S Krvavca v osrčje Kamniških Alp

0
24

Ni ga lepšega razgleda na celotno verigo Kamniških Alp kot s Kompotele (1989 m). Celotna veriga je kot na dlani pred nami in celo vse grape se vidijo. Tale tura je (morda skrajšana za Košutno) prav primerna tudi za družine z majhnimi otroki.

Pa še tole je zanimivo. Kdor ne mara preveč strmega vzpenjanja, je ta tura prav zanj. Začne se namreč na Kriški planini pod Krvavcem, do koder se lahko pride z avtom (ali s kolesom seveda) in na celotni poti se bosxte povzpeli samo za 500 višinskih metrov, kar je samo malo več kot višina Šmarne gore.

V tem času je tudi obilo planinskega cvetja,ki je na volj samo za fotografiranje. Ne trgajte!

Na kratko

– Dolžina in višina: 5 ur zložne hoje; 499 m višinske razlike

– Pot: Kriška planina pod Krvavcem – planina Koren – planina Košutna – vrh Košutne – Kompotela – Vrh Korena – Zvoh – Krvavec – Kriška planina

– Primernost: za družine (del poti po grebenu pred Zvohom je malo lažjega plezanja)- Zemljevid: Grintovci; 1: 25.000

Opis poti

Avto pustite na Kriški planini pod Krvavcem (sem se pripeljete iz Cerkelj preko Ambroža) in se čez smučišča usmerite proti vzhodu, kjer na robu najdete markirano pot na planino Koren. Pot se spusti za kakih 100 m in spet vzpne na planino Koren (1 ura). Od tu nadaljujete desno po dobro uhojeni, vendar nemarkirani poti na planino Košutno, ki jo dosežete v 20 minutah. Tu si poglejte čudovito kapelico v spominu 13 letniku, ki ga je na pobočjih Košutne ubil plaz.

Na vrh Košutne (1974 m) se vzpnite po travah med ruševjem. Bodite pozorni na rahlo stezico nad kapelico, ki je tudi rahlo markirana. Pošičite prehode med ruševjem, ki je prav težko prehodno, če vanj zaidete. Naj vas potolažim, da prehodi so, samo najti jih je treba, kar lahko spremenite v izziv za otroke. Vrh Košutne dosežete v 45 minutah. Med ruševjem poiščite prehode v ruševju naprej do Kompotele (1989 m), kjer ste poplačani z najlepšim razgledom na Kamniške Alpe.

Vrh Korena 1999 m (od popka naprej ste na 2000 m!) je lahko dostopen v kakih 45 minutah. Vrnitev nazaj do Kriške planine je možna tudi preko Zvoha in Krvavca. Pot je sicer do Zvoha lepa po grebenu, z malo lažjega plezanja, vendar od Zvoha naprej meni zoprna ob pogledu na uničeno naravo zaradi smučišč (1,5 ure). Priporočam (z malimi otroci je to obvezno!) vrnitev po dolini do planine Koren in nazaj po isti poti do Kriške planine.

Možnosti

Z Vrha Korena lahko nadaljujete pot na Kalški greben (kaki 2 uri) in naprej do Cojzove koče (nekaj zelo zahtevnega plezanja in izpostavljenih poti).

Lep nedeljski izlet vam želi ekipa Časnika.

Foto: Aleš Čerin

Prijava

Za komentiranje se prijavite