»Za menoj potop« je lahko Šarčeva osebna zadeva, ne sme pa je vsiljevati državi

20
Nastopi nekdanjega predsednika vlade v javnosti so bili vselej vprašljivi. Ljudske domislice, ki jih je običajno stresal, že dolgo niso bile več zabavne, še manj duhovite. Načenjale so že vprašanje njegove opravilne sposobnosti. V času po odstopu, ko se očitno ne more več kontrolirati, nastopa kot najbolj primitivni vzpodbujevalec nestrpnosti in sovraštva. Hujskač! Zgubil je osebno čast in ponos. Foto: posnetek zaslona

Odstop vlade g. Marjana Šarca je že zgodovina. Mož, ki je vodenje vlade Republike Slovenije neverjetno podcenjeval, sebe pa v nasprotni smeri najmanj enako precenjeval, se je z odstopom zaplaniral.  Vse gre bolj ali manj drugače, kot je pričakoval in načrtoval. Iz samooklicanega rešitelja, kar naj bi postal na novih volitvah, se spreminja v tragičnega klovna, ki tudi to kmalu ne bo več. Slej kot prej bo deležen samo še pomilovalnega usmiljenja. Kaj takega človek ne sme privoščiti niti sovražniku, kaj šele človeku, ki naj bi utelešal vodenje države, ki je največji dosežek Slovencev v zgodovini.

Najtežje je v življenju določiti mesto sam sebi. Ljudje smo nagnjeni k samoprecenjevanju ali samoponiževanju. Nič od tega ni dobro. Vsekakor pa velike ljudi presojamo po njihovi iskreni osebni skromnosti. Opravljeno delo, ne pa širjenje lastne samopodobe je tisto, kar posamezniku določa mesto v zgodovinskem spominu.

Šarec pozabil na načelo »Ko se vzpenjaš misli, kako boš sestopal!«

Ni enostavno sestopati, najbolj slaboumno pa je razgaliti svojo človeško bedo. Da o krivdi, še zlasti če gre za lastno napako, niti ne govorimo.

Marjana Šarca niso zrušili njegovi uradni nasprotniki. Še najmanj krivde za svojo osebno in politično karierno tragedijo lahko pripiše, kljub neskončnemu sovraštvu in preziru, Janezu Janši. Nikoli se ni ta do njega tako zaničljivo obnašal kot njegovi koalicijski parterji na čelu z mag. Židanom. Nasploh pa izkazovanje takih čustev ni značilno za politiko in politika v demokraciji, ampak totalitarizmu, kjer je boj najbolj za oblast, ne dobrobit države in državljanov, neusmiljen in krvav. Fašizem, nacizem in komunizem nudijo za to številne primere. Znane so izjave naših dahaucev in informbirojevcev, da je bilo to, kar so preživeli v okupatorskih zaporih in taboriščih otroški vrtec proti temu, kar so z njimi počenjali njihovi »tovariši«.

Nastopi nekdanjega predsednika vlade v javnosti so bili vselej vprašljivi. Ljudske domislice, ki jih je običajno stresal, že dolgo niso bile več zabavne, še manj duhovite. Načenjale so že vprašanje njegove opravilne sposobnosti. V času po odstopu, ko se očitno ne more več kontrolirati, nastopa kot najbolj primitivni vzpodbujevalec nestrpnosti in sovraštva. Hujskač! Zgubil je osebno čast in ponos.

Šarec v poldrugem letu vladanja ni zmogel niti trohice državniškega obnašanja

Najbolj je to izkazoval v odnosu do predsednika države, do katerega se je vedno obnašal žaljivo in poniževalno. Lahko si misli kar si če o njem, toda državni suveren je nekaj popolnoma drugega kot prvi minister. Že s tem je nakazoval na svoje politične botre, ki Boruta Pahorja odkrito sovražijo. Pri večini njih je to, in še kako, povezano tudi z jugonostalgjo in prezirom demokracije, ki je antiteza komunističnega totalitarizma. In slovenski komunizem je bil najbolj stalinističen.

Šarec ni mogel skriti svojega prezira do demokracije

Že dejstvo, da ni bil pripravljen spoštovati in upoštevati zmagovalca parlamentarnih volitev, je dovolj zgovorna. Ni problem v tem, da z njim ni hotel v koalicijo, ampak je težava v tem, da se je postavil na čelo nestrpnosti, čustev, ne pa argumentov, ki v demokraciji edini tehtajo. Stalinovi in Hitlerjevi brki ter Mussolinijeva pleša so mu očitno bili bližnje politično orodje, kot pa duhovitosti nekega Churchilla ali pa danes že pozabljenega  bavarskega Straussa, ki opredeljujeo velike politike. Celo  Šarčevi zagovorniki so kot njegovo največjo napako naštevali nagnjenost k avtokraciji in celo diktaturi. Želje, da bi bil vodja, zato je  odstopil  v pričakovanju voditeljskega mandata, so bile zastrašujoče. V tem kontekstu je stalno žaljenje opozicije le kolateralna škoda nečesa, kar z demokratično politiko nima zveze. Za njegovo »formo mentis« bi bila odsotnost tega nekaj povsem nemogočega in nelogičnega.

S svojim obnašanjem je prepričljivo kazal na strice iz ozadja

Z gospodom Šarcem se lahko popolnoma strinjamo v obsojanju tistih, ki so njegovo vprašljivo opravilno sposobnost utemeljevali z najzgodnejšim otroštvom. Sam sem za to zvedel že pred izvolitvijo iz vrst najmočnejše stranke njegove kasnejše koalicije. Revež ni dojel, kje ima najhujše nasprotnike in sovražnike. Prezirali in sovražili so ga. Tudi za to, ker je bil kot »novi obraz« brez identitete, hrbtenice, lastnega jaza … Bolj se je teh očitkov otepal, bolj jih je potrjeval. Toliko neumnosti, kot jih je on nakvasil na partizanskih proslavah, ni sposoben niti bivši polkovnik, nesojeni jugogeneral, ki razlaga, da bi bili še danes pod italijansko okupacijo, če ne bi bilo partizanov. Ti in njihova garda bi ga morali zaradi takih neumnosti zapreti ali pa vsaj utišati. Očitno se niti sami več ne cenijo in iščejo simpatije preko vzpodbujanja usmiljenja do človeške neumnosti in nebogljenosti, politične in ideološke dementnosti. Prav s tem obnašanjem najbolj prepričljivo kaže na strice iz ozadja, ki so ga vzpostavili za eno poletje.

Gospod Šarec je z nenadnim odstopom izigral tako svoje strankarske tovariše kot člane vladne pozicije, ki ji je predsedoval. Namesto, da bi videl v njih svoje orodje, moč, prijatelje in sodelavce, čeprav le politične, jim je pokazal prezir in zaničevanje. Tako se ne dela niti z otroki, kaj šele s sodelavci.

Madžari bodo pozabili na Šarca, ne pa slovensko politiko

Če smo doslej govorili o notranjepolitičnih dimenzijah, ki običajno tujine ne zanimajo, pa je strašljiv njegov odnos do Madžarov. Njihov predsednik Orban je bil izvoljen z večino, o kateri slovenski predsednik vlade še sanjati ne more. Predstavlja velik del Madžarov. Žalitve na njegov račun so tudi žalitve njegovih volivcev. Teh in takih si odgovorni predsednik vlade že zaradi slovenske prihodnosti ne more in ne sme privoščiti. Ponižuje slovensko državo in njene državljane. Gnoj, ki ga zliva na njih, dejansko osmrajuje  predvsem nas. Madžari bodo pozabili na Šarca, ne pa slovensko politiko.

Vlada v odstopu opravlja lahko le tekoče posle. Pod to ne moremo razumeti poglabljanja sovraštva med lastnimi državljani in državnimi sosedi. Filozofija: »Za menoj potop« je lahko le njegova osebna zadeva, ne sme pa je vsiljevati državi. Očitno ne zmore minimalne odgovornosti in samokontrole. Vsekakor bi moral Svet za nacionalno varnost temeljito razmisliti in ukrepati ob takem odnosu do slovenske države. Navzven in navznoter!

20 KOMENTARJI

 1. Vsako človekovo dejanje, vsak greh ima učinek v družbi. Včasih velik, včasih majhen. Zato je pri vodjih družbe vse pomembno.

 2. Izjemen komentar ! Modre in točne ugotovitve.
  To kar počne ob virusu je “za menoj potop” !!
  Kako dolgo bo še delal škodo !!
  Namesto da bi v sredo imeli vlado s polnimi pooblastili, ki jo SAM postavi mandatar, če bo v torek izvoljen, se bo packalo še najmanj 14 dni …In sem prepričan, da bodo razni zapleti.
  Če ne v torekm, pa kasneje….kaj vse bodo počeli.
  Res pa ta hip ne vem čisto točno- ali z izvolitvijo Janše prenehajo pooblastila osebi, o kateri piše dr. Granda ?!
  najbrž ne…

 3. Menim, da je ost članka, naperjena v motenega človeka zaradi svojega izvora in otroštva, popolnoma zgrešena. Vse v članku pripisane lastnosti in grehe, moramo prenesti na tiste, ki so ga postavili in odstavili in ga za prvega moža slovenske politike tudi izbrali! Vsa krivda za njegovo polomijo je njihova in od vsega začetka pričakovana! Zakaj je bilo tako, bo povedala nekoč zgodovina, saj so gospodarji Slovenije imeli zelo široko izbiro njim pokornih, formalno izobraženih, v zanesljivih družinah vzgojenih ljudi, rojenih z zlato žlico v ustih in brez osebnih problemov in razrvanosti, ampak z doktorati in dokončanimi tujimi šolami in univerzami. Spomnimo se le na 75 ” intelektualcev”, s profesorskimi in doktorskimi nazivi, od katerih bi vsakdo bil za vrhovne ajatole boljša izbira brez očitnih osebnostnih motenj. Nekoč bo tudi ta skrivnostna poteza vrhovnih ideoloških ajatol razvozlana, kajti njim pa nesposobnosti nikakor ne moremo očitati, saj so edini v Evropi bili sposobni v zelo turbulentnih časih ohraniti popolno oblast in gore denarja!

  • sarkazem:tov.serpentinšek je vsekakor sam odgovoren za lastno ravnanje in tudi za to, da je (morda) nasedel zapeljivim sirenam t.i.sl.”intelektualcev”oz. neo-butalcev…

  • Absolutno se ne strinjam. Vsi tisti, ki jih omenjate kot glavne krivce, tisti, ki so ga vzeli v roke kot lutko, so natančno vedeli, kakšnega iščejo. Vztrajno so ga iskali in našli. Našli tipa, katerega psihosociološki značaj je popolnoma ustrezal potrebam za njihove rabote iz ozadja in ki ga je genialno opisal dr. Granda. Pa saj ni nič slabši od dr. Cerarja – v nekaterih potezah celo boljši: ni tako strahovito dolgočasen in izrazno prazen – od Bratuškove in Jankovića. Ne vem, če so samo naivni, da ne bi vedeli, da so blago s kratkim rokom trajanja in da bodo odvrženi po uporabi/zlorabi. Vsa odgovornost je na njih samih. Janša, v nasprotju z njimi, kot človek z izrednim strateškim razmišljanjem (pa včasih s prehitrim jezikom), zelo dobro ve, da ga v naslednjem obdobju, če mu uspe sestaviti vlado, čaka peklensko obdobje, najprej v bitkah z opozicijo, ki mu bo nastavljala vsemogoče ovire in pasti (ob izdatni podpori režimskih levičarskih medijev), obenem pa v reševanju zelo zavoženih zadev, in to v izjemno negotovih političnih in gospodarskih razmerah v svetovnem obsegu.

 4. Bil je, je in bo ostal na nivoju vaškega zabavljača. V zadnjem letu in pol pa je bil začasno zaposlen v marionetnem gledališču, kjer se še tega ni zavedal, kdo vodi nitke.

  • Še vedno sem prepričan, da so za vse odgovorni režiserji in igralci marionetnega gledališča, ki so ga izbrali, vlekli nitke in lutko zavrgli, ko jim ni več ustrezala. Ubogi, moteni Pavliha je še najmanj kriv.

  • Fotografija bebavega Serpentinška, s katerim je smešil marsikateri tipični slovenski lik dolga leta na HANZI TV je bumerang za dosedanje življenske zasluge.
   Nisem mu privoščljiv na čisto kot človek.On me ne zanima.Nič z njim, kot osebo nimam.
   AMPAK!
   ON SE JE DAL POSTAVITI OD TOTALITARISTA NA ČELO DRŽAVE IN STA ME Z VSEM OSEBNO ŽALILA!
   Privoščim mu, da se pogleda na tej fotografiji – tak je de facto bil par dni po svoji inavguraciji, brez kakršnihkoli državniških atributov prav obešenjaško pri najmočnjšem narodu Evrope, pri Nemcih v Berlinu…?
   Tak je bil, obešenjak in nesposobnež, dvorni norec pred vso Državo in jo je izkoristil z vsem svojim blefom in državi naredil kup ene same sramote in političnih bombončkov, ki nas tepejo!

 5. Vec realne moci je dobil v roke, kot mu jo tule nekateri pripisujete. Znacilno, da se je od vseh, ki so ga obdajali, najbolje ujel z obvescevalnim strategom in operativcem radikalno desnicarskih nazorov Damirjem Crncecem. Bil je izrazito nespostljiv in prepirljiv v komuniciranju. Opisani odnos do predsednika drzave Pahorja sodi zraven. Mednarodni parket mu je sluzil le za promoviranje sebe pred domaco javnostjo s pomocjo usluznih medijev in z zadovoljevanjem spornih interesov podpornikov iz ozadja, predvsem v Moskvi in Beogradu. Podoben odnos kot si ga je privoscil do Orbana, je kazal do drugih sosedov. Na Hrvaskem je npr po njegovem zadnjem verbalnem napadu v zvezi z njihovimi mejnimi ukrepi proti sirjenju korona virusa iz odzivov politike in medijev ocitno, da se bojo oddahnili z njegovim odhodom. V zdravstvu, ki je bil deklarirana prioriteta, ni naredil nic, razen da je pustil resne probleme rasti, za konec pa pokazal veliko pismevuhovstvo ob grozeci epidemiji, vkljucno s tako blazno potezo kot je posiljanje vecine zascitnih mask na Kitajsko.

 6. Tak tepcek Marjan Sarec vseeno ni, kot ga tule slikate. Nekatere njegove “ljudske domislice” so bile bolj, nekatere manj duhovite, natancne in primerne. Sam se ne bi zgrazal nad tem slogom izrazanja, ki ni tako redek v zahodni politiki. Vseeno bolje kot dolgocasna pravoverna pseudoserioznost realsocialisticnih aparatcikov. Dejstvo pa je, da Sarec ni bil dobro opremljen z znanji in vescinami za voditi drzavo in da se je, podobno kot predhodniki, zanasal na sporna ozadja in pa, da je bil, podobno kot v tej drzavi premnogi, vsaj delno ujetnik simplificiranih presezenih ideoloskih vrednotenj oz predsodkov. Pa se pretiran kolerik po temperamentu.

  • Čakajte malo ! A ste vi njegov biograf, ste vse poslušali kar je kje zinil ?? Vam je OK če je malo zabavno, mislim da se SLO že danes ne smeji več, jutri pa bo še mnogo huje, pred vrati je Virus in migranti !! In za vas je “samo dejstvo” , ap nilč huidega kenede, če šarec ni “opremljen” z znajjem in veščinami za PV ?? pa še pretiran kolerik….
   ja , res ni bil tak tepček….kdo pa je tepček v tem primeru, pa si sami odgovorite….
   kako prijazni so naši desni modreci…uf !

 7. razumljivo: barke ne vzdržuješ, skrivoma jo še navrtaš, prodaš iz nje inštrumente, potem pa se umakneš na obalo in groziš tistemu, ki jo je prišel reševat, da jo bo potopil, ker je naj ne bi zal krmariti!

 8. Je za časa Šarčeve vladavine kdaj podivjana množica norela po Ljubljani tako kot nori danes?! Stvari so jasne kot beli dan danes. Če bodo razgrajači dosegli volitve, kar je njihova zahteva, napovedujem, da bo Levica zmagovalka na naslednjih volitvah. Ali bomo znali z mirnim shodom pokazati, da nas je 500.ooo!?

  • Mala šala; res nas je 500. Ampak 500.000 bo pa malo težje. 😉

   Problem psihopatov oziroma sociopatov je uporaba VSEH sredstev za dosego oblasti. Moralni politik oziroma človek pa ne uporablja vseh, nekatere odklanja. Zato so v demokraciji oni prvi v strašni prednosti in ne bodo izgubili oblasti.

   Mimogrede, ta slabost demokracije je eden od vzrokov, da je Cerkev hierarhično urejena.

 9. Pravkaršnji tvit dr. Mrevljeta lucidno strne prelomni sukus naboja današnje dobe:
  – Dobo je sprožil pred nekaj tedni odstop bizarnega voditelja izvršolne veje oblasti.
  – Prelom seva iz bizarno spodletele udeležba na odioznem shodu včeraj.
  – Naboj je sprožila uspešna uveljavitev aktualne koalicijske pogodbe na podlagi podpisov z dne 25. 2. 2020 kot izpolnitve pogoja iz predzadnjega odstavka te pogodbe, na podlagi katere “bomo lahko začeli graditi Državo, ki je bila vzpostavljena 30 let nazaj.”

  Navedeni vit, poudarek je na lucidnosti zadnje povedi tvita, se glasi:

  “Včerajšnji shod babic s pesmimi na usnami in dedkov s kuhinjskimi ponvami je bil precej klavrn znak zatona generacije navadnega upokojenca in kar je še te tranzicijske kamarile. Zdi se, da prihaja čas, ko bomo lahko začeli graditi Državo, ki je bila vzpostavljena 30 let nazaj.”

 10. TAKOOO BEDNIH BEDNIKOV ZLOBNIH POKVARJENIH HINAVSKIH GNILIH PEKLENSKIH HUDIČEVSKIH SATANSKIH KOT SMO JIH IMELI PA ZADNJE ČASE NA VLADI, PA ŠE NI BILO !!! ! !!! KAJ TAAAKEGA, DA SE LAHKO ZGODI V SLOVENISTANU, … PA SAJ TO JE ŽE NOROST !!! ! !!!
  BOG NAM POMAGAJ, PROSIMO .

 11. In ko vidim silhueto od tega pijavkastega nojevskega hijenastega hinavskega Parazita , ki zadnje dni svojega odhajanja maščevalno na hitro zaposluje Svoje poznane Parazite v javni upravi, mi gre samo še toliko Bolj na bruhanje !!! ! !!!

 12. IN KAKO NOR MORA BITI NEK NAROD KOT JE NAŠ, DA POSTAVLJA TAKE BEDNIKE PARAZITSKE NESPOSOBNE NA VODILNE POLOŽAJE ??? !!! ???
  PA SAJ TO JE ŽE HUJŠE KOT NOROST !!! ! !!!
  BOG NAM POMAGAJ !!! ! !!!
  Molimo . Predvsem za Zdravo Pamet , kajti to Najbolj Potrebujemo v Slovenistanu, ki je nekoč Slovenija bil.

Comments are closed.