Šarec je občutljiv, če mu kdo očita komunistično ideologijo

10

Tudi na opozicijski strani so bila mnenja deljena, ali je smiselno vlagati ustavno obtožbo proti predsedniku Vlade Marjanu Šarcu zaradi neizvršitve odločbe Ustavnega sodišča. Dvom v smiselnost je temeljil predvsem na realnem pričakovanju, da razen vtisov, ki jih bo pustila razprava v Državnem zboru, ta najbolj zveneč proceduralni manever opozicije ne bo imel učinka. Z vtisi pa je pri nas tako, da jih za večino državljanov oblikujejo dominantni mediji.

Po včerajšnji razpravi v Državnem zboru in odzivih javnosti, vsaj na socialnih omrežjih in spletnih forumih, tudi sam nimam enoznačnega mnenja, ali je bila vložitev ustavne obtožbe smotrna.

Glasovalnega poraza predlagateljev ne vidim kot slabe posledice včerajšnjega dogajanja v Državnem zboru. Konec koncev je lahko ustavna obtožba uspešna le, če obstajajo konkretna nesoglasja v vladajoči koaliciji. Če takih nesoglasji ni, to še ne pomeni, da opozicija za perečo problematiko ne sme uporabiti vseh razpoložljivih orožji.

Negativne posledice ustavne obtožbe vidim v tem, da je bilo Šarcu in tovarišem omogočeno, da še dodatno razpihujejo predsodke zoper zasebno šolstvo  in zoper ustanove v zasebni lasti kot ponudnike javnih storitev. Povsod po svetu zasebni vlagatelji v dejavnostih, ki jih sicer izvajajo pretežno državne ali občinske ustanove, doprinesejo k bolj kvalitetni ponudbi vseh ponudnikov ter  razbremenijo davkoplačevalce pri investicijah. Naj se predsednik vlade še tako brani, da mu predlagatelji obtožbe neupravičeno očitajo komunistično ideologijo, je njegovo manipuliranje s predsodki zoper zasebno pobudo v šolstvu in izpostavljanje katoliških šol ter »premožnejših« staršev usklajeno z dediščino komunistične ideologije pri nas. Podobno velja tudi za napade koalicijskih poslancev na elitizem. Čeprav ustavna obtožba ni bila bitka zoper vseprisoten egalitarizem, ja samo dogajanje brez potrebe poživilo to škodljivo družbeno držo.

Pozitivna plat obtožbe je, da so se Vlada in njen predsednik  terminsko zavezali k izpolnitvi razsodbe Ustavnega sodišča. Seveda obstaja dvom, kako bodo to izvedli, če del koalicije in pridružena članica koalicije – Levica, nasprotujejo kakršni koli udejanitvi odločbe in predlagajo spremembo ustave. V Sloveniji je doslej samo levica (s pomočjo žlahtne desnice) obšla odločbo ustavnega sodišča s spremembo ustave.

Šarec vse bolj vodja slovenske tranzicijske levice

Druga pozitivna plat pa je, da je obtožba prisilila Marjan Šarca, da se javno bolj izpostavi. Skladno z oceno nekdanjega predsednika ZKS in republike Milana Kučana je »razgrnil lastna stališča« in jih »zelo jasno, na razumljiv način povedal.« V odgovor na ustavno obtožbo je vpletel svojo interpretacijo delov poosamosvojitvene zgodovine Slovenije in se spustil na nivo namigovanj in duhovičenj tednika Mladina. Drnovšek ali Pahor tega nista počela. Še Cerar je take eskapade raje prepuščal svojim, levičarsko bolj radikalnim poslancem. Spodbujen z vsesplošno medijsko podporo in nespretnostjo stranke SD, se Šarec vse bolj pozicionira kot vodja slovenske tranzicijske levice. Maškarada s sredinskostjo bo pri njem še bolj kratkega veka kot pri Cerarju.

Da glede Šarčeve povezanosti s komunistično ideologije ne gre samo za nošenje pionirske rutice in kape, (mimo grede: če se prav spomnim smo v zadnjih desetletjih komunizma na pionirskih kapah nosili pionirske značke in ne rdečih zvezd kot se hvali Šarec, zvezde smo nosili v JLA) kaže njegova ideja, da bi pravice delavcev v državni upravi zaščitili »z ustanovitvijo neke agencije, ki bi zagotavljala čistilke, varnostnike, … za potrebe države«.

Lepo, namesto da bi poskrbeli za delovanje pravne države, bomo poleg podjetja za državne gozdove, imeli še državni čistilni servis, pa državno kurirsko službo itd, itd … Sem prav radoveden, od kod Marjanu Šarcu take paternalistične-komunistične ideje.

10 KOMENTARJI

 1. Kako je Šarec z zelo velikim zanosom razložil zakaj je za javno šolstvo in proti zasebnim šolam.

  “Nočem, da bi dobili šole z boljšimi učitelji, nočem da bi dobili elitne šole”

  Lep primer kako deluje socialistična uravnilovka: Vsi enaki vsi revni, vsi enaki vsi neumni.

  Samo še rdeča zvezda na čelu mu je manjkala.

  Marjan Šarec Janezu Janši: “Zakaj vam je nerodno priznati, da ste bili člani Zveze komunistov, veste vi. Čudno pa je, da meni, ki sem zvezdo nosil samo na pionirski čepici v prvem razredu, očitate komunistično doktrino.”

  Šarec je prenesel svoje klovnovske nastope v parlament, direktno iz Dražgoš.
  Je pa noro, skrajno noro, da Janši očitajo to da je bil nekoč v ZK ravno tisti, ki v skoraj 30 letih niso bili sposobni podpisati nobene deklaracije o obsodbi komunizma in vztrajno hodijo na vse mogoče partizanske procesije.

  Ta država je festival norosti, to se ne bo dobro končalo.

 2. Še en veliki krogec skozi mali krogec:

  Maša Kociper: “Ali si res želimo, da starši otrok, ki mislijo, da so boljši in več vredni, doplačujejo šolo, medtem ko drugi, ki tega denarja nimajo, niso deležni iste kvalitete izobraževanja?
  ==========

  Kakšno odkritosrčno priznanje za strah, da bi naše javne šole dobile boljšo konkurenco.
  Saj ni hotela, pa se ji je …

  https://www.youtube.com/watch?v=e5UiZ9iPEK4

  • Samo še tole se je manjkalo:
   “Če spadate v skupino belih, zdravih, dobro situiranih starejših moških, ki imajo vse, a mislijo, da jim pripada več” (dr. Barbara Rajgelj Mirovnem inštitutu)

   … je hudič, če opazuješ kaj se dogaja v Ameriki in želiš biti v trendu, in ne opaziš, da v Sloveniji ni črncev.
   Borba proti t.i. belskemu supremacizmu brez potrebnih trpečih strank.

 3. Zanimivo, da za Šarca in levico v parlamentu ni bila pomembna vsebina vsebina slovenskih problemov, ampak način, kako se jih predstavi.

  Opoziciji, konkretno SDS-u očitajo neprimerne nastope oziroma neprimerno izražanje, ki se po njihovem manifestira tudi z vložitvijo ustavne pritožbe. Po njihovem je tudi to neprimeren način demokratičnega delovanja.
  Šarec in levica so se poslužili reka- napad je najboljša obramba in napadali SDS, kako so nemogoči.
  Ni problem v tem, da ni uspela ustavna obtožba. problem je v tem, da oblast s svojim ravnanjem kaže vsem, da ni pomembna vsebina problemov, ki jih je treba rešiti, ampak je problem na drugi strani, ki te probleme izpostavljajo, saj jih izpostavljajo na neprimeren način.

  Zato predlagam opoziciji, da izpilite svoje javne nastope tako, da bo levica izgubila orožje – češ, da neprimerno nastopate, s katerimi, vas danes črnijo in ignorirajo, na kar naseda velik del javnosti.

  In s tem orožjem je Šarec in levica včeraj zavajala slovensko javnost in potem na tej podlagi zmagala.

 4. zoper ustanove v zasebni lasti kot ponudnike javnih storitev.
  ==========
  To bi podpihoval tudi sam. Kar se katoliškega šolstva tiče, pa mora imeti Cerkev pravico ustanavljati javne ustanove. Kot je to povsod po svetu. In to od bolnišnic do šol in vrtcev.

 5. Včerajšnji nastop premiera Šarca v državnem zboru je bil na ravni vaškega burkeža v tem predpustnem času. Seveda, če nimaš protiargumentov, se moraš zateči v besedičenje in odvračanje pozornosti proč od bistva.

Comments are closed.