Š. Kržišnik, Iskreni.net: Prvi vtisi o novem ljubljanskem nadškofu

5

Tudi zame osebno je novi nadškof, p. Stane Zore, neznanka. (Kot najbrž tudi za večino siceršnje slovenske in celo katoliške javnosti, z izjemo tistih, ki so osebno delali z njim ali bili vključeni v njegova pastoralna prizadevanja.)

Toda tudi ko je bil pred letom in pol imenovan novi papež, je bil za večino od nas neznanka, pa smo vendarle iz njegove osebne zgodovine (in zlasti prvega nastopa) skušali razbrati nekaj pomenov njegove izvolitve.

Zato si lahko dovolimo to storiti v nekaj točkah tudi ob imenovanju novega ljubljanskega nadškofa.

1. Vpet je v življenje in odnose v slovenski Cerkvi

Osebno sem vesel, da novi nadškof ne prihaja »od zunaj«. Prav zaradi zahtevnosti situacije, v kateri se po finančnih aferah in vrsti odstopov oziroma umikov škofov nahaja slovenska Cerkev, so mnogi videli rešitev v osebi »od zunaj«. Največkrat se je omenjalo prekaljenega vatikanskega diplomata dr. Jurkoviča.

Vendar je po drugi strani dobro, da dobivamo nadškofa, ki ima intenzivno izkušnjo življenja in odnosov na mikroravni slovenske Cerkve. Lahko rečemo, da je bil novi nadškof doslej intenzivno vpet v življenje občestva Cerkve, čeprav ne toliko na očeh javnosti kot morda kak drug »kandidat«.

Več lahko preberete na Iskreni.net.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


5 KOMENTARJI

  1. Nadškof Zore bo svoje plemenito poslanstvo uresničil, če se bo slovenska cerkev približala človeku in ljudem na terenu, ne pa za zidovi.

    Takšno delovanje je tudi nakazal.

Comments are closed.