S. Granda, Družina: Glasnik slovenstva

7

Pred dnevi se je Slovenija poslovila od velikega Slovenca in Evropejca Slavka Avsenika. Pogreb je spominjal na pripovedi o veličastnem slovesu Simona Gregorčiča. Narod ga je še v času življenja prepoznal kot svojega človeka in se mu zahvalil. Avsenikov pogreb je spremljalo preko televizije okoli 400.000 ljudi.

Spominjam se ideološke sivine mladosti, ko smo se spraševali, ali bomo Slovenci kot narod ostali ali se bomo kulturno jugoslavizirali. V delu g. Slavka Avsenika nisem prepoznaval samo slovenske ljudske kulture, ki je v mnogih značilnostih del kulture alpskega loka, ampak voljo po izražanju slovenske navzočnosti v okviru civilizacije, ki smo ji, ne glede na razlike, stoletja pripadali. To sem še bolj čutil ob nekdanjih skupnih jugoslovanskih silvestrskih programih, ko so vrhunski beograjski glasbeniki zaigrali Avsenikovo skladbo, da bi zadovoljili tudi slovenske gledalce. Vse je bilo dobro, manjkala je Avsenikova sol.

Rad imam glasbo, ločim dobro in slabo, po svojem okusu seveda. Nikoli je ne ločujem po narodih. V vsaki rad slišim čim več takega, kar jo razlikuje od slovenske. Vsega po malem ni moja izbira. Glasba je poleg jezika, ki nas določa, za narodno identiteto najbolj pomembna. Vsi jeziki so lepi v svoji jezikovni slovanski, germanski, romanski … družini, razkošni pa so v svoji individualnosti. Nikoli nisem razumel, da bi se materinščini morali odpovedati zaradi njene slovenskosti. Zelo sem trpel, ko je del mladine začel zavračati »narodnjake«. V njih je zadnje čase resnično ogromno plevela in nekaterih ne bi smeli predvajati. Kljub temu pa me je neskončno vzradostilo, ko sem se v poznih nočnih urah vračal domov preko ljubljanskega Kongresnega trga in tam videl velike skupine mladih študentov, kako so se sproščeno zabavali ob Avseniku in Slaku.

Več lahko preberete na strani tednika Družina.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


7 KOMENTARJI

 1. Slovenska izvirna glasba ni slučajno takšna kot je, ampak je odsev naravnih lepot in značilnosti Slovenije.

  In ker je Slovenija najlepša, je tudi Avsenikova glasba takšna. Zaradi tega je osvojila vso Evropo.

  Ta je odličen temelj za naš zdrav ponos!

 2. Avsenikova odlika je tudi, da je osvojil Evropo in svet s poudarjanjem, da je Slovenec.

  To je poudarjal z imenom ansambla, s slovenskimi narodnimi nošami in besedili pesmi.

  Dokazal je tudi, da se ni treba treba preseliti v tujino, da osvojiš Evropo in svet.

  Res neverjeten zgled za glasbenike, politike, strokovnjake, znantvenike, podjetnike…

 3. Ustvaril je tako dobro ime o slovenski glasbi v Evropi, da imajo slovenski ansambli danes in v bodoče idealne pogoje za izvajanje slovenske glasbe in zaslužek v Rvropi.

  Pogoj za ta zaslužek pa je glasba, ki je enaka ali podobna Avsenikovi ter slovenska narodna noša.

 4. Ali ni to dovolj trden dokaz, da lahko Slovenci dosežemo največ, ko smo izvirni. Ko to izvirnost črpamo iz našega prelepega naravnega okolja.

  Pred dnevi je bil Bled na svetovni ravni ponovno proglašen kot najbolj pravljična turistična destinacija na svetu.

  In gremo ponovno ravnodušno in neprizadeto mimo tega kot da to ni nič in da se nas ne tiče.

  Tudi v vodilni na Bledu se pomena tega dejstva ne zavedajo, saj ni ob hitri cesti in pred Bledom pano, ki bi opozarjal:
  Obiščite najlepši kraj na svetu in uživajte!

  Poleg tega pa bi morali vodilni na Bledu poskrbeti za profesionalno urejenost zelenic in da se gramozirana pot ob jezeru obda z ustreznimi ploščami, kar bi videz in hojo polepšalo, čevlje pa ohranilo nezamazane od prahu na poti.

 5. Kako zdaj: a ni do zdaj veljalo, da so Laibach edini veliki kulturni glasnik slovenstva? Zakaj zdaj eni omenjajo še Slavka Avsenika?

  Evo, Slavka Avsenika že ni na najbolj gledanih ameriških komercialnih Tv postajah kot so tile dediči Mozarta in Beethovna, ki jih želijo slišat po celem svetu, ne samo tisti v Alpah, ki zaužijejo premalo joda:

  https://www.youtube.com/watch?v=yeygA-n7AEo

Comments are closed.