S. Kovač, Finance: Kučanov kapitalizem v bankrot

20

Prisilna likvidacija obeh bank je v resnici bankrot kapitalizma Foruma 21, ki ga bomo davkoplačevalci plačali z milijardno garancijo države.

Milan Kučan je aprila 2004 ustanovil razvpiti Forum 21, katerega ustanovni člani so tudi ključni igralci obeh bankrotiranih bank in z njimi povezanih podjetij: Romana Pajenk, dolgoletna predsednica uprave in pomembna lastnica Probanke; Roman Glaser, dolgoletni predsednik nadzornega sveta Probanke in prvi mož Perutnine Ptuj, ki je tudi eden od glavnih lastnikov Probanke, ta pa nazaj Perutnine Ptuj; Tatjana Fink, dolgoletna predsednica uprave Trima, kjer je bila Pajenkova nadzornica, družbe Probanke solastnice Trima, Trimo pa pomemben solastnik Probanke. To je le del vplivnih forumovcev okoli Probanke, preostalo lastniško hobotnico foruma sem že pred leti na vrhuncu posojilnega balona predstavil v članku Vse poti vodijo k Milanu Kučanu (Finance 116/2008).

Ključni igralec pri drugi bankrotirani banki, Factor banki, je prav tako ustanovitveni član Kučanove tovarišije, Herman Rigelnik, dolgoletni predsednik uprave ACH in največji posamezni lastnik te družbe. ACH je daleč največji, 40-odstotni lastnik Factor banke, kar pomeni, da je Rigelnik vseskozi držal roko nad dogajanjem v tej banki. Rigelnik se je lani jeseni upokojil z mastno odpravnino 390 tisoč evrov bruto in pred tem več let skupaj s preostalim menedžmentom ACH izčrpaval podjetja iz skupine ACH z izplačevanjem milijonskih dividend, namesto da bi ACH kot družbeno odgovoren lastnik pravočasno dokapitaliziral to banko. Te prakse ni prekinila niti Rigelnikova naslednica Sonja Gole, prav tako članica Foruma 21. Na koncu je bančna lupina z imenom Factor banka končala v breme davkoplačevalcev.

Na bankrotirani banki bi moral biti najbolj ponosen šef Foruma 21 in glavni politični boter nacionalnega interesa Milan Kučan, ki se je v začetku leta 2001 kot tedanji predsednik države udeležil slavnostne akademije ob desetletnici Probanke in pred avditorijem številnih direktorjev postavil idejne temelje nacionalnega interesa. Po poročanju Financ je Kučan v omenjenem govoru v nebo povzdignil Pajenkovo in se zavzel, da morajo biti slovenske banke »sposobne uveljaviti slovenski nacionalni interes« (Nagovor predsednika države ob desetletnici ustanovitve Probanke, Finance, 31. januarja 2001).

Na Probanko in Factor banko bi morala biti še posebej ponosna Jože Mencinger in Franjo Štiblar iz trdnjave nacionalnega interesa EIPF, kjer domuje tudi najslabši finančni minister vseh časov in glavni svetovalec šefa SD Lukšiča, France Križanič. Obe propadli banki sta učbeniški zgled uresničevanja bankrotiranega modela nacionalkapitalizma, ki so ga zgradili ključni ljudje Foruma 21. Mencinger je prav v času Kučanovega poklona Pajenkovi leta 2001 z vso ihto »znanstveno« dokazoval škodljivost tujih naložb, medtem ko je Štiblar »znanstveno« zagovarjal navzkrižna lastništva med bankami in velikimi podjetji, kjer banke financirajo lastniške koncentracije »nacionalnih šampionov« (Gospodarska gibanja, november 2000).

Čisto utelešenje bankrotiranega modela nacionalkapitalizma je že sama Probanka, katere lastniki so hkrati tudi njeni veliki dolžniki. Probanka je kreditirala družbi Profectus in Medaljon, prek katerih so menedžerji Probanke s Pajenkovo na čelu postali največji lastniki Probanke. Danes so ta podjetja v stečaju, Probanka ima zaradi njih velike izgube, propadli lastniki banke pa te seveda niso sposobni dokapitalizirati. Probankino kreditiranje menedžerskega prevzema Probanke je v času debelih krav »požegnal« dolgoletni prvi nadzornik Probanke Roman Glaser, ki je v ponedeljek sklical tiskovno konferenco in se meni nič, tebi nič delal neumnega, kot da nima nič s propadom Probanke.

Probanka je financirala tudi lastniške koncentracije preostalih svojih lastnikov in kakopak »nacionalnih šampionov«, od Trima, Perutnine Ptuj, Avtotehne do Pivovarne Laško. Danes so lastniki Probanke večinoma bankrotirana ali močno prezadolžena podjetja, ki te banke niso sposobni dokapitalizirati, zaradi česar je banka de facto bankrotirala, račun pa je izdan davkoplačevalcem. Podobno je s Factor banko, ki se bo v zgodovino slovenskega bančništva vpisala po tem, da je nekoč vplivnemu članu Foruma 21 in danes zaporniku Binetu Kordežu posodila milijone evrov za prevzem Merkurja kar »na dobro ime«.

Propad pomembnega bančnega osrčja Foruma 21, Probanke in Factor banke, je kot že tolikokrat doslej razkril vse sistemske slabosti nacionalnega interesa, utemeljenega na posojilnem balonu bank, močno zadolženih podjetjih in škodljivih navzkrižnih lastniških povezavah med finančnimi institucijami in podjetji. Navzkrižno lastništvo je tudi glavni krivec za katastrofalno korporativno upravljanje podjetij in bank, kjer so se prijatelji iz omrežja Foruma 21 medsebojno dolga leta nadzorovali in si seveda predvsem gledali skozi prste.

Več: Finance


20 KOMENTARJI

 1. Kovač nam tu nazorno prikaže, na kakšen način pleni slovenske davkoplačevalce komunistična partija Slovenije, združena v Kučanovem forumu F-21 in s politično zaslombo vladajočih strank SD, PS, DL IN DeSUS.
  Tajkuni so si napolnili žepe, račun pa dostavljajo vsem državljanom.
  Pa sta ti dve banki komaj vrh ledene gore.
  Bravo opranoglavci ! Stranka SD še vedno vodi v javnomnenjskih raziskavah, in PS-u tudi ne kaže slabo, zato smo lahko povsem brez skrbi, da se bo plenjenje nadaljevalo vse do bridkega konca.

 2. Star pregovor pravi, da je kovačeva kobila bosa. No, jaz bi samo začetnico spremenil in bi rekel, da je Kovačeva kobila bosa in še povsem iztrošena.
  Namreč, Stanislav Kovač ves čas nabija nekaj o Kučanu in njegovih tajkunih, dokazov za politične povezave tajkunov s Kučanom pa, glej ga zlomka, nikjer. Pa kljub temu svojo mantro ponavlja v nedogled.
  Čas je že, da se sprijaznimo, da ni mogoče graditi pametne politike s tem, da na grešnega kozla, kot je Kučan, obesimo vse slovenske tegobe. Imamo dve politični opciji in obe sta enako odgovorni za razmere v državi. Tudi tajkuni pripadajo obema opcijama. V tem smislu desna stran ni čisto nič v prednosti, kar se morale tiče. Je pač treba sprejeti to simetričnost, konec koncev smo že 23 let v demokraciji in se ni mogoče več izgovarjati na bivše komuniste, ki jih je, roko na srce, na desni strani še več kot na levi.

  • Treba je za vsako ceno zaščititi lik in delo velikega führerja Milana Kučana.

   Ni dokazpov, ker je Kučan tako rekel. Tisti Forum 21 je pa izgleda ustanovil Janša in ga podtaknil Kučanu.

   Tako si slep, da Stanislav očita Kučanu naiconal socializem. To pa je zagovarjal Kučan.

   Krivdo za nastalo staje pa nosi 95% levica, 5% pa desnica, pa še teh 5% je vprašljivih.

   Tajkuni pripadajo izključno levi opciji.

   Na desni strani je več bivših komunistov, na levi so pa komunisti še vedno. To je bistvo.

   • Daj no, Lojzek, ne bodi smešen.

    Dejstvo je, da je veliko bivših komunistov tako na levici kot desnici. A obstaja bistvena razlika. Tisti na levici so ohranili levičarsko prepričanje in sprejeli demokratična pravila igre. Tisti pa, ki so igrali na igro osebne koristi, pa so prešli na desno stran, s seboj pa prinesli vse tiste slabe lastnosti partijskih aparatčikov. Samo poglej, na kakšen avtoritaren način JJ obvladuje svojo stranko, pa ti bo vse jasno. Zato je skrajno sprevrženo, da desnuhi očitate levici povezanost s komunizmom ter udbo.

    Očitno tudi ti podlegaš komunističnemu refleksu, kajti ravno to pripisovanje vsega slabega levici je v svojem bistvu isto sranje kot bi komunisti vse slabo obesili razrednemu sovražniku.

    • Ali resno verjamete temu, kar pisete? Prosim, da Vasa “dejstva” nekoliko podkrepite…Veste, subjektivna “dejstva”, ki so velikokrat samo zelje nekaterih, se niso tudi objektivna dejstva…
     Vsekakor so Vam Kucan in tisti, ki imajo oblast ze skoraj neprekinjeno 70 let, lahko hvalezni za tako naivno razmisljanje. Prav take namrec potrebujejo – nekriticne in navdusene nad tem, kar so storili.

     • Sandi tega ne bo potrdil. Napisal bo nekaj komunajzerskih flanc in se potuhnil.

      Saj vidiš, da tudi, če mu črno na belem dokažemo, da se je zlagal, to laž ponavlja naprej.

     • Tovariš sandi-bandi, ti nisi napisal nobenih dejstev. Same laži.

      Sandi-bandi, ti imaš problem, saj dejstva ne ustrezajo tebi.

    • Sandiček, spet nakladaš.

     Dejstvo je, da so na desnici bivši, ker so spoznali svojo zmoto, na levici so pa še kar naprej komunajzerji, ker so še vedno enako pokvarjeni.

     Na levici niso sprejeli demokratičnih pravil igre. Tudi koristoljubci so ostali na levi, saj se jim je bolj izplačalo biti na levi.

     Noben član stranke SDS se ne pritožuje, da je JJ avtoritaren. To so le komunajzerske laži, ki jih ponavljaš.

     Ne. Ne podlegam komunističnemu refleksu, ampak vidim realnost, ki je ti zaradi svojega fanatizma ne vidiš in zmotno tvoje lastnosti pripisuješ meni.

     Zate je vsega kriva desnica. Pripisuješ ji celo to, kar ni mogoče.

     Levica pa ima realno večjo moč in vpliv, zaradi medijev in kapitala, pa tega nočeš videti.

     • Veš, Lojzek, če ne bi bil tako smešen v tem svojem zagovarjanju nemogočega, bi ti še verjel. In če samo enemu procentu od tega, kar napišeš, tudi zares verjameš, si res fenomen.
      Čisto lahko, da ima levica več kapitala in medijev, a to ni opravičilo za nesposobnost desnice, ki ima ravno tako vse možnosti, da naredi kakovosten medij. Pa te priložnosti ni nikoli izkoristila. Namesto enega res konkretnega časopisa ima dve slabo kvalitetni nizkoproračunski trobili Demokracijo in Reporter, ki sta na še precej nižji ravni kot Mladina. Zafurali so časopis Slovenec, zafurali so Jutranjik, zafurali so TV3… ob teh propadlih projektih se človek vpraša, kje je opravilna sposobnost tistih, ki želijo konkurirati “komunajzerjem”, kot sam praviš. Očitno je sposobnost na ničli.
      In ko smo že pri bivših komunistih, očitno samo razlagaš svoje mokre sanje, da so na desnici vsi pošteni, na levici pa vsi pokvarjeni. Si res kot pokvarjena plošča v tem svojem prepričevanju. Bog ti pomagaj.

     • sandi-bandi,

      Vidim, da sem ti stopil na rep, ko tako cviliš.

      Včasih si se vsaj potuhnil, zdaj pa civliš in cviliš.

      Še tega nisi opazil, da Stanislav Kovač ne piše za nobenega od tvojih sovražnih medijev, ampak za nevtralne Finance.

      Očitno samo razlagaš svoje mokre sanje, da so na levici vsi pošteni, na desnici pa vsi pokvarjeni. Si res kot pokvarjena plošča v tem svojem prepričevanju. Bog ti pomagaj.

      Dejansko je pa tako, da je na levici ogromno pokvarjenih pa malo poštenih, na desnici pa je obratno.

 3. Že večkrat sem povedal, da v Sloveniji še nimamo demokratične levice, ampak komunistično partijo Slovenije. Vse tako imenovane “leve” stranke so ustanovili kadri te partije, pod vodstvom njihovega zadnjega šefa Milana Kučana. Evropske stranke demokratične levice ne prepevajo “e vivva il comunismo”, kot jo prepevata Lukšič in Bratuškova (SD in PS). Te naše t.i. “levice” ne skrbi sociala šibkih, marveč le njihove lastne koristi. Njena skrb ni razvoj demokracije, marveč vračanje nazaj v socializem, kar pomeni v ponovno partijsko diktaturo. To diktaturo pa je Evropa že davno izenačila z diktaturo nacizma in fašizma.
  Ta partija pleni danes na enak način, kot je plenila med vojno in po njej. Razlika je le v stopnji njenega nasilja, saj ji današnje okoliščine ne dovoljujejo enakega pristopa, kot ga je lahko imela takrat.
  Njeno članstvo polnijo ljudje z razvitim čutom sebičnosti in nemorale. Odtod tudi njihova oholost, kot v tem primeru, ko Sandi nagovori gospoda Alojza z Lojzkom.

  • Točno tako. Našo levico skrbijo komunajzerski privilegiji.

   Saj edino to pa je naredila. Vrnila privilegije priviligiranim.

   Zakaj morajo slovenski reveži na minimalcu plačevati visoke zneske priviligiranim zanič umetnikom, ki vse, kar znajo, bruhajo po desnici.

   Vlada Bratuškove je pa dvignila davke, vrnila privilegije in rešila tajkune v dveh propadlih bankah (ne samo varčevalce do 100 000 EUR, ampak dejansko še vse ostale).

   Nič od tega, kar so naredili, ni dobro.

  • “Že večkrat sem povedal, da v Sloveniji še nimamo demokratične levice, ampak komunistično partijo Slovenije…”

   To je seveda vaša pobožna želja. Lahko se sicer odločite, da se bo ura odslej vrtela v nasprotno smer, vendar bo to še vedno zgolj vaša želja. Tako kot je vaša želja, da bi bila slovenska levica nenormalna. Nenormalna pa je toliko, kolikor je nenormalna desnica. In nič drugače.
   Od osamosvojitve je minilo že dovolj časa, da se je družbena moč enakomerno porazdelila med levico in desnico. Zato je tarnjanje desničarjev o nekakšnih monopolih in centrih moči že dolgočasno in predvsem turobno, vredno kakšnega Kalimera. Skratka, opravičevanje lastne nesposobnosti s tem, da kažejo na napake drugih.

   “Njeno članstvo polnijo ljudje z razvitim čutom sebičnosti in nemorale. Odtod tudi njihova oholost, kot v tem primeru, ko Sandi nagovori gospoda Alojza z Lojzkom.”
   Edino ta jezik on še razume, glede na svojo siceršnjo aroganco.

   • Tipično komunistično, tako kot vsa dolga desetletja.
    Naklada nepovezanosti, potem pa te ponavlja in ponavlja v nedogled, pri čemer upa, da se bo nekaj le prijelo.
    Pa se včasih tudi res kaj prime.
    Še dobro da se komunisti v glavnem izobražujejo v pravu in ekonomiji. Če bi delali, recimo v gradbeništvu ali strojništvu, bi se vse zgradbe takoj podrle, stroji pa se ne bi mogli premakniti.

    • Kaj si pa pričakovak od sandija-bandija?

     Ponavlja laži. Saj veš, da je laž nesmrtna duša komunuzma.

     In sandi-bandi pač laže kot pes teče.

     Vse, kar zna, je braniti komunajzerje, napadati desnico – za vsako ceno. Toliko je še manipulant, da se potuhne tam, kjer je nemočen.

   • Sandi-bandi, Povedal je resnico, ki tebe boli.

    Slovenska desnica je normalna evropska demokratična desnica.

    Slovenska levica je komunajzerska levica.

    Družbena moč se ni enakomerno porazdelila med levico in desnico, kot nam ti lažeš, ampak je ostala trdno v rokah Kučanove mafije.

    To, kar pa očitaš desnici, je lastnost levice. Tako Pahor, kot Bratuškova, pa Jankovič za svojo nesposobnost krivijo desnico.

    Sandi-Bandi, če je kdo aroganten, si ti.

 4. A je komuniste bilo in bo kdaj sram, kako so več kot 70 let so zavajali ravno delavce z floskulo o "delavski – družbeni lastnini, ki to nikoli ni bila, le partijska in direktorska po Mencingerju, -»Če bi bil sam direktor in bi videl, da mi grozi izgubiti vse, kar imam in za kar sem se trudil desetletje ali več, bi namreč tudi sam poskušal oškodovati družbeno premoženje« -, zavajali so o lastninskih pravicah zaposlenih , to je o pravici do plačanih socialnih prispevkov iz njihovih plač, zavajali so o pravici do gospodarskih družb, kjer ni prvi cilj delitev dobička, to je pravici do proizvodnih in bančnih zadrug?
  Prevare za vse čase!

 5. A je komuniste bilo in bo kdaj sram, kako so več kot 70 let so zavajali ravno delavce z floskulo o “delavski – družbeni lastnini, ki to nikoli ni bila, le partijska in direktorska po Mencingerju, -»Če bi bil sam direktor in bi videl, da mi grozi izgubiti vse, kar imam in za kar sem se trudil desetletje ali več, bi namreč tudi sam poskušal oškodovati družbeno premoženje« -, zavajali so o lastninskih pravicah zaposlenih , to je o pravici do plačanih socialnih prispevkov iz njihovih plač, zavajali so o pravici do gospodarskih družb, kjer ni prvi cilj delitev dobička, to je pravici do proizvodnih in bančnih zadrug?
  Prevare za vse čase!

Comments are closed.