S. Granda, Družina: Kje smo bili katoličani?

8

Letos se spominjamo 30. obletnice izida znamenite 57. številke Nove revije. V njej smo bili katoličani izpostavljeno zastopani v pisanju J. Snoja in D. Jančarja. Kot je znano, je sprožila gibanje, ki je pripeljalo do največjega dosežka v zgodovini: samostojne, mednarodno priznane slovenske države.

Katoličani smo bili v Jugoslaviji drugorazredni državljani. Nad nami je bdel poseben oddelek Udbe. Njen najbolj znani »šef« je bil dr. Zdenko Roter – dolgoletni svetovalec Milana Kučana. Poglavitno sredstvo v boju proti nam je bilo sejanje strahu, kar – glede na dogajanje med drugo svetovno vojno in neposredno po njej – ni bilo neučinkovito.

……

Slovencev brez Cerkve, duhovnikov in vernikov ne bi bilo več. Če je hotela uspevati, je morala javno uporabljati materinščino, ki je temelj našega obstoja. V prelomnih stoletjih (18., 19. in 20.) se je še posebno izkazala vrsta posameznikov. Kaj vemo o zaslugah Metelka, Slomška, Majarja, Muršca, Einspielerja, Ivanocyjia, Klekla, Trinka in drugih, da o primorskih in koroških duhovnikih med drugo svetovno vojno ne govorimo! Koliko Slovencev ve, da je 1942. leta ubiti Ehrlich prvi zahteval neodvisno slovensko državo, da je p. Zakrajšek ob soglasju škofa Rožmana širil to idejo po Ameriki? Kdo bo ocenil osamosvojitvena prizadevanja F. Križnika, izseljenskih duhovnikov ter svetovišarskega gibanja?

Delež katoličanov pri osamosvojitvi ni majhen. Njegovo povezovanje s spravo nima zveze in je oblika kulturnega boja.

8 KOMENTARJI

 1. S. Granda, Družina: Kje smo bili katoličani?

  Lobirali smo pri papežu, naj nagradi tedanjega vodjo komunistov na Slovenskem in leta 1993. tudi uspeli:

  Milan Kučan je nosilec številnih najvišjih odlikovanj in priznanj. Med drugim je nosilec odlikovanja »Viteza reda Papeža Pija«, s katerim ga je odlikoval papež Janez Pavel II.
  http://www2.gov.si/up-rs/2002-2007/bp-mk.nsf/ostalo/biografija

  Kaj bi bilo, če bi malo pometli pred svojim pragom? Če že po hiši nočemo? 😮

 2. Glede to, da je odločitev Vrhovnega sodišča ugodna za stara starša in vnuka, naj stara starša ponovno vložita predlog za izdajo začasne odredbe, s katero bi s vnuka takoj vrnila v družinsko življenje s starima staršema.

  Predlogi za izdajo začasne odredbe se lahko ponavljajoče vlagajo, če so se spremenila pravne ali dejanske okoliščine.

  • Dejanske pa ne. Ker vrhovno sodišče nima meča oziroma ga noče uporabiti. To z mečem je prispodoba.

 3. S. Granda, Družina: Kje smo bili katoličani?

  Vprašanje je vsekakor pomembno, a veliko bolj pomembno je vprašanje: “KJE SMO KATOLIČANI SEDAJ?”

  Kje smo? Podpiramo islamizacijo Evrope? Ji nasprotujemo? Naj pomagamo ilegalnim ekonomskim prebežnikom preko meje? Naj jim pomagamo tam? Ali sploh imenujemo zadevo pravilno, saj je beguncev pred vojno le za vzorec? Ali …

  Vprašanj je za malo morje.

 4. Kje smo ? :

  FRIDERIK IRENEJ BARAGA
  Škofijski postopek za priznanje svetništva se
  je začel 17. avgusta 1972. / cca 45 let /

  ANTON MARTIN SLOMŠEK
  Škofijski postopek se je začel 29. junija 1936
  /cca 81 let /

  Slomška je papež Janez Pavel II. 19. septembra 1999 razglasil za blaženega. Ob tem je določil za njegov godovni dan njegove smrti, 24. september.
  Še vedno pa poteka postopek za razglasitev za svetnika, ki ga znotraj Rimskokatoliške cerkve vodi Postulatura postopka za Slomškovo kanonizacijo.

  JANEZ FRANČIŠEK GNIDOVEC
  Škofijski postopek se je začel leta 1978
  (po nekih podatkih na internetu 1973, 1977)
  / cca 40 let /

  itd., itd…..

Comments are closed.