S. Granda, Družina: Slovenija – država oligarhije?

5

Oligarhija je skupina ljudi, ki ima oblast v državi in jo podreja svojemu bogatenju.

Kapitalizem, eden izmed ciljev osamosvojitve, je najuspešnejši družbenoekonomski si­stem. Ni brez napak in nevarnosti. Pomembno je, da v ospredju ostane človek, da je ta najvišja vrednota, da mu mora kapital služiti, ne vladati. To je danes v bistvu najbolj sporno v svetu in sveti oče Frančišek bije plat zvona. Številni, tudi kristjani, celo stranka, ki se razglaša za krščansko, tega ne razumejo.

V Sloveniji imamo tri vrste kapitalistov. Eni so uspeli z delom in kapitalom. So pravi privatniki, ki so do delavcev praviloma pošteni in odgovorni. Druga skupina je olastninila nekdanja državna podjetja in sedaj nastopajo kot privatni delodajalci. Tudi med njimi so poštenjaki, vendar so v manjšini. Večinsko podjetja izčrpavajo in pošiljajo v stečaj. Tretja skupina so »delodajalci« državnih podjetij, katerih namen je na različne načine polniti denarnice vladajočih. Prav zaradi teh zlorab, ne ekonomske in družbene nujnosti, jih je treba privatizirati. Za pokvarjeni del druge in tretje skupine je značilno, da delavce izkoriščajo in pehajo v revščino. Zaradi njih je bila določena minimalna plača, ki mora biti izjema, ne pravilo. Za te direktorje je značilno, da tožijo zaradi višine delavskih plač in pogojev odpuščanja.

Več lahko preberete na druzina.si.

5 KOMENTARJI

  1. S. Granda, Družina: Slovenija – država oligarhije?

    Vprašaj nas vrača nazaj v zgodovino, ko tega nismo smeli vedeti. Sedaj bi morali biti članki, kaj narediti, da se znebimo te skupine.

    • Večina člankov samo (plitko) analizira sedanje (kar je še dobro) stanje ali bližnjo zgodovino. Edina rešitev je, da volite pravo stranko. To je zame cenena strankarska volilna propaganda, ki smo jo deležni že 26 let. Žalostno je, ker imamo samo to.

  2. Če se ima Granda za intelektualca, potem mora imeti tudi pogum, da v naslovu napiše klicaj namesto vprašaja.

    Sicer je to eden najboljših njegovih tekstov, ki sicer samo razlaga, nič pa ne prikaže svojim ovcam, kaj morajo narediti, da bo bolje. Morda je edina rešitev voliti edinega pravega politika in edino pravo stranko, saj mestoma zdrsne v strankarsko predvolilno kampanijo: vaši so slabši.

  3. Intelektualno pošteno bi tudi bilo, da intelektualci po 26 letih hlapčevanja oligarhiji začno raziskovati, kako slovenske politične stranke sužnjujejo in hlapčujejo oligarhiji. Predvsem velike in predvsem stare stranke. Za Cerarjevo stranko SMC pa mora biti topogledno očitno vsakemu bedaku, da je daljinsko vodena s strani oligarhije. Niti skrivajo ne več.

  4. Kaj pa “desna” oligarhija, katere voditelj se ni sposoben učiti iz svojih napak, ker jih ni sposoben priznati. Vodja, ki se ne uči iz napak, je slab vodja. Tak vodja lahko uspeva samo v okolju popolnega sovraštva in nezaupanja. Zato aktivira samo take sodelavce, ki širijo v družbi strah in sovraštvo. Kaj pa “desna” oligarhiji, ki preprečuje razvoj na desni, razvoj civilne družbe in kreativnih idej?

Comments are closed.