Samoovadba za kaznivo dejanje

18

Potem ko sem videl »faksimile zadnje strani obtožnega predloga« proti peterici obdolženih v aferi Patria, sem se nenadoma zavedal, da so se očitno zelo spremenila osnovna načela kazenskega prava, kot smo se jih učili pred štirimi desetletji na Pravni fakulteti. Takrat je veljalo (kljub svinčenim časom), da je potrebno za storitev kaznivega dejanja narediti vsaj nekaj aktivnega (kar se manifestira v zunanjem svetu), vsaj kot poskus; ne more pa biti kaznivo dejanje, če imamo nekaj le v glavi in tega ne »aktiviramo«. Profesor Bavcon nam je izrecno poudaril, da ne more biti nihče kaznovan le za to, kar ima v svoji glavi, pa če je to še tako zavrženo. Socialistična sodišča so sicer to pravilo v praksi malo razširila, tako da so oporečnike poslala v zapor že če so svoje misli zapisali v osebne dnevnike.

Sedaj pa je očitno dovolj, da je Janša nekaj »HOTEL storiti« in je s tem že »ravnal (?) z direktnim naklepom«. V obtožnem predlogu je namreč jasno napisano, da »so se vsi zavedali storitve kaznivih dejanj in jih hoteli storiti« (konec citata). Nimam sicer vpogleda v kazenski spis, vendar resno dvomim, da bi Janša svojo namero za sprejemanje podkupnin zapisal v svoj dnevnik.

Ob tej najnovejši kazenski politiki me je kar stisnilo pri srcu, saj sem tudi sam v preteklosti imel že kar nekaj kriminalnih misli (pa ne le v zvezi s spomenikom revolucije na Trgu republike in Kidričevim spomenikom pred vladno palačo…), vendar sem se potolažil, ko sem ugotovil, da je večina mojih kaznivih dejanj že staralo… Ufff…

Razen enega! Naj se žrem sam v sebi?… Ali storim svojo državljansko dolžnost (prijave kaznivih dejanj)?

Odločil sem se za drugo ter Višji državni tožilki Branki Zobec Hrastar poslal naslednjo ovadbo:

Spodaj podpisani Anton Tomažič se prijavljam, ker sem dne 20. septembra 2010 v večernih urah HOTEL izpuliti prometno tablo z napisom »Titova cesta« v Stožicah ter jo zabrisati v jarek, kar bi bil direktni naklep za storitev kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari. Tega seveda nisem storil, saj si nisem upal, pa še precej ljudi je bilo v bližini in bi me lahko kdo prijavil. Kot olajševalno okoliščino naj navedem dejstvo, da sem bil precej slabe volje, ker sem pred tem 85 minut stal v koloni na severni ljubljanski obvoznici, da bi lahko parkiral ob novem štadionu ter si ogledal predstavo »Not padu lajv«.

S.F. – S.N.

18 KOMENTARJI

 1. Tone, saj bo o kvaliteti obtožnega predloga odločilo sodišče in bivši Titov mladinec ter avnojevec se nima ničesar bati, v kolikor je predlog res tako slab.

 2. Titovi mladinci smo morali biti vsi… da bi bil pa JJ AVNOJevec* (1943) pa malo dvomim… naj dodam, da sem Janeza osebno poznal tudi že pred letom 1988 in da sva bila na Mikroadi dogovorjena (za poslovni sestanek) prav na dan, ko je bil aretiran…
  *Pojasnilo za ta-mlade: AVNOJ – Antifašistićko veće narodnog oslobođenja Jugoslavije

 3. He, he…pod avnojevec sem seveda mislil udeleženec pohodov po poteh Avnoja…kjer je spoštovani in velecenjeni tovariš Ivan Janša med drugim tudi ugotovil naslednje:

  “Tukaj se nahajamo, da bi si pridobili izkušnje, z njimi obogatili svojo aktivnost in hkrati te izkušnje prenesli na bazo, iz katere izhajamo. Vsi udeleženci pohoda ‘AVNOJ 77’ bi morali postati nosilci različnih aktivnosti v svojih sredinah, predvsem pa na področju splošnega ljudskega odpora in družbene samozaščite. V takih okoliščinah se torej rojevajo novi kadri, ki bodo sposobni prevzeti naloge, ki jih čakajo ali v komisijah pri predsedstvu občinskih konferenc ZSM ali pa v delovnih organizacijah na področju SLO. Kajti mladega človeka gradi akcija. Izkušnje starejših prehajajo na nas, mlajše. Hkrati s tem pa teče proces osamosvajanja – izkušnje starejših tovarišev so samo osnova za nadaljnjo izgradnjo. Mladi smo bili vedno najbolj revolucionarni in na nas leži naloga, da naprej razvijamo našo samoupravno socialistično družbo, da jo gradimo na revolucionarnih temeljih, temeljih marksizma.”

 4. Še dobro, da zapisi na internetu ostanejo, kajti prav zanima me, kaj boste porekli zagovorniki resnicoljubnosti Janše, če se bo dokončno in pravno veljavno razkrilo, da je en velik lažnivec in kot sedaj kaže, smo na poti prav do te ugotovitve. Še dobro, da pri tem ne sodeluje samo naše sodstvo, tako da boste tovrstni zagovorniki resnicoljubnosti še v večji zagati.

  Še posebej vsi tisti, ki ste kristjani in katerim mora biti resnica največja vrednota, ki bi torej morali še posebej paziti, da ne zagovarjate kogarkoli, ki tako ali drugače laže, kaj šele nekoga na vplivnem položaju, katerega laži imajo hudo negativen vpliv na javno moralo celega naroda!

 5. Imam občutek, da mnogi sledite fiksni ideji slovenske levice, da je Janeza Janšo treba na vsak način in za vsako ceno (že enkrat) obsoditi (in izločiti iz slovenske politike), pa naj bo že za karkoli… če ne drugega pa ker “je lažnivec”… In ker ni drugih dokazov navajate pa še kakšna stara in nepomembna besedila… Jaz pa vsakemu človeku (še posebno na prehodu v polnoletnost) priznavam pravico, da spremeni svoj pogled na svet, da se mu odprejo oči, celo to da iz komunista postane demokrat (samo da je iskreno). Zato imamo pa tudi vse vrste zasebnih in javnih dialogov… Če bo mene kdo prepričal, da evropska krščansko-demokratska politika s svojimi vrtednotami ni optimalna za Slovenijo, bom pač spremenil svoje stališče (in tudi stranko)…

 6. Ja, Janko a ni zanimivo? Ko je teolog Dejan Karba dokazano dobil omenjenega tovariša na laži v tisti oddaji, na raznih krščanskkih portalih ni bilo zaslediti množice moralističnih člankov, kako se laganje ne spodobi, kot v enem drugem primeru. Sprašujem se, le zakaj? Mar ni laž laž in mar ni Mojzesova knjiga okrog tega jasna?

 7. G.Tomažič, tudi sam sem odločno proti obračunavanju levice z desnico na razne bolj ali manj prikrite in zahrbtne načine, a v primeru Janše je na žalost vse preveč namigov, da ima levica prav. Kar jim seveda daje še toliko več municije in Janšo vodi v še hujše zapletanje v lastne laži.

  Zato je res čas, da zaradi družbene higiene pride ta primer do konca in da se ta lažnivec razkrije, ker bo še posebej za desnico to dolgoročno dobro, da se moralno očisti. Kajti le moralno čista desnica bo nekaj vredna, ta, kot je sedaj in ki ni zmožna samokritike in kritike niti tako očitnih lažnivcev, pač moralno čista ni in ne more biti. S tem pa tudi nima prave moči!

 8. Spoštovani g. Anton,

  Najprej se pogovoriva okrog diskurza “če me kdo prepriča, da KD politika ni optimalna”.

  Optimalno pomeni, maksimalno možno vrednost nekega izbranega kriterija v danih omejitvah. Drugi problem z vašo izjavo je pa v osnovni logiki dokaznega bremena. Na tak način bi lahko postavili tudi trditev, da okrog Saturna kroži tudi ena majhna skodelica sedaj pa vam naj dokazujemo da temu ni tako? Vaš problem gre torej nekako takole: najprej morate postaviti jasen kriterij optimalnosti, ki mora biti seveda merljiv, postaviti omejitve in na koncu seveda definirati alternative ter dokazati, da je pri KD alternativi ta kriterij maksimalni (ali minimalni, odvisno kakorkoli pač problem poostavite).

  Kar se tiče iskrene demokratičnosti omenjenega tovariša,je pa menda krasno izpričana v njegovi trenutni partiji. Pa tudi z željo dirigiranja tujim medijem, kaj naj objavljajo jo je krasno demonstriral.

  G. Anton, zdi se mi, da na politiko gledate preveč idealistično in nekoliko naivno. Preprosto povedano: imamo nesposobno pozicijo, ki je na oblasti in nesposobno opozicijo, ki bi pa rada prišla na oblast. Demokratičnost, delo za državo itd. so pravljice za male otroke.

 9. Dodal bi morda še tole špekulacijo: namreč trenutna “levica” verjetno potrebuje Janšo. Skupni “sovražnik”, kot je on, je krasen mobilizator volilnega telesa in preverjena volilna taktika je spraviti volitve na odločanje proti Janši.

 10. Zanimivo vprašanje je tudi tole: kaj bi se zgodilo s slovensko desnico, če bi Titov omladinac nenadoma izginil s političnega prizorišča? (Puščam ob strani potoke solza in strta srca ljudi, ki v njem vidijo (pol)boga …)

 11. Zanimivo vprašanje, se~nor Contreras. Zelo možno je, da bi šla v franže, a ne za dolgo. Potem bi najbrž prišlo do diferenciacije znotraj sedanje kokodakolicije, pa bi tako dobili novo desnico. Razen tega je J.J.,oziroma strah pred njim, kot izgleda, edino in najmpočnejše vezivo sedanje razhajkane kokadildolicije, torej bi imela omenjena kokabulmastifolicija po padcu J.J. krasne šanse, da se do konca zgrize med sabo.

 12. Tovariš Cefizelj, pri kovanju neologizmov Vam ni para. Tudi sam se nagibam k Vaši misli o potencialni diferenciaciji znotraj koalicije; le kaj drugega bi namreč preostalo, potem ko je leteči slon vsa ta dolga leta plahutal po trgovini s porcelanom, ki ji včasih ljubkovalno rečemo “desna sredina in še malo čez”.

 13. Spoštovani se~nor Carlos, tovariš Cefizelj je več kot tri petine svojega kratkega življenja preživel pod vladavino vaših ljubljencev, zato se je imel čas naučiti kovanja teh čudovitih -izmov. No, če šteje še obdobje po letu 1991, bi bil ta delež dokaj blizu 100%. Se pa omenjeni tovariš Cefizelj jako boji, da bo obtožni predlog izvisel v zraku kot omenjeni leteči slon, ter da bo še dolgo plahutal nad našo džamahirijo. Pustiva se presenetiti: naj bodočnost pokaže, kdo bo desna sredina in malo čez v naši prisrčni podalpski džamahiriji. Kaže, da se karte že mešajo, še preden so v naši dildokratični državici razčistili s kontrarevolucionarnim elementom J.J. imenovanim.

 14. Tovariš Cefizelj, tovariš Carlos pravzaprav nima nobenega politika kaj posebej rad, kaj šele, da bi med njimi iskal ljubljencev … Je pa Vaše priznanje nemara pohvala socialističnemu šolskemu sistemu, ki Vas je v treh petinah Vašega kratkega življenja naučil umetelnega rokovanja z besedami. Bojim se, da v demokratičnih časih tega ni več, ako pa nas pot zanese k ameriškim zgledom, potem pa kmalu še pisati ne bomo znali.
  Z veseljem pozdravljam Vaše povabilo k presenečanju. Spomnim pa se neke štacune s pogrebnimi parafernalijami: svečami, plastičnimi venci in takimi rečmi. Njen moto, zapisan na izložbi, se je glasil: Ko življenje preseneti … Kaj je že rekel Forrest Gump?

 15. Shaman je na forumu Financ dobro napisal. Tudi, če je Janša v davni preteklosti bil Tito omladinec in pisal, kar se je od njega pričakovalo, se je nekaj naučil in tako obsodil komunizem.

  Marsikdo tukaj tega ni sposoben narediti še danes.

 16. Janko, če od desnice zahtevaš, da je svetniška, potem zahtevaš nemogoče. Nihče ni svetnik. Tudi Janša ni, je pa precej bolj pošten kot kdorkoli na levi.

 17. Carlos, nihče nima Janše za polboga. Imate ga pa vi za “princa teme”.

  Najbolj boste v težavah levaki, ko ne boste imeli “princa teme”.

Comments are closed.