Ščepec zdrave pameti

83
Foto: Aleš Čerin

Najnovejše ankete javnega mnenja jasno kažejo, da še vedno ne razumemo osnovnega pravila demokracije, ki je: »če se hočeš znebiti enih (običajno teh na oblasti), moraš voliti  druge (opozicijo)«. Ta proces mora nujno potekati znotraj kategorije »poznamo« in »zelo dobro je, da se katerakoli od strank predolgo ne zasidra na oblasti«. Nobene od teh kategorij pri nas ne spoštujemo. Od leta 1945 so na oblasti praktično isti. Tistih nekaj let, ko je bilo na oblasti ljudstvo z resnično novimi obrazi, pa smo dobili samostojno državo, demokratični politični sistem in s tem svobodo, ter smo začrtali osnove bolj pravične družbe, ko smo lastnini deloma vrnili njej pomen. Sicer pa ni čudno, da smo obstali na pol poti, saj so nekatere stvari pri nas samo simbolične, oz. so zapisane na pravne papirje, a se ne uresničujejo. Naj naštevam samo enakost pred zakonom, svobodo govora, svobodo vesti, privatna lastnina, pravica do vzgoje otrok v skladu s svojim prepričanjem (pluralno šolstvo), ipd. Mnogo je potrebno še postoriti, a zgleda, da nas polni lonci mesa držijo v stari »egiptovski sužnosti«. Še najbolj zaskrbljujoče pa je, da si najbolj želijo »nazaj v socialistični raj« prav mladi, ki so v gabrovski šoli slišali o tistem raju samo dobro, ne zmorejo pa si postaviti preprostega vprašanja »zakaj so si takratni mladi – to smo ti, ki smo zdaj stari okoli 50 let – tako enotno želeli ven iz tistega raja«. Ne znajo si niti vprašanja postaviti,niti ne morejo si ga pošteno odgovoriti. Hočejo le brezskrbno življenje kjer bodo drugi poskrbeli zanje… in to je socializem v njegovi najčistejši obliki.

Zato ni čudno, da so socialistične stranke pri nas največje. SD, SDS sta obe »socialdemokratski stranki«. Razlikujeta se ne po programu, temveč po osebah, ki ju vodijo in po odnosu do revolucije, kar glede na to, da smo v Sloveniji, ni malo. V normalnih razmerah bi pa morala biti to ena sama stranka… morda pa kdaj pride čas, da gre svoje k svojim. Socialistične pa so tudi DeSUS in Levica, ter vsaka novo nastala stranka za enkratno uporabo, saj jim zato tudi pravimo »kontinuiteta«.

V prihajajočem volilnem letu, ko bodo najpomembnejše volitve od vseh naših volitev, to so volitve v Državni zbor, so dani vsi pogoji, da se ponovi zgodba izpred štirih let. Pričakujemo lahko popolno zmago »nove levice« s svojimi utopijami: teorija spola, LGTB agendo, socialistično ekonomijo in naprednjaško kvazi kulturo.

Zdi se, da je volilno telo nepopravljivo razdeljeno nekako takole: 40% za kontinuiteto. To so tisti, ki živijo od dela drugih saj so tako ali drugače prisesani na državne jasli. Pa ne mislim na državnem uslužbence, vojake, policiste ali šolnike, ki so vsi plačani iz proračuna. Temveč recimo na vulkanizerje, ki jim je država 2x na leto priskrbela posel, ali dimnikarje, ki nam jih je po dragih cenah vsilila, ali pa na vse tisto zdravstveno osebje, ki v sivi coni med državnim in zasebnim služi mastne denarce na naš račun, ali pa na množico kulturnikov, ki njihovih stvaritev ne pozna nihče, ampak v ozkem krogu samovšečnih znancev drug drugega hvalijo kot »oh in sploh«, a niso sposobni ničesar od tega, kar »ustvarijo« tudi na trgu prodati, zato nam vsiljujejo nakup domačih »umetniških« del ob investicijah, ne le državnih, ampak tudi zasebnih; ali pa na športnike, ki jim bomo morali plačevati še privilegirane pokojnine (recimo jim »nove borčevske pokojnine«) kakor, da ne bi zaslužili v tistih nekaj letih več kakor dobro plačan delavec v vsem svojim življenju … Seznam je predolg, da bi ga lahko izčrpal. A vsi našteti se tako ali drugače zavedajo, da bi se ob temeljiti spremembi oblasti in mentalitete končali tudi njihovi privilegiji in zato podpirajo te, ki jih za ceno visokega zadolževanja države hranijo. Pomladnih (napačno imenovani »desni«) volivcev je trenutno še tam okoli 25%. Združujejo se v SDS, NSi, SLS, NSLS, GOD in morda še kje. Včasih so bile tri stranke v parlamentu, zdaj sta samo dve. Verjetno bo pri tem tudi ostalo. Vprašanje je le koliko glasov bo šlo v nič pri novonastalih strankah, če ne bodo pokazale nadpovprečne politične modrosti in sposobnosti delovanja in prebile v parlament. Dvomim pa, da se bo bazen pomladnih strank v celoti povečal.

Vmes pa so tisti, ki odločajo o večini v parlamentu. To so ljudje, ki so zadnjih nekaj volitev izbirali »novosti«. Teh je okoli 35%. Da bi se kaj spremenilo, bi morali vsi ti voliti opozicijo. To pa se ne bo zgodilo, ker je kaj takega pričakovati v kaki Severni Koreji ali Kubi. Torej je vprašanje samo, kolikšna bo zmaga kontinuitete. Ali bo spet 2/3 ali bo manj. Če se zgodi katastrofa in zmagajo z ustavno večino, potem nam ni pomoči. Nadaljevali bomo pot v nov totalitarizem.  Škode, ki jo je naredil Virant, ko je tem volivcev ponudil mačka v žaklju s svojo DL, ne smemo pozabiti! Tem volivcem zdaj kučanovci ponujajo Šarca in vse kaže, da jim spet uspeva. Levica si pač lahko privošči, da spet in spet ponuja ljudem mačka v žaklju. Tudi to je del njihove družbene prednosti.

Zato mi ne ostane nič drugega kakor za prihajajoče leto voščiti slovenskemu državljanu »ščepec zdrave pameti«. Da bo spoznal, da je »novo staro«. In če hoče novo, potem mora voliti staro, dobro in preizkušeno opozicijo. Če pa mu izbira ni všeč, potem pa je demokratično zdravilo sodelovanje, aktivna soudeležba v političnem življenju in s svojim prispevkom izboljšati ponudbo. Vendar v okvirjih znanega in poznanega, ker samo tako bomo končno zapustili tranzicijo in postali zrela demokracija.

83 KOMENTARJI

 1. Ko sem prebral članek, sem dobil vtis, da je vsega kriv Virant. Ker je samo to ime navedeno in sicer ob slabšalnih besedah.

  Se ne strinjam. Popolnoma se ne strinjam.

 2. POvsem očitno je, da državljani demokratične življenjske logike, ki nalaga:
  – ustvarjalno kritično spremljanje političnega dogajanja v državi
  – aktivno demokratično držo, ki zahteva odločno ustvarjalno reakcijo na kršitve in zlorabe politike v škodo državljanov in skupnega dobrega ter koristne predloge
  – odgovorno odločanje kot to počne dober gospodar.

 3. Hm. Vseeno ne razumem, kaj imajo pri zapravljanju davkoplačevalskega denarja tukaj vulkanizerji in dimnikarji. Baba pač; dolgi lasje, kratka pamet, so rekli včasih.

  Sem se pred leti kar dosti vozila po cestah v vsakršnih vremenskih razmerah in mi je povsem jasno, kaj pomenijo za varno vožnjo dobre gume. Posebej pozimi. Pri gumah nikoli ne šparam, ker si ne želim še enkrat avto na streho obrniti :))

  Tudi dimnik sem v mlajših letih sama čistila, zato se mi sploh ne zdi drago dati dimnikarju 2x na leto tistih 20 ali 30 €. Še kakšen skromno darilce iz domače shrambe dodam.

  Pri državnih uradnikih bi pa lahko precej prišparali, o tem pa avtor nič ne reče. Predvsem tako, da bi poenostavili postopke in kaj dodali k njihovi strokovnosti in fleksibilnosti. Ne pa, da še tiste najbolj sposobne zamorijo s togimi in nepreglednimi predpisi.

  • Poskušam odgovoriti. Samo po sebi te gume in dimniki niso problem. Problem je duh, ki veje iz takega ravnanja: vse je z zakonom predpisano! Problem je vsemogočna država.

   V taki državi zelo hitro postane preventiva dražja od katastrofe.

 4. Avtor preveč poenostavljeno gleda na naše politične razmere.

  Ljudje se lahko odločajo po zdravi pameti le, če so ustrezno informirani. In to niso in ne morejo biti, če nenehno poslušajo in gledajo, kako so “naši” dobri in koristni, “nenaši” pa slabi in škodljivi, tako rekoč nevarni fašisti. Če še to ne zaleže, se aktivira revolucionarno pravosodje, ki glavnega konkurenta nenehno pravosodno maltretira in za vsak slučaj spravi še v ječo, kot v Putinovi Rusiji.

  Dokler ne bo razmer, ki bi zagotavljale poštene volitve, bo težka s prebojem. Še zlasti, če ob tem neka manj pomembna stranka skromnih zmožnosti in velikih ambicij (v sozvočju z zgoraj navedenemi) pridno skrbi za razkol v desnem volilnem telesu.

  • Gospod Tine,
   ni treba iti v Putinovo Rusijo, spomnimo se samo JJ in Slovenije. Zakaj niti ena medijsko znana oseba ni zahtevala razveljavitev volitev, saj so bili volivci napačno informirani?

   Kar se tiče tiste manjše stranke, ki “pridno skrbi za razkol”, je treba omeniti še bolestno slo po oblasti vodje neke večje stranke v desnem volilnem telesu. Oboje je voda na mlin levakom, ki imajo ustavno večino.

   • Globoka država, ki vlada Sloveniji, bi tako kot z JJ ravnala z vsakim, ki bi jim bil res nevaren, da bi izgubili škarje in platno.

    Tiste, ki jih ne ogrožajo, ki niso zmožni ničesar res spremeniti, puščajo pri miru.

    • Zato pa ne sme biti posameznik, mora biti skupina ljudi. Tega pa JJ ni sposoben ustvariti.

     Se kar ujemava v mislih, kajne gosod Tine?

     • AlFe: “Zato pa ne sme biti posameznik, mora biti skupina ljudi. Tega pa JJ ni sposoben ustvariti.”
      ===========================

      In kdo je sposoben iz sebe ustvariti skupino ljudi?

     • AlFe: “Timsko delo je v SDS znanstvena fantastika, kajne? Ali pa nočna mora?”
      ==========================

      Gos. Alfe je aktivni član SDS, zelo aktiven!

   • AlFe: “…,ni treba iti v Putinovo Rusijo, spomnimo se samo JJ in Slovenije.”
    ==========================

    A je Putin v opoziciji? In kolikokrat je bil Putin v zaporu?

     • AlFe: “…,vi ste najboljši dokaz, da je v SDS gospod JJ najpametnejši.”
      ===========================

      Ko slišiš govoriti kakšnega Tonina ali Novakovo, pa Židana, Cerarja, Kordiša, Mesca, Trčka, Erjavca, … vidiš, da ne samo v SDS.

     • Gospa Amelie,
      moramo zelo paziti na naša dejanja, ker jih tudi na desnici beležijo, kaj šele v Murgljah! Tako so na konkurenčni strani zabeležili:

      Maj 2001 – Ivo Hvalica: Ne morem se enačiti s stranko, ki ni več demokratična
      Oktober 2011 – dr. Gregor Virant: Ne čutim se dolžan kogarkoli spraševati za dovoljenje
      Maj 2012 – dr. Miha Brejc: Vem, da človeška plat pri Janezu včasih odpove
      Maj 2015 – Sonja Ramšak: Naše vodilo bi moralo biti strpnost, spoštljivost in sklepanje kompromisov
      Julij 2015 – Dimitrij Rupel: Janša je presodil, da sem premalo pravoveren
      Februar 2016 – Dragutin Mate: Notranja demokracija v SDS je začela pešati
      Marec 2016 – Vera Ban: Moj svet se ni sesul, kako mi je pri duši, pa ve le Bog.
      V tem obdobju so se od vodstva stranke oddaljili tudi nekateri drugi vidni politiki in intelektualci, kot so dr. Žiga Turk, Andrej Vizjak in Peter Jambrek.

      Zabeležili in obelodanili na https://www.domovina.je/besede-s-katerimi-so-sds-zapuscali-njeni-ugledni-clani/ .Gospa Amelie, verjetno ste nad početjem zgroženi. Jaz tudi! 😮

     • Daj bodo malo bolj udaren. Pozabil si citirati še Mihiča, ki se na teh straneh tako rad šopiri:

      Franc Mihič: “Avtokratska stranka ne more razvijati demokracije in vršiti pozitivne selekcije kadrov, ne blagostanja enakopravnih državljanov!
      ===============

      Lahko bi tudi našel kaj od Mitje Kunstlja. Ni da ni.

     • Porkaflek, kakšne misli: ““Avtokratska stranka ne more razvijati demokracije in vršiti pozitivne selekcije kadrov, ne blagostanja enakopravnih državljanov!”

      Ja sedaj sem pa čisto zgrožen! 😮

     • Ja saj, potem take stranke, o kateri imaš slabo mnenje, pač ne voliš pa je.
      Recimo kaj dobrega o stranki, ki jo bomo volili in nas bo popeljala v svetlo bodočnost.

 5. Menim, da je beseda “globoka država” neustrezen za opis političnega stanja v Sloveniji.

  Pojem globoka država nakazuje intenzivno delovanje državnih institucij v škodo zasebnega sektorja.

  Zato bi bili primernejši pojmi za opis stanja v slovenski državi:

  – zloraba državnih institucij
  – zloraba demokracije v totalitarne namene
  – zloraba pravne države v škodo demokraciji in človekovih pravic…

 6. Večji problem je to suženjsko izpolnjevanje nekih zakonov. Recimo gume. Hvalabogu, zakon niti ni tako slab, kot bi lahko bil. Pričakoval bi pa, da ljudje zaradi treh snežnih dni v celi zimi, ne bodo kar drli menjavat gume, kot se to dogaja. Sam ne menjavam gum. Poslušam pa zaničevanje in prezir vseh teh “poštenih” državljanov, ki se odplazijo zamenjati gume vsako leto.
  Enako je bilo recimo z Grusovo evidenco nepremičnin. Cela Slovenija se je plazila po tleh, merila stanovanja, popisovala parkete in okna, česar ne bi noben narod na svetu počel.

 7. “Pričakoval bi pa, da ljudje zaradi treh snežnih dni v celi zimi, ne bodo kar drli menjavat gume, kot se to dogaja. Sam ne menjavam gum.”

  Odvisno, kje si doma.
  Sicer pa jaz tudi nestrpno gledam pametnjakoviče, ki z letnimi gumami na sneženi cesti naredijo zastoj – kar je še najmanj. Tvegajo pa še kaj hujšega. Naj mi bo oproščena ta nestrpnost. Dokler se ti nič ne zgodi, si lahko pameten.
  No, jaz bi se tudi brez zakona “odplazila” zamenjat letne gume z dobrimi zimskimi vsako leto. So me izkušnje naučile, da je to dobro narediti.
  P.S.: da vidimo zdaj prezir predstavnikov moškega spola, kako da sem neumna – in tisoč razlogov, zakaj letne gume in tiste m + s povsem zadostujejo. Kar dajte si duška, možje – mene ne boste prepričali.

 8. O nekaterih subjektivnih mnenjih oziroma izjavah, ki jih je pisec članka zapisal kakor bi šlo za dejstva, bi lahko na dolgo in široko razpravljali.

  Lahko bi razpravljali npr. o izjavi, da sta SD in SDS obe “socialdemokratski stranki”, ki se ne razlikujeta po programu, temveč po osebah, ki ju vodijo in po odnosu do revolucije. Drugi del te izjave drži, saj teh dveh strank res ne vodijo isti ljudje, pa tudi enakega odnosa do revolucije nimajo. Prvi del pa menim, da je bil zapisan brez prave utemeljitve.

  Namreč, predpogoj za argumentirano razpravo ob takšni “vrzimo vse v en koš” izjavi je podrobno poznavanje programskih usmeritev omenjenih strank. Šele po primerjavi programskih izhodišč obeh strank do istih političnih, gospodarskih, družbenih in še kakšnih vprašanj, bi lahko ugotavljali, ali sta programa stranke Socialnih demokratov (ki ga ti na svoji predstavitveni strani imenujejo kar Manifest – po Marxovem Komunističnem manifestu) in Slovenke demokratske stranke enako “socialdemokratska” pa četudi v narekovajih.

  Dvomim, da je avtor članka napravil primerjalno analizo programov obeh strank, preden je sintetiziral svojo izjavo.
  Menim, da le ponavlja floskulo, ki jo je o SDS v javnost izvrglo mnenjsko vodstvo NSi v želji, da bi na političnem trgu zmanjšalo vrednost konkurenčni stranki v očeh potencialnih volivcev.

 9. Torej po zdravi pameti bi naj po menju avtorja večinsko volili opozicijo. Pa je ne. JE kaj narobe z ljudmi ali pa se mora opozicija vprašati ali dela vse prav, da je ljudje na zadnjih 2 volitvah niso marali?

  Rekli boste: “Mediji”. Ampak tudi Trumpu ni bil naklonjen praktično noben medij (z izjemo kakih alternativnih, še Foxnews gani marala) pa je zmagal.

  Torej izgovori, jamranje, kriminalna nesposobnost.

  • Ne primerjaj nas z Ameriko. Rajši poskušaj ugotovit, če je morda le kaj narobe z nami.
   V razmislek priporočam spodnji komentar g Mihiča – 28.12.ob 0.13 uri !

  • Kaj tlačiš v tvoj “komentar” svoje mnenje o Trumpu in Ameriki , običajno se pometa pred svojim pragom ! Kaj pa se dogaja v Rusiji , Putin prinese dekret tistim , ki registrirajo možne kandidate za predsednika s pripisom , takole in nič drugače ! Jasno , kandidati , ki bi morda lahko le kaj spremenili v sovjetski politiki so pod budnim očesom putinove tajne policije in najmanj kar je tudi pogojno obsojeni , oziroma so nekateri za vsak slučaj že kar nekaj časa v arestu , ali dopustu v Sibiriji ! Kriminalna je tvoja pisarija stosedemdestkrat IKS ! Zna se ti zgoditi , da boš tudi ti zajamral zaradi svoje nesposobnosti opazovanja in dojemanja dejanskega “kriminalnega” stanja v “NAŠI ” slovenski politiki in posledično razsuti državi , ki jo vodi postavni pravnik ! Ne bo dolgo ko se bo tudi pri nas volilo na putinov način , morda se celo že !

   Andrej Briški

  • rx bi rad imel samo komunajzerske stranke, to je njegova kriminalna pristranskost.

   Drugače so pa res mediji pristranski.

 10. Revolucija je likvidirala množico Slovencev z genskim zapisom oz. osebnostnimi značilnostmi, ki so značilne za desnico. Desna genska banka je bila zelo osiromašena, preživela pa je le desnica, ki se je prilagodila in prevzela mnoge levičarske lastnosti in načela. Ves šolski sistem že desetletja »proizvaja in oblikuje« mladež samo “napredno levico”.

 11. Ali je neudeležba na volitvah odraz zadovoljstva volivcev?
  Tako si neudeležbo na volitvah razlagajo politiki in nekateri strokovnjaki. To je tudi razlog, da ni potrebe po spremembi volilnega sistema, ki omogoča premoč strankokracije nad voljo volivcev.
  Tisti volivci, aktivni državljani, ki pričakujejo spremembe v vrstah politikov, ker niso zadovoljni z rezultati dela stranke, predvsem pa poslanca v DZ RS, a menijo, da jim volilni sistem to ne omogoča, morajo to sporočiti aktualni politiki tako, da se aktivirajo. Gredo na volišča, kjer je njihova udeležba evidentirana, a oddajo neveljavno, prečrtano glasovnico.
  Le visoka udeležba na volitvah in veliko neveljavnih glasovnic je edino sporočilo politikom, da volivci pričakujejo spremembe volilnega sistema, da tudi njihov glas bolj odloča, kateri poslanec bo izvoljen z volivčevem preferenčnim glasom. Le tedaj bo spoštoval glas volivca, ter bo »služil« volivcem, jim bo na razpolago za reševanje njihovih problemov.
  Mnogi politiki si neudeležbo volivcev na volitvah razlagajo kot pozitivno sporočilo in oceno njihove politike.
  Le udeležba na volitvah in oddaja neveljavne glasovnice, je evidentirano sporočilo našega nezadovoljstvom z rezultati dela politike in zahteva za spremembe.
  Volilna abstinenca ne povzroča spremembe, saj doma menda ostajajo zadovoljni državljani, ki ne potrebujejo nobene spremembe. Nezadovoljstvo je potrebno izraziti aktivno, tudi na volišču.
  Mag. Andrej Cetinski je že zapisal: »Najverjetneje je torej, da prepotrebne spremembe volilnega sistema, s katerimi bi omejili politično moč strankarskih veljakov in s tem posredno ustvarili pogoje za učinkovito upravljanje države, vsaj za zdaj ne bo. Pogoji za spremembe bodo očitno dozoreli šele po tem, ko se bo kriza tako zaostrila, da se bo narod sedanji politiki množično uprl.«
  Ali je to res edina možnost ?

 12. Mislim, da je pri volitvah najpomembneje troje:
  1. Volilne preference volilcev, torej mnenje o stranki in glasovanje za tisto stranko. Glede tega je avtor navedel odstotke, ki po mojem mnenju kar držijo. Tistih, ki razmišljamo ali bomo volili “pomladno” ali “desno” nas je le še kakih 25%, tistih, večinoma mladih, ki komunizma niso doživeli ali doživljali z lastnimi izkušnjami in se navdušujejo za nove obraze je 35%, ter tistih, ki preferirajo kontknuiteto 40%. Zadnji dve skupini bosta verjetno odločili volitve, če ne bo kakšnih posebnih presenečenj.
  2. Pošteno prešteti in pošteno objavljeni glasovi. In ker pri nas poštenja ni, tega ni mogoče pričakovati. Zato tudi odpade sleherno upanje na zgoraj omenjeno presenečenje, kot se je zgodilo v Ameriki. Toda tam so volilnim komisijam lahko gledali pod prste tako demokrati, kot republikanci. Pri nas imajo vse v rokah seveda “naši”.
  3. Volilni sistem, ki je prav tako prirejen v korist “naši” opciji, čeprav je bil izglasovan na referendumu večinski. So pa takrat na “pošten” način spremenili ustavo, kot so to poskušali pred nedavnim pa jim samo za las ni uspelo.

 13. Gospod Poznič se je izpovedal , greh je voliti SDS , ljudje naj volijo tiste , ki jih g.
  Novakova s svojo druščino vred vodi v skušnjavo ! Mar ne g. Poznič , še je premalo
  nasprotnikov JJ ! Bog nam pomagaj !

  Andrej Briški

  • SDS je socialistična stranka, gospod Poznič je to verjetno argumentiral. Gospod Andrej vi pa argumentirajte, da je NSi tudi socialistična stranka. Bo šlo?

   • Seveda, zato naj kristjani volijo progresivne liberalce murgeljskega tipa. Saj je bilo tako mišljeno, ali ne AlFe.

    SDS je baje socialistična stranka (čeprav argumentov za takšno sodbo ni opaziti), NSi pravi, da gre v koalicijo samo s progresivci murgeljskega tipa. Torej je najbolje, da se voli neposredno murgeljske liberalce namesto njihovih pomočnikov in nasprotnikov.

    Pomembno je, da tudi sosedu krava crkne, ali ne AlFe.

    • Oh, gospod Tine! Kristjani niso tako enotna skupina, da bi vsi volili isto stranko. Zato si ne delajte še dodatnih gub na čelu!

   • AlFe,
    kje ste prebrali, da je gospod Poznič “verjetno argumentiral”, da je SDS socialistična stranka in s kakšnimi oz. katerimi argumenti je to storil?

    • Pa verjetno je to argumentiral! Saj vendar ve, kaj piše? Se motim?

     Cititam:
     Zato ni čudno, da so socialistične stranke pri nas največje. SD, SDS sta obe »socialdemokratski stranki«. Razlikujeta se ne po programu, temveč po osebah …

     • AlFe,
      argumentirati svoje trditve pomeni utemeljiti in z dokazi podkrepiti lastno mnenje.

      Iz vašega citiranja gospoda Pozniča in iz članka v celoti ne razberem nobene utemeljitve ali dokaza za trditev, da se stranki SD in SDS programsko ne razlikujeta. Gospod Poznič to samo zatrdi –
      in pika.

      Enako bi za vas lahko trdili, da so vaša stališča enaka stališčem desničarskih skrajnežev – in pika.

      Gotovo vas takšna izjava ne bi zadovoljila, hoteli bi slišati utemeljitev take trditve.

      No vidite, enako kot bi pričakovali vi, pričakujem tudi jaz od gospoda Pozniča, da bi utemeljil, zakaj meni, da se programa strank SD in SDS ne razlikujeta.

   • No, evo čisti dokaz, da je Alfe v bistvu agent. Vse, ki so dramatično izstopili iz SDS oziroma se od nje oddaljili, ima lepo pošlihtane v predalu, da nam vse to po potrebi servira. Zanesljivo pa nima popredalčkane vse izstope in prestope v strankah kontinuitete. To, kar si naštel, Alfe, je normalno življenje demokratične stranke. Prej bi rekel, da so omenjene Janševe “žrtve” udarile ob beton lastne preambicioznosti. Kaj je po tvojem ideal predsednika sdranke? Mogoče marioneta tipa Cerar? Še Pahor mi je deloval bolj samozavestno in samostojno.

    • demokratične???

     Pa ravno tu se kopja lomijo. Kult osebnosti ne sodi v demokracijo, kajne gospod Lucijan?

     Kar se tiče onega o agentu in arhivu, me pa malo precenjujete. Na internetu se vse dobi! Vse! Internet je nočna mora diktatorjev in samodržcev, zato ga bodo verjetno ukinili.

     • Kakšen kult osebnosti? Ma kaj ne vidiš, kaj delajo iz Janše mediji? Kdor ima minuto časa, pove kaj gorkega o Janši. Poglej samo Pozniča, ki nam kot mimogrede servira ugotovitev?! o socialistični naravi SDS, ki bi se morala počasi stopiti z SD. Na demokratičnem zahodu (solidno poznam italijanske razmere) so liderji strank močne in (posledično!!!) spoštovane osebnosti. Misliš, da v njihovih strankah ni trenj in izstopov? Jih je kolikor hočeš. Toda prav to je demokracija. Nisem še slišal, da bi Janša goljufal na volitvah stranke SDS (na kar dejansko ne brez privoščljivosti namiguješ). Tvoji komentarji so neargumentirani, ali pa zelo zelo površno (tako je gradila svojo propagando udba – na polresnicah, približnih resnicah, poljubnosti agentov – skratka na lažeh in izmišljotinah). Žal.

     • Gospod Lucijan,
      ljudje ne verjamejo več, da je JJ sposoben pregnati komije. Sodelavcev pa tako ali tako nima. Ali so odšli iz stranke ali pa v EU. Še dr. Vinko Gorenak gre v penzijo in v SDS ni nikogar, ki bi vsak normalno govoril.

      Če ne boste JJ zamenjali z Romano Tomc, se vam slabo piše. Moje mnenje pač.

     • g AlFe, zdaj sem pa še jaz postala sumničava, da ste morda res agent.
      Morda celo dvojni?
      Ker toliko kot vi pljuvate po SDS, meji pa že na obsesijo s to stranko !!

     • Trojni agent, gospa Amelie! Trojni!

      Na uradnih medijih me avtomatično brišejo, ker sem poslan od Zoreta. Na SDSovih straneh me napadajo, ker sem Toninov. Na NSi straneh me napadajo, ker sem Janezov.

      Pa samo to jim pravim, da so vsi skupaj še vedno socialisti in ne demokrati! Da socialno demokratska stranka ima ime, ki kaže na nesmisel. Da so krčanski socialisti isti kot bel zamorc. No ja, da so komunisti pa saj vemo, kaj so.

   • AlFe: “SDS je socialistična stranka, gospod Poznič je to verjetno argumentiral.”
    =======================

    Če moraš ugibati kaj je Poznič verjetno mislil, to verjetno ni argumentacija, ali ne? 🙂

 14. S tem, da se SDS in SD razlikujeta le po osebah, ne pa po programu, pa je res iz trte zvito.

  Je pa res, sta si programsko najbolj nasprotni.

  Poglejmo:

  SDS je vztrajna:
  – da se reformira pravosodje, zdravstvo, mediji …
  – da se predvsem sodeluje z Evropo in ZDA, ne pa toliko z Rusijo
  – da se upošteva slovenska ustava in odločitve ustavnih sodišč
  – da se privatizira NLB
  – da se poišče odgovorne za bančno luknjo
  – da se slavi ustanovitev samostojne Slovenije ne pa NOB in komunizem
  – da se reče bobu bob….
  – da ni drugorazrednih državljanov
  – dase obsodi totalitarizme vključno s komunističnim…

  Program Sd pa je ravno nasproten

  • Mogoče je pa gledal dejanja? JJ ni hotel prodati banko, še več! Od Belgijcev je še kupil nekaj delnic v imenu države. SD pa je tudi noče prodati.

   Ja, to bo! Gledal je dejanja!

   • AlFe: “… JJ ni hotel prodati banko, še več! Od Belgijcev je še kupil nekaj delnic v imenu države.”
    ======================

    A. Bajuk je bil financ minister, on je bil bankir po poklicu in duši, in je zagovarjal stališče 25 delnic + ena delnica naj ostane v državni lasti. To je bilo 12 let nazaj, danes bi mogoče drugače ravnal.
    A bi lahko rekli, da je napaka, ker JJ ni ravnal “diktatorsko” in ni odpustil vse ministre in sam odločal o vsem?
    A bi lahko rekli, da je napaka, ker je JJ ravnal “demokratično”, ko je upošteval mnenje Bajuka?

    • Upošteval, upošteval in sicer zato, ker je s tem dobil vpliv na poslovanje banke. Pa smo spet pri stanju, ko pri nas pomeni izvolitev oblat nad ljudmi, namesto služenja ljudem.

     Gospod Riki,
     če boste odprli oči, boste videli, da gre JJ samo za oblast in to v vseh dejanjih. Pa pomirite se, pri NSi je zadeva podobna. Pri SLS pa ali sploh še je?

     Vidite, pomladna stran je razbita in glavni opozicijski voditelj, kot ga prikazujete, mora prevzeti glavno odgovornost, kajne?

     Pa naj bo dovolj o tem! Za vas pa smo še ena kost. Predlagam vam, da vse ukrepe ocenjujte s sledečih zornih kotov:

     – upoštevanje človekovih pravic,
     – državne častnine čim manj, ČIM MANJ,
     – z zakonom vpeljana solidarnost je navadna kraja
     – z zakonom upoštevano splošno dobro je tudi navadna kraja.

     Čim bolj družba spoštuje te širi točke, tem večj blagostanje ima ZA VSE. Tem bolj so odpira aktivnost in ustvarjalnost posameznikov, splošni napredek postaja očiten.

     Pa mir in vse dobro v prihajajočem letu! Pa tudi v naslednjih!

     • AlFe: “Upošteval, upošteval in sicer zato, ker je s tem dobil vpliv na poslovanje banke.”
      ====================

      Vpliv? A se hecate???
      Si predsednik vlade, na čelu največje državne banke pa je npr. Kramar, ki komaj čaka, da ti posreduje podatke. Potem, si predsednik parlamentarne komisije ki raziskuje korupcijo v bančnem sistemu, torej imaš celo višje kompetence kot predsednik vlade, pa ne dobiš podatkov iz banke, ker ti to prepreči sodišče, oz neka sodnica. O kakšnem vplivu vi to???
      A vam ni jasno, da imajo na nekatere stvari v tej državi samo Našisti?

 15. Vsi so isti socialisti. Vsem očitno ustreza to stanje, tudi v sodstvu. Tudi JJ ustreza. Sicer bi že zdavnaj udaril po mizi in organiziral recimo referendum, da se že začne sodnikom, ki so kršili človekove pravice, odvzema trajni sodniški mandat, ali celo mandat.

  Ampak vsem ustreza stanje, da biti izvoljen pomeni dobiti oblast nad ljudmi. Če ne v vsej Sloveniji pa vsaj v stranki. Kot dokaz pravilnosti te trditve naj služi število komentarjev pod https://www.casnik.si/index.php/2017/12/27/sodnikom-ki-so-krsili-clovekove-pravice-odvzeti-trajni-sodniski-mandat/ . Trije komentarji enega komentatorja, torej en sam. Znatno manj kot tukaj, ko zapišem dvom v demokratično naravo stranke SDS.

  • AlFe: “Vsi so isti socialisti. Vsem očitno ustreza to stanje, tudi v sodstvu. Tudi JJ ustreza. ”
   ======================

   … ki komaj čaka, da ga spet za kaj obsodijo in strpajo v zapor za vsaj dve leti. Na kakšne idiote vse človek naleti (tudi) med katoličani.

   • Gospod Riki,
    nesramni ste. Zelo nesramni, čeprav ste med SDSovci v povprečju.

    Če mu ne bi ustrezalo, bi ukrepal. Sicer pa je bil v zaporu, ko je imel prosti čas. Ampak on je zelo zaseden. Briga me, kakšno računico je imel, ali je reklama ali odškodnina (ki je čisto upravičena in mu jo bo dosodilo evropsko sodišča za človekove pravice) ali upanje, nekoč bo vse to moje.

    Še enkrat, ko boste prenehali biti nesramni, boste lahko povezali desnico. Vendar očitno to ni cilj. Cilj JJ je biti prvi na pomladni strani pa četudi je tam puščava. Biti vsaj nekje prvi! Psihopat! Kot Kučan!

    • AlFe: “Če mu ne bi ustrezalo, bi ukrepal. Sicer pa je bil v zaporu, ko je imel prosti čas. Ampak on je zelo zaseden. Briga me, kakšno računico je imel, ali je reklama ali odškodnina …”
     ===========================

     Ja, psihopat samo kdo? Po moje nekdo, ki piše take neumnosti kot Alfe. Kakšno računico? Računico za 1. razred osnovne šole za otroke s posebnimi potrebami?
     Imaš doma majhnega otroka, ti pa v zapor ker imaš prosti čas???? 😉
     Ni kaj, z malo provokacije sem uspel potegniti iz Alfeja vse “najboljše”.

 16. AlFe: “Pa ravno tu se kopja lomijo. Kult osebnosti ne sodi v demokracijo, kajne gospod Lucijan?”
  ==================

  Ker to očitno leti na JJ.
  Kulta ne ustvarjajo člani stranke, ki ga vedno znova izvolijo za predsednika stranke, ampak ta kult ustvarjajo nasprotniki stranke, beri sovražniki, antijanšisti ki ta kult ustvarjajo s stalno in več kot 25-letno demonizacijo JJ-a.

  Ker pa ta demonizacija ni prinesla pričakovanih rezultatov, ki so jih želeli demonizatorji se je demonizacija razvijala po stopnjah.

  #1 Demonizacija individuma, to je JJ-a
  #2 Demonizacija stranke SDS in njenih članov
  #3 Demonizacija pristašev (volilcev), ki niso člani stranke
  #4 Demonizacija medijev, ki ne pišejo v skladu s točkami #1, #2 in #3

  Kako se bo “razvoj” nadaljeval bomo še videli.

  • Riki: “Kako se bo “razvoj” nadaljeval bomo še videli.”
   ========================

   Mogoče samo ena ideja:

   #5 Demonizacija stanovalcev ulice, kjer ima stranka SDS svoj sedež.

 17. AlFe: “… Da socialno demokratska stranka ima ime, ki kaže na nesmisel.”
  ===============

  Sem šel prav pogledat:
  https://www.sds.si/o-stranki

  Gre za Slovensko demokratsko stranko

  in ne:

  Social demokratsko stranko

  To “social” so vrgli ven, ko so se preimenovali iz SSDS v SDS.
  In to ravno zato, da so poudarili razliko z današnjo stranko SD, ki se je takrat preimenovala in priključevala k evropskim socialistom.

  • Pa naj bo zares dovolj o tem! Za vas pa smo še eno učenje. Ponovno vam predlagam vam, da vse ukrepe ocenjujte s sledečih zornih kotov:

   – upoštevanje človekovih pravic,
   – državne častnine čim manj, ČIM MANJ,
   – z zakonom vpeljana solidarnost (drugo ime je včasih sociala) je navadna kraja
   – z zakonom upoštevano splošno dobro je tudi navadna kraja.

   Čim bolj družba spoštuje te širi točke, tem večj blagostanje ima ZA VSE. Tem bolj so odpira aktivnost in ustvarjalnost posameznikov, splošni napredek postaja očiten.

   Pa ponovno vam želim mir in vse dobro v prihajajočem letu! Pa tudi v naslednjih!

 18. Ah škoda, da se takole kregate in zmerjate z agenti, čeprav vsak zase sijajno pišete in vas je užitek brati. Da pa gre pri JJ samo za oblast in kult osebnosti, je pa vseeno malo prehuda, te argumente uporablja običajno trda levica. Oblast mogoče v toliko, kot si jo želi vsaka stranka, sicer ne bi imelo smisla, da sploh funkcionira. Ima pa JJ brezdvoma karizmo in pristaše, ki ga bodo vedno hoteli za predsednika in vedno volili, žal pa le tja do limita kakih 20% in to vsi vemo, z njim vred. Do osebne oblasti ne bo mogel več priti in tega se, inteligenten kot je, prav gotovo sam dobro zaveda. Bo pa verjetno ostal predsednik stranke, kar mu zagotavlja urejeno življenjsko eksistenco, saj drugsga poklica nima. Če bo sploh vzdržal nenehno sodno preganjanje.

  • Se povsem strinjam z napisanim. Dodal bi le, dokler se energija raznih podpornikov usmerja v to, kaj naj bi drugi storili (namesto nas), ni videti dobrega konca. To je tipično socialistični pristop.

   Nenehno ukvarjanje z drugimi je neproduktivno in izgovor, da samemu ni treba ničesar koristnega storiti. To pa zagotavlja ohranjanje statusa quo.

   • Tine, v življenju so važni drugi, ne mi. Mi o sebi vemo vse, če smo samo v samih sebi. Šele drugi nam lahko povedo kaj novega o nas samih. Ko kritiziramo druge, zavestno tvegamo, da nam zamajajo super predstave o nas samih. Upam, da sem bič jasen. Če nisem bil, preberi še enkrat (in še enkrat).

    • Kritika drugih je v glavnem namenjena dvigovanju sebe v odnosu na druge, čeprav se tega niti ne zavedamo.

     Toda zaradi kritike drugih v resnici sami nismo nič boljši, ustvarjamo le videz, da smo boljši. Če hočemo res biti boljši, moramo odpraviti svoje slabosti in ne tuje.

     Drugih ljudi ni mogoče spreminjati, lahko spreminjamo samo sebe. Na druge lahko delno pozitivno vplivamo samo prek dobrega lastnega zgleda.

     • Tine, mislim, da imava precej podobne poglede na politiko. Spomnil pa te bom vsakič, ko boš ti kritiziral (druge). Le redko namreč vidim, da kdo kritizira sebe. Te že slišim – rekel boš: toda važno je, kako človek kritizira! Samo tukaj nisi več daleč od presajanja možganskih celic (značilnost totalitarizmov). Ne pusti se ujeti v lastno zanko.

  • Sarkazem, pa ja nisi tako naiven, da misliš, kako na forumih ni agentov? Forumi so tako pomemben družabni segment, da ga služba kot je udba (ki zanesljivo še obstaja) ne bi prepustila samemu sebi. Ali je Alfe zares agent ali ne, seveda ne vem in to tudi ni važno, deluje pa točno tako kot delujejo sovražne vohunske službe s svojimi specialnimi oddelki, katerih naloga je vnašanje polinformacij in laži, ki so videti kot resnica.

 19. Tudi sam nisem pristaš JJ, toda očitki ki tu letijo nanj, so bistveno mimo.
  Problem slovenske kulture je večno goljufanje, večno špekuliranje, popolna pozaba na pravico, sprtost vseh z vsemi, itd.
  V takem okolju lahko samo komiji krotijo narod.
  Dokler ne bo prave ponižnosti, ko bomo slavili neodvisnost!, namesto “samostojnosti, državnosti, enotnosti”, torej vsega drugega, bo tako kot je. Potem so pa še eni “suvereni državljani”, pa je mera polna in Cerar in podobni bodo spet na vrhu. Morda s Šarcem, tokrat.

  • … ne vem no, temu jaz ne bi rekla slovenska kultura.
   Slovenska kultura je bila načrtno izničena, poteptana.
   Zametki te nekje morda še kje obstajajo, vprašanje pa je koliko interesa je še ostalo za njeno obujanje.

 20. Za slabe volilne rezultate je kriva potrošniška miselnost. Povprečen volivec je predvsem potrošnik. Potrošnik ne misli na jutri. V svoji strahopetnosti se ni pripravljen soočiti z resnico.
  Dolgoročno potrošniška miselnost seveda vodi v revščino. Problem pa ni levica, pa tudi prvenstvena borba proti revščini ne vodi v neko blagostanje. Problem je laž.

  • No, no, v Sloveniji pa res potrošništvo ni problem (če sploh kje je?), Slovenija je na prvem mestu po izdatkih za hrano glede deleža plače, v Evropi.

   Obsojati potrošništvo je podobno kot biti izdelovalec čevljev in istočasno problematizirati, da ljudje potrošijo preveč denarja za čevlje.

Comments are closed.