihove stranke se ne bi niti priblizno identificirala s pocetjem taksne vlade. Tak vstop bi bil verjeten samomor.

 19. Ocitno so na delu neki tehnicni problemi z objavo komentarjev. Verjetno ne vsebinski. Tudi pri meni.

 20. Pisal sem, kako absurdna je averzija do SDS in hkratno sprejemanje Levice v vlado. Ki je skrajno problematicna in ekstremisticna. Med njihovimi poslanci so npr. odkriti pristasi Madurove diktature.

 21. Avtorja clanka sicer cenim, tokrat se pa ne strinjam z njegovim pristajanjem na diaboliziranje Orbana. Avstrija, Nemcija in sploh Zahod ni vec pripravljen na sprejemanje novih migrantskih valov in tudi pri nas koncno Cerar ali notranja ministrica na meji uvedejo tiste ukrepe, ki jih prej pri Jansi oni in njihova amedijska srenja z gnusom obsojajo. Hipokrizija skratka.

 22. Pravni red naj skratka velja tudi glede kontrole migracij. Beguncem velja zascita. Ilegalnih migrantov pa nismo dolzni spuscati v Evropo oz. naso drzavo. Njihove probleme naj se solidarno skusa resevat predvsem pri njih doma.

 23. Nasi levici gre Orban strasno v nos, ker je njegova vecina v ustavo zapisala krscanske temelje Madzarske. Ne vem, zakaj bi slovenskim kristjanom to slo v nos. Tudi nemska, bavarska in ameriska ustava se med drugimi sklicujejo na to tradicijo.

 24. Mene odvrne že besedna zveza “avtohtonih slovencev”. Slovenci pač nismo vrsta trte. Ali pač? Vred s Triglavom kot simbolom slovenstva, kar je žalitev kulture in inteligence. Pa vse tja do prednikov še pred Kristusom. To so stvari, ki jih desnica sploh ne bi smela niti omenjat.
  Tako se jo razume tudi po svetu. Zato SDS velja za skoraj ekstremno. Ker nikoli niti z besedo ne vzame argumentov nasprotnikom iz rok. Niti najmanj. Celo vedno znova nasede, kot je bilo z ograjo, ali s tistim nepotrebnim zakonom nazadnje v parlamentu. Itd. Vedno znova nasede in izgubi. In vedno znova ji potem podtikajo razne neonacizme.
  In to potem leti tudi name, ker sem jaz tudi desničar.

 25. Orbanova politika tudi podpira druzino in nataliteto. To je samo dobro glede na stanje v Evropi. Tudi sam ima veliko druzino. Za razliko od vecine trenutnih zahodnoevropskih, tudi KD liderjev. Ta politika se je v svoji liberalno-permisivni drzi povsem oddaljila od podpore tradicionalni druzini. Orban ima tu prav, ne oni.

 26. Gre tudi za to, ali v politiki sledimo tistemu kar je prav, ali se prilagajamo trendom, ceprav dekadentnim. Cela Ljubljana recimo zadnja leta smrdi po marihuani. V slucajnih urinskih vzorcih so najdene visoke kontaminacije s kokainskimi metaboliti. Neka politika bo sla s tokom in stregla temu z legalizacijo. Druga se bo borila z zlom, ne glede na neuspehe.

 27. Kaj pa je vendar tako narobe z Orbanom?Mu je kdo dokazal kak zločin?
  In zakaj bi se moral Janez Janša po vašem obnašati drugače-npr.sladkobno ali hinavsko?Hočete,da zanika sam sebe?
  Upam,da mi ne boste namesto njiju za vzornike postavili npr. Kučana in Jankoviča ali pa Erjavca in Serpentiška….
  Naveličali smo se že nasvetov o bontonu- povejte jih raje kar direktno naslovnikom,katerih ravnanje si drznete presojati.

Comments are closed.