S. Šurla: Zatiralci novinarske svobode

4
25

Kdo bi si mislil, da bo ljubljanski župan Zoran Janković v sovražnem odnosu do medijev prekosil celo predsednika Zares Gregorja Golobiča. Janković v zadnjih mesecih že skoraj kot po tekočem traku na tožilstvo vlaga predloge za kazenski pregon novinarjev.

 / … /

V EU bi najbrž težko našli primer, da bi župan kakšne prestolnice poskušal spraviti v zapor novinarja ali karikaturista. S karikaturisti po svetu v teh časih obračunavajo samo še islamski skrajneži.

/ … /

Jankoviću je oblast ob vseh teh dejanjih res zelo stopila v glavo (podobno kot njegovemu sinu Juretu, ki je po razglasitvi rezultatov lokalnih volitev novinarju Financ Jaku Elikanu grozil s smrtjo) in je očitno popolnoma izgubil stik z realnostjo. Takih stvari razumni politiki po svetu ne počno, saj se jim prej ali slej vrnejo kot bumerang in pomenijo njihovo zanesljivo politično smrt. Janković pa bi bil ob vsem tem rad, kar sicer javno zanika, celo predsednik slovenske vlade. Ko je nedolgo tega neki sosed vprašal Jankovićevo mamo Ivanko, ali bo sin Zoran res predsednik, ga je takoj popravila, da ne bo predsednik, ampak premier.

/ .. /

Tako hudih političnih pritiskov na medije in novinarje, kot smo jim priča zadnje čase, v Sloveniji že dolgo ni bilo. Tisti, ki so na oblasti, poskušajo krivdo, da jih ljudstvo ne mara več, zdaj na vsak način zvaliti na peščico neodvisnih medijev. Ker je na referendumu padel zakon o RTV, nič bolje pa ne kaže tudi prihajajočemu zakonu o medijih, poskuša vladajoča nomenklatura utišati kritične medije s kazenskimi pregoni, da bodo policisti in tožilci na njihovo pobudo ustrahovali novinarje, ki si jih drugače ne morejo pokoriti.

/ … /

V tem tednu bodo trije predsedniki, države, parlamenta in vlade, spet pripravili novoletni sprejem za sedmo silo. Zaradi razmer na medijskem področju pri nas, za to so predvsem odgovorni Danilo Türk, Pavle Gantar in Borut Pahor, se ga novinarji Reporterja iz protesta ne bomo udeležili! Skoraj sočasna vabila na slavnostne sprejeme in zaslišanja na policijske postaje nekako ne gredo skupaj!

Več: Reporter

4 KOMENTARJI

 1. Nič hudega, Surla. Se boste pa vrli Reporterji vsaj izognili dodatnim kalorijam. Če je človek že po naravi grd, naj vsaj debel ne bo, pravijo modri starejši občani v našem koncu domovine.

 2. Preganjanje cenenih žurnalistov, ki pišejo po principu “rekla kazala” je daleč od novinarskih standardov in tu ima župan MOL popolnoma prav, da zaščiti svoje dobro ime in čast, kako bi se počutil Silvester Šurla, če bi nekdo opletal po kuluarskih zapisih z njegovim imenom in priimkom, karikatura Mikija Mustra pa ima političen pomen in je vsekakor žaljiva saj s tisto vzdignjeno roko izraža primerjavo z nacizmom, čigar simbol je bil takšen pozdrav, na zasebno tožbo sodišče ne bo zavrnilo zahtevka.

 3. Ljubljančan @ , “da zaščiti Janković svoje dobro ime “, si zapisal !

  ON je svojo neoporečnost že zdavnaj zgubil, če jo je sploh kdaj imel ! Za

  njegovo “ELEKTO” je propadlo kar nekaj , tudi gradbenih firm , ki so grafdile zanJ,

  da o STOŽICAH rajši ne govorimo !

  GOSPOD APLENC je pa na “ODMEVIH” dejal, da je JANKOVIĆ za vsak dan, prebit

  v “MERCATORJU”, odnesel po miljon tolarjev, pa si izračunajte ! Odkod

  OPANKARJU CCA 41 MILJONOV EVROV DRUŽINSKEGA PREMOŽENJA, KOT SO TO POROČALI

  MEDIJI !

 4. Ljubljančan @ , “da zaščiti Janković svoje dobro ime “, si zapisal !

  ON je svojo neoporečnost že zdavnaj zgubil, če jo je sploh kdaj imel ! Za

  njegovo “ELEKTO” je propadlo kar nekaj , tudi gradbenih firm , ki so gradile zanj,

  da o STOŽICAH rajši ne govorimo !

  GOSPOD APLENC je pa na “ODMEVIH” dejal, da je JANKOVIĆ za vsak dan, prebit

  v “MERCATORJU”, odnesel po miljon tolarjev, pa si izračunajte, koliko je to

  zneslo v desetih letih ! ! Odkod OPANKARJU CCA 41 MILJONOV EVROV DRUŽINSKEGA

  PREMOŽENJA, KOT SO TO POROČALI MEDIJI !!

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite