S. Valentan, Družina: Na poti k resnici

2

Kdaj bomo lahko kot narod zunajsodno pomorjene v miru pokopali?

Ko se v začetku junija ob breznu pod Krenom v Kočev­skem rogu spominjamo grozodejstev izpred sedmih desetletij, se ob številnih pietetnih proslavah in besedah o dostojanstvu slehernega človeškega življenja, ki jih izrekajo visoki predstavniki oblasti, sprašujemo, kdaj bomo lahko kot narod zunajsodno pomorjene v miru pokopali in dali dostojanstven kraj počitka vsem, ki so razkropljeni po več kot šesto prikritih grobiščih v Sloveniji.

Z zanikanjem resnice in enostranskim poveličavanjem zmage bo do takrat še dolgo. Ni nam še uspelo obsoditi tistih, ki so odgovorni za množične poboje pri nas, vendarle pa je za to še čas in prišel bo, a ne zaradi maščevanja, ampak zaradi pravičnosti in resnice. Kaj je resnica? To vprašanje, ki ga je tudi Pilat zastavil Kristusu, nas vznemirja, dokler ne dobimo odgovora nanj. In resnica je ena. Čeprav v javnosti vedno znova slišimo besede, naj bi teh težkih vprašanj naše polpretekle zgodovine ne načenjali več in da je to poglavje končano, pa nam ravno slovenski kazenski zakonik govori drugače. Ta namreč pravi, da kazniva dejanja zoper človečnost, kar so povojni poboji nedvomno bili, ne zastarajo, sploh pa objektivnih odgovorov o tem še nismo prejeli. Pregon takšnih dejanj je torej mogoč ne glede na to, kdaj so se zgodila. Tudi mednarodna sodišča poznajo takšno pravilo. Ko se vprašam, zakaj želijo nekateri ta del zgodovine pomesti pod preprogo, pridem vedno do zaključka, da zato, ker se morda bojijo resnice, saj bi se scena zamenjala. Soočenje z njo je edino odrešujoče in v pravnih okvirjih, ki so nam dani, verjamem, da bomo nekoč neobremenjeni rešeni tavanja v breznu zla. Žrtve imajo pravico do poprave krivic, do preiskave storjenih zločinov, pravico do resnice in odškodnine, država pa mora preganjati in kaznovati takšna dejanja, zagotoviti pravne postopke za ugotavljanje resnice in o tem obvestiti javnost.

Nekateri pravniki so mnenja, da povojni zločini niso zločini proti človeštvu, ker takrat tega pojma še niso poznali, a nekdanji pravosodni minister dr. Lovro Šturm je nekoč spomnil, da je slovenski pravnik in profesor Leonid Pitamic že leta 1927 v svoji knjigi z naslovom Država predstavil natančen katalog človekovih pravic in svoboščin. Ker je takratna pravna stroka to knjigo poznala, je bilo torej dobro znano, kaj pomeni kršenje človekovih pravic.

Več lahko preberete na druzina.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


2 KOMENTARJI

 1. Neresnica glede slovenskih domobrancev je podobna kot ob lastno ignoriranje desnice, torej njeno koristnih predlogov za slovensko skupno dobro.

  Tudi tu je povožena resnica z nesprejemljivo ignoranco , zavračanjem in zavajanjem.

  Ko se bo to spremenilo, ko bo na slovenskem zavladal demokratični resnicoljuben in človekoljuben duh, bo drugače, bodo podani pogoji za resnico in pravico ter poštenost in odgovornost.

 2. Na poti do resnice! Vse za popravo zgodovine! Za spravo!

  http://www.publishwall.si/franc.mihi%C4%8D/post/205739/vse-za-popravo-zgodovine

  Po desetih letih spet venec in svečka v Kočevskem Rogu
  Kočevski Rog- Včeraj je minilo natančno deset let od spravne slovesnosti pri množičnem grobišču po vojni pobitih domobrancev pod Krenom v Kočevskem Rogu, ko sta se predsednik države Milan Kučan In nadškof dr. Alojzij Šuštar skupaj poklonila mrtvim in povabila žive k spravi in sožitju. Ob obletnici so predsednik Kučan z ženo Štefko Kučan, dr. Spomenka Hribar, ki je pred desetimi leti dala pobudo, naj slovenska država priredi spravno slovesnost, kočevski župan Janko Veber, predstavniki vojske in peščica drugih, med katerimi ni bilo nobenega predstavnika ne cerkve ne vlade, položili venec In prižgali svečko. V javni izjavi je predsednik Kučan zapisal, da želi simbolično ponoviti svoje besede obžalovanja in obsodbe povojnih zunajsodnih pobojev, ki bodo v slovenskem zgodovinskem spominu zapisani kot moralni in pravni zločin. Samo na podlagi pietete do mrtvih sta mogoča spravno sožitje med živimi in strpnost v skupnem bivanju Ijudi različnih prepričanj drug z drugim, in ne drug proti drugemu, medtem ko politična zloraba preteklosti in mrtvih
  peljeta drugam, povzročata nove delitve In zbujata nova sovraštva, je med drugim v izjavi zapisal Milan Kučan. D. P.
  NEDELO, 29. JULIJ 2000

  P.s.: Žal tudi letos na spominski slovesnosti v Kočevskem rogu še nobeden govorec ni povedal, da sta med okupacijo potekala upor proti okupatorju in državljanska vojna.

  Državljansko vojno je pričela KP z revolucijo med okupacijo.

  V državljanski vojni ni izdajalcev naroda, so zgolj revolucionarji in proti revolucionarji!

  Skrajni čas je, da državotvorna politika preneha razdvajati narod »na zmagovalce in izdajalce" in seveda na kolaborante s Hitlerjem in/ali Stalinom.

  To ne more biti temelj skupnega razvoja, ne naša perspektiva!

  Ne pozabimo, bili so okupacija, bil je upor proti okupatorju in bila je državljanska vojna! Ne tajimo več!

  Samo to je pot do sprave, ki je predpogoj za naš razvoj in perspektivo!

Comments are closed.