S. Granda, Družina: Razslovenjenje Slovenije

14

Nedavno je rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik vladi predložil zahtevo, da bi bilo v prihodnje mogoče pouk na univerzi izvajati samo v angleščini. Ne bi se čudil, če bi bil tehnik, je pa družboslovec; če bi bil predvsem znanstvenik, je pa najprej politik. V vladi, ki je najbolj zadolžila Slovenijo, je bil minister za delo, družino in socialne zadeve. S sodelavko, sedanjo ministrico Anjo Kopač Mrak, se je trajno zapisal v zgodovino. Ne zaradi družinskega zakonika, ki smo ga zrušili z referendumom, ampak zaradi obračunavanja s slovensko rev­ščino, kakršnega ni bilo v slovenski zgodovini. Spom­nimo se, kako je odpravljal že tako majhne socialne podpore, kako so reveži zgubljali štipendije, kako so mnogi morali zapustiti domove za starostnike … In pri tem se rad hvali, da je član stranke, ki se bori za delavske pravice, proti socialnim krivicam. Vsekakor sta z naslednico ustvarjalca nove revščine, njena neusmiljena pospeševalca. Kraja dečkov starim staršem je samo utelešenje njunega razumevanja družine.

Ta mesec se bomo spominjali 25-letnice samostojne slovenske države. Svetlik je očitno prepričan: slabše za državljane, bolje za »našo« oblast. Slovenski jezik je največja narodna svetinja Slovencev. »Če ta obstoji, bomo tudi mi ostali!« je zapisal oče združene Slovenije Matija Majer – Ziljski. Slovenske šole in uradi so bistvo slovenstva. Svetlik začenja razslovenjenje, izganjanje slovenskega jezika z univerze, ki jo napaja denar slovenskih davkoplačevalcev. Tistih, ki jih prezira. Izgovarja se na kakovost, kot da je ta odvisna od jezika, ne pa znanja.

Več lahko preberete na druzina.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


14 KOMENTARJI

 1. Očitno se preračunljivo deluje na zrušitvi slovenskih temeljev in na uvajanju razvrednotenja vsega, kar nas drži pokonci.

  Združena lista je lahko dobila krila, ker se je po nepotrebnem dopuščalo stanje, ki ustvarja krivice, lopove in reveže.

 2. na včerajšnjem prenosu seje parlamentarne komisije, ki je odločala o podpori novi sodnici, se je ponovno pokazalo naslednje:

  – predstavniki stranke SDS kot člani komisije, so imeli dobro pripravljene argumente in dokaze o neprimernosti kandidatke za sodnico

  – ujeli pa so se v mrežo medosebnih obračunavanj s članom komisije Meindorferjem.

  Zaradi tega so se njihovi argumenti razblinili in sem ugasnil televizor.

  Zakaj takšna naivnost, da dopustijo, da jih tisti, ki ne mara njihove argumente in dokaze, spelje na slepi tir?

  Poleg tega pa bi morali problematiko nepristranskosti posplošiti na krivične primere navadnih ljudi in ne zgolj na primer novinarja.

  Ne sme izpasti kot da se borijo le za tiste, ki podobno razmišljajo kot oni.

  če bi v svojih nastopih popravili to pomanjkljivost, bi si pridobili simpatije mnogo širšega kroga volivcev.

 3. Ko pišem o podobnem razmišljanju, mislim na razmišljanje nasploh, ne le o primeru, ki je bil obravnavan na parlamentarni komisiji.

 4. In ravno ta hiba, se pojavlja kot stalnica delovanja SDS.

  Ali res ne razumejo, da ima to negativne posledice:

  – ker volivci ne marajo medsebojnih osebnih obračunavanj, ko gre za uresničevanje plemenitih slovenskih ciljev

  – ker se na ta način razblini in razvodeni ustvarjalni pristop k razrešitvi določenega problema

  – ker se na ta način ustvarja po nepotrebnem hude sovražnike, saj je splošno znano, kakšne zamere ustvarja medsebojno osebno obračunavanje.

  vseh teh negativnih posledic ne bi bilo, če bi se člani komisije osredotočili na utemeljevanje in pojasnjevanje argumentov, ne pa na medsebojno osebno obračunavanje, ki ima vse znake nepotrebnega prepiranja, ki ne ustvarja nobenega haska, ampak le sovražnike.

 5. Na TV NOVA, bi moralo biti več domoljubja, kar pomeni:

  – da bi morali prikazovati tudi slovensko pokrajino in življenje ljudi, ne pa da moramo gledati le tuje daljnje pokrajine in ljudi

  – da bi morali slišati tudi slovensko pesem in glasbo ter nasploh občudovati slovensko kulturno dediščino in prizadevanje za njeno varovanje in negovanje

 6. Prav zaradi tega sem zaskrbljen nad aktivnostmi, da se onemogoči delovanje slovenske RTV, ki ima mnogo domoljubnih in vrednotnih oddaj.

  Morala bi le nekoliko bolj uravnotežiti določene razprave, da bi v njih sodelovali vsi različni slovenski pogledi kot to pričakuje demokratično delovanje.

  Res pa je, da tega ni mogoče uresničiti takrat, ko v teh oddajah nočejo sodelovati predstavniki SDS, kar se je že večkrat zgodilo.

 7. Ni dovolj kritizirati, ampak kaj konkretnega storiti.

  Zato aktivno pojem pri dveh pevskih zborih, ki gojita in negujeta pristno slovensko kulturno dediščino.

  Poleg tega sem pobudnik in organizator, da bo v našem mestu javna množična medgeneracijska prireditev o slovenski kulturni dediščini in slovenski kulturi nasploh.

  Gremo naprej!!!

 8. Poleg tega vselej protestiram na primeren in argumentiran način, ko se v medijih ali kje drugje izničuje slovenska kulturna dediščina in slovenska kultura nasploh.

  Več, ko nas bo, ki ne bomo le nemi opazovalci izničevanja slovenske kulture, bolj vrednotno slovensko skupnost bomo imeli.

  Pomagajte uresničevati ta plemeniti slovenski cilj!!!

 9. Na harmoniko pa rad zaigram in zaplešem slovensko poskočno polko, ker menim, da morajo muzikanti tudi raznoliko zaplesati.

  Z različnimi plesnimi variacijami plešem, pojem ob igranju harmonike tako hitro, da se gledalcem zmoti v glavi. Slovenski vrisk, ki prečisti in dvigne duha, je obvezna sestavina.

  Gre za sonaraven sonaraven resničnostni šov.

 10. Domoljubje, ki zadeva čas osamosvojitve Slovenije in pozitiven odnos do slovenske vojske je le del domoljubja.

  Poglavitno pa mora biti vsakdanje domoljubje, ki izkazuje pozitiven odnos do slovenske kulture nasploh, zlasti pa do:

  – slovenske kulturne dediščine in identitete
  – do slovenske pesmi in glasbe, začenši z ljudsko in narodno zabavno
  – do slovenskega jezika, navad in šeg, pregovorov in rekov
  – do lepega slovenskega naravnega okolja
  – do slovenski naravnih in kulturnih zakladov
  – do slovenskih tradicionalnih vrednot, med katerimi se najbolj svetijo: delavnost, poštenost, štiriglasno petje o čemer pišeta v svojih delih Slomšek in Valvasor
  – do slovenske ustvarjalnosti nasploh.

 11. in seveda do krščanske vere, ki je sestavni del slovenske kulturne dediščine, ki jo moramo varovati po mednarodni Unescovi konvenciji o varovanju nesnovne kulturne dediščine, ki je bila sprejeta v Parizu leta 2”3 in ratificirana v Sloveniji z zakonom leta 2008, v katerem smo natančno določili ukrepe za njeno varovanje in negovanje.

 12. Istočasno bi se šli erazmus in neko mednarodnost pa multikulti, po drugi strani pa prepovedujemo predavanja v tujem jeziku.

  Nič škode ne bi bilo, če bi bila polovica predavanj v angleščini.

 13. Kaj je za tem, je bistveno vprašanje ?
  Vedeti moramo da je vedno nekaj zadaj, kar ne vemo.
  To kar nam govorijo, je zato da nas utišajo, pomirijo…
  Ne delajo za skupno dobro, za skupne cilje.

Comments are closed.