S. Granda, Družina: Srebrni jubilej

0

Dva dneva pred svetim večerom se bomo spominjali srebrne ob­letnice plebiscita za samostojno in neodvisno Slovenijo, za katero se je izreklo 88,5 % vseh volivcev. Naj bo vsaj en očenaš namenjen zahvali Bogu za to izjemno srečo in prošnji za njeno srečnejšo prihodnost. Prav je, da bi se kar v največjem številu udeležili maš za domovino.

Formalno slovenski katoličani nismo bili v samem vrhu slovenskih osamosvojiteljev, dali pa smo najbolj množično podporo za lastno samostojno in neodvisno državo. O tem je nedavno spregovoril Jože Strgar v knjigi­ Treba je povedati. Ves čas po drugi svetovni vojni, s povojnimi poboji vred (likvidacije niso bile kaznovanje kolaborantov, niso stranpoti pijanih zmage, ampak so politično in ideološko iztreb­ljanje drugačnih), smo bili najbolj na udaru komunistične oblasti in njene policije še posebej. Izpolnitev plebiscitne dolžnosti nam ne daje predpravic, pač pa nas obvezuje k bolj zavzetemu prizadevanju za uresničitev tistega, za kar smo glasovali.

Sedanje stanje je globoko pod takratnimi pričakovanji. Ker živciranje za nazaj ne vodi v napredek, premislimo svojo državljansko preteklost in popravimo, kar in kolikor zmoremo. Imamo bogate duhovne vire, spomnimo se samo Antona Martina Slomška in Lamberta Ehrlicha, da ne omenjam Matije Majerja, ki je bil prvi politični preganjanec za Slovenijo. Samostojna država je velik in zahteven projekt. Veliko je bilo narejenega, manjka pa ji duša, ki ji jo lahko vdihnemo samo kristjani.

Več lahko preberete na druzina.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.