Sašo Ornik: Razsulo

5

Borut Pahor še vztraja, Zares pa medtem razpada. Potem, ko se je umaknil iz koalicije, sta ga zdaj zapustila dva poslanca, Vili Trofenik in Alojz Posedel. Gregor Golobič napoveduje, da bo Pavel Gantar odstopil z mesta predsednika DZ, ta pa o tem ne ve ničesar.

Vse kar še deluje zdaj, so samoohranitveni mehanizmi. Takšni in drugačni.

Izstop Zaresa iz koalicije je bil bolj ali manj nesmiseln. V tem trenutku se ni več mogoče distancirati od preteklega obdobja in vlade, v kateri so sodelovali, še manj vso krivdo zvaliti na Pahorja. Tega jim nihče ne bo verjel. Njihov zaton je skoraj gotov, saj je  malo verjetno, da se jim bo uspelo na volitvah prebiti v parlament. Bolj kaže na to, da bodo preprosto izginili. Preostanke utegne požreti njihova ‘liberalna’ konkurenca v LDS-u. Tam so se očitno odločili, da je pametno nekaj časa vztrajati in še kaj pridobiti, kakor zdaj višje plače policistom, kar utegne koristiti Katarini Kresal.

Za levico je takšen razvoj dogodkov dolgoročno koristen. Če pomislite, imate štiri politične stranke, ki jih lahko uvrstite na ta pol med liberalizmom  in socialno demokracijo po slovensko. Pišem ‘po slovensko’, ker lahko najdemo neke posebne lastnosti, ki jih v kakšni drugi državi morebiti ne bi.  Videli smo, do kakšnih notranjih napetosti je prihajalo v preteklem obdobju in tudi ta nesoglasja, mnogokrat izsiljevanja (če se še spomnite groženj LDS-a zaradi Barbare Brezigar), so pokopala to vlado. Težko je vladati, če imaš kar nekaj ljudi, ki se sami vidijo kot prave voditelje, če imaš takšno razdobljenost, v kateri moraš krmariti med številnimi interesi. 

Propad Zaresa, te nove politike, bo število strank skrčil za eno. Ena stranka manj v neki bodoči koaliciji, potem ko se bo politična levica vrnila iz puščave, v katero se je sama izgnala, ki bo zase zahtevala ministrska mesta in deleže državne pogače. Ena ovira manj za bolj učinkovito vladanje. Namreč, izkušnja preteklih let kaže, da je na oblasti treba vladati, ne le iskati kompromise in zavoljo iskanja ravnotežja dopuščati raznorazne svinjarije.  To pa je nemogoče, če je na kupu preveč strank.

Vir: blog Sašo Ornik

5 KOMENTARJI

  1. TI so pravi kameleoni, ki se selijo iz stranke v stranko, so pač nenačelni bivši partijci , vsi do enega, ali tako imenovani “neodvisni odvisneži ” !

  2. CAKTUS, niso kameleoni.

    Kljub temu, da so neskončno pokvarjeni, se jim zdi, da jih je vendarle škoda za GOLOBIČA in ZARES.

  3. Najbolj bridko pri padcu ZARESA je to, da se je za ZARES novo politiko odločil cvet levice, da je bil karizmatičen vodja Golobič prepričan, da bo njegov ZARES poletel v orbito kot ptič feniks in zasenčil ves političen prostor, sedaj je pa pristal na 2%.
    Ja, včasih se dogajajo popolnoma nelogične stvari. Morda je prav v tem, upanje za zavoženo Slovenijo.

Comments are closed.