S Soške fronte

4

Ostanki grozot 1. svetovne vojne na Soški fronti, natančneje na Čukli pod Rombonom, ki se dviguje nad Bovcem in na hribu Rabelnik v bližini Bovca.

Po teh hribih je navkljub skoraj stoletni oddaljenosti še polno ostankov bojev: od izstrelkov razdrapanih pobočij, bodečih žic, železja, ostankov poslopij, kavern, pokopališč, …

Strašljivo, kje vse so se ljudje morali bojevati in umirati. Tod so sedaj speljane poti miru, ki nas opozarjajo na “Nikoli več!”.

Iz Wikipedije: “Soška fronta je bila del bojišča, ki je v prvi svetovni vojni med italijansko in avstro-ogrsko vojsko potekalo od Rombona do Tržaškega zaliva v skupni dolžini nad 90 km. Fronta je bila prizorišče največjega spopada na gorskem območju v celotni zgodovini človeštva in največji spopad na Slovenskem sploh. V spopadih na tej fronti je umrlo tisoče slovenskih vojakov, zaradi česar je tudi danes globoko ukoreninjena v slovensko zgodovino.”

Foto: Aleš Čerin

 

4 KOMENTARJI

  1. A ni kobariški muzej ravno zaradi poštenega in nepristranskega prikazovanja prve svetovne vojne (po katerem ti ostane le mučen občutek v želodcu) pred leti dobil priznanje evropski muzej leta?

    Čeprav seveda se ne morem vživeti v vsakdanjik teh vojakov, me seveda vsaka takšna slika spomni, kako nasilna je naša človeška vrsta. Pa ne le med vojnami… 🙁

  2. Tole sem našel na njihovi strani. Iz govora ob podelitvi nagrade: ” V svoji poklicni karieri sem obiskal stotine muzejev in med temi tudi vojne muzeje. Kobariški je prvi, v katerem nisem naletel niti na najmanjšo sled šovinizma, pristranskosti ali poveličevanja. Njegova postavitev je globoko občutena, dotakne se srca in duše obiskovalcev in posreduje sporočilo, ki se ne bo nikoli dovolj pogosto in glasno širilo med ljudmi: vojna je norost, zločin in povzroča zgolj žrtve.”

    Friedrich Waidacher, poročevalec European museum of the Year Award Committee
    Odlomek govora na ceremonialu ob podelitvi nagrade v Strasbourgu 11. Maja 1993.

  3. BRATJE: Soska fronta je zadnji dokaz, kako smo si ob pomoci bratov, Germanov, priborili nazaj komplet Primorsko in dolino Soce! Brez zmage na tej fronti bi bili danes brez Soske doline! Zmagali pa smo izkljucno zaradi pomoci Germanov!

Comments are closed.