S. Kovač, Finance: Medijski psi nič ne lajajo

44

Menedžerji ACH s forumovcem Hermanom Rigelnikom na čelu so si izplačali 30 milijonov evrov dividend, davkoplačevalcem pa pustili lupino – Factor banko.

V prvih letih tranzicije iz komunizma v kapitalizem, ki ga je označil proces divje privatizacije družbenega premoženja, smo bili v Delu priča posmehljivi reklami s sloganom Psi lajajo, karavana gre dalje. Reklamo je plačal Smelt, z njo pa se je tedanji glavni menedžer Smelta Jože Žagar posmehoval vsem, ki smo si upali pisati o oškodovanju družbenega premoženja Smelta. Žagarjeva nadutost je izhajala iz njegove politične nedotakljivosti, ki jo je že od komunizma užival pri visoki politiki, predvsem pri Milanu Kučanu. Tesna povezava med Žagarjem in Kučanom se je razkrila pri Smeltovem financiranju študija Kučanove hčerke Ane v ZDA, medtem ko drugim državljanom ta privilegij ni bil dostopen.

Skoraj dve desetletji po tem dogodku smo pri bankrotu Probanke in Factor banke, s katero so odločilno povezani ključni ljudje iz Kučanovega omrežja Foruma 21, priča povsem isti zgodbi. Dominantni mediji se znova posmehujejo slovenski javnosti, ko cenzurirajo osnovno dejstvo, da sta bili obe propadli banki pomembna odskočna deska za koncentracijo kapitala Kučanove tovarišije pod krinko zlaganega nacionalnega interesa, ki ga je odločilno zasnoval Jože Mencinger, s katerim je Kučan ustanovil Jankovićevo PS.

O vsem tem pridno molčijo tudi številni »resni ekonomisti«, ki so po padcu Janševe vlade hitro utihnili ali pa postali nenavadno spravljivi: Peter Kraljič, Maks Tajnikar, Bogomir Kovač, Dušan Mramor, Marjan Senjur, Mitja Gaspari, Ivan Ribnikar in druga »resna« stroka. Molči tudi vplivni ekonomist Veljko Bole iz EIPF, ki je še lani jeseni na poslovni konferenci v Portorožu trdil, da Slovenija »nima težav z bankami«, in seveda kljub temu ostal »resni ekonomist«. Začuda se še vedno ni oglasil niti France Bučar, ki ima toliko povedati o navezi politike in kapitala, ko gre za njegove politične prijatelje, pa molči kot grob.

Pika na i vsega posmeha so gotovo izjave nekaterih članov Foruma 21, ki so neposredno odgovorni za propad obeh bank. Takoj po uvedbi prisilne likvidacije v Probanki se je oglasil forumovec Roman Glaser iz Perutnine Ptuj in se na tiskovni konferenci delal neumnega, kot da nima nič s propadom banke. Isti Glaser je dolga leta tako zanič nadzoroval svojo prijateljico iz Foruma 21 in šefinjo Probanke Romano Pajenk, da je ta banka propadla. Spomnimo, da si je tričlanska uprava Probanke ob soglasju nadzornika Glaserja na vrhu posojilnega balona leta 2008 izplačala astronomskih 1,2 milijona evrov bruto plač in kljub vrtoglavim zaslužkom za sabo pustila potop.

Da, slovenski davkoplačevalci, to je klasičen primer tajkunskega izčrpavanja družb, medtem ko so vam leta in leta dominantni mediji in drugi podporniki nacionalnega interesa prali možgane z zgodbicami za lahko noč, kako bodo naši tajkuni družbeno odgovorni lastniki podjetij. Seveda odgovorni: dobiček njim v žep, davkoplačevalcem pa so pustili lupinasta podjetja in banke. V konkretnem primeru ACH bančno lupino z imenom Factor banka, največji lastnik ACH Rigelnik pa uživa mirno starost v milijonskem premoženju.

Po vsem tem dominantni mediji še kar molčijo. Namesto da bi na kose raztrgali Kučana, njegov Forum 21 in njihovega ekonomskega ideologa Mencingerja, so vsi navedeni nedotakljivi: Kučan je minuli teden veselo navijal v Stožicah in na Primorskem brezskrbno obujal zgodovinske spomine, Mencinger je v Sobotni prilogi Dela objavil še en velik piarovski članek v podporo Jankovićevi PS, kjer je napadel kritiko GZS o neuspešnem delu vlade Bratuškove, medtem ko Forum 21 ostaja medijsko še vedno neviden. Ni čudno, da Slovenija tone vse globlje, če pa imata nacionalna televizija in POP tv več kot dve desetletji po padcu komunizma čez usta še vedno nalepljen Kučanov cenzorski trak, v vseh glavnih tiskanih medijih pa šef Foruma 21 uživa status nedotakljivega boga.

Umazano vlogo so znova odigrali tudi vstajniki, ki jih dominantni mediji že od prvega dne povzdigujejo v nebo in jih ponujajo kot alternativo za Slovenijo. Vstajniki so ob likvidaciji obeh bank zahtevali kaznovanje nekih abstraktnih krivcev, čeprav so krivci znani in bi morali vstajniki vreščati pred Kučanovo hišo v ljubljanskih Murglah, pred Mencingerjevim inštitutom EIPF v centru Ljubljane, pred vilo tajkuna Hermana Rigelnika in tudi pred vilami drugih tajkunov, na čelu s Pajenkovo in Glaserjem.

Seveda tega naši vstajniki ne bodo naredili, saj s Kučanom na veliko prijateljujejo, njihov veliki učitelj o ekonomiji pa je Mencinger. Takoj po padcu Janševe vlade aprila letos so bili vstajniki za nagrado povabljeni na razpravo Foruma 21 Vstaja in politični sistem, kjer jih je Kučanova tovarišija sprejela z odprtimi rokami in nasmejanimi obrazi. Mencinger je bil redni predavatelj vstajnikov v okviru Delavsko-punkerske univerze, ekonomski program vstajnikov temelji prav na bankrotiranih mencingerjanskih idejah, nedotakljivosti javnega sektorja in vrnitvi totalitarnega socializma. Dajmo, dominantni mediji, še en aplavz za vstajnike!

V novinarstvu sem od leta 1990, ko je razpadala totalitarna SFRJ in nastajala nova slovenska država, vendar tako brutalne medijske cenzure, kot smo ji priča pri propadu Probanke in Factor banke ter brisanju sledi, ki vodijo h Kučanovemu omrežju iz Foruma 21 in bankrotiranemu nacionalnem interesu, ni bilo v času nove države še nikoli. Na koncu sta vlada Bratuškove in Banka Slovenije račun za to veliko svinjarijo izdala davkoplačevalcem.

Sklenimo za vse, ki po vsem povedanem še vedno ne razumejo, kaj se dogaja v Sloveniji: dominantno medijski psi nič ne lajajo, Kučanova karavana iz Foruma 21 gre veselo dalje in se z debelimi denarnicami vsem smeji v obraz!

Vir: Finance


44 KOMENTARJI

 1. Hvala g. S Kovač! Hvala za pogum in jasnost. Ponovno pozivam: ‘partizani’ in ‘domobranci’ vseh slovenskih dežel, združite se proti pijavkam! Ne igrajte smešnih vlog partizanov in domobrancev, ker teh ni več. Nalepke so vam nadele pijavke in vas umetno zaposlile z medsebojnim sovraštvom, da ne bi opazili, kako vam pijejo kri. Le vkup, le vkup, uboga gmajna…!

  • Težko bo šlo po tej poti. Nas je preveč normalnih in duševno zdravih. Pa veliko kristjanov, ki svojega odnosa do sveta ne gradijo na sovraštvu.

   • Ravno obratno. Taki, kot si ti, gradite svoj svet na sovraštvu, le, da do napačnih – do desničarjev, do kristjanov in ostalih, ki nismo komunajzerji.

    Če bi to sovraštvo preusmerili na komunajzerje, bi nam šlo boljše.

  • Problem takega članka komentarji, kot je od lbl, ki že takoj hočejo zabrisati vso jasnost. Na videz hvali Kovača, zraven pa vpije, da so vsi krivi. Če kaj biča Kovačev članek, je to seveda “partizanska” stran.

 2. Točno tako. Stanislav Kovač je ne samo izpostavil, da so vsi ti tajkuni iz “partizanske” strani. Navedel je konkretna imena, okrcal tudi vse “vseslovenske” vstajnike, ki so baje protestirali proti “vsem”.

  Tukaj je jasno, kam pes taco moli. Če komu ni všeč izraz komunajzerji itd., imamo konkreten Kučanov Forum 21.

  • Komunajzer je malo nedefinirana beseda, včasih nejasna, za koga ima celo še vedno pozitiven pomen.

   Bolj nedvoumni izrazi so npr.: tat, prevarant, manipulator, pohlepnež, itd. Res je bilo pri marsikaterem komunistu vse to združeno, ampak vseeno mislim, da je bolje ostati pri klasiki in biti bolj specifičen.

   • J, tvoji tatovi spet zamegljujejo zadeve. In to bistvo.

    Če ti beseda komunajzer ni všeč, lahko uporabim Kučanov Forum 21. Bolj jasno definiran pojem.

    • Forum 21 je gospodarsko združenje in niso vsi totalni pokvarjenci, kateri so imeli opravka z njim. Strinjam pa se, da so največji pokvarjenci zbrani ravno v tem forumu.

     Pač raje vidim, da se za konkretne ljudi pokaže konkretne grehe, kot pa da se kar na počez popljuva vse po spisku.

     Na spisku so pa vsi, ki niso deklarirani desničarji.

     • Popravek !
      Dokler ne bo pred evropsko sodišče stopil Milan Kučan, zaradi namernega uničevanja evropske države Slovenije, bo vse slabše v tej državi. Vedno manj mogoče se mi namreč zdi, da bi njegovo omrežje volivci zavrnili na demokratičen način z volitvami, saj komunistična pralnica, ki neprestano poneumlja glave volivcev, deluje z največjimi obrati.

 3. ..bedarija..vse to je obrobno in nepomembno…

  ..veliko bolj strašno in za državo pogubno je, da je Janši bančne zadeve urejala, Urškina sestrična..

  ..in koliko služb je zamenjala..

  • Itak. Kaj si pa mislil. Niso pomembne miljarde in tajkuni, ki jim rešujejo rit.

   Pomembnih je nekaj Janševih tisočakov.

 4. Ne verjamem, da bi Alojz to dovolil. Pod oznako tat, prevarant, manipulator, pohlepnež, bi prišel tudi marsikak desnež in cerkveni poslovnež.

  • Tonček, če bi to, kar trdiš, bilo res, bi že našteval imena – kot jih je naštel Stanislav Kovač.

   Ampak, ker te boli, da je v Sloveniji levica nekajkrat bolj umazana od desnice (čeprav tudi desnica ni brezmadežna), poskušaš zamegliti stvari na tak beden vsegliharski način.

 5. Beli ovratniki, ja… Ne vem sicer ali je to pri nas res kriminal ali pa je povsod po svetu tako, ne vem. Toda, da iz ene Hypo banke avstrijci priletijo s svojimi varnostniki, potem pa še vložijo kup tožb proti direktorjem, ki so jih sami zaposlili… Težko dojamem dimenzije tega. Spomnim se Western Wirelessa, kako so dobesedno pobegnili iz Slovenije. Pa KBC in njegovega fiaska z NLBjem. Vse to se razve po svetu, in malo po malo, kdo bo posloval z nami? Kdo bo tu investiral?
  Kriminal belih ovratnikov je najhujši. Za mafijo se običajno le ve kdo je, za bele ovratnike pa ne veš. Se ne ločijo od drugih. In verjamem, da tujci bežijo stran od takih dežel. S takimi niti prava mafija noče sodelovat!

 6. Bravo Stanislav Kovač.

  Čudim se kako 2 mio ovc v Sloveniji podpira ta demokratični socializem, ko jim rdeči okupatorji kradejo denar iz nepremičnin in plač v astronomskih procentih, te ovce pa še vedno ne znajo reči bobu bob in se samo slepijo. Tudi če bi obstajal kak medij, ki bi odpiral oči, se te slovensko-balkanske ovce pasme “rdeči khmeri & Fritzl style” še kar ne morejo osamosvojiti od rdeče Džamahirije.

 7. Vsekakor zavračam to vsegliharstvo, da se te ljudi imenuje le lopove, ki so levi in desni.

  Naj se jasno pove – imena in tudi to, da pripadajo Forumu 21. Vem, da je najbrž tam noter tudi precej takih, ki so tam po sili razmer, da jim ne mečejo polen pod noge.

  Dejstvo pa je, da je velika večina barab z leve in le peščica z desne.

 8. Dokler ne bo pred evropsko sodišče stopil Milan Kučan, zaradi namernega uničevanja evroske države Slovenije, bo vse slabše v tej državi. Vedno manj mogoče se mi namreč zdi, da bi njegovo omrežje volivci zavrnili na demokratičen način, saj komunistična pralnica, ki neprestano pere glave topoumnim volivcem, deluje z največjimi obrati.

 9. Komentarji pod tem člankom so malo pomešani??

  Alojz pravi: “Dejstvo pa je, da je velika večina barab z leve in le peščica z desne.”

  S tem se strinjam. Ampak mene bolj skrbijo tisti z desne.

  Levim politikom in mnenjskim voditeljem itak nikoli nisem preveč zaupal, tako kot večina ostalih katoličanov. Dolgo sem se nekako zanašal na desne. Pri meni je bil vtis, da so levi itak barabe, ki tlačijo desne, ampak desni se trudijo po najboljših močeh, zato jim lahko zaupam. Saj so naredili kakšen kiks, ampak še vedno sem jim zaupal, se na njih zanašal. Figo.

  Precej naporno je, ko vidiš, kakšen je v resnici človek, ki si mu prej zaupal. Hitro pride do tega, da ne veš več komu sploh zaupati, kdo pa ima ljudi samo malo za norce. Ni tako težko, če krade očitna baraba, veliko huje je če krade nekdo, ki velja za poštenjaka. Kljub temu, da očitna baraba nakrade več.

  Recimo Drago Ocvirk. On je užival veliko zaupanje, potem pa naenkrat, kot da je bil vse skupaj blef, frajer mirno počaka do penzije, si najde mlado negovalko in pravi, da bo še malo užival. A to pa nobenega ne skrbi? Zaradi njega imajo ljudje veliko večje težave z vero, kot pa zaradi kakšnega komunajzarja. Pa Drago Ocvirk najbrž sploh ni kakšen posebno velik grešnik, on bi samo rad bil malo uživač in se je umaknil. Koliko je še manipulatorjev, pripadnikov raznih lobijev in skrbnikov za svoje interese na desnici? Komu lahko zaupamo, kdo pa samo lepo govori, zato ker si želi povečati ugled?

  Če bi bila “desnica” spucana, potem bi se hitro vedelo kaj je dobro in kaj ne in hitro bi postala privlačna za veliko večino Slovencev. Lopovski politiki bi spokali kovčke, ostanki komunizma pa bi se razpočili kot milni mehurček.

  • Nihče ni popoln in brez napak, zato je očitati desnici karkoli, brezveze.

   Levaki so tisti, ki so glavni krivci za sranje.

   • Levaki so pokradli denar, desnaki pa duše.

    Mt 10,28: Ne bojte se tistih, ki umorijo telo, duše pa ne morejo umoriti. Bojte se rajši tistega, ki more dušo in telo pogubiti v peklenski dolini!

     • Če razumete Alojzev komentar, razumite pa še mojega. Ni nič bolj trapast.

      Ali vsaj kdo razume moj prejšnji komentar?

     • Razumem Vas gornji komentar in razocaranje nad dolocenimi ljudmi. Clovek lahko povsem zaupa samo Bogu, ljudje smo pac ljudje, gresni in ranljivi. Vse graditi na cloveku ni dobro. Gotovo ne moremo trditi, da so npr. vsi levicarji slabi in vsi desnicarji dobri. Veliko pa o cloveku pove ze to, ali spostuje dobro in prezira slabo. Ce nekdo odobrava ali zagovarja slabo (t.j. laz, prevaro itd.) pac vsaj v mojih oceh ni vreden spostovanja.

     • Problem je, ker laži in prevare ni enostavno videti, posebej pri svojih. Nekatere laži so očitne, hujše so tiste, ki niso. Desničarji zelo dobro vidijo lažnivce na levici, pri levičarjih je obratno. Nima veze, katerih je več.

      Pravim samo, da je laži na desnici še vedno preveč in da je bolj nujno uredi stvari v svojih vrstah, kot pa vpiti proti nekemu zunanjemu sovražniku, na katerega tako ali tako nimamo vpliva.

      Mene osebno odstopi Ocvirka pa tudi škofov niti niso preveč prizadeli, ker so že prej izgubili moje zaupanje. Pravzaprav sem bil odstopov vesel. Pa nimam problemov z zaupanjem, samo nekateri “ugledni” vplivneži so zame še vedno očitni manipulatorji.

      Ko bi Alojz samo 10% svoje energije namesto v sovraštvo do komunajzerjev usmeril v komentar kakšne nepravilnosti na desni, bi bil 100x bolj verodostojen.

    • Tisti, ki so prepričani, da desnaki po definiciji duši ne morejo narediti nič hudega, seveda tega ne morejo razumeti.

    • J,

     Tvoj problem je, da hočeš ugajati levakom in poskušaš desničarjem pripisati nekaj slabih lastnosti, da bi bila razlika manjša.

     Desničarji so še vedno boljši.

     In če si ti gradil vero v ocvirka namesto na Boga, potem je problem v tvoji veri.

  • Nihče ni popoln in brez napak, zato je očitati levici karkoli, brezveze.

   Desnaki so tisti, ki so glavni krivci za sranje.

Comments are closed.