Sara Bevc Jonan: Evropska migrantska politika je naivna in kratkovidna (POSNETEK)

16
Sara Bevc Jonan Foto: J: Možina

V tokratnem intervjuju na Televiziji Slovenija imamo edinstveno priložnost, da s sogovornico, Saro Bevc Jonan, begunko iz Bagdada (posnetek TUKAJ), spoznamo zgodovino skoraj dva tisoč let stare Kaldejsko babilonske cerkve z Bližnjega vzhoda, ki v zadnjih letih pod udarom islamskih skrajnežev doživlja svoje najtežje trenutke in je dejansko na pragu izumrtja.

Pogovor s iraško kaldejsko kristjanko SARO BEVC JONAN, v katerem bomo slišali molitev Oče naš v aramejščini iz Kristusovih časov, bo na sporedu v nedeljo, 9. 12. 2018, ob 20.50 na TVS 1.

Sarina družina, ki je sodila v višji, izobraženi sloj iraške družbe, je dobro živela, dokler ni prevladal radikalni islam. S svojega doma so bili prisiljeni bežati potem, ko so jim začeli groziti s smrtjo, češ, da jim ni mesta v muslimanski družbi. Kristjani so tako postali dvojne žrtve, ki jih ne ščiti nihče.

Sarina družina se je podala na tvegano pot begunstva. Iz Iraka so prek Sirija in Turčije ilegalno prispeli na Balkan in od tu v Slovenijo. Tihotapci, ki so jim morali plačati tisoče evrov, so jim v Novi Gorici zatrdili, da so že v Italiji. Tako so ostali v Sloveniji, Sara se je poročila, se naučila slovenščine in se dobro vključila v slovensko skupnost.

Po izobrazbi je inženirka fizike, v Sloveniji pa dela z begunci, ki potrebujejo mednarodno zaščito ter poučuje arabščino. Rada pomaga ljudem v stiski, posebej beguncem, a obenem ocenjuje, da je politika Evrope do tega vprašanja naivna in kratkovidna, saj bogate muslimanske države nočejo sprejemati svojih bratov po veri, tako da ima migrantski pritisk na Evropo tudi politično ozadje. Priseljenci z drugačno kulturo, vero in tradicijo so ljudje v stiski. Pogosto imajo težave z integracijo v evropskih državah, med njimi pa so tudi taki, ki se kulturnemu okolju države gostiteljice niti nočejo prilagoditi.

Sara, ki se je zelo dobro naučila slovenskega jezika in težav z integracijo ni imela, pravi:

»Če smo prišli sem, normalno, da spoštujemo našo novo deželo in prvi korak je, da se naučimo jezika. Če  hočem biti del družbe, če hočem biti Slovenka, moram govoriti slovensko.«

Ob tem, da spoštuje slovenske navade in kulturo,  poudarja, da je obenem ponosna tudi na svojo iraško poreklo, ki ga ohranja. Posebej zanimivo je, ko nam med pogovorom, v aramejščini, kaldejskem obrednem jeziku, ki so ga  je govoril v Jezusovih časih, prebere molitev Oče naš.

Med pogovorom voditelj izpostavi tudi najnovejšo knjigo Poslednji kristjani, nemškega avtorja Andreasa Knappa, izšla je pri celjski Mohorjevi družbi, v kateri avtor z neposredno  izkušnjo opiše kataklizmičen zaton najstarejših krščanskih skupnosti na Bližnjem vzhodu, ki jih je po Jezusovem vstajenju vzpostavil apostol Tomaž.

Zelo zanimiv je Sarin pogled na svet, posebej na Evropo, za katero meni, da izgublja svojo moralo in vrednote. Glede svoje druge domovine pa pravi:

»Moji ljubi Sloveniji želim mir, da bi vedno živeli v miru. In da bomo Slovenci, kamor se štejem, ohranili svojo kulturo in skrb za državo. Da ne bomo mi potem izgubili vsega. Res ne želim, da bi se zgodilo kot z nami, Kaldejci, Aramejci. Mogoče nismo znali dovolj skrbeti za svojo domovino. Ne želim, da bi Slovenci to izgubili.«

Pogovor s Saro Bevc Jonan je vodil dr. Jože Možina

16 KOMENTARJI

 1. Edini pravi begunci, ki se jim je posrečilo priti v Slovenijo, so bili kristjani. Bili so dvojno ogroženi, prvič od političnih militantnih režimov v Siriji in Iraku, drugič pa tudi od “bratov” muslimanov, ki so bežali pred temi režimi. Veliko jih je končalo v vodah Egejskega morja, kamor so jih zmetali s čolnov samo zato, ker so bili kristjani. Muslimani so imeli vsaj teoretično možnost bežati v druge, zmernejše (in bogate) muslimanske države, kristjani še tega ne. Kristjane uničujejo celo v evropskih begunskih taboriščih! Kristjane bi v azilnih postopkih morali obravnavati prednostno, saj so prav oni edini zanesljivi garant, da se bodo integrirali v našo družbo. Kako prav so imele višegrajske države, ki so zagovarjale njihovo prednostno obravnavo. Slovenija je krščansko družino z vsemi dokumenti in upravičenji za azil, kljub rotenju dela slovenske javnosti, vrnila hrvaškim oblastem in jo izročila neznani usodi, tolerira pa prefriganega brivca, ki po nobenih merilih ne more biti begunec. Bedno in podlo!

 2. Kapodistrias, pa še ti so bili ilegalni. Ne pozabite na vaša sklicevanja.

  Stavit grem, da gospa še nima državljanstva!

 3. Pretresljivo. Sara se v svoji dobronamernosti moti le v nečem: evropska politika ni naivna in kratkovidna, ampak pokvarjena. Evropsko politiko, ki jo v tem trenutku doživljamo in komaj še prenašamo, vodijo globalistični sprevrženci in iztirjenci. No, z Orbanom, Salvinijem, padcem Macrona se rojeva upanje …

  • Ce je kdo, ki bo vse unicil, so to predvsem nacionalisti ter levi in desni socialni demagogi. Tako kot so ze unicili Evropo in svet v 20 stoletju.

   • Z drugimi besedami: zagovorniki sesutja eura, EU in NATA so nic drugega kot nevarni destruktivci. Plus prezivetje clovestva zahteva znizanje porabe fosilnih goriv. Zvisanje obdavcitve fosilnih goriv je torej nujnost. Zal mi bo, ce bo Macron tu popustil za en milimeter.

    • Se strinjam, porabo fosilnih goriv je potrebno znižati. Ampak to narediti z zviševanjem davka na gorivo, ki bo najbolj prizadel spodnji srednji sloj, ki je prisiljen živeti v predmestjih velikih mest, ker si nepremičnin v centru pač ne more privoščiti, hkrati pa nižati davke za najpremožnejše, kar je Macron oz. njegova vlada že sprejela, je perfidno. Oz. bi vsaj moralo biti za vsakega, ki se sklicuje na katoliško socialno tradicijo. Poleg tega ne moremo od ljudi pričakovati, da bodo nehali uporabljati avtomobile, če se možnosti javnega prevoza izredno slabe (isto je npr. pri nas v Ljubljani; kako naj ljudje iz okolice Ljubljane na delo hodijo drugače kot z avtom glede na porazno stanje primestnih železnic?). Rezultat torej ne bo manjša poraba fosilnih goriv, temveč preprosto še en inkasantski ukrep na račun tistih, ki si to komaj še lahko privoščijo.

     • A še nisi bil nikoli v Parizu,ne rabijo nobenih avtomobilov, ker imajo odlično podzemsko. Ljubljana pa je res kot velika Kladuša LPP in še mafija taxistov iz Balkana, volilna baza Jankovića.Desnica pa o tem nič, samo Demosove obletnice, častijo, vsebine nič, srednji vek .

    • IF bi kar z davkom reguliral družbo. Sploh ne razume nič. Še huje, zaničuje vse, s Kristusom vred, ki je rekel cesarju kar je cesarjevega. On bi kar, jaz sem cesar, dajte mi kar hočem.

 4. To kaldejsko kristjanko in begunko iz Iraka bi lahko prepoznali kot Bozji dar Sloveniji in nasemu zaspalemu zavedanju duhovno-kulturne istovetnosti. Kje so evropski, kje so slovenski politiki, da bi vsaj kdo od njih zavzel za bliznjevzhodne kristjane? Da bi vsaj enega iz N.Si ali SDS slisal eno besedo njim v prid. Nikoli nic.

  Vsaj za eno vas bi jih lahko pripeljali v Slovenijo, kot je omenila gospa v intervjuju. Da ostanejo skupaj, kot je tudi zelja njihovih duhovnih voditeljev. Ti bi bili gotovo zgledni priseljenci.

  A je slucajno, da njih vabijo v ZDA in Avstralijo in ali je slucajno, da k nam iiprihajajoz Bliznjega vzhoda prihajajo prakticno sami muslimani, v veliki vecini mlajsi moski brez druzin? To je avtodestruktivna imigrantska politika.

  • Nekateri ljudje so že tako pritisnjeni ob steno, da gledajo samo, da preživijo dan. Jutri za njih ne obstaja.

   Kaj menite, gospa Amelie bi lahko midva bila takim ljudem za svetal zgled? Da Bog vernika nikoli ne pozabi in mu vedno pomaga! Pa naj bo še tak grešnik!

    • Ah! Nikar tako! Toliko grehov in napak kot svetopisemski Lot pa enostavno že ne morete imeti! In vseeno ga je Bog rešil iz Sodome in Gomore, predenj je ta dva mesta uničil.

 5. Menim, da se vseljudska francoska vstaja ni zgodila zgolj zaradi podražitve goriva. Ta je bila le kaplja čez rob. Ljudje imajo preprosto dovolj Macrona in njegove multikulti politike, kjer so učenci, ki demonstrirajo, obravnavani kot teroristi, stvarni potencialni terorist pa kot ogrožena skupina. V Franciji je 26.000 potencialnih teroristov, kot so sporočili. V vsej Evropi jih je po oceni pristojni služb okoli 100.000. In vsi so muslimani. Seveda niso vsi muslimani in imigranti teroristi. Toda več ko jih je na Zahodu, več je tudi potencialnih teroristov. Evropska samomorilska migrantska politika je za enkrat dosegla, da se je v avtohtono prebivalstvo naselil strah, da niti otrok več ne upa peljati na množične božične prireditve. Da ogromnih stroškov, no-go con, že pobitih in ranjenih ter drugega ne omenjam.

  Kar zadev goriva, ni problem v rabi fosilnih goriv, temveč v hrupu in škodljivih izpušnih plinih, ki jih ta povzročajo. Pred dvajsetimi leti so avtomobili na enoto emitirali 10-krat več škodljivih plinov kot sedaj. In proizvajalci pravijo, da so še možne izboljšave. Električna vozila so še v razvoju in še dražja so. Javni promet, kolesarjenje in pešačenje so primerna alternativa le v določenih pogojih. Prometna politika se lahko vodi tudi prek cene goriv, a mora to biti strokovno utemeljeno in dokazano, da bo delovalo. Podražitev goriva kar tako, zaradi izmišljene človekove krivde za klimatske spremembe ali kot kompenzacija za zmanjšane davke za najbogatejše, je pa politični diletantizem.

  Macron je nadut nastopač, ki ni kos svojemu položaju. Je sicer nekajkrat bolj sposoben kot kakšen Šarec, a še vedno ne dovolj, da bi lahko vodil državo kot je Francija. Čim prej ga odstavijo, bolje bo za Francijo in Evropo.

Comments are closed.