S. Granda, Družina: Sejalci smrti

3

Ob pariškem pokolu se je svet zganil. Državniki in vsi tisti, ki so prepričani, da njihova beseda nekaj velja ali bi vsaj morala veljati, so kar tekmovali, kdo bo morilce bolj obsodil.

Že nekaj mesecev lahko prebiramo, kako ljudje iz kroga, ki je poslal teroriste v francosko prestolnico, pobijajo »neprave« muslimane in kristjane. Za prve se je mednarodna javnost še nekoliko zavzemala, za druge, kljub zavzemanju svetega očeta Frančiška, ni bilo resnega in odgovornega odmeva. Kdo se bo zmenil za reveže? Spominjam se, kako so mi v preteklosti mnogi pripovedovali, da se svet ni zmenil za nacistično pobijanje nesrečnih Judov, dokler so med njimi prevladovali revni iz Poljske. Neodgovorne politične igre so tudi v ozadju iskanja odgovornih pri zločinski sestrelitvi nizozemskega letala nad Ukrajino in sklatitvi ruskega nad Sinajem.

V Parizu pobiti verjetno niso bili bogataši, vsaj večina ne, bili pa so pobiti v državi, katere pripadnike se običajno šteje za neke vrste evropsko, če že ne svetovno elito. Njeni državljani so v očeh mnogih več vredni kot nesrečniki z Bližnjega vzhoda. Vsekakor to zamegljuje dejstvo, da imamo opraviti z ljudmi, ki jim je glavni cilj ubijanje nedolžnih, nič krivih, ne glede na to, kje so. V resnici je njihov napad na prebivalce Francije le eden v nizu pobijanja. So svetovni problem, ne francoski.

Evropa in svet se soočata z lastno moralno krizo, ki izhaja iz njunega lažnega odnosa do človeškega življenja. Namesto da bi se ukvarjali z zlom kot takim, se ukvarjajo z njegovo politično barvo. S takim načinom ne bi nikoli premagali zla druge svetovne vojne. Svet se glede obračuna s patološkimi morilci ne more poenotiti. Neodločnost, neenotnost in sebičnost politikov seje smrt.

Več lahko preberete na druzina.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


3 KOMENTARJI

  1. Ja, zelo dober uvod in potem nedosegljivo nadaljevanje.

    Prav je, da začnemo pri tistih politikih, ki jih sami volimo v Sloveniji. Ste koga od njih slišal kdaj, da se je oglasil v prid s strani teh ekstremistov pobitih in žalujočih skupin kristjanov v Siriji, Iraku, Egiptu, Nigeriji itd? Ali da bi kdaj povzdignil svoj glas na to temo na mednarodni pozornici, recimo v evropskem parlamentu?

    Ubogi Frančišek je v tej Evropi glas vpijočega v puščavi, ki ga noben ne posluša, še sploh pa zgleda ne evropski katoliški politiki, ki jim je vse drugo očitno važnejše od mnenja papeža. Predvsem seveda populistične in lobistične kalkulacije o tem, kako, s kakšnimi stališči si zagotoviti nov mandat.

    Zanimivo, ga pa v zaključni misli intervjuja za ABC pred enim mesecem ( ki sem ga linkal pod Pozničevim člankom) kot nekoga, s katerim povsem deli pogled na probleme Bližnjega vzhoda, beguncev in terorizma, omeni jordanska kraljica Rania. Kar pomeni muslimanka.

  2. Kako naj komentiramo, če je objavljenega samo polovica članka. Aja, plačamo Družino… No Čosnik, seveda ste lahko zastonj..

Comments are closed.