Rudarji so odrinili na globoko

4

skok tveganje neznanoJamrarije je polno vsepovsod. Pritožujemo se nad osebnimi problemi in pritožujemo se nad širšimi družbenimi problemi. Večina pritoževanja je na površini. Tako kot, da bi se popraskali. Če nas srbi, to pomaga. Če pa boli želodec, praskanje ne pomaga.

Odriniti je potrebno na globoko. To so v minulem tednu naredili rudarji v rudniku Trbovlje-Hrastnik. Prepoznali so problem in izbrali sredstvo, ki bo prispevalo k reševanju. Odšli so v rudnik pod zemljo. Vedeli so, da stavka na površju zemlje, stavka, ko greš lepo spat v toplo posteljo, nima dovolj velike moči.

Izbrali so način, ki pomeni določeno tveganje. Biti nekaj dni v jami in tam prespati, ni ravno čisto enostavno. Nihče ne more biti 100 odstotno prepričan, da se v rudniku ne more zgoditi nekaj nepredvidenega. Najmanj, kar lahko, lahko staknejo prehlad.

Prevzeti tveganje za doseganje sprememb

Nekaj let nazaj sem slišal najboljšo definicijo podjetnika in to Ichaka Adizesa: Podjetnik je nekdo, ki ima dobro idejo in prevzame tveganje za to, da jo uresniči. Brez težav lahko to definicijo prenesem in rečem: Generator sprememb je nekdo, ki ima dobro idejo in prevzame tveganje, da jo uresniči. Sprehoditi se po ulici s transparentom v roki ne pomeni velikega tveganja. Čeprav je lahko misel na transparentu odlična ideja.

Več možnosti za prevzem tveganja obstaja:

 • ideji posvetiti zelo veliko časa; tveganje je, da zmanjkuje časa za druge stvari – tudi za življenjsko pomembne.
 • radikalno zagovarjati idejo, ki je večina v okolju ne; tveganje, da te okolje izloči, v nekaterih primerih celo umori.
 • vložiti svoj denar v uresničevanje ideje; tveganje, da zmanjka denarja preden ideja zaživi
 • zagovarjati idejo, ki je v državi nezakonita; tveganje, da te zaprejo za nedoločen čas
 • s fizičnim bojem zagovarjati idejo; tveganje, da si ranjen ali celo ubit.

Kdo v Slovenije je pripravljen prevzeti katero od teh tveganj za zagovarjanje dobrih idej, ki bi prinašale potreben pozitivne spremembe? Rudarji so na dobri poti. Ob tem je pomemben tudi njihov vzgled. Na nek način si želim, da država ne bi ugodila njihovim zahtevam in bi vztrajali dlje časa pri svojem zagovoru. Veliko in velike vzore potrebujemo.

Kaj napaja generatorje sprememb

Rosa Parks je sprožila črnsko gibanje v ZDA, ki je vodilo k večji enakopravnosti črncev. Nekega dne se na avtobusu ni hotela vstati in odstopiti prostor belcu. Govorilo se je, da zato, ker je bila tako zelo utrujena. Sama je kasneje rekla, da ni več želela živeti razdeljenega življenja. Ni hotela živeti življenja, kjer bi v svoji notranjosti čutila jezo in nezadovoljstvo nad zatiranjem črncev, in bi to mirno prenašala. Naredila je tisto drobno stvar, ki jo je lahko in pri tem tvegala zelo veliko.

Se zavedam, da pisanje v tem trenutku zame ne pomeni velikega tveganja. Res je, da vlagam nekaj časa, da se morda kdo z mano ne bo strinjal. Nekaj je. Kaj več pa se mi skoraj ne more zgoditi. Je to dovolj?

Foto: Flickr


4 KOMENTARJI

 1. Največja tveganja so v politiki. A politiki imajo pregovor: “Če se ne ukvarjaš s politiko, se bo politika ukvarjala s teboj.”

  Morda motivacija za večja zasebna tveganja. Čeprav pogosto (vse pogosteje) ocenjujem, da enostavno ničesar ni moč spremeniti in je škoda energije, ki jo potrebujemo za svoja zasebna življenja. 🙂

 2. Osmisliti in zvišati nivo vrednot.

  Ne si prizadevati le za svojo korist, ampak za skupno korist slovenske skupnosti!

 3. Za 50 000 evrov odpravnine ni tako hudo iti za nekaj časa pod zemljo, še posebej, če si rudar in tudi veš, da so tvoji na oblasti, pa še nova služba te čaka.

 4. Stavke tistih, ki delajo, pa za svoje delo niso plačani, so nekaj običajnega. Nekaj povsem drugega so stavke tistih, ki v bistvu ne delajo več, pa še vedno prejemajo plačo, ki jo omogoča država. To stanje imamo v večini slovenskih rudnikov, ki se “zapirajo” kolikor dolgo se to le da! Rudarji pa, da ne “ogrozijo svojih življenj” dobivajo plače!
  Vendar pa ni povsod tako!
  Država bi rudniku lahko UKINILA RUDARSKO DOVOLJENJE!
  Če namreč to naredi, po OBSTOJEČI PRAKSI lahko prekine delo tam zaposlenim rudarjem in ZADEVA JE KONČANA!
  Ali niso na ta način zaprli dela na ČLOVEŠKO EDINO SPREJEMLJIV POKOP ŽRTEV IZ HUDE JAME?
  V Hudo jamo premierka niti slučajno ne pride pogledat posledic državnega terorja, kaj šele, da bi poskrbela za človeško dostojen pokop že izkopanih, pa tudi pokop neznanega števila še neizkopanih LJUDI!
  Evropskost Slovenije ostaja zaradi vsega, kar se dogaja, zgolj NAVIDEZNA.

Comments are closed.