S Kučanovim blagoslovom

1

Mnenjski, gospodarski in politični esteblišment, ki se je ta teden prišel v Stožice priklonit Zoranu Jankoviću, nam hoče prodati, da lahko sloni letijo.

Spoštovani bralci, ali menite, da so država oziroma njene institucije – policija, sodišča, bolnišnice – v tej krizi povsem odpovedale? Imate občutek, da v državi vladajo nered, volja močnejših, brezup in da se je bolje potuhniti, da vse čim prej mine, ker ste povsem nemočni?

Motite se. Državne ustanove delujejo izvrstno. Država je sposobna tudi v krizi delovati odlično: inšpektorji temeljito opravijo svoje delo, če nanje nekdo pritisne s položaja moči, in v bolnišnici dobite izvrstno zdravstveno storitev, če v sistem vstopite kot VIP (very important person oziroma nekdo, ki pozna nekoga še pomembnejšega). Skratka, vse deluje, če so pravi vzvodi.

Še vedno ne verjamete? Naštejem vam tri najbolj sveže primere:

1. Čeprav je zakonodajno županova moč omejena na ozemlje občine, lahko župan slovenske prestolnice v enem dopoldnevu doseže, da prometno ministrstvo zapre državno cesto za njemu neljube tovornjake. Inšpektorjeva utemeljitev: prevelika osna obremenitev. In to na cesti, po kateri vsak dan vozi na stotine tovornjakov. Doseg Zorana Jankovića na državno raven je zelo velik. Vas je tega strah? Meni je vsaj nelagodno, ko gledam župana, kako laže, komu vse je bilo v Stožicah plačano za opravljeno delo; ker če komu kaj ni bilo plačano, bi itak tožil, ker pa ni tožil, mu je torej bilo vse plačano.

2. So vašemu podjetju zaradi krize upadli prihodki in nujno potrebujete svež denar? Če vam zadošča deset milijonov evrov, se z ministrom Lukšičem dogovorite, da vam pripravi razpis, za predsednika razpisne komisije pa bo minister tako in tako imenoval svojega študenta Pertinača. Pravilna rešitev izpita je samo ena, študent Pertinač pa je znan po svoji kreativnosti.

3. Poceni tujo delovno silo izkoristite, kolikor je le mogoče. Zgled je Hilda Tovšak, nekdanja desna roka Lojzeta Peterleta, finančno-operativna menedžerka krščanskih demokratov. Recept je preprost: z inšpektorji se dogovorite, naj vam ne povzročajo težav; delavcem ne plačujte nikakršnih prispevkov – niti pokojninskih niti zdravstvenih; obrokov za posojila ne nakazujte na banke, celo solidarnostni prispevki, ki jih delavci zberejo za svojce svojih preminulih sodelavcev, lahko nekaznovano čudežno izginejo.

/ … /

Celo Milan Kučan, varuh slovenske morale z ostrim čutom za malega človeka, molči o stranpoteh Stožic. Pomembno je, da imamo stadion in da ugled menedžerjev in politikov ne trpi. Obenem pa laž in sprenevedanje postajata vrednoti, ki ju, kot je pokazal ta teden, pooseblja ljubljanski župan Zoran Janković. Mnenjski, gospodarski in politični esteblišment – večino smo lahko ta teden videli v Stožicah – ima Slovence za tako neumne, da nam hoče prodati, da lahko sloni letijo. Koliko časa bo po vašem mnenju tem vplivnežem še uspevalo nategovati toliko Slovencev?

Vir: Finance.si

http://www.finance.si/286799/S-Ku%E8anovim-blagoslovom

1 komentar

  1. Ah, kako ljubki so tile ultralevičarji Jankovićeve sorte s srcem na skrajni levi in z denarnico na skrajni desni.

Comments are closed.