Samos, zeleni biser

14

V Egejskem morju, nedaleč od turške obale, leži grški otok Samos. Po mitologiji se je na tem otoku rodila boginja Hera, katere čarom se ni mogel upreti niti sam Zevs. Na Samosu se je rodil Pitagora, velik matematik in mislec. Samos upravičeno imenujejo najbolj zeleni otok Egejskega morja, saj je poraščen z drevesi in vinsko trto, med katerimi pa sta najpogostejša pinja in oljka. Samos združuje zgodovino, tradicijo in naravne lepote, atribute, ki množično vabijo turiste z namenom izpolnjevanja njihovih želja.

Otok, ki vabi s svojimi čari 

Geološke raziskave so pokazale, da je bil nekoč otok povezan z malo Azijo, vse do velikega potresa, ki ju je ločil. Otok je doživel svoj razcvet že v antičnih časih, zaradi svojega blagega podnebja, rodovitne zemlje ter podjetnih domačinov. Otok je eden najbolj hribovitih v Grčiji in ga krasijo mnogi samostani. Najbolj obiskan in ohranjen med njimi je Zoodochos pigi, ki leži na nadmorski višini 400 metrov, sredi smrekovega gozda. Njegova posebnost je iz lesa izrezljan oltar in stare bizantinske ikone. Eden najstarejših samostanov na otoku, zgrajen leta 1566, je Vrontiani. Leži bolj odmaknjeno, sredi gozdov in hrani bogate ikone iz 18. in 19. stoletja. Zanimiv ogled ponuja tudi samostan Timios Stavros, ki je nadaleč od Hore.

Zaljubljeni Zevs 

Po mitologiji se je ob reki Imvrassos rodila boginja Hera, ki je s svojo lepoto očarala Zevsa. Ta se je z njo poročil in živel ob tej reki. V bližini, kjer se Imvrassos izliva v morje leži Heraion, svetišče posvečeno Heri. Tempelj so sovražniki v preteklosti večkrat uničili. Tretji tempelj, katerega ostanke lahko vidimo danes, so postavili v času Polykrata. Zgodovinar Herodot je poročal, da je bil ta tempelj največji in najrazkošnejši kar jih je kdaj videl. Meril je v dolžino skoraj 109 metrov, v višino se je dvigal kar 25 metrov in se razprostiral v širino več kot 50 metrov.

Slavni matematik

Najbolj slaven domačin je vsekakor znameniti Pitagora., ki je živel za časa vladavine Polykrata. Ohranjeni viri o njegovi mladostigovorijo o njem kot o mladeniču z dolgimi lasmi, ki na olimpijadi v pesništvu prejema oljčno vejico. Pitagora je že mlad zapustil otok, saj sta ga v svet gnali želja po znanju in raziskovanju. Veliko je potoval po Egiptu in Vzhodu, kjer se je spoznal z osnovami egipčanske geometrije. Potoval je tudi v Babilon, kjer  je 12 let preživel v ujetništvu, vendar je smel nadaljevati s svojimi študijami. Zgodovinski viri omenjajo, da se je na rodni Samos vrnil že v zrelih letih, star 56 let. S seboj je prinesel bogato znanje in izkušnje. Na otoku je ustanovil svojo šolo, v kateri je zbiral mlade znanja željne ljudi. Bil je uspešen predavatelj, kar pa mu ni prineslo samo privrženost ljudi, temveč tudi sovražnost in zavist. Ker ni mogel več delovati pod Polykratovo vladavino trde roke, je otok dokončno zapustil.

Vabljive plaže

Samos je dokaj vetroven, posebej na severu. Zaradi tega temperatura vode ne presega 22 stopinj celzija. Primeren pa je tudi za deskarje. Otok oblegajo številne plaže, med njimi so mnoge tudi peščene. Najlepše plaže so ob severni obali otoka, ki je tudi najbolj strma in skalnata. Znane plaže so Lemonakia, ki je v bližini mesta Kokkari, nato Tsambou, zelo mirna in slikovita plaža s čisto vodo, zatem Votsalakia, zelo dolga peščena plaža s kristalno čisto vodo. Katera plaža je najlepša je prepuščeno vtisu vsakega posameznega obiskovalca. Vsaka ima svojo lepoto, čar in posebnost. Mnogi pa štejejo za najlepši plaži Micro Seitani in Megalo Seitani, do katerih  je mogoče priti samo s čolnom ali peš.

Očarljiva pristnost vasic

Samos ima številne vasice, ki so ohranile dobršno mero tradicije in avtentičnosti. Domačini se prilagajajo turizmu, vendar pa ohranjajo svojo prvobitnost. Na otoku lahko kupite številne izdelke iz domačega medu in keramike (znana Pitagorina čaša).

Posebej  Samos slovi po izjemnih vinih, ki uživajo svetovni sloves. Z njimi otok oskrbuje ves svet. Katoliška cerkev je Samosu podelila pravico za proizvodno vin za verske obrede v Vatikanu. Najbolj žlahtno in izbrano vino je Samos Nectar. To je naravno sladko vino, ki se proizvaja iz prezrelih muškatnih grozdov, ki jih sušijo na soncu več dni, da dobi pravo sladkost. Nato ga v hrastovih sodih starajo tri leta. Najpogosteje ga servirajo k sladicam in sadju. Ostala znana samoška vina so še Semena Golden, Samos vin doux, Doryssa, Samos grand cru. Številne samoške vasice so tudi ribiške. Ribištvo ima dolgo in bogato tradicijo. Poleg mornarjev je največ otočanov ribičev, ki z vsakodnevnim ulovom oskrbujejo restavracije, hotele, taverne,…Posebno impresiven je vsakoletni ribiški festival v Ireonu, kjer se pečejo na žaru številne morske specialitete.

Foto: V. Berglez

14 KOMENTARJI

 1. Samos je torej znan po tem, da sta se na njem rodila boginja Hera, ki se ji ni mogel upreti niti sam Zevs in Pitagora ter da je na njem že letoval Mefisto.

 2. Škoda le, da je ob vseh nektarjih, zlatih in liturgičnih vinih pogrešal šmarnico …

 3. MEFISTO: tudi Petrovc je bil na Samosu! Pa tudi na Mikonosu in Tinosu! In odšel v prepričanju, da ga ni lepšega, kot je Hrvaško morje!

 4. CARLOS CONTRERAS, tebi roji v glavi le šmarnica in še kaka pikola, midva s Petrovcem pa sva se ozirala za živimi helenskimi boginjami.

 5. MEFISTO: napravil si manjšo napako, za nama so se ozirale Helenske boginje! In dobrohotne narave, kot sva, sva jih kar nekaj osrečila! Vtaknila v šopek mednarodnih trofej!
  Kaj čmo, dedci smo lovci!

 6. Carlos: si se ti kdaj ozrl za, tebi, vpadljivo deklico, dekletom, ženo!? Mislim, da si se, lahko pa tudi za fantom?
  No in za to te jaz ne bi imenoval prostitut.
  Kadar je kaj očesu všečno, pač pogled špostzoji na tem. Se strinjaš, vsaj tu, z menoj!
  Lahko pa verjameš, da sem, bil, všečen mnogim očem.

 7. Petrovc, no ja, samo da se razumemo. Glede zunanjega videza Grkinj nimam pripomb, zato sem povpraševal po vinu, ki je v domačih supermarketih težje dosegljivo.

 8. Tovariši, ker nama s Petrovcem helenske žive boginje niso dale miru, se še ni treba požreti.

 9. Tovariš, na Mikonusu je bolj malo helenskih boginj, zato pa več helenskih (a, bogami, i internacionalnih) bogov 😉

  Just asking…

 10. Carlos: ja, pil sem, METAXO! Tam mi je bila božanska, doma, pa mi nekako ne gre!
  Vin pa žal nisem pil! Veš, mi Oberkreinerji nimamo izpiljenega okusa za vina, mi smo bolj schnopsarji! Pa ne, da bi kakega Gorenca s temnm žalil, velja zame!

  Bah: se razumeva! Res je. Toda tam sem bil z svojo deklico! Je pa to otok bogatih razsipnežev! Name ni naredil kakega posebnega vtisa, raje imam Split!

Comments are closed.