S. Toplak, Finance: Slovenija, ki deluje

6

Spet sem imela priložnost primerjati javno in zasebno. Ni vse zasebno dobro, je pa dobro, da je čim več dobrega zasebnega. Dobro zasebno je tista Slovenija, ki deluje. Tista Slovenija, ki ima konkurenčen izdelek in storitev. Tista Slovenija, ki ceni denar. Tista Slovenija, ki je prav zaradi tega, ker ceni denar in z njim odgovorno ravna, namesto da ga krade in čaka na državne pomoči, družbeno odgovorna. Tista Slovenija, ki je tako dobra, da ustvarja delovna mesta. Tista Slovenija, ki ji je mar. Slovenija, ki jo kupiš. Slovenija kot blagovna znamka. Kot zgodba o uspehu.

Dober primer. Zasebna zobozdravstvena ordinacija, na ruvanje osmice pridem brez slike, v kaosu iz službe in takoj nazaj v službo. Kaj pa zdaj, ker ni slike? Zobozdravnik mirno pokliče kolega, ki ima sliko, – pofotkaj mi jo s telefonom in pošlji. Vse se da. Učinkovito, dobro opravljeno. Stranka je kralj, stranka pomeni denar, plačo zaslužek. Slab primer. Javno zdravstvo. Tudi to je za denar. Stranka ni kralj. Še vedno lahko eno napotnico (kopijo) pošljete na vse bolnišnice in delate vrsto. Leta 2013 bi moralo biti poenotenje sistema naročanja – booking- stvar 20 minut in stotih evrov, če pretiravam. Mi bookinga še vedno nimamo, če pa bi ga imeli, bi za izdelavo programa plačali nekaj sto tisoč evrov. Kar je najbolj žalostno, storitev javnega ni slaba. Zdravniki, sestre, delajo dobro. Menedžment denarja in ponudbe pa je v javnem, državnem, paradržavnem – ne le zdravstvu – katastrofalen.

Gre za malenkost. Ampak tisoč slabih malenkosti uniči sistem. Takšna je Slovenija, kjer ne cenijo strank, kjer ne cenijo denarja, ker ta raste na bankomatu ali pride od države. Takšna je Slovenija, ki ne deluje. To je Slovenija, ki ni družbeno odgovorna. To je Slovenija, ki z denarjem drugih ljudi – svojih davkoplačevalcev – plačuje svoje interese. To je Slovenija, ki jo je treba dati ad acta.

Obstajata dve Sloveniji. Od zdravstva do podjetij. Tista, ki deluje, in tista, ki ne. Tista, ki dela prav, in tista, ki goljufa. Na žalost je prve premalo. Ker je delati prav težko. Lažje je iti v Trst in kupiti korenje kot ga pridelati doma. Lažje je goljufati kot ustvariti. Privatizacija pomeni, da obstaja možnost, da bomo dobili lastnike in menedžment, ki bo cenil denar in z njim ravnal odgovorno. Odgovorno zase, odgovorno do zaposlenih, odgovorno do plačila davkov. Ki bo odprl pot standardu dobre Slovenije.

Več: Finance

6 KOMENTARJI

 1. Namesto, da bi se zgledovali po severu, smo se zgledovali po jugu in pobirali najslabše od tam.

  Do začetka 20. stoletja pa se je Evropa zgledovala po nas. Potem pa smo začeli pozabljati vrednote naših prednikokov in smo razvrednotili družbeni sistem in samega sebe.

  Ker vemo vzrok, ni težko spremeniti svoje mišljenje in ravnanje.

  • Če bi ti malo manj sodil drugim, zaničeval druge, kot slabše od sebe, bi te bilo lažje prebavljati.
   To da smo se sploh “zgledovali” pomeni predvsem, da nimamo lastne identitete, da smo sami navadni kalimeroti, zato prosim, ne streljaj takih žalitev naokoli.

 2. Zdravko, preveč si občutljiv.

  Sebe bi zavajali, če bi trdili, da je manj korupcije in več delavnosti proti jugu ne pa proti severu. Ko pa je splošno znano, da bolj ko greš na jug, slabše je glede tega. Od koga se bomo učili: Ali od Grkov ali od Skandinavcev?

  • Je pa recimo več gostoljubja na jugu kot na severu. Več življenja. Mar se tega ni treba tudi učit? Mislim da še bolj.

 3. Kriza je posledica napak. In te napake je potrebno odpraviti. Najlažje jih odpraviš, če se zgleduješ po tistih, ki so se uspešno izognili krizi, ne pa od tistih, ki so še na slabšem kot mi.

Comments are closed.