S. Granda, Družina: Napuh ali kaj hujšega?

12

Velika premoč vladne stranke v vladni koaliciji postaja zanjo vse večji problem. Prezira sostranke, sovraži opozicijo. To ni demokratična drža. Že primer nekdanje Jankovićeve večine bi lahko bil zanjo trajno opozorilo. Dejstvo je, da se iz zgodovine ničesar ne naučimo.

Gotovo je, da vladati ni preprosto. Še zlasti, če to razumemo kot služenje državljanom, ne pa svojim pristašem. S tem ima Slovenija zaradi izkušenj po drugi svetovni vojni očitno velike probleme. Kar se Janezek nauči, to Janez zna! Temeljno načelo služenja državi je spoštovanje državljanov. Izkazovati prezir do njih, jih žaliti z »ulico«, in to s strani vlade, ki je v resnici zavladala s pomočjo ulice, pa je nerazumljivo početje. Slovenija je vsa v znamenju boja proti sovražnemu govoru. Ko človek posluša vladne funkcionarje, se sprašuje, ali ločijo med sovražnim in žaljivim govorom. Vse bolj postaja jasno, da je sovražni govor tisto, kar imenujemo kritika, žalitve pa so dovoljene. In to vsak dan hujše. Tisto, kar smo bili kot drugorazredni državljani vajeni v nekdanji državi, vstopa v Slovenijo, ki se je osamosvojila tudi zaradi tega, da nas lastna država ne bi več žalila, skozi glavna vhodna vrata.

Vladajoča stranka očitno ne loči prava od pravičnosti. Po pravu je mogoče marsikaj, tudi ubijati. Po načelih pravičnosti nikoli. Red mora biti, vendar zaradi tega ne smemo trajno zanemariti pravičnosti. In prav to se v Sloveniji dogaja.

Več lahko preberete na druzina.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


12 KOMENTARJI

 1. To je to!

  Ne morem poslušati, ko mnogi pozicijski pa tudi opozicijski politiki govorijo:

  Hočemo pravno državo! kašno? Totalitarno ali demokratično?

  Če hočemo demokratično državo, potem moramo jasno zahtevati:

  Hočemo p r a v i č n o pravno državo!!!

 2. Večina državljanov se na vse to žal kaj dosti ne ozira. Večina je apatična in zaprta v svoj mali svet. Tako kot v času prejšnje družbene ureditve.

  Mnogi ne gredo niti na volitve, kaj šele da bi šli na ulice in protestirali.

  Oblast je toliko arogantna, kolikor ji ljudstvo to dopušča.

 3. V Sloveniji komunistični in socialistični kloni vzamejo vsako kritiko obnašanja politika ali vsebine kot sovražni govor.

  Ker “desnica” v 26 letih ni vzpostavila pravih vrednot, so bili edini protesti v obrambo Janše. Pa je še veliko več resničnih žrtev.

  • Pa še tu je treba poudariti, da to niso bili protesti za pravno državo, v kateri so na prvem mestu človekove pravice in svoboščine.

 4. Manjka ozaveščenost državljanov:

  – Kaj pomeni pravična pravna država in kakšne so posledice, ko je ni.

  – Da ničesar ne nastane samo sebi, ampak da si je treba za to prizadevati in tudi kaj ustvarjalnega storiti.

  Tako kot se je to zgodilo ob slovenskem preporodu iz totalitarizma v demokracijo, ko so šli ljudje na ulice z nageljnom v rokah in na ta način dosegli višji demokratični nivo v slovenski skupnosti.

   • Je pa treba Kučanu priznat sposobnosti.
    Ker je že takrat vedel, da so samo tisti dan dovoljene sanje !
    Je že vedel zakaj.

    • “Že primer nekdanje Jankovićeve večine bi lahko bil zanjo trajno opozorilo.”
     =========================================
     Opozorilo je lahko tudi to, kaj se dogaja na ljubljanskih OŠ, kjer je veliko otrok iz njegove volilne baze. Slovenski otrok se v stiski prilagajanja močni skupini v razredu nauči jezika te skupine in na koncu njega opozorijo na neprimerno obnašanje in govorjenje, še vzgojni opomin dobi.
     ===========================================
     Da. Vedno bolj boleče je spoznanje, da so bile sanje DOVOLJENE le en dan. Dovoljene???!!!

  • Svitase …”manjka ozaveščenost državljanov” ..
   ———-
   Ja, različnega zavedanja smo, kar je normalno. Navadno v skupnosti, da ta normalno deluje, prevzamejo odgovornost tisti z več zavedanja. Tudi v družini je tako, da starši prevzamejo odgovornost za otroke do njihove polnoletnosti.
   Pri nas v državi pa je kot da bi otroci vladali staršem. Ker tisti ki se zaveda, ne izkorišča šibkih členov ampak jkm pomaga.
   Zelo narobe je ker “otrokom” nikoli niso bili odvzeti privilegiji. Kot da nismo hoteli, da končno tudi oni odrastejo, saj smo vsi ena skupnost….

Comments are closed.