S. Toplak, Finance: BS ni familija, ne ljubica, ne otroci in ne pes

6

BS je sistem. In prej ko bodo uslužbenci, pozor, uslužbenci – my servants – BS ugotovili, da centralna banka ni v njihovem notranjem lastništvu, da je ne obvladujejo in da ne obvladujejo, ne prijateljujejo in se ne kompajo in ližejo niti z bankami, ne s podjetji, ne s politiko, ampak banke nadzirajo, prej bomo davkoplačevalci kaj imeli od 400 ljudi, ki so tam zaposleni.

Banka Slovenije je tipičen primer dinozavra. Uživa v lastni pomembnosti, strokovnosti, ločenosti od sveta, z avreolo ustanovljena, s politiko upravljana, prihodki zagotovljeni, velika in močna. Ter slaba in šibka, neprilagojena sedanjosti, skregana s prihodnostjo – z novimi produkti, s kreativnim računovodstvom z inventivnostjo nadzirancev. Je tipično podjetje, na apanaži, ki nikoli ni imelo benchmarka ali pa je bil benchmark tako slab – poglejte, a je kaj dosti bolje nadzirala ameriška centralna banka ali pa evropske. Niti ne.

In Banka Slovenije, nezmotljivi suveren strokovnosti, dela osnovnošolske napake pri največjem sistemskem projektu v zadnjih desetih letih – sanaciji slovenskih bank. Najprej slovenske banke nimajo težav, potem je pet milijard luknje. Ko jih vprašaš preprosto vprašanje, kakšna je metodologija, ne razkrivajo. V Banki Celje se vedejo, kot da ne bi vedeli, kaj je APR. Še navadnega vpisa v sodni register ne znajo prav speljati. Ker jim ni bilo treba – ker je bilo vse, kar so naredili doslej, odlično, prvovrstno, strokovno. Nihče si ni upal niti pisniti – vsi so samo kimali – od politikov do sodišč.

Dokler je bilo vse O. K., je šlo. Takoj, ko je treba kaj narediti, ko se zaplete, ko nastane problem – ustanova, Banka Slovenije odpove. Odpove sistem. In tako odpoveduje večina ustanov, glavnina sistema. Ker niso navajeni ukrepati, so navajeni sedeti v foteljih. Zato je BS živčna in razjarjena in arogantna. In nova priložnost za napake. Kot davkoplačevalec, lastnik bank, nočem plačevati živčnega nadzornika, ne žrtveno jagnje, plačam kompetentnega in pametnega.

Banka Slovenije pod Boštjanom Jazbecem bo prišla v zgodovino, kako ji je na operativni ravni s slabo izvedbo uspelo uničiti pravilen cilj sanacije bank: davkoplačevalcem za njihovo blagohotno pomoč zagotoviti največ premoženja.

Več lahko preberete na Financah.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


6 KOMENTARJI

 1. Da je odpovedal sistem? Ja, tudi tako lahko gledaš na zadevo.

  Jaz pa trdim, da imamo sistem, ki nagrajuje lopove in krade tistim, ki nekaj naredijo. Včasih so tisti dali desetino za sistem, v katerem živijo, danes pa jim kvečjemu desetina ostane … In ta sistem je bil NAMENOMA postavljen tak, kot pač je! Tam okoli leta 1992 smo sicer imeli vsaj nekateri neke lažne predstave o nastajanju nekega drugega sistema, a to je tudi vse.

 2. Opppsss! Še nekaj! Da bi v miru jemali pridnim in delovnim, so oblastniki začeli vojno proti edini instituciji, ki jim je nastavljala zrcalo, to je katoliška Cerkev. Ker jo s fizičnim nasiljem niso mogli uničiti, so začeli s spolnostjo oziroma posredno s klasično družino. Ko bomo izenačili klasično družino s homoseksualno, bomo kristjani morali spremeniti Sveto pismo oziroma ves nauk, saj vendar vsaj katoliški kristjani učimo, da je homoseksualnost greh:

  492. Kateri so glavni grehi zoper čistost?
  Grehi, ki vsak po naravi svojega predmeta hudo nasprotujejo čistosti, so: prešuštvo, masturbacija (samozadovoljevanje), nečistovanje, pornografija, prostitucija, posilstvo, homoseksualna dejanja. Ti grehi so izraz glavnega greha nečistosti. Če so zagrešeni nad mladoletnimi, so takšna dejanja še hujša, ker so napad na njihovo fizično in nravstveno integriteto (neokrnjenost).
  http://www.vatican.va/archive/compendium_ccc/documents/archive_2005_compendium-ccc_sl.html

  Dejansko gre v novem družinskem zakoniku za prepoved katoliške Cerkve, kot jo poznamo. Posledično za življenje, kot ga poznamo, saj ta borba ne prinaša samo ekonomski propad temveč predvsem izumrtje. Skratka, naša vlada se odloča, da bo to ozemlje na sončni strani Alp poklonila muslimanom. In samo zato, da bi oblastniki še kako desetletje lagodno živeli in si plačevali ljudi, da jim pojejo slavo.

  • Udje Kristusove Cerkve imamo tudi drugo možnost in potrebno bo dokončno izbrati: ali bomo res sledili Kristusu in tudi pričevali za Resnico vsak dan s svojim konkretnim življenjem ali pa se raje podredili svetu in mamonu.

 3. Ja, lepo povedano. In zelo resnično.
  Nas pa čimprej spravit s poti, da bodo imeli možnosti odprte še za vnaprej.

 4. ”In Banka Slovenije, nezmotljivi suveren strokovnosti, dela osnovnošolske napake” to niso napake ampak premišljen, zavesten in dogovorjen institucionaliziran kriminal, zaščiten na najvišji ravni, vse z razlogom prelivanja in kraje kapitala. Vse podprto s politiko in mediji.

 5. In v tej zadevi še Luka Mesec pamet soli: Menda je zahteva Bruslja bila “write down”, in ne “wright off”.
  Sicer sploh ne gre za zahtevo Bruslja kot tako. Po celem svetu je tako, ne le v EU.
  Šlo je za običajno nacionalizacijo propadle banke. Nacionalizacija pa ni isto kot zaplemba.
  To kar je naredil Čufer, je isto kot izbrisani, kot hrvaški varčevalci. Tokrat obvezničarji oz. podrejenci. Slovenec dobiva sloves goljufa in prevaranta.

Comments are closed.