Š. Kržišnik in I. Vovk, Iskreni.net: Nadškofa Zoreta čaka zahtevno delo

17
230

Novega ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta, ki bo posvečen v ljubljanski stolnici, čaka veliko nalog in zahtevnih izzivov. Oglejmo si nekatere.

Gotovo je potrebno novemu nadškofu (in najverjetneje novemu predsedniku škofovske konference) omogočiti razumno obdobje »miru« oziroma odsotnost prevelikih pričakovanj ali celo pritiskov po hitrih spremembah. Te glede na kompleksnost položaja, v katerem prevzema odgovorne naloge, najbrž niti niso mogoče.

Po drugi strani pa to seveda ne pomeni, da bi moral vladati popoln molk o izzivih, ki čakajo slovensko Cerkev in s tem tudi novega nadškofa. Tovrsten molk bi bil lahko skušnjava, da se ob novem vodstvu, v katerega je položeno veliko (za)upanja, ne lotimo stvari, ki so bile v zadnjem obdobju prepoznane kot problematične.

1. Sinoda o družini;
2. Pastoralni načrt;
3. Mediji;
4. Duhovniki;
5. Nadškof Uran;
6. Goričane;
7. Finance;
8. Šolstvo;
9. Sprava;
10. Politika.

Več lahko preberete na Iskreni.net.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


17 KOMENTARJI

 1. Po mojem avtor s temo Goričane pretirava. Poglejte si za primerjavo škofovski sedež na obrobju Celovca ( škofija krško-celovška je precej manjša od ljubljanske nadškofije):

  http://de.wikipedia.org/wiki/Bisch%C3%B6fliche_Residenz_%28Klagenfurt%29

  Pojma nimam ali je bolje, da je sedež nadškofije sredi Ljubljane, ali bi bilo bolje, da bi bil umaknjen na podeželje, a vendar – noben škandal ne bi bil, če bi bil sedež škofije v dvorcu Goričane. Dvorec je lep, na lepi točki in na zunaj lepo obnovljen ( kar je s kulturnega vidika prej vredno pohvale kot graje), moti me pa, da je nasproti njega grd kompleks papirnice. Ki seveda ni stal, ko se je dvorec postavljal.

  Nimam nič proti, če bi škofija Goričane skušala prodati, če ne ve, čemu bi ga namenila. Samo močno dvomim, da so pri nas interesenti za nakup. Mogoče v Dubaju, Rusiji ali na Kitajskem.

  • “Po mojem avtor s temo Goričane pretirava.”

   Res?? A poznate vso zgodbo? Od kje denar za razkošje? Jaz ne.

   In razkošje dvorcev škofov kaže na čase, ko so se škofje povzdigovali v plemiče in ne zadnje služabnike …

   Ko jim je umil noge in vzel vrhnje oblačilo, je spet prisedel in jim rekel: »Razumete, kaj sem vam storil? Vi me kličete ›Učitelj‹ in ›Gospod‹. In prav govorite, saj to sem. Če sem torej jaz, Gospod in Učitelj, vam umil noge, ste tudi vi dolžni drug drugemu umivati noge. Zgled sem vam namreč dal, da bi tudi vi delali tako, kakor sem jaz vam storil. Resnično, resnično, povem vam: Služabnik ni večji kot njegov gospodar in poslanec ne večji kot tisti, ki ga je poslal. Če to veste, blagor vam, če boste to delali! (Jn 13, 12-17)

   Saj vsi vemo, kaj je predstavljalo umivanje nog v tedanji kulturi, kajne?

 2. Ne gre brez slovenskega skopuštva, kajne. Kaj je narobe s plemiči? Škof je plemič, brez dvoma.
  In vedno so bili plemiči brez svoje lastnine. In da ima cerkev gradove in veličastne katedrale ni nič čudnega. Hvalabogu so nekoč bogataši še kaj razumeli in so gradili take veličastne dvorce kot so Goričane.
  Vi bi škofa v japanke in v kolibo. Sami bi se pa mastili po velikih vilah, samo da jih nimate. Tipično skopuštvo.
  Da bodo ljudje napak razumeli papeža, v njegovem odrekanju papeški rezidenci, sem bil prepričan od začetka. Velika papeževa napaka.

  To kar pa citirate Sv. pismo, pa kaže samo da ne razumete kaj piše. Malim je razodeto, napihnjencem pa ostaja prikrito, da ne bi razumeli.

 3. Dejte mi prosim razložiti zakaj verniki v večjih državah sami izberejo škofa, nam pa ga določi rimska kurija.

  O tej nesamostojnosti slovenske Cerkve mi je zadnjič po maši pravil 85-letni intelektualec in katolik.

  • Nič ne bo držalo, da si v večjih državah sami izberejo škofe. Povsod imajo veliko vlogo nunciji, ustrezna rimska kongregacija in če želi, tudi papež osebno. Tako je formalno, tako je tudi realno. Prednost takega postopka je med drugim v tem, da zmanjša verjetnost in intenzivnost hudih trenj v lokalni Cerkvi glede izbire voditeljev. Si ti predstavljaš, da bi bilo dobro imeti volitve in volilne kampanje pri izbiri škofov?

 4. Kržišnik in njegova druščina zopet spodkopavajo našo Cerkev. Kaj vas briga Goričane? Ste vi plačali? Ne niste, glede gospoda Urana, če bi ga poznali, mu je prav lepo v Italiji, hodi okol je preskrbljen in to tudi pove. Finance so v Ljubljanski nadškofiji OK, sprava pa bo prišla, oziroma je že prišla saj je večina akterjev pomrlo, Demos pa ni bil sposoben pod zapahe spraviti razne ribičiče in podobne akterje zločinov nad našim narodom.
  Pastoralne načrte pustite pri miru, če vam ne paše pojdite k protestantom, pri nas so duhovniki oziroma župniki še vedno glava župnij. Ne pa da se laiki mešajo, prav zaradi laikov seveda poleg parih tatinskih duhovnikov je MB nadškofija šla cugrunt.
  Kot član ŽPS vidim da so taki laiki samo mešalci megle, ko pa je treba k Sveti maši ali kaj postoriti okoli Cerkve pa nimajo časa, le jezik znajo obračati in pametovati.

  • Škof Uran je v pred 100 leti največjem slovenskem mestu ( ne trdim, da ni bilo pretežno italijansko, a dejstvo je, da je bilo v njem več Slovencev kot v Ljubljani). Živi v klimi, ki je posebej v tem letnem času zdravju precej bolj prijazna kot na Kranjskem. Živi med rojaki, kjer zelo primanjkuje slovenskih duhovnikov. Vseeno mu privoščim, da se vrne na Kranjsko oz. v Zavod sv.Stanislava, če si tako želi.

 5. Nadškof Zore je res odlična izbira!

  To smo se lahko prepričali danes ob njegovi posvetitveni maši. Kakšen dober govornik je ! In kakšen dober operni pevec!

  Prav tako je sposoben v medsebojni komunikaciji in kako pridobiti ljudi za plemenito stvar.

  Upravičeno lahko pričakujemo, da bo Slovenija z njegovo pomočjo stopila na pot medsebojne harmonije in pozitivne ustvarjalnosti za slovensko skupno dobro!

 6. Problemi:

  1. Sinoda o družini
  To je problem Cerkve kot celote. Menim, da so škofje v večini primerov enotni. Tam, kjer niso, je potrebo biti samo bolj elastičen.

  2. Pastoralni načrt
  Napisan je. Vse nas opominja. Vsi imamo naloge. Lahko jih še deset napišejo, pa ne bo nič bolje.

  3. Mediji
  Najbolje je, da se z njimi nič ne ukvarja! Izguba časa.

  4. Duhovniki
  Premalo jih je. To je seveda velik problem.

  5. Nadškof Uran
  To ni njegov problem. Probleme si delajo novinarji.

  6. Goričane
  To je majhen problem, saj gre samo za denar.

  7. Finance
  Od denarja se seveda živi. Toda če pogledam svoj avtomobil in ga nato primerjam s povprečnim od duhovnikov, slutim, da finance niso problem. Zelo resen problem je morebiti pri porazdelitvi.

  8. Šolstvo
  Urejenje šoljtva je naloga države. Četudi napiše kupe pisem, kaj bi bilo v šoli lahko bolje, je veliko vprašanje, kdo bi ga sploh upošteval. Če mu uspe, da bi bili veroučenci v šoli manj obremenjeni, bi pa bil napredek. Cerkveno šolstvo je sicer nekoliko boljše od državnega, toda tudi pri cerkvenem šolstvu gospod nadškof ne bo nikogar s silo spreobrnil.

  9. Sprava
  Dohovniki veliko bolj vabijo k spovedi kot pa verniki tja hodimo. Če se bomo slovenci spravili z Bogom, se bomo tudi med seboj. Ne vem, kakšen pomen/smisel imajo deklaracije.

  10. Politika
  Čim bolj stran od politike naj hodi.

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite