Šarec z odločnim ”NE ”Janši vedno bliže novim volitvam

115
Foto: STA

Marjan Šarec je s svojim predvolilnim geslom, »… z odločnim NE z Janezom Janšo in SDS …«, izločil tudi dvesto tisoč volivk in volivcev, ki jim je bila SDS njihova volilna izbira. Več sto tisoč državljanov pa je zaradi njegove ločevalne predvolilne kampanje na volilni dan ostalo doma. Danes se že številni med njimi zavedajo, da so s tem porinili Slovenijo na prag politične krize, katere končnih razsežnosti še ni mogoče napovedati.

Morda pa bodo jeseni volitve celo ponovili in bo politična kriza še dolgo trajala.

Po končanih volitvah nastopi čas, ko je potrebno pozabiti na predvolilna blatenja in laži. Je čas treznih odločitev, ki niso možne v sovražnem okolju, še manj z izločevanjem najboljših politikov od središča oblikovanja odločitev za prihodnost.

Če smo bili v predvolilnem času priče ponavljanja starih, preizkušenih metod diskretizacij političnih nasprotnikov, v tem primeru Janeza Janša, je po volitvah prišel čas resnice. Kaj vse so nekateri v predvolilni histeriji izrekli na račun prvaka SDS: da straši in ločuje državljane Slovenije na desne, …

Toliko sovražnih besed v vsem času slovenske samostojnosti še nismo slišali. So to novi politični obrazi, ki nam želijo vladati? Ali so le humoristi, brez političnega znanja, bomo kmalu videli? Sprašujem se, če bodo sploh zmogli izrečene besede in pretekle zamere vreči v smeti predvolilne histerije. Se bodo sposobni začeti pogovarjati, kako reševati številne nerešene zadeve, bomo kmalu lahko videli.

A je vrag odnesel šalo, ker niso pomislili, da imamo danes tudi volivke in volivci dostop do vseh medijev in arhivov, iz katerih lahko izluščimo, kaj je resnica ali laž. Zato konstrukt delitev strank na leve in desne ne vzdrži več resne presoje. Po njihovo naj bi samo leve stranke imele znanje, da to državo lahko popeljejo v blaginjo. Govorijo o socialni državi, zdi pa se, da se prepogosto ozirajo k Venezueli in se celo spogledujejo s Severno Korejo. Desne stranke in njihove politike pa se stigmatizirajo, odreka se jim sposobnost vodenja politike socialnega blagostanja in se jim pripisujejo, da nas strašijo z migranti.

Upam, da smo danes slovenski volivci končno spoznali, kdo seje sovraštvo in nas deli na naše in vaše. Potrjuje se tudi, da je na levici še veliko sovraštva do nas vernikov, kar je javno demonstriral poslanec dr. Franc Trček, poslanec stranke Levice. Sovraštvo do verujočih je izrazil celo v hramu demokracije, ko je po prvi redni seji Državnega zbora zahteval opravičilo novoizvoljenega predsednika Mateja Tonina. Ta je svoj slavnostni nagovor ob državnem prazniku zaključil z naslednjimi besedami: »Bog nam ohrani Slovenijo«.

Ob tem se upravičeno sprašujem, ali se k nam vračajo »stari« politiki. Ki so preganjali, zapirali in morili duhovnike, nas vernike pa preštevali pred cerkvenimi vrati? Bil je čas, ko je bilo v javnosti izreči »Bog mi pomagaj!« sovražno dejanje do takratnega režima? Se je poslanec z doktoratom spozabil ali pa je le pokazal v smer, kamor nas želi peljati stranka Levica?

Je Jurčičev Jurij Kozjak že pozabljen?

Ob vsem tem se upravičeno vprašam, zakaj je danes v Sloveniji vsak, ki se zavzema za svoj narod, vero, kulturo …, fašist? Tisti pa, ki se zavzema za ilegalne pribežnike, ki so v večini muslimanski ekstremisti, se ne želijo integrirati v novo družbo, novo okolje, se naučiti jezika in kulturnega obnašanja, žanje politične in medijske pohvale. To se dogaja danes, ko številni državljani Slovenije hodijo na Rdeči križ in Karitas po nujno pomoč za lastno preživetje.

V Evropi in Sloveniji je postala moderna nekakšna v multi-kulti državna tvorba, katere daljnosežnih posledic še ne poznamo. Se pa prvi znaki družbenih sprememb že nakazujejo v nekaterih zahodnih in severno evropskih državah. Tam se muslimanske skupine ograjujejo in izolirajo v svoja področja. Kjer moški nadaljujejo s politiko muslimanskih nasilnih (obrezovanje deklic, nošenje burk… itd.), dejanj nad ženskami. Jasno je, da ne prihajajo v Evropo, da bi se izognili vojn in verskega terorizma, pač pa nam Evropejcem prinašajo njihovo versko mračnjaštvo in nam vsiljujejo življenje po vzoru daljnega vzhoda. Da je to njihov cilj je lahko vsakomur jasno. So povesti Josipa Jurčiča že pozabljene? Jurij Kozjak

Biti na sredini, pomeni obstati

Da se novi in stari izvoljeni politiki počasi le zavedajo svoje nespametnosti, smo priče njihovemu mehčanju. V predvolilnem času so zagovarjali trdno levo vlado, kmalu po volitvah, ob sestavljanju Šarčeve vladne koalicije pa so jo preimenovali v levo sredinsko. Danes pa poslušamo, da Šarec sestavlja sredinsko koalicijo.

Ko se nihalka na stari uri ustavi na sredini pomeni, da njen mehanizem obstane. Biti na sredini, pomeni »stati«. Kaj to pomeni za delo neke državne politike v današnjem hitro se razvijajočem in spreminjajočem času, ni vredno izgubljati besed.

In Bog naj pomaga novim politikom k streznitvi njihovih razumov!

Konec preteklega je predsednik države Borut Pahor ponudil mandat za sestavo vlade Janezu Janši. Ali ga bo predsednik zmagovalne stranke na junijskih volitvah tudi sprejel, bo povedal v tednu dni. Je pa Janša preko medijev sporočil, da bo vsem strankam, ki so bile izvoljene v parlament, poslal pisno vabilo na pogovor. Vse levo usmerjene stranke, stranke komunistične identitete, so takoj preko medijev sporočile, da se povabilu na sestanek z SDS ne bodo odzvale. Zato je nato Janša vljudno vabilo preklical za nedoločen čas.

In tako so stranke levice znova potrdile, da bomo imeli enobarvno, rdečo  vlado, če se seveda Marjan Šarec sploh uspe z njimi dogovoriti. Če se izrazim moderno po slovensko, dobili bomo novo staro politično diktaturo leve usmeritve.

115 KOMENTARJI

 1. Zdaj pa pomislimo:

  Šarec, ki je novinec v politiki, ruši na samem začetku ustavne demokratične temelje slovenske države in se zaradi svojega sovražnega odnosa do desnice se noče pogovarjati, kje pa sodelovati z desnico,torej tistimi, ki iskreno ljubijo svoj dom, svojo Slovenijo.

  Očitno hoče, da bi Slovenija in Slovenci postali ujetniki njegovega totalitarizma, ki izničuje to, kar smo pridobili s svojo samostojno državo Slovenijo.

 2. > Po končanih volitvah nastopi čas, ko je potrebno
  > pozabiti na predvolilna blatenja in laži.

  Mogoče vi lahko, jaz ne. Ne morem pozabiti Janševega napol anonimnega primitivega izpada nad dvemi ženskami.

  Če res tako mislite, zakaj potem enostavno ne pozabite še na vse pred skoraj stoletjem poklane sodelavce okupatorja? In se z vnuki partizanov ne pogodite za sodelovanje v naši kulturi.

  Ne, nekje je potrebno potegniti črto. Koalicija sredinskih (s slovenskega zornega kota sredinskih seveda) strank s SDS je nemogoča, koalicija z Levico pa samo nepraktična in neudobna. NSi in njeni člani imajo zdaj priložnost bodisi reči načelni “NE” dedičem socializma in potisniti Slovenijo v točno takšne rešitve, nad katerimi se (z rdečo petokrako na čelu) najbolj zgražajo, ali požreti ponos in sodelovati v koaliciji kot manjšinski partner, ki je obenem jeziček na tehtnici. Predčasne volitve jeseni pa bolj kot ne sanja samo Janša. Ostali razmišljajo o bolj realističnih opcijah.

  Igor Đukanović

  P.S. Kolikor berem, se zadnje čase pogajanja med šestimi strankami ne razpletajo v pošten dogovor ampak bolj izsiljevanje in stiskanje manjšega partnerja. Priznam, ni mi všeč. A še manj mi je všeč razmišljanje, da so laži normalne. Pač izhajam iz pravoslavne kulture, v kateri laži ne toleriramo.

  • “… iz pravoslavne kulture, v kateri laži ne toleriramo.”

   Joj, gospod Igor! Kaj pa vam je tega treba bilo? Izrek “jaz ne lažem” velja tako za resnicoljuba kot lažnivca.

  • > Kaj pa vam je tega treba bilo?

   Res je. Opažam, da sem z direktnostjo zagrešil še nevljudnost. Ni bil moj namen, zaneslo me je.

   > Izrek “jaz ne lažem” velja tako za resnicoljuba kot lažnivca.

   Seveda. Saj ne pravim, da sem sam imun. Če me dobite na laži, se bom seveda opravičil. A enako upam, da bomo v opravičilo stisnili tudi druge, ko jim klikne, da so v zmoti, da se jim ni za priznati.

   • 😉

    Vendar! Kako fanatika pripraviti vsaj do opravičila za laž, je pa vprašanje za milijon evrov.

  • Igor … “Če res tako mislite, zakaj potem enostavno ne pozabite še na vse pred skoraj stoletjem poklane sodelavce okupatorja? In se z vnuki partizanov ne pogodite za sodelovanje v naši kulturi”
   ——-
   Kot je za razumet, ti verjameš tej trditvi. Verjamem tudi, da te naša polpretekla zgodovina dovolj zanima, da si pripravljen za iskanje resnice. Kljub vsemu po skoraj treh desetletjih od osamosvojitve pa ostaja resnica na dveh bregovih, razdeljena. Temu sorazmerno tudi politika.
   A ni čudno, da v vsem tem času sploh ni prišlo do dialoga med sprtima stranema. Ali pa se motim in sem vse skupaj jaz spregledala?

  • G . Đukanović . dobro bi bilo . če bi pustil probleme slovencev pri miru , brigaj se za probleme v svoji
   matični domovini , če pa že na vsak način meniš , da so tvoje pripombe potrebne jih objavljaj v Mladini , Dnevniku ali mariborskem Večeru in Delu , tam boš dobrodošel “komentator”,
   četudi bi bil jaz naturaliziran Srb v Srbiji , si ne bi privoščil reševati njihovih težav in problemov , že iz
   vljudnosti in prijaznosti ne , tako da premisli preden se lotiš naših , ki jim hočeš botrovati !

   Z vsem dolžnim spoštovanjem , Andrej Briški !

    • Al Fe , kakor za koga , bodite konkreten , poleg tega vas moram
     opomniti , da je g . Đukanović vsiljiv , problem je ravno v tem , da
     so njegovi prispevki balzam za večino slovencev , ki jim ni mar zato ,
     kar se zadnje čase dogaja z njo , nič čudnega , multi – kulti dobro
     funkcionira ! Pa naj ! Tako ali tako smo obsojeni na izumrtje , če
     bo šlo tako naprej …….! Razlogov za to je preveč !

     Andrej Briški

     • Gospod Andrej,
      reciva, da imava podobno mišljenje o vsebini, ne pa o obliki. Gospoda Igorja je treba zavrniti z argumenti in ne izključevanjem. Tako ali drugače ne mi Slovenci in ne Srbi nimamo dovolj otrok pa je bolje, da se tu okoli nas naseljujejo Igorjevi kot muslimani. Čeprav jih potem v Srbiji manjka, Kosovo so že zgubili.

   • Andrej, to sta dve povsem različni zadevi.

    Slovenske zdrahe imam vso pravico komentirati kot slovenski davkoplačevalec. Če se odselim v Avstrijo, kar je med Mariborčani zadnje čase vse bolj popularno, pa bom še vedno imel vso pravico komentirati slovensko politiko že po etičnem ključu. Poskušal sem se spomniti, ali imam koga v žlahti z imenom Andrej. Dva priženjena Andreja sta a nobenega iste krvi, kar potrjuje tisto slovensko: “Žlahta, strgana plahta”. Tako sem vedno komentiral, da žlahto imam dol, tukaj pa državo. Bosna ni država, tisto je anarhija. In tole tukaj ni žlahta, takoj ti postane slabo od šimfanja. Zato ni čudno, da mi ne uspe našteti desetih sorodnikov slovenske krvi medtem ko po očetovi strani brez težav.

    A da se od debate ad hominem vrneva k bistvenemu drugemu vprašanju, ali je dobro, da komentiram na Časniku. Na Mladini (preveri) se več ne da. Tako zelo cenim demokratično odprtost Časnika, za katero menim, da je koristna za vse. Sam nisem volil za SDS, a nekdo v Sloveniji očitno je, sicer ne bi imeli toliko poslancev. Pravzaprav imam nekaj članov SDS-a že med svojimi prijatelji. Ki jih cenim. In si želim slišati njihove argumente, čeprav zaradi tega še ne bom prestopil v njihovo stranko.

  • Igor MB: »Pač izhajam iz pravoslavne kulture, v kateri laži ne toleriramo«.

   Slovenci imamo lep pregovor : »Lastna hvala se pod mizo val(j)a!«

   Če se dobro spomnim, pa tudi »nadmudriti« velja v pravoslavni kulturi za nekaj pozitivnega. V naši, katoliški prav gotovo ne. Tako da ne pridigajte nam s svojo pravoslavno. Manjka samo še, da nas bo kdo podučeval o šeriatski kulturi.

   • Se strinjam. Bi šlo torej lastno hvalo zamenjati z akcijo? V Združenem Kraljestvu je ta teden odstopil minister, ko so ga ujeli, da je zasebno spolno nadlegoval dve natakarici. V Sloveniji imamo predsednika stranke, ki si je spolno šikaniranje dveh žensk privoščil kar javno. (Balkanizem ali klena slovenska državotvornost?) Ga bomo pospravili v zgodovino?

    • Nehaj že lagati. Dve presstitutki sta naredili oddajo, kjer sta grdo lagali.

     Še premalo sta bili kaznovani.

     • Lažeš. Sodišče je kaznovalo Janšo.
      P.S. Se ti takšen način komuniciranja res zdi sprejemljiv tudi, kadar je uporabljen proti tebi?

     • Ti lažeš. Ti dve presstitutki sta lagali v oddaji.

      Sodišče je pa krivično obsodilo kar z zamudno sodbo, kjer mu sploh niso niti fiktivno vročili vabila.

      To je naše krivosodje. Ti dve prestitutki bi morali pa dobiti še ene velike batine.

     • Batine?!? Linč! Tipičen desnak.

      Za razliko od desničarjev ki spoštujejo pravno državo, se desnaki bolj zanašajo na linč. V Združenih Državah so z desnaki obračunali pred stoletjem. Oportunistični novinar je s kamero posnel nek linč. Nakar je sodišče vse tako prepoznane sodelujoče obesilo. Šele dandanes imajo v Združenih Državah spet večje probleme z desnaki.

      V Republiki Sloveniji še vedno imamo za namen kaznovanja sodišča. Tudi jaz nisem niti malo zadovoljen z delom sodišč. A še slabše bi bilo, če bi kar ulica prevzela njihove pristojnosti.

     • Ti si pa tipičen levakarski trol, ki samo provociraš in širiš komunistične laži.

      Če bi sodišče razsodilo pravično in Janšo oprostilo vsega, ne bi bile potrebne batine. Ampak te dve presstituki sta tako hudobni in arogantni, da napadata še svoje, ki niso 100% na liniji.

      Z levaki, kakršen si ti, bi morali obračunati in vas obsoditi zaradi laži in klevetanja. Ker sodišča ne delajo pravično, je upravičeno vzeti stvari v svoje roke.

      Tako, da nehaj že lagati in braniti teh hudobnih lažnivk.

     • Kdo jih brani? Ne vem niti, kako se pišeta.

      Komentiram balkanske manire v Sloveniji. Ti se pa pošteno trudiš dokazati, da jih ne prakticirajo samo politiki.

     • …balkanske manire v Sloveniji ?
      —-
      Težko razumem tako logiko.
      Kot vem, sta novinarki prav izstopali po lansiranju laži, med drugimi tudi v zvezi z vodjo opozicije.
      Sicer ne vem, če bi ti Igor kar mirno sprejemal krivico. Bi mirno molčal in jo potrpežljivo prenašal, ali pa bi morda enkrat ponorel in izkričal iz sebe ?
      Ker tako jaz razumem JJ tvite. Da je bilo enkrat pa le dovolj laži in podtikanj. To je to.
      Potem pa novinarki v jok in s tožbo na sodišče.
      Pa kje mi živimo ?

     • Amelie, a lahko potem jaz vzamem puško in razsodim osebi, ki mi je požrla nekaj let življenja s krivo ovadbo? Po tej logiki bo nato na vrsti najmočnejši sorodnik, da ubije mene. In nato moj sorodnik, da ubije njega. Temu se reče krvno maščevanje.

      Poznam desnaka, ki je postal levak. Ob begunskem valu je spet postal desnak. Na začetku takšne ljudi občudujemo. Kako so pripravljeni stati za svojimi prepričanji. Nato pa nam klikne, da morda pa le malo preveč močno stojijo za svojimi prepričanje. Recimo med vegani je koga treba malo ohladiti, da so tudi mesarji živali in enako kot vegani ne pobijamo mačk (čeprav jedo miši), tudi mesarjev ne pobijamo. To bi bilo “malo preveč vegansko”, kar pomeni, da bi se v krogu zavrtelo na nasprotno stran in bilo ekstremno nevegansko obnašanje.

     • Dobro vas pere, IgorMB!

      Da piker komentar primerjate s puškarjenjem in krvno osveto.
      Pa mesarji, da so živali, ste zapisali. Moj sosed je mesar, pa je človek in to družinski človek, dober mož svoji ženi in oče svojim otrokom. Služba je pač služba. Tudi lovci in ribiči so ljudje,…. pa tudi izvajalci deratizacije in dezinsekcije izmed poklicev, ki terjajo pobijanje živih bitij, so ljudje.

      Kaj ste potemtakem vi? Ali menite, da ste kaj bolj človek, ker niste mesar?

      Ste pa vegani res neka skrajna sekta, če med vami velja, da mesarjev ne pobijate, zato ker so živali in ne zato, ker so ljudje…

     • Vsi se globoko v sebi zavedamo, da kljub lažem iz reklam, čokolade Milka ne dajejo presrečne vijoličaste krave. Ko boste enkrat videli dejanske posnetke iz industrijskih klavnic (ali pa samo iz krivolova in lova na trofeje), vam bo jasno, zakaj številni menijo, da si te osebe ne zaslužijo milosti.

     • In še nekaj. Zdaj ste vi mene vrgli iz tira, zato vam nisem kratko in jasno odgovoril. Ne primerjam s ubijanjem Janševega komentarja (ta je bil le povod za celo debato) pač pa Alojzov. Sami si še enkrat preberite, kaj je pozival.

     • Ali veste, kako se na Zahodu pridobiva mleko? Res mislite, da naši otroci pijejo tisto, kar telički niso mogli spiti, ker je bilo viška? Dejansko v mlečni industriji teličke ubijejo že prvi dan, da se ne zaustavlja proizvodnja mleka. Pravzaprav tako je bilo nekoč. “Sodobna” mlečna industrija najprej umetno osemeni kravo (pri ljudeh bi temu rekli posilstvo), nato v visoki brejosti splavi. Krava kljub temu daje mleko, če je do splava prišlo dovolj pozno. Krave, ki niso imele telička, upam, da vsi vemo, namreč ne dajejo mleka.

      In potem se čudite, če z ljudmi delamo v naši družbi enako. Ženska, ki se je malo preveč zabavala, da si čustveno opomore od tekočega traku, mora splaviti, da lahko gre nazaj na tekoči trak. Enako kot se obnašamo do živali, se enako tudi do ljudi.

      Oziroma če imate tu blokado in niste pripravljeni brati, pa boste upam pritrdili vsaj, da so krvniki, ki so po vojni likvidirali tisoče kolaborantov Tretjega rajha, enako brezčutno upoštevali tudi ukaze za “humano” uveljavljanje “demokratičnega centralizma” na Golem otoku.

     • P.S. Mislim, da se temu v “vašem jeziku” ne reče boljši človek pač pa bolj blagoslovljen. Imel sem pač srečo, da imam lažjo pot skozi življenje od mesarja ali lovcev.

     • Janšev tvit pa sem primerjal s seksističnimi SMS-i britanskega ministra, ki je odstopil ta teden.

     • Rdeče procesirano meso je rakotvorno. Znanstveno dokazano! Svetovna zdravstvena organizacija WHO nas poziva, da omejimo uporabo. Razumem, da se odrasli težko odvadijo tokaka in alkohola, čeprav se zavedajo, da jim škodi, a vsaj otrokom ne bi smeli dajati rdečega procesiranega mesa. Oni še niso odvisni od okusa. Svetovna zdravstvena organizacija vam bo pri tem samo ploskala in se ne bo zaskrbljeno zmrdovala kot naši osebni zdravniki, ki gledajo na TV Židanove reklame o slovenskem super mesu. Ne, rdeče meso ni super živilo. Edino super živilo, ki raste v Sloveniji, je rdeča pesa. Rdeče meso je rakotvorno celo domače – neprocesirano.
      Reklama, ki se vrti na TV in je plačana iz mojega davkoplačevalskega denarja, je laž. Ni pa laž, kar govorim jaz. Vsaj trudim se, da ne bi lagal.
      In si zaslužim temu ustrezno obnašanje od strani kvazi-anonimnega komentatorja Alojza.

     • Britanski minister se je opravičil na prvem mestu ženi a tudi celotnemu Združenemu Kraljestvu. Tega nismo doživeli od našega predsednika društva pisateljev, ki je zmogel toliko kulture, da je odstopil.
      Od ljudi, ki se izživljajo (Alojz in Ivan Janša), pa bodo doživeli samo balkanski samozavestni ponos.

     • … človek (odrasel) odgovoren za svoje izrečene besede.
      In to kljub pitju kravjega mleka.
      Nisem si mislila, da je tako hudo.

     • Ti Igor jih braniš. Braniš njihove laži in zagovarjaš, da mora biti Janša kaznovan, ker je reagiral pravilno – označil za presstitutke.

      Igor, ti si pa provokator, ki načrtno provociraš, da potem lahko žališ drugače misleče in nam podtikaš nekaj, česar sploh ne trdimo.

      Ti dve lažnivki je treba odpustiti. In ja, ker sodišča ne delajo, je samo vprašanje časa, kdaj se bo komu upravičeno utrgalo in bo resno prebutal kakšnega krivičnega sodnika.

     • Tako, kot si pri osamosvojitveni vojni žalil, da ni bilo vojne in je TO delala samo sranje, tako delaš tukaj.

     • Alojz, dobro je prebrati, preden povzemaš. Res je. V Sloveniji ni bilo vojne. V vojaški terminologiji tisto ni bila ne državljanska vojna, ne vojna med dvema ali več državami (katerimi?) ampak vojaški spopadi nizke intenzitete. Vsekakor manjše intenzitete kot nedavni med Turčijo in Rusijo (za katere je Turčija morala Rusiji, po poročanju banjaluškega Glasa Srpske, poravnati milijardo evrov škode).

      Nikoli nisem trdil, da je teritorialna obramba “delala samo sranje”. To trdim za edino takratno paravojaško slovensko formacijo. Še hvaliti se s tem, da si ubil svojega! Izdaja je najbolj nizkotno dejanje za vojaka. Tudi za paravojaka.

     • Zavajaš, Alojz. Za presstitutke jih je označil potem, ko se je ustrašil besne reakcije. Prvi tvit je bil primitiven. Tako primitiven da ga ne nameravam citirati.

     • Igor, spet lažeš. Označil jih je za presstitutke, ki se poceni prodajata.

      Nič tako primitivnega ni bilo, česar si ti dve hudobni lažnivki ne zaslužita.

      Ti pa itak potrjuješ, kar sem napisal. Načrtno lažeš, provociraš itd. To, da v Sloveniji ni bilo vojne, je laž. Bila je vojna in pika. Vse ostalo je laž in žaljenje naše osamosvojitve in ljudi, ki so branili Slovenijo.

      Seveda si trdil, da je TO delala le sranje. Pri temi o Mrlaku si to.

      Res je. Izdaja, ki jo je zagrešil Mrlak, je najbolj nizkotno dejanje. In pravično je bil sestreljen. Nihče v TO ni ubil svojega. So pa pobili nekaj vojakov zločinske okupatorske vojske.

      Torej. Spet lažeš in žališ.

     • “Izdaja, ki jo je zagrešil Mrlak”?!?

      “Izdaja, ki jo je zagrešil Mrlak”!?!

      “IZDAJA, KI JO JE ZAGREŠIL MRLAK”!!!

      Zaslužiš si biti apatrid.

  • Ti dve ženski sta lagali o stranki SDS in Janši. Torej je bil Janšev izpad še kako upravičen.

  • G. Igor o POKLANIH slovencih “sodelavcih” okupatorja bi se dalo napisati na tisoče knjig za vsako žrtev titovih boljševikov svojo , nasprotnikom komunizma in NACIZMA ne lepi laži četudi so Slovenci ! Kako lahko nekdo , ki ni avtohtoni Slovenec sploh lahko razpravlja o naši krvavi zgodovini in pri tem pozablja na svoj narod , ki mu komunizem tudi ni prizanesel , spomni se klanja Srbov na Sremski fronti , ki se komunističnim komandantom niso niti malo smilili in pusti SLOVENCE pri miru , če že ne iz vljudnosti pa vsaj iz pietete ! Verjetno ti dobro dene , da lahko v deželi , ki ni tvoja otadžbina pljuješ po narodu ,ki že iz zgodovinskih dejstev ne spada med “balkance” , ki imajo in so imajo dovolj svojo zgodovino in svoje probleme , pirove zmage v obdobju osmanskih zavojevalnih pohodov , tudi takrat ste imeli probleme sami s seboj ! Tudi to je dejstvo , ki si ga razlagaš po svoje , kar ti niti ne zamerim ! Vprašam te ali namerno seješ sovraštvo do dežele , ki je tvoja nova domovina in ti daje kruh , če ti kar koli ni všeč tu v Sloveniji zadrži zase in ne omalovažuj naroda , ki na tvojo veliko žalost ali veselje nima niti slučajno balkanskih korenin ! Ko sem služil pred dolgimi leti svojo obveznost v JLA , sem marsikaj doživel , med drugim tudi to , da je bilo v naši kasarni prepovedano druženje slovenskih vojakov po enakem principu , ki je veljal tudi za Albance po vaše “šiptarje”! Nikakor pa ne trdim , da je bilo povsod tako , med srbskimi soldati sem imel tudi dobre prijatelje , ki so gledali na Slovenijo in Slovence pozitivno ! Misli si kar hočeš , vendar ne podcenjuj tistih , ki si marsikaj razlagajo po svoje zaradi morebitnih slabih izkušenj , najsi bo v obdobju služenja vojaškega roka in sobivanja v nekdanji FLRJ ! Za marsikaterega častnika v JLA lahko trdim , da nas ni klical po imenih oziroma priimkih ampak je s prstom pokazal na slovenskega vojaka in povdarjeno zavpil : SLOVENAC , što ti to radiš , ponovi vežbu , jasno !
   Predvsem nekaj ti povem , spoštujem tujce , ki se znajo obnašati in ki spoštujejo tudi nas Slovence tudi tiste, ki niso rdeči , pomembna je kultura in spoštovanje bližnjega , kateregakoli!

   Andrej Briški

   • G. Andrej, pred nekaj meseci me je do solz nasmejal nek slovenski vegan srbskih korenin, ki mi je očital, da sem avtorasist. Razjezil sem ga z izjavo, da Srbi pojedo preveč mesa, še več kot Slovenci.
    Meni osebno je bilo smešno. Sam menim, da je treba biti kritičen (ne pa tudi kritizerski) do napak svojega lastnega naroda. V znanosti takšni konstruktivni kritiki rečemo “peer review”. Priznam, da ni prijetna za poslušati, a je to obenem edina pot k vrhunskim rezultatom.

    Res je moja otadžbina Republika Srbska, a je moj materni jezik slovenščina. Ne strinjam se z oceno, da to svojo korenino sovražim. Sem pa kritičen do nje. Kako že gre tista partizanska: “Kadar čez gozdove rjovejo viharji,
    drevesa se svojih korenin zavedo”… Sam pri tem povrhu še ločim, pred katerim viharjem me bo varovala mamina in pred katerim očetova korenina.

    Naj ponazorim. Rad kritiziram TO, ker ob osamosvojitvi ni medalje za pogum prejem niti en vojak s priimkom na mehki ić. Veste, kaj to pomeni? Nas je 10% vseh takratnih prebivalcev Slovenije. S statističnimi testi brez težav zavrnem domnevo, da smo bili enakopravno obravnavani. Enostavno se nas ni vpoklicovalo. Nismo dobili priložnosti z orožjem braniti svoje domovine. Ker, če bi priložnost dobili, bi se gotovo kdo izkazal s pogumom. Za slovenske vojake ni značilen pogum pač pa strokovno obvladovanje vojaške tehnike. Tako da bi za pričakovati bilo kvečjemu, da bi med odlikovanimi za izreden pogum bilo več (in nikakor manj) kot 10% vojaških obveznikov slovenske TO s koreninami izven Slovenije.

    Če pozorno preberete to kritiko, boste opazili, da ni sovražna do Slovenije. Pri pazljivem branju boste v podtonu željo braniti tisto razvijajočo se demokracijo.
    Igor Đukanović

   • Je postalo že očitno.

    V veganstvo se zatečeš, ko nimaš argumentov oziroma te stisnemo v kot z argumenti.

    In potem pišeš neumnosti. V vsaki pravi vojni je normalno, da se med svoje sprejema le tiste, ki jim lahko najbolj zaupaš. Torej priseljencem pač ne moreš.

  • Tvoje laži g. Igor je težko ignorirati , ker so nesmrtne in ignoranca v takem primeru ne deluje !

   Andrej Briški

    • “Tako zelo cenim demokratično odprtost Časnika, za katero menim, da je koristna za vse.”

     To je že ena Igor , perfidna po vrhu vsega !

     Andrej Briški

    • Dobro jutro, Igor. Ujetnik komunizma ste, podobno kot Slovenci in drugi narodi. Le na drugem otočku, prirejenem po meri specifike naroda.

    • Ne razumem. Res ne razumem. Potrebujem inštrukcije.

     V Združenih Državah sem že doživel, da je moj kompliment bil razumljen kot spolno nadlegovanje. A v Sloveniji živim že nekaj desetletij – večino svojega življenja in vseeno ne razumem, o čem mi govorita.

     • Z moje strani ena.
      Se strinjaš, da v resnici te ni nikoli “potegnilo”, da bi raziskoval vzroke za politicno razklanost v Sloveniji, morda tudi širše v Jugoslaviji.
      Čeprav menim, da je vsaka bivša republika imela svojo, specificno zgodovino ?
      In da si uradno interpretacijo zgodovine popolnoma sprejel kot verodostojno?

     • Pripravljen sem vložiti trud sorazmeren pričakovanim rezultatom. Ne, nisem pripravljen prebrati nekaj knjig o zgodovini. Odkar sem si nazadnje kupil knjigi o Stalinu i Hruščevu, je minilo nekaj desetletij. Morda zaradi teh dveh knjig bolje razumem sovjetsko zgodovino, a bi mi bolj prav prišlo, če bi bolje razumel angleško črkovanje.

      Tako da te res moram razočarati. Ta tema me sicer zanima ampak bistveno manj kot tebe. Če me znaš pritegniti in pedagoško učinkoviti “razložiti matematiko po kraljevski poti” v nekaj razsvetljujočih spoznanjih, ti bom sledil. Če pa to od mene terja večji napor, kot si ga glede na druge obveznosti lahko privoščim, pa ne.

     • Uh, se opravičujem za tikanje. Med avtoštopom in na spletu načeloma tikam. 🙂 Sicer sem pa seveda za simetrijo. Se Vam opravičujem. 🙂

     • Ni problem, saj sama tud tikam.
      Ampak brez truda ni razsvetljujočih spoznanj.
      Bližnjic pa ni, na srečo ☺

    • Uh, Andrej. Beseda perfiden se ne sliši prav prijazno. Vpašal sem strica Googla in pravi, da o meni meniš, da sem Kučanov vohun na Časniku: https://hr.wikipedia.org/wiki/Perfidnost

     Tudi prav. Imaš pravico do takšnega mnenja. A, ko nekaj zapišeš v trdilni obliki, moraš znati tudi dokazati. Sicer gre za navadno žalitev.

 3. Po odstopu NSi iz društva, ki utegne sestaviti slovensko vlado, se zna zgoditi, da bo Slovenija naredila velik korak nazaj in tako rekoč utrdila samoupravni socializem, kar pomeni, da so sanje o reformah popolna zabloda.

  Značilnost samoupravnega socializma lahko vidimo v zdravstvu, kjer s(m)o uničili otroško kardiologijo in pediatrično intenzivno medicino.

  • “Po odstopu NSi …” – tole se bere kot prepričanje, da bi bila prav ta stranka jamstvo in steber nove poti, se pravi: obrata od ‘samoupravnega socializma’. Oziroma: ona bo (s svojim nesodelovanjem pri tem) ‘kriva’ za vztrajanje v ‘samoupravnem socializmu’? Verjetno ne mislite tako – ali pač: ste res prepričani, da bi ji koalicijski partnerji dovolili uresničevati ‘sanje’?

   Ker meni se namreč bolj zdi, da jo želijo izkoristiti kot figov list demokracije in pluralnosti, vnaprej obsojen na životarjenje, podrejanje in zapostavljenost, hkrati pa (‘druga muha na en mah’) večati (medijsko tako spodbujan) razkol na ‘desnici’. Z NSi v (taki) vladi bi se brez težav nadaljeval plenilski in mačehovski (v slabšalnem pomenu besede) odnos do državljanov (da ne rečem: davkoplačevalcev), sama pa bi si s tem (s)kopala (politični) grob. A da bi rešila zdravstvo v družbi tistih, ki bi ga hkrati še naprej potapljali? Pravljica za lahko noč …

   • ” Pravljica za lahko noč …”

    Gospa Marta,
    po mojem laičnem mnenju imate podobno bolezen kot levaki. Njim se um ob besedi “Janša” izklopi, vam pa ob besedi “N.Si”. Samo za vas pa obstaja zdravilo! Zaužijte ga od 31. 7. do 6. 8. 2018 na Festivalu mladih v Medžugorju! Čim starejši ste, tem bolj deluje!

    • G . Al Fe , ali imate sam dobre izkušnje z Medžugorjem , ali se tudi vi
     zdravite z udeleženci Festivala mladih ? Kaj menite , ali je tudi festival tov. makarovičeve na Kongresnem trgu priporočljiv za boljše počutje ! Dobro bi bilo , da svoj predlog posredujete tudi poslancem levih strank v parlamentu , predvsem tov. Mesecu in tovarišici Violeti & comp. , morda tudi g . Igorju ne bi škodilo !

     Andrej Briški

    • Razumljivo. Ta bolezen je nalezljiva. Pojdite tudi vi po to zdravilo in potem se vrnite pa boste videli nasilje in nerazumnost v vaših odgovorih.

     • G. AlFe, “Gospoda Igorja je treba zavrniti z argumenti”, pišete nekje zgoraj. Tudi sama bi raje kot branje Vaše (laično postavljene, pravite) diagnoze (meni in podobnim) prebrala odgovor na moje vprašanje glede Vašega videnja vloge NSi v večinsko levi koaliciji: koliko možnosti za izvedbo potrebnih sprememb bi po Vašem mnenju imela?

     • Gospa Marta, težko komentiram iz Vašega zornega kota, a iz svojega lahko potrdim, da bi NSi zasukala vlado v meni prijaznejšo smer. Evo, ravno danes berem vesele komentarje Levice, da nam po izstopu NSi iz pogajanj o sestavi nove vlade ne bo treba prodati NLB.

      Razumem, da gre za milijardni posel, pri katerem bomo davkoplačevalci zaradi nekompetentnosti politike izviseli za milijone. A nekako kot prvi razlog za veselje, mi spet ne gre.

      Ne vem, koliko so moji razlogi relevantni za Vas, saj mene pri Levici ne motijo njihova stališča na splošno. Le to da občasno “odtavajo v oblake”. Skratka nepraktični pristopi.

 4. Vsakemu osnovnošolcu je jasno, da ne smejo isti voditi vlado, ki je zaradi neuspešnosti odstopila in pustila za seboj razsulo v zdravstvu, nespoštovanju ustave… To je abeceda zdrave pameti.
  Tisti, ki tega ne upošteva, ni sposoben za vodenje nove vlade in ni vreden zaupanja.

  • Ampak koalicija potrebuje vsaj 46 poslancev. Katerih?

   Če so jim volivci še enkrat dali mandat, potem so oni tisti, ki so edini upravičeni do pospravljanja razsula v zdravstvu. Ne glede na to, koliko so tebi ali meni osebno simpatični. 🙁

 5. SD, SMC in Desus bi namreč imeli v Šarčevi vladi, če bi do nje prišlo glavno besedo, saj imajo skoraj enkrat več galsov kot Šarčeva stranka.

 6. Hvala, g. Igor za stavek “Pač izhajam iz pravoslavne kulture, v kateri laži ne toleriramo”. Prepričana sem, da skupaj z vami, ki izhajate iz pravoslavne kulture in skrbite, da bi imeli Boga v srcu in razumu, bomo svet in družbo okoli nas potrpežljivo, a učinkovito usmerjali k boljšemu.
  Na skupne cilje smo vsi malce pozabili v času, ko je bivši režim pod taktirko nesposobnih (Marković etc.) izposloval 1000% inflacijo in druge nenavadnosti, ki so popolnoma onemogočile normalno gospodarstvo.

  • Uh, se opravičujem gospa Veronika. Nisem imel namena zavajati. Izhajam le iz pravoslavne kulture ne pa tudi iz pravoslavne vere. Vsi se strinjamo, da evropski kulturi odločilen pečat daje prav krščanstvo. In si delimo Vašo vizijo “potrpežljivega a učinkovitega usmerjanja sveta in družbe okoli nas k boljšemu”. Tudi “boljše” razumeva podobno. Še najbolj se razlikujeva glede tega, v koga pokazati s prstom. Sam menim, da je Marković bil eden najsposobnejših politikov stare garde in mi je žal, da je prav on letel prvi, medtem ko so ostali pobarvani v “nacionalne interese” ostali še dolgo.

   P.S. Hiperinflacije pa upam, da naši otroci ne bodo poznali.

   • A ste, spoštovani Igor, takrat opravljali kakšno odgovorno delo, da bi v praksi ugotovili učinke Markovićevih reform? Morda niso bile njegove, a gre za obdobje in vzroke, zaradi katerih je eksplodirala exYU. Saj večina exYU državljanov ni podpirala nacionalizma, ki so nam ga ob razpadu podtaknili, da nihče ne bi odgovarjal zaradi nestrokovnega vodenja države. Poznam sicer tudi nekaj vročih nacionalistov, ampak teh je bilo bistveno manj, kot tistih ljudi, ki so bili razgledani, korektni in prijazni. Kar pomeni, da je večina ljudi razumela integracijo kot pogoj za lastno osebno srečo in si prizadevala za uspešno medsebojno sožitje.

   • Takrat sem bil študent. Na dan, ko je Marković uvedel konvertibilnost dinarja, mi je kliknilo, da je socializma konec.

    • Razumem. Če ste zato, bova enkrat načela debato o integraciji. Se ne mudi, je pa dobro, da o njej razmislimo z več vidikov. Bolj zaradi prihodnosti, kot preteklosti. Slednje bi se dotaknili le v poduk. L.P.

    • Sem. 🙂

     Tudi na zgornje iztočnice bi imel še veliko za povedati – postokati, a se mi veke kar same zapirajo. 🙂

 7. Menim, da je kar prav, da Igor Dukanovič nastopa v Časniku kot komentator, ker je zanimivo videti raznolikost mišljenj in argumentacij.
  Človek nima vedno vse prav. še papež je zmotljiv.

  S tem pa ne mislim, da je njegov današnji komentar takšen, da bi z njim soglašal.

 8. Tudi za telovadbo naših možganov je koristno, da se lahko srečujejo argumenti s protiargumenti.

  • Hvala! Tudi jaz menim enako. Med predstavniki podobnih političnih stališč je težje najti protiargumente, na katerih bi si izbrusil SVOJE politično stališče, kot med drugače mislečimi.

 9. Zame je pomembno bistvo, ne pa malenkosti oziroma fasada.

  Res je Janša včasih trd ali zelo kritičen. Takšen je bil tudi Jezus, pa danes ne trdimo, da je ravnal narobe.

  Pomembno je za kaj si prizadeva in bori.
  Bori se za vrednotne cilje, ki Sloveniji in slovenski skupnosti koristijo.
  To pa je bistveno za oceno, kakšen je Janša.

 10. Leve se naj stranke prenehajo boriti za svoje egoistične snobovske interese, ki niso v korist slovenske skupnosti in Slovenije in se naj rajši ogrejejo za cilje, ki bodo zagotavljali vrednotni razvoj slovenske skupnosti in slovenske države.

  To pa pomeni, da naj ustvarjalno sodelujejo z desnimi , ki so zgled slovenskega skupnega dobrega, slovenske skupnosti in slovenske države.
  To še posebej velja za stranko LMŠ, ki nima zgodovinskega nahrbtnika izključevanja demokratično mislečih.

  Še enkrat:

  Zakaj LMŠ podpira nedemokratičen, torej totalitaren in zaničljiv odnos do tistih, ki so najbolj zaslužni, da ima slovenska skupnost končno svojo državo in ki se nenehno borijo, da bi se končno uresničili vrednotni cilji osamosvojitve Slovenije?!

  Ali ni to podlo do slovenske skupnosti in slovenske države in vseh, ki os se srcem borili za njeno osamosvojitev in se še danes borijo z enako vnemo?!

 11. Čestitke NSI in SDS, da sta začeli voditi koalicijska pogajanja in da se na ta način predstavi zdravo slovensko jedro, ki ni v razsulo spravilo Slovenijo v času Pahorjeve in Cerarjeve vlade.

  Vse ima svoje meje! Ni treba klečeplaziti do tistih, ki rušijo slovensko ustavno kulturo!

 12. SDS in NSI! Bodite ponosni, da predstavljate zdravo jedro slovenske skupnosti in slovenske države!!!

 13. Igor ostaja provokator, kot vedno doslej. In kot ateist se je začel sklicevati na pravoslavno kulturo!? Diskusija ni mogoča, ker strelja vse naokoli.

  • Zdaj se bom sklical še na slovensko slovnico. Zgoraj pred “kot” ne pišemo vejice. En glagol.

  • Prijazno da si si zapomnil toliko o meni. Se opravičujem, da jaz o tebi nisem. Mi lahko še enkrat zaupaš, kakšno je tvoje osebno mnenje o pobudi, da se krščanstvo zapiše v evropsko ustavo? Saj poznaš pobudo, ki želi, da bi ne glede na verska prepričanja danes živečih evropskih državljanov v ustavi prizna, da so korenine Evrope v krščanstvu?

 14. In naj se vrnem k članku. Mislim, da je zelo slab. Že prva omemba “volilk in volilcev” je nakazala na razkazovanje pameti, ki je ni. Vse sami posplošeni argumenti, s katerimi ni moč niti diskutirati. Pravzaprav, enako kot Igorjev komentar, samo z druge strani prihaja…

 15. marta 17. julija 2018 at 23:08 koliko možnosti za izvedbo potrebnih sprememb bi po Vašem mnenju imela?

  Menim, da potrebnih sprememb v tem mandatu ne bo, premalo volivcev je to zahtevalo. Bi pa lahko N.Si zavrla kakšno svinjarijo, ki bi nas še bolj pahnila v samoupravni socializem, če bi bila v vladi.

  Zanimivo je, da JJ&SDS ne organizirajo kakšnega referenduma, da so celo poostrili referendumsko odločanje. Zato je njihov vpliv iz opozicije nikakršen. Tako pač je.

  Gospa Marta,
  pa mir in vse dobro vam želim. Predvsem mir, mir in še enkrat mir!

  • “Bi pa lahko NSi zavrla kakšno svinjarijo …” – očitno je tu najin pogled različen, saj sama niti približno ne verjamem, da bi imela strančica kakšen (odločujoč) vpliv v takšni druščini, ker bi v ključnih primerih brez nje zagotovili dovolj ‘pravih’ glasov.

  • Živimo v kapitalizmu. Edine prave volitve so tako tiste, ki jih vsak dan sproti opravljamo s svojo denarnico. Vegani se tega zelo zavedamo, upam, da tudi drugi. Zato se ne splača preveč energije usmerjati v klasično politiko, uspešnejši je aktivizem.
   Ne me narobe razumeti. Sem za demokracijo, le čudežev ne pričakujem. V demokraciji formalno imamo splošno volilno pravico za razliko od volilne pravice le za davkoplačevalce, kar so na začetku prakticirali v Združenih Državah. A se dejansko ni veliko spremenilo. Večina ameriških senatorjev in poslancev je milijonarjev. Kar nekaj predsednikov izhaja iz najbogatejših družin. Tisti, ki plačujejo davke, najdejo način, da ljudi preko medijev usmerijo, da izvolijo njim ustrezne politike. In še nato preko lobijev te iste politike zmasirajo, da uveljavijo njim na kožo pisane zakone.
   Tako je v ZDA. Tudi v Sloveniji se ni veliko spremenilo. Tisti, ki so obvladovali po drugi svetovni vojni zgrajena podjetja, so se tako ali drugače obdržali. Svoj vpliv bodo uveljavili tako ali drugače. Odločitev stranke NSi za vstop v koalicijo ali za njen bojkot tako ne bo usodna. Če vstopijo v koalicijo, jih bo ostalih pet strank gotovo nekajkrat pri pomembnih temah izmanipuliralo v parlamentu s pomočjo glasov Levice. In obratno. Tudi če ne vstopijo v koalicijo, lahko v parlamentu sredinskim strankam pomagajo izdisciplinirati Levico pri preveč očitnih soliranjih. A še vedno se pri teh malih nijansah, če hočete promilih, pogovarjamo o državi Sloveniji, katere proračun se meri v milijardah evrov. Promil od milijarde je… Tako da bi vseeno kazalo odgovorno pristopiti tudi k tej odločitvi.

 16. G. Franci Feltrin, pišete:
  “Marjan Šarec je s svojim predvolilnim geslom, »… z odločnim NE z Janezom Janšo in SDS …«, izločil tudi dvesto tisoč volivk in volivcev, ki jim je bila SDS njihova volilna izbira. Več sto tisoč državljanov pa je zaradi njegove ločevalne predvolilne kampanje na volilni dan ostalo doma. Danes se že številni med njimi zavedajo, da so s tem porinili Slovenijo na prag politične krize, katere končnih razsežnosti še ni mogoče napovedati. ”

  Glede na to, da ste bili poslanec in še funkcionar Svetovnega slovenskega kongresa, sem prepričan, da niste neumni in da znate dobro opazovati, zato me je vaš uvod še toliko bolj zbodel, saj ste se takoj postavili v pozicijo odvetnika Janševe SDS z enostransko obtožbo, češ Šarec je tisti, ki izključuje.
  Pa ste, gospod Feltrin, opazovali, kaj se dogaja pred volitvami? Kaj so pisali v Janševih medijih, kako so se obnašali privrženci JJ na družbenih omrežjih? Toliko izključevanja, kolikor so ga naredili oni, nisem zasledil v vseh levih medijih skupaj.
  G. Feltrin, kristjan ste, veste tudi, da je hudič oče laži, lagati je greh, še hujši greh pa je pri laži vztrajati, potem ko je laž razkrinkana. Poglejmo malo z drugega zornega kota. SD, ki je sicer naslednica KPS, je bila s strani Janševe SDS obtožena, da je Moskovičevo vilo, kjer ima svoj sedež, preprosto – ukradla. Zanimivo je, da je celo desni tednik Reporter zdravo razumsko ugotovil, da je bila vila normalno kupljena in da ni šlo za krajo. Objavljeni so bili tudi dokumenti, ki so hudo obtožbo s strani SDS postavili na laž. Vendar opravičila ni bilo. Še več, obtoževanje se je nadaljevalo.
  Sedaj pa pomislite, g. Feltrin – če bi bili na Židanovem mestu, ali bi sprejeli ponudbo o koalicijskem sodelovanju z nekom, ki vas je še malo prej grdo obrekoval in se vam ni opravičil? Bi bili celo veseli, če bi vas propaganden štab raznih polpismenih hohštaplerjev v konglomeratu Demokracija-Nova24tv-Škandal24 obdeloval in trgal na kose? Da ne govorim o tem, kaj so isti ljudje počeli zadnji konec tedna, ko so do onemoglosti pribijali na križ terme iz Prekmurja samo zato, ker se tam kopajo muslimani, ki se želijo držati svojega verskega izročila. V tej ihtavi gonji seveda ves čas sodelujejo tudi ljudje, ki se imajo za kristjane, tu in tam je med njimi tudi kakšen z diplomo teologije in maturo na kateri od katoliških gimnazij. Očitno se sploh ne zavedajo, kako hud pakt s hudičem so sklenili, ko furajo umazano propagando, kakršne si ni dovolil niti nacistični časopis Der Stürmer.
  In veste, po vsem tem povsem razumem številne katoličane, ki podpirajo levico, in vse več jih je. Preprosto zato, ker si želijo vsaj nekaj normalnosti. In izberejo manjše zlo: ateista, ki morda podpira gejevske poroke, ampak je vseeno bolj normalen kot nekdo, ki pod plaščem krščanske pobožnosti časti nekega drugega boga in v njegovem imenu prakticira laž.
  Vem, da me bo precej komentatorjev grobo napadlo, ampak zame bo to le potrditev, da imam prav. In velika škoda se mi zdi za NSi, da je odstopila od pogajanj, s tem je nedvomno sporočila, da se vrača nazaj v Janševo naročje, namesto da bi prisluhnila svoji nekdanji predsednici Ljudmili Novak in njena opozorila vzela resno.

  • Aco, ti pa res grdo lažeš. Pred volitvami je Janša obljubljal, da se bo pogajal z vsemi, izključevalne so bile izključno leve stranje.

   SD je dobila Moskvičevo vilo zastonj od države, ki je nezakonito ukradla to vilo.

   Kar poglejmo, kakšne napade zganjaš ti in levica nad ljudmi, ki nam ni všeč, da se tam v termah kopajo v rjuhah. Ko greš v muslimansko državo se moraš prilagoditi njim. Oni naj se tudi prilagodijo nam!

   Laž podpiraš ti. Ateist je poln sovraštva do kristjanov – take ti podpiraš, ki bi zapirali kristjane, ki si upamo na glas povedati, kar je prav in kaj narobe.

   Ti si drugega kot grobih napadov ne zaslužiš, saj vse, kar delaš, je napadaš in blatiš desnico in kristjane, levake pa braniš, čeprav so pokvarjeni, hudobni, nestrpni.

  • Aha. Pokvarjen, hudoben, nestrpen in levak so sopomenke za lažeš? Koliko je sploh različnih besed (nesopomenk) v tvojem besednjaku?

 17. Naj priznam, da si po tihem že dolgo (kar v politiki pomeni že več kakšnih deset mesecev) želim sredinske koalicije. Če želite imena stank – SAB, NSi, LMŠ, (tu bom izpustil cel kup sredinskih strank, ki se jim ni uspelo prebiti v parlament) in še koliko potrebujejo do večine.
  Namenoma sem izpustil SMC. Ob nastanku so mi bili najbolj simpatična stranka, a me je potem zmotil odnos do žensk (ob evrokomisarskem zapletu) in že zelo kmalu odkrita avtoritarnost Erdoganovega tipa, ko so se po parlamentu sprehajali oboroženi kriminalisti. Nato ko so sindikalisti izgubili službo na policiji na osnovi dokazov, ki sicer (tudi v mojem osebnem primeru) na sodiščih ne pijejo vode. In zdaj nazadnje ko imajo legalno izbranega podpredsednika stranke, ki legalno več ni član stranke. Takšen prijem smo poznali v maršalovi neposredni okolici s tem, da si je on osebno umil roke (in na primer Rankovića pogosto obiskoval in vljudno spraševal po zdravju in ostalem). Vseeno ljudje s takšnim avtoritarnim značajem iz Slovenije ne morejo narediti turškega zapora, ker nas je ostalih dovolj. V tej fazi je celo za Slovenijo koristen enako, kot je Erdogan uspešno asistiral turškemu gospodarskemu razcvetu.
  Zdaj je takšna koalicija sredinskih strank a strogo brez SDS vse manj verjetna. Zanimiv je razlog – slab rezultat SDS na volitvah. Če bi desne stranke imele več poslancev, bi tudi NSi imela ugodnejši položaj in je ne bi bilo moč takole izsiljevati. Zakaj ima SDS tako malo poslancev? Čakaj, a se ni SDS po volitvah okrepila? Seveda je, a po celi Evropi se je po begunskem valu desnica zelo okrepila. Skozi Slovenijo je šlo praktično vseh milijon beguncev in migrantov. Reakcije številnih ljudi so bile ogorčene, strah je imel velike (prevelike) oči in za pričakovati je bilo odločen zasuk v desno. Zakaj se ni zgodil? Ker imamo levičarji v Sloveniji na čelu največje desne stranke “svojega človeka”, ki je najbolj zaslužen, da vsak, ki se prodaja za levičarja, ki je proti Janši, v Sloveniji brez težav ob manjši podpori medijev zbere udobno večino za vladanje. Tako se ohranja status quo, ki onemogoča posodobitev levice, menjavo generacij in menjavo poudarkov. Tudi za desnico ta status quo ni dober, saj lahko pozabite, da boste pred penzijo še kdaj imeli svojega predsednika vlade.
  In še zaključek. Kaj hočem? Upam, da bo v dani situaciji NSi ne samo razumna ampak tudi obzirna ne samo do svojih volivcev in bodo člani na morebitnem internem referendumu upoštevali tudi interese tistih, ki niso volili NSi. Naj ponazorim skozi zelo konkretno zgodbo. V zgodbi o (ne)razvoju alternative državnim osnovnim šolam je v istem čolnu tudi mariborska waldorfska osnovna šola, ki podobno ima težave s finansiranjem. Niso mi znane kakšne politične naveze waldorfske na desnico (prej bi bile za pričakovati s kakšnimi sredinskimi strankami), a upam, da boste, če podpiranje konkurence v šolstvu ni samo všečna politična parola za uspešnejši nastop na volitvah, nastopili konstruktivno tudi do “ostalih igralcev”.

 18. […] Kot zanimivost naj omenimo, da je Tonin v predstavitvi odločitve vodstva NSi, da zaključijo koalicijske pogovore s Šarcem, med drugim izpostavil dvom v stabilnost Šarčeve koalicije. V zvezi s tem je omenil možnost, da bi jih Šarčevi koalicijski partnerji lahko s pomočjo Levice preglasovali. Naj spomnimo, da so pretekli teden to možnost izpostavljali tudi Časnikovi komentatorji, ki so se med drugim poglobili v skrivnosti koalicijskega (ne)sodelovanja Šarec-Tonin na ravni Občine Kamnik. […]

  • Ravno v tem je cel štos. Edina možnost za koalicijo v tem primeru bi bila, da dejansko postavijo datume – predvsem za privatizacijo glavnih molznih krav.

 19. Ne se slepit, da bi lahko prišlo do novih volitev.
  Levi bodo sestavili vlado pa magari bo to manjšinska ali pa vlada z Levico.
  Že samo “dobrobit” t.i. drugega tira je prevelika vaba, bankomat, da bi se temu odrekli, da ne omenjam, da se kar nekaj levih strank boji ponovnih volitev, ker mogoče sploh ne bi več prestopili 4% praga.

  Tako, da bomo po vsej verjetnosti dobili vlado, ki že na samem začetku ne bo imela podpore ljudi.
  V Sloveniji nič novega.

Comments are closed.