Saša Veronik: À la carte – Obnašanje od aperitiva do zobotrebca

a la carteKnjiga À la carte ni klasičen bonton. Avtor ob duhoviti pripovedi razgrinja prvine izbranega vedenja, anekdoti doda strokovno znanje, piše v razvedrilo, a daje dragoceno informacijo, ki je navadno prihranjena aristokraciji in staremu meščanstvu. Kako se to je, kako se to pije, skrivnosti vinske karte in britanske uglajenosti, zraven pa namigi o vsem, kar je povezano z mizo, kulinaričnim srečevanjem in družabnim življenjem. Za domač obisk, a tudi za vrhunsko restavracijo. Zgodovina se tukaj prepleta s sedanjostjo, domača navada s francosko pretanjenostjo, avtor vas uvede v umetnost gostoljubja, potem pa vas mimogrede popelje iz državniškega srečanja na poroko, ali če hočete, med zvezde. Michelinove, seveda. Na koncu bralca – obvezno – zvabi še na svoje kulinarične stranpoti.

Saša Veronik je novinar in svetovni popotnik, kulinarični connaisseur in sommelier druge stopnje. V Sloveniji in Nemčiji je bil triintrideset let urednik različnih radijskih in televizijskih programov. Je član Ordo Equestris Vini Europae, ki ga pri nas poznamo po imenu Združenje evropskega reda vitezov vina. Geslo tega najstarejšega evropskega reda vinskih vitezov je »In honorem dei et in honorem vini.« Napisal je uspešnico Na konici noža in je avtor priljubljene kulinarične kolumne.

Bernard Nežmah: Pojem olike je sicer povezan s prisiljenostjo in malodane vklenjenostjo, avtor pa ga prestavi v igrivo samoumevnost, ki je imanentni del človeka, najsi je sam, v družbi domačih ali na banketu ….

Igor Bratož: A la carte izrisuje nekatera nujna “znanja in veščine” za mojstrenje, ki utegnjeo pomagati, da bi slovenski slehernik v jedi, torej pri vsakem krožniku, lahko užival enako, kot uživamo ob dobri skladbi, dobri zgodbi ali dobri arhitekturi.

Blaž Zabel: A la carte ni le praktični priročnik s širokim in tehtnim naukom, ampak hkrati tudi literarno dovršeno delo.

Knjiga À la carte je v trdi vezavi, na 192 strani, po ceni 35 eur.
Do konca maja 2015 plača poštnino založba, Časnik pa ob naročilu podarja koledar (če se zanj odločite).

[vfb id=’68’]